14 biztos. Miért ítéled meg a mi társadalmunk szerint? Csak azért, mert nálunk 14 évesek még a diszkóban ugrálnak a patáikon, más világokban azért lehet ez másképp, nem? Anakin 9 évesen racert vezet, gépeket javít, robotot épít, stb. Az talán szokványos lenne nálunk? Ez egy "messzi galaxis".
Megnéztem a filmet tegnap este. És iszonyatos csalódás volt. még az elolvasott kritikák miatt megedződött lelkemnek is. Miért kell mindennek véletlenül történnie a történetben?! Ez a Lucas gyerek egyre nagyobb csalódásokat okoz nekem. Az nem STAR WARS, ez egy high-tech meseparódia.
Igen, a film alapján én is majdnem biztos vagyok benne, hogy pont úgy van, ahogy mondod. És én asszem többször láttam, mint te :)
De azért ahhoz elég volt az info, hogy összezavarodjak. De végül szerintem McCullum félreértette a kérdést.
Más. Én ugye illően citromlével írtam, a válaszok meg rönk módon natúrban jöttek. Bocs -- mindenki nevében is -- azoktól, akiknek lelőttük a poént. Máskor tízszer is meggondolom, hogy felvetek-e egy kérdést.
Egy kicsit fura, hogy Dániában kezdődött el a jegyelővétel, amikor az Egyesült Királyságban már július 14-én (nagyközönségnek július 16-án) bemutatják a filmet. Ott még semmi érdeklődés ? Még Hollandiában (augusztus 5) és Finnországban (augusztus 6) is jóval előbb vetítik.
Biztos, hogy Queen Amidala 14 éves ? Egy választott királynő 14 éves ? Ráadásul Natalie Portman (szül.: 1981, Jeruzsálem) sem 14 éves karakterek eljátszására való már. A Leon A Profi-ban még igen, de azóta sok idő telt el.
A királynőt tuti, hogy két különböző színészcsaj játsza. A CD-s változaton is szépen megkülönöztethető Natalie Portman-től a másik leányzó. A hangjuk azonosságáról sem vagyok meggyőződve. Ha esetleg Natalie utána is szinkronizálta a másik csaj hangját, akkor is másképp hangzott mint amikor ő maga volt az.
A fénymásolás minőségével nincs nagy baj, csak a könyv közepe tájékán a sorok szélei legörbülnek egy kicsit, mivel nem nyomtuk rá úthengerrel a könyvet a fénymásolóra. Így egy kissé nehezebb a felismerő program dolga, de biztos nem lehetetlen. Eredetileg A3 méretre akartuk nagyítani, de sajna a Mónikáék fénymásolójának alsó lapadagolója megviccelt bennünket, minden második lap beszorult, szóval maradt a 80%-ra kicsinyítés A4-re. Igazán tervezhették volna szabványosra a kiadványt, nem igaz ? Kevesebb gond lenne a másolásával...
A szkennelhetőségről néhány szót...
Ha a betűk elkülönülnek egymástól és nem túl maszatosak a széleik, valamint a papír fehér és nem beszürkült, akkor a Recognita Plus 4.0 kb 95-98%-os pontossággal olvassa be az angol szöveget. Egyébként van a programban egy automatikus fényerő/kontraszt beállítási lehetőség, ami igen jó hatásfokkal tud kevéssbé jól sikerült fénymásolatból is olvasható anyagot produkálni. Még van egy fontos alapkövetelmény: nem lehetnek ferdék a sorok a lap felső széléhez képest, mivel ilyenkor a betűkép torzul és értelmezhetetlenné válik a program számára.
Ha a fenti feltételeknek az általad készített másolat nem felel meg, akkor sincs még nagy vész. Ekkor jöhet az Acrobat-os megoldás. Ez azt jelenti, hogy az oldalak képeit be kell szkennelni és az oldalképeket lehet később egy mindenki által elolvasható .pdf dokumentumba rakni az Acrobattal. Az utóbbi megoldásnak az a hátránya, hogy igen terjedelmes méretűvé hízhat a fájl.
Bocsi, hogy kissé off topic voltam.
U.i.: Ha kell bármilyen fajta segítség a scannelésben van rá lehetőség - az egyik cég ahol dolgozom most vesz egy lapbehúzós HP hálózati szkennert. Még a hónap vége előtt üzembe helyezzük. Egyébként otthon is rendelkezésre (és munka nélkül) áll (árválkodik) egy HP4C lapszkenner ... valamint a hozzá szükséges programok is.
Nem néz ki mindkettő úgy mint Natalie Portman, az igaz, hogy amikor Anakin találkozik vele ( leírtam, hogy mikor hol, 1 órája ) a Coruscanton akkor az a igazi királynő, de sok helyzetben nem az igazi királynőt látjuk.
Pl. amikor a robotok kiséretében közlekedik a lépcsőn, amikor a Jedik kiszabadítják, amikor R2D2-nak megköszöni a segítséget, amikor lehallgatják az üzenetet ( "..the death toll is catastrophic...." )etc.
Valamint amikor a Gungan-oknál tesznek látogatást és a királynő ( az igazi ) felfedi a kilétét, akkor látszik, hogy tök más a két szereplő, valamint az utolsó jelenetekben amikor a trónteremben vannak és az ál ( decoy ) királynő után küldi a viceroy a robotokat.
Tahát két külön szereplőről van szó, egyébként a királynőt majdnem minden fontosabb helyen az igazi királynő személyesíti meg ( hologram, Palpatine-nal való tárgyalások, Szenátus etc. ).
A két nő az egy, sőt egyszer amikor Anakin találkozik a királynővel Coruscanton, akkor az a valódi. Éppen megy dumálni... a szavaiból is kiderül
Még a disney vasálarcosban is megoldották, mi ez az ilm-nek. Másrészt mindkettő úgy néz ki mint Natalie Portman.
Most olvastam hogy Daniaban tegnap kezdodott a jegyelorendeles az
Episode I-re (augusztus 19-i bemutato). Az elso (0 ora 1 perc) eloadasra
3 perc alatt kelt el a jegy, es a sorban elso helyen allo emberke 800 db
jegyet vasarolt kulonfele eloadasokra (nem vicc!). Az elorendeles elso
6 orajaban 18000 jegy kelt el.
Dob: minthogy Rick McCallum is osszevissza nyilatkozott az ugyben,
nem igazan lehet megnyugtato valaszt adni. Az biztos hogy mindket karakter hangja Natalie Portman, ui. a szovegek nagy reszet a forgatas utan
ujraszinkronizalta.
Az amit a theforce.net ir az nem tunik igazan megbizhato infonak ebben
az ugyben. Inkabb hinnek Rick McCallum-nak ha nem mondana egymasnak
ellentmondo dolgokat :-)
Az ugyben van ervem es ellenervem is...
Erv: Amidala es a decoy valahogy mashogy neznek ki. Legalabbis nekem ez
az erzesem van. Vegulis nem ikrek, meg ilyesmi, szoval miert ne jatszhatna
ket kulon szineszno akik hasonlitanak egymasra?
Ellenerv: miert ne jatszhatna mindkettot Natalie, ha egyszer az ILM-nek
ujjgyakorlat ketszer ratenni ugyanarra a kepre?
A helyzet érdekes, már én is gondolkodtam rajta, mert ugye vannak olyan jelenetek amikor mind a ketten szerepelnek és hát ( mivel én láttam moziban nagyon jó minőségben és ez lehet, hogy PC-n nem jön jól ki ) nem nagyon hasonlítanak egymásra.
Másik, azt sem tudtam eldönteni, hogy mikor Padme Amidala és mikor nem, hiszen melyek azok a helyzetek amikor meg kell védeni és mikor nem.
Merthogy egy csomó helyzetben mint pl. amikor elhagyják a Naboo-t akkor biztos, hogy az ál Amidala-t látjuk hiszen hátrafordul és kérdőn néz Padme-re és az válaszol " We are brave, Your Highness" tulajdonképpen így engedélyezve az utazást.
De például a Szenátusban is Padme Amidala, tehát egy kicsit zavaró néha a dolog, mert nem mindig tudjuk ( merthogy már tudjuk ) így utólag, hogy ki volt ki.
Az biztos, hogy amikor Anakin elmegy, hogy elbúcsuzzon Padme-től ( mielőtt elmegy a Jedi Tanácshoz ) akkor azért nem tud beszélni vele mert a Padme már mint királynő beszél vele és mondja "We will tell her for you. We're sure her heart goes with you ".
Tehát a dolog egy kicsit zavaros, azt sem értem, hogy az álkirálynő miért küldi el a valódit lesikálni R2D2-t, de hát ez mindegy végülis, mert az már logikus, hogy miért ő megy el velük a Tatooine-on.
Egyébként még felhívnám a stáblistán a következőre a figyelmet:
Örömmel jelentem, hogy végeztünk a másolással, sajnos nem lett nagyon jó minőségű, majd megmutatom egy szakértőnek, hogy elég-e a szkenneléshez. Továbbmásolni lehet, végül is a szöveg a lényeg.
Néhány Tény:
Az Episode 2 eddigi leírásaból kiderül lessz benn Boba Fett "Mandalorian Warrior " ha valaki rendelkezik infókkal a Mandaloriai hercosokról akkor az szóljon.. :) a másik
A királynő adatlapjának részlete:
Name: Queen "Padmé Naberrie" Amidala
Played by: Natalie Portman
Species: Human
Status: Future Mrs. Skywalker, Queen of Naboo
Nem teljesen egyértelmű ez a királynő dolog, de az biztos, hogy nem mindig a Natalie volt az. Hogy kicsoda, az már más kérdés, az a kb. két kiló make-up elég rendesen takarta.
Forgatókönyv ? Miféle forgatókönyv ? És miféle másolás ? Na jó, elárulom. Ma ötkor találkozom a Mónikával és már füstöl is a fénymásolójuk. Sietnünk kell, mert hat után el kell indulnom hazafelé.
En is utananeztem a dolognak de semmi megnyugtato infot nem talaltam.
Az biztos hogy a Sabe nevu karaktert Kiera (vagy Keira, ez nem egyertelmu)
Knightley jatssza.
Szerintem Sabe=decoy queen... legalabbis tenyleg mashogy nez ki, nem?
Chris7: forgatokonyvrol jut eszembe... mi lesz azzal a masolassal?
Hát a dolgot elég nehéz eldönteni, sem a film sem a forgatókönyv nem teszi egyértelművé a választ. Azért nézd meg ezt a linket. Annyi bizonyos belőle, hogy az említett hölgyemény játszotta a filmben az említett karaktert, más nem nagyon állapítható meg.
szerintem rick ugy ertette a kerdest, hogy mas jatszotta-e a kiralynot es padme-t. erre a valasz nem. a kerdesre amit feltettek neki, a valasz igen. Kiera Knightley volt a decoy.
sabe pedig talan a decoykent mukodo testor filmbeli neve.
Na, most összezavarodtam. A következő ellentmondó dolgokat olvastam, és nemtom, hogy ki a hülye (gondolom én, de valaki megmagyarázhatná).
Az alábbiakat citromlével írtam. Ha nem sikerült volna, akkor ne olvasd tovább, ha még nem láttad a filmet.
------
Info1:
Jedi-Al says: Rick, was it a separate actress that played the "fake" queen, when Natalie was Padme on screen? I didn't see her name in the credits. RickMcCallum: No, it's Natalie that plays both parts.
Következtetés:
"Natalie Portman plays both parts when Padme and the 'fake' queen are on screen together. There was no separate actress, which explains why there's no one listed in the credits. Sabe is credited, but not a 'fake queen.'"
Majd másutt:
"One of the hardest roles to cast was that of Sabe', the handmaiden that fills in for the Queen when she is in hiding. Orignially we were going to use a stand in, but that was before we found a girl by the name of Kiera Knightley. She was only fourteen at the time of principle photography, two years younger than Natalie Portman but nevertheless the resemblance is striking. I wouldn't be surprised if she fools quite a few of the fans."
Na most akkor mi van? Ki az a Sabe, mit csinált Kiera Knightley, stb.
Na persze igazságod van, mint mindig. Csak azt mondtam, hogy a régi filmek bevétele és az újaké az pénzben nem hasonlítható össze. A legjobb lenne ha csak a nézőszám alapján mérnék a film népszerűségét, de ugye pénz beszél, kutyaszar táncol.
Azért hasonlítottam össze a SW:EP1-et a Lost World, MIB, ID4 c. filmekkel, mert ezek az elmúlt 3 évben voltak bemutatva, hasonló vászonszámon, hasonló jegyárral, hasonló időszakban.
Az biztos, hogy a 70-es években némileg más volt a helyzet, kevesebb volt a vászon és nem utolsósorban kevesebb volt a jegyek ára.
Az első három filmet csak azért hoztam elő, bevételileg, hogy azok, ha nincs a Spec.Ed. akkor nincsenek ott ahol most, függetlenül attól, hogy annak idején mondjuk többen látták, mint sok más nagyobb bevételet elért filmet.
Egyébiránt én úgy tudom, hogy nézőszám alapján ( van egy ilyen, nem bevételfüggő relatív lista, pontosan a jegyárkülönbségek kiküszöbölésére ) a legsikeresebb film az " Elfújta a szél ".
Annyit en is hozzatennek, hogy az amerikai moziellatottsag is mas igy
1999-ben mint akkor... most 3000 moziban mutatnak be egy filmet,
es gondolom akkoriban ez a szam ennek toredeke volt.
Pl az Episode I elso nap 34.6 milliot hozott, mig az Episode VI '83-ban
6 milliot... es tuti hogy a varakozas akkor sem volt kisebb.
Masreszt Amerika nem minden... ha megnezitek a listakat, a Titanic
rettenetes beveteleinek (1835 millio dollar) nagy resze a vilag tobbi reszen
folyt be... mig a Star Wars filmek inkabb az USA-ban hoztak tobb penzt.
(Pl. az Episode IV csak 4. az osszesitett listan).
Valoszinuleg azert vissza fog most mar esni az Episode I az USA-ban...
Jonnek az Austin Powers II es Wild Wild West nevu borzalmak.
Csak annyival egészíteném ki az ide gyűjtött szép számadatokat, hogy azért ne hasonlítsd az előző Star Wars trilógia és az E.T. bevételeit a jelenleg vetített és a jövőben vetítendő filmekéhez. A hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején 200-300 millió dollár bevételt elérni nagyságrenddel nagyobb eredmény volt mint ma. Az infláció nem csak minket érint, egy dollár 1980-ban és egy dollár 1999-ben az két külön világ. A számadatok önmagukban ekkora időeltérés esetén már nem állják meg a helyüket. Még ma is a Kleopátrát tartják a világ egyik legnagyobb költségvetésű filmjének (ha nem a legnagyobbnak) a maga 60 millió dolláros befektetésével, ami a hatvanas években annyi volt, mint ma egy 200-300 millió dollárba kerülő film, ami bizony nem mindennapos költségvetés.
Szerintem jobb lenne ha a .mov valtozatot probalnad terjeszteni...
vagy akinek van ra energiaja, az toltse le egyszeruen a theforce.net-rol.
Link:
http://theforce.net/multimedia/video/mtvmovawds-1999.mov
5.2 mega nem olyan borzaszto... minosegrol nem tudok nyilatkozni,
most jon...
Kiegészítve egy picit Zombie et. hozzászólását, a mostani adatok szerint a STAR WARS: EPISODE ONE, THE PHANTOM MENACE a hétvégi végleges bevételekkel együtt elérte 296.7 millió dollárt, tehát már a 300 milliót súrolja.
Evvel az eredménnyel felugrott a 9-ik helyre, megelőzvén az Empire Strikes Back-et ( 290 millió ).
A film egyébként hihetetlen bevételekkel büszkélkedhet, hiszen a múlt hét végén még csak 255-56 milliónál állt, a mostani hétvégén hozott 25.4-et és ez azt jelenti, hogy a hétközbeni bevétel ( ami általában minden filmnél gyér )15.6 millió, ami hihetetlenül jó.
A bevételek megoszlása is elég érdekes, merthogy a Lost World-öt, aminél az első héten kevesebbet hozott, már régen lehagyta ( 229 millió ), a Men in Black-et, ami nagyon nagy siker volt a múlt héten hagyta le( 250 millió ) és a következő áldozat az Independence Day lesz a jövő héten ( ezt le is fogadhatjuk mert csak / ??!! / 10 millió hibádzik addig).
Ezeket a filmeket azért hozom példának mert mindegyik az elmúlt 2-3 évben lett bemutatva közel azonos jegyárak mellett, és közel azonos számu mozivásznon valamint a nyári időszakban.
Ezek a filmek a következő intervallumokban érték el a végleges bevételeiket:
- The Lost World:Jurassic Park ( 229,074 millió dollár )1997 Május 26 - 1997 Október 12 ( 21 hét )
- Men in Black ( 250,147 millió dollár ) 1997 Július 6 - 1998 Január 11 ( 28 hét )
- Independence Day ( 306,124 millió dollár ) 1996 Július 4 - 1996 December 15 ( 24 hét ).
Ezeket a bevételeket a SW ( - 10 millió az ID4-ig ) 4 ( !!!!! ) hét alatt hozta be !!!
Szerintem a film el fog jutni az első 4-ig, hogy onnan még meddig az kérdéses, jön a nyári szünet, tehát sok iskolás meg tudja nézni napközben, de jönnek a többi nyári slágerfilmek is.
Bár az biztos, hogy a Lucasfilm nem buta megkötései miatt, a filmet sok helyen műsoron kell tartani nagyteremben még néhány hétig tehát nem kizárt, hogy a film még hetekig hétvégéken a 10-20 milliós nagyságrend körül hoz majd, míg a hétközbeni bevételt nem lehet megsaccolni.
A " The Matrix" például 11-ik hete van műsoron és még mindig hozott 2,1 milliót és az mégsem a SW.
Szerintem a végleges eredmények ( áttekintve a fenti három film játszási idejét ) körülbelül az USA-ban Október vége felé várhatóak.
Addig meg még sok minden történhet, a Titanic-kal felvenni a versenyt nagyon nehéz lesz, mert azt egy elég gyenge téli időszakban mutatták be és nagyon sokáig versenytárs hiányában vezette a bevételi listákat egészen a győzelemig.
A SW sok filmmel kell, hogy megküzdjön a következő hetekben és ráadásul a 3-ik helytől felfelé ( E.T., SW: New Hope, Titanic ) már 400 millió feletti bevételek vannak és az egy kicsit húzós.
Egyet azonban hozzá kell tenni, leszámítva az E.T. és a Titanic bevételeit a The Phantom Menace a SW: New Hope-al nem kerül igazi versenybe hiszen az első három SW film eredeti bevételei:
SW: New Hope 320 millió dollár
SW: The Empire Strikes Back 220 millió dollár
SW: Return of the Jedi 263 millió dollár
És ezek a bevételek a Special Edition megjelenésével nőttek fel oda ahol most vannak:
SW: New Hope 1997 Február 2 - 1997 Május 4 ( 460.935 millió dollár )
SW: The Empire Strikes Back 1997 Február 23 - 1997 Május 11 ( 290,158 millió dollár )
SW: The Return of the Jedi 1997 Március 16 - 1997 Június 8 ( 309,125 millió dollár ).
Tehát az új film egyedül már nemsokára eléri a legelsőként megjelent SW: New Hope bevételeit, Special Edition nélkül, és ez azért nem semmi.
És akkor még nem is bészéltünk a Június 19-ei SW napról.
Még valami, a Movieline magazinban jelent meg egy érdekes száz kérdésből álló cikk, melyet a szerzők tennének fel Hollywoodnak ( részleteiben beírtam a Kultúra rovat, Filmes bakik topicjába ).
Ebből a kedvencem:
" Ha George Lucas annyira rendmániás és aprólékos mint aminek mondják akkor hogy lehet, hogy az első rész jött ki negyediknek ? "
Darth Vader - jajj!
Skywalker digitálisan: az Episode 1-röl ugyanulyen kacsa hírek keltek szárnyra, miszerint Obi-Want egy statiszta alakítja majd, akinek az arcára rámontírozzák a fiatal Alec Guiness arcát, a korábbi filmjeiböl. Szerintem nonszensz az egész, millió ilyen kacsa kering fel és alá.
Néztem hétvégén az MTV Movie Awardsot. hát nem volt semmi. Lisa Kudrow (A jóbarátokból az egyik csaj) amit levágott Yodával meg a többi jedimesterrel , hát haláli volt. Asszem még fogják ismételni. Az EP1-ből voltak bavágva a Jedimesterek , de hát kicsit másképpen ,Yodát besscacchelték , egy másik Jedi-t meg valammi barom szinész jáccot , aki pojénkodot a Jedi-Kudrowwal..
Aztán a kiosztáson feltünt Darth Wader (Imperial March alatta) kb 2.5 méteres alakja.. kiderült Samuel L. Jackson + Jake Loyd a nyakában , a csávó meg majdnam leesett Jacksonról.. maga a többi dolog lapos volt.. de hát ez olyan SW-os volt.
JA. a szinészek digitális változatait elég jól tudják már megvalósítani. (Jar-Jar Binx) no meg ne felejtsük el , hogy az ILM mindig is új technológiák kidolgozásával töltötte szabadidejét.. szóval lesz 200x-ra digitális Skywalker.
andzsin:
Az Episode 1 vegefele levo akcioban latszik, hogy Anakin tenyleg "jo pilota", bar ezt nem akarom tovabb magyarazni, hatha meg valaki nem latta a filmet ;-)
A masik reszere passz.
11-én a Foxon lenyomták azt az 1 órás filmet - amiről ds9 is beszámolt -, a StarWars készítésének kulissza titkait mutatja be, Samuel L.Jackson a host, és a filmben beszélgetnek Harrison Ford-dal,Steven Spielberg-gel, James Cameron-nal és persze George Lucas-szal. Cím : From StarWars to StarWars.Nem recordálta valaki?