Bajunk nem hiszem, hogy lenne tőle. Csak hát a látvány, ahogy elképzelem... Valahogy tényleg nem illik egy biokertbe. És ha már eddig nem volt a kertünkben autógumi, ezután sem viszek oda egyet se.
Részletesen: -a hamu és a lassú bomlás ua. -a komposzt lassú bomlása kevés tápanyagot eredményez,a növények hatalmas gyökere elfut máshova tápanyagért. -a visszatett sok kalcium koncentráltan jelentkezik,nem elegendő más építőanyaggal keverve,ha a növény meg nem fullad,akkor távolról válogat.
Minden esetre az tény, hogy kizárólag marhatrágya és komposzt használatával bőségesen terem jóízű zöldségünk. Más a hamu, és más a mikroorganizmusok által lebontott anyag. Ami sókat, elemeket kivett a talajból a termelt növényt, azt a komposzttal visszapótoljuk. A komposzt lassú lebomlása előnyös, mert hosszú ideig állak rendelkezésre a tápanyagok, nem lökésszerűen, mint műtrágya kiszórásakor. Vannak persze lassú lebomlású műtrágyák is, de ésszerűbb, és a talajélet szempontjából kedvezőbb az egyébként is keletkező szerves hulladék felhasználása. A növény felvesz sok kalciumot, a komposzt lebomlásakor keletkezik kalcium - akkor hol itt a probléma?
A növény a talajt hasznosítja.Sókat, elemeket.Valamennyi keletkezik a komposzt és a trágya bomlásakor, azt persze hasznosítja, de az istállótrágya fő értéke a nitrogéntartalma és talajbontó hatása. A növényi részek hamuja inkább gátolja a növekedést. A komposzt a természetes folyamatban lassan ég el,metán és széndioxid is keletkezik. A hamuval és a komposzttal is az arányeltolódás a gond.A növény a vázképzéshez aránytalanul sok kalciumot vesz fel.
Autógumi? Ajjaja! Ennyire figyelmetlen vagyok? Erre egyáltalán nem emlékszem.
Idén először krumplit ültettem, csak mivel megilyesztettek alaposan gondoltam megnézem mennyi teremne a családnak a hátsókertben.
Szóval, semmi vetőkrumpli, hanem 3 szem kicsírázott, összeaszott krumplival álltam a kezemben és nem bírtam bedobni a szemétbe. "Elkapartam"(semmi faxni) a zöldségesben egy üres helyre. Csak úgy kíváncsiságból...
Egyszer szedtem alóla újkrumplit, aprót kettőnknek. A múlt héten kiástam még 2kg krumplit.
Télen mikor lesz időm extrapolálok. Kiszámítok mindent belőle.
Szénhidrátokból kalcium karbonát? Nem széndioxid? Azért a növényekben meglévő többi ásványi összetevő sem párolog el, lebomlás után felvehető a növények számára.
Vannak benne használható dolgok, de kissé túl macerásnak tűnik. Jó játék, de nem tudom elképzelni, hogy egy család éves krumpliszüklégletét így termeljem meg. Az árokba ültetés, apránként takargatás, mulcsozás jó és megoldható. Ahhoz viszont biztos nem lenne türelmem, hogy csíránként dugványozgassak több száz krumplit tojástartókba (mi kb. 350 szem vetőkrumplit ültetünk el, ez kettőnknek bőséges). Szemrebbenés nélkül beássuk az érett marhatrágyát (nem zsákos komposztált, ifás), jó. De csak komposztot használva is gyönyörűen fejlődnek. 2001 óta műveljük a kertet, műtrágyát sose szórtunk ki, a trágya és a komposzt tökéletesen fedezi a tápanyagszükségletet. Az azért túlzás, hogy szép egészséges krumpliba nem fog tudni berleharapni a bogár. Bele tud. A nyamvadtat tényleg jobban eszi, de épp elég jön az egészségesre is. A bogárhullásk trágyaként való felhasználása... Alig hasznosabb, mint ha minden körömvágás után a levágot anyagot szaruforgácsként hasznosítanám. És elképzeltem az emeletnyi magas autógumitornyot....
Ezt én most olvastam, nem próbáltam, de megteszem.
Azt hiszem nem is az benne a lényeg hogy soha semmikor ne...
Nekem semmiképp, mivel nem vagyok a szélsőségek embere, de talán segítség lehet szegény embereknek akik valóban nem tudják megvenni a drága szereket, de inkább munkából szeretnének megélni, mint a sarki koldulásból.
Őket megtanítani sokmindenre(természetesen nem itt a neten) épp olyan fontos, mint tartós élelmiszert gyüjteni vagy más egyéb.
Több hasznát is veszi aki akarja és van rá lehetősége, mert a tudás "elhúzódó hatású" nem egyszeri.
Itt csak ismeretbővítésként hoztam fel.
Az én szememnek még nagyon sok a parlagon levő terület Magyarországon.
Amúgy az első mondatodat nem értem, de bizonyára nem is ara szántad.
Na tényleg...Ha van itt egy szakmérnök,a komposztról szóljon pár szót kérem. Mert az nem úgy van, hogy a komposzt tartalmazza a növény fejlődéséhez szükséges összetevőket,a növényi rostok végül kalciumkarbonátra bomlanak nagyrészt, az pedig jelentős eltolódás a szükséges építőelemekhez képest.
Nagyon szépen köszönöm a választ,megpróbálok nagyobb területet hagyni,ahhoz hasonlót amit javasoltál. Szemben velünk lovakat tartanak,annak nem jó a trágyája? Válaszodat előre is köszönöm Kati
Több helyről. Az idei nekem is a Rédei Kertimagtól van, arra már nem emlékszem, hol vettem. A csomagolásán fajtanév nem szerepel, a kép se ugyanolyan, mint ami lett belőle. Meglepetés volt, hogy ilyen szépek lettek. De vettem már innen is: http://www.kuerbis-info.de/Jansen-Details.htm meg innen (ezt a céget jobban szeretem): http://www.kcb-samen.ch/
Jó kérdés! A házban már így is mindenfelé lopótökök vannak, dobozokban, polcokon, szekrény tetején... Egyszer már elhatároztam, hogy nem ültetek többet, tavaly be is tartottam (csak pár tucat luffaszivacs termett), de tavasszal láttuk a Mezőgazdasági Múzeumban a lopótök kiállítást, és borzasztóan tetszett, ahogy csüngtek a mennyezetről a legkülönbözőbb alakú tökök. És elkezdtem tovább gyűjteni. Még mindig van jó pár fajta, amilyen még nincs, már kinéztem a jövő évit. Az ideieket föl fogom akasztani a házban a két szint közötti lépcsőkorlátra. A tavalyelőttiek már ott vannak, ezek talán még elférnek. Szerencsére a férjem is hajlik rá, hogy a falra is felszereljünk néhányat a lépcsőházban. Meg kezdek barátkozni a lopótök festés gondolatával is, de ezt még érlelni kell.
De azért úgy vedd, hogy az iparszerű gazdálkodás a mezőgazdaságban 30 forintos krumplit tud, hát ez otthon 300-ra már jó,hasonló a többi is.Szal ez egy drága hobbi.
Hát bizony, ez nem sok mindenre jó, ha komolyan érdekel a dolog, akkor a füves részből most ősszel ássál hozzá valamennyit. 6x6 méteres részen már sok mindent lehet termelni. Pl. korai retek, zöldhagyma után paprika, paradicsom, káposzta palánták, pár sor sárgarépa, petrezselyem. A homokot tudod javítani egy kis humuszos földdel, ha hozzá tudsz jutni, vagy trágyával. Locsolásra készülj fel.