Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Nem olyan ropogós és jóízű, mint a Germersdorfi, de azért egy átlagos cseresznyeíz. Viszont hatalmas! Az eddig látott legnagyobb Germersdorfit is bőven veri.
Harmat kajszim nekem is van. A feleségem meg van elégedve vele. Most szedjük a végét.
Kuriósát tavaly ültettem és van vagy 15 szem rajt. Kíváncsi vagyok mikor érik? Lehet, hogy nem három éves hanem négy, hogy így siet?
Nem biztos, hogy a te hibád az eredés. Mostanában sokszor tapasztaltam, hogy semmi nem számít csak vegyem meg. Vagy 28 csemegeszőlőt ültettem tavaly és most 10 hajt úgy ahogy. Ebben nem csak a pénz az érdekes hanem az elvesztegetett idő is. Mindent megtettem, alaptrágyázás, beiszapolás, takarás, stb. Igaz, nem egy helyen vettem, mert válogattam a fajtákat.
Szólsz, hogy mikor lehet és megejtjük. Első körben a telken van egy duó eperfa. Csak úgy magától. A fehér kisebb, fehérebb mint amit ültettem itthon, de édesebb. A fekete ugyanúgy. Ezeket megpróbáljuk megmenteni. Az itthoni feketének egyik fele lehajló ágú. Azután majd folytatom a cseresznyével.
Azt kérdezném,hogy a Jáky faiskola megvan-e még Tárnokon /már ha ismered/ .Tőlük való a Harmat kajszim és 3 olyan körte,ami csak náluk volt és máshol azóta sem szaporítják.
Mivel a tesóm Etyekre nősült anno ,vele szoktam én is az érdi kutatótól fákat hozatni.Eddig nem volt velük bajom.Igaz most pont az egy cserkó /Carmen / purcant ki nekem is,de ez aligha az ő hibájuk.
Mellesleg a Germersdorfi már 1,5-2 hete lecsengett nálam ,most a Katalint esszük ,a Lindán először volt 2 szem, az nem mérvadó.Mennyiségben egy nagy túró volt a Germersdorfin,pedig virág az volt bőven.
Úgy ültettem őket. Az Alex öntermékeny és van BB is csak még nem virágzott. a kipusztult Alexet pótoltam vele.
Nem értem miért csinálják? Pont azért vásárolok náluk, hogy fajtaazonost kapjak.
Ez az átoltás nagyon felvillanyozott.
Jó lenne egy kertbarát kör itt Tárnokon. Sajnos a régi polgármester kertészmérnök, de inkább politizál.
A telken még össze- vissza ültettem a fákat. Kevesebb trágya, kisebb gödör, kevesebb gondozás. Nem is büszkélkedek vele. Ami túléli az túléli. Őszibarackot nem érdemes ültetni. Rengeteg kipusztult és minden évben megkopasztja a tafrina. A szarvasokról nem is beszélve. Dió, cseresznye, kajszi, szilva bírja csak ezeket a mostoha körülményeket.
Nem kell zölden enni a cseresznyét, hanem megpermetezni. Érés előtt két héttel megpermetezheted Chorussal. Ezt szőlőben is használják rothadás ellen, de cseresznyében is engedélyezett szer. ÉVI 14 nap.
Az oltásokat és a metszést legjobb a gyakorlatban elsajátítani tapasztaltabbaktól. Ha nincs rá módod, elég jól leutánozható megnézett videók alapján. /Nézz be az *oltás szemzés* , *őszibarack* és a *metszés* fórumra. Sokat okosodhatsz./
Nekem is van egy ilyen fám a telken. Már vagy nyolc éves de még nem láttam cseresznyét rajt. Pedig virág van bőven. Talán Cskalovnak vettem.Jó, nem megyünk le hetente.
Egyébbként a szilvával is hasonló a helyzet. Az idén az Utilitin , Althán ringlón egy szem sincs itt Tárnokon.
Ezek az átoltások most kezdenek érdekelni. Hol lehetne megtanúlni az alapokat?
Az őszi metszésével is bajban vagyok, mert ezek a nyavajás fák nem úgy nőnek mint a könyvekben.
Hát, szerintem sincs köze a Carmenhez. Azt hiszem Stellát adtak.
A szomorú az, Hogy itt az Anna majorban vettem négy éve./ Érdi kutató./ Rita, Carmen, Alex. Mindenféle papírokat kellet aláírnom, hogy nem adom tovább. Sajnos a többi nem eredt meg, ill megették a szarvasok. Így nem tudom, hogy a többi is átverés volt -e?
Kíváncsi vagyok, hogy a tavaly vett Alex és Krupnopoldnaja is hasonló módon elfajzik- e? Már óvatosságból csak1-1 db-ot vettem.
Pedig nálam is furcsaságok történnek az idén. A szomolyai szokott elsőnek érni, mire teljesen befeketedik akkor jön valami sárga fajta, és a végén a hedelfingeni. Na most mióta a hedenbe tettem egy vesszőt a szomolyaiból, az oltott ág előbb érett mint az "annya" és nagyobb szemű lett. Az alany (hedel) pedig beelőzte érésben a sárgát, pedig 2-3 hét előnye szokott lenni a sárgának. Még csak 2 hét múlva kéne érnie de már mind leszettük egy hete mert totál érett volt. A másik érdekesség hogy ez a hedel minden évben kellemetlenül kesernyés volt amíg totál be nem érett, most meg már pirosan sem.
A sárgám most kezdene érni, ha nem rohadna. Tehát kisebb bábel alakult ki a kertben.
Ez így igaz, de ha valamelyik fajta előbb van a vegetációba, akkor a többi is követi. Az nem fordulhat elő, hogy a későbbi érésű fajta megelőzze a korábbi érésűt.
Van ilyen is hogy becsapják az embert, de az időjárás is összekeveri az érési időket. Nálam az idén már leérett a Germensdorfi, holott még csak most jönne az ideje. A kajszi is már szinesedik, a szőlő is siet.
Négy éve alig eszünk cseresznyét, pedig hat termő fám van.
Újabban ilyenkor mindig pontosan annyi és olyan eső esik, hogy nekem nem maradjon...
A "bigeró" még jól indul, de mikor megérett, egyetlen napon szétesik, ha meleg van, az egész megrohad, ha esik.
Ma szedtem germersdorfit, van rajta 33 mm-es is, de minimum kétharmada rothad.
Van fehér,,,a nevét se tudom, de soha nem is ettem róla érett szemet se, mostanra pontosan megérett, de mind lecsó.
Bosszúból átoltottam katalinra és münchenbergire.
i tak dalee,
Mi az ....csináljak, vágjam ki, permetezzem, várjak csodát tízévente, egyeljem, hogy ne legyenek csomók, hívjak seregélyeket, akkor ez a probléma megoldódna...
Nagyon érdekelne ez az alany különbözőség. Én a Szomolyaival küszködöm, mert megy az égnek. A korábbi pedig szétterülő volt és talán kesernyésebb pirosan. Teljes érésben pedig finomabb volt mint ez az égbetörő.
Kérdésem lenne. Rita, Carmen, Alex. A Ritával semmi bajom. Az Alexből már a negyediket ültetem- igaz nem azonos helyen- és most eredt meg talán. A Carmen az idén később érik mint a Germesdorfi. Szép piros de még mindig kesernyés. Tavaly mintha nem így lett volna. Nem emlékszem. Az idén rengeteg virág kötött, rengeteget le is dobott, ami nem volt baj. Önszabályozás?
Éppen ilyen a *sárga* cseresznyém /ld. 595. hsz./. Többet is oltottam az azóta megsemmisített életerős, legalább 40-50 éves fáról. /Az új gazda a szőlőskertből cirokföldet csinált és kivágta./
Érdekes tapasztalatom, hogy bizonyára az alany befolyása miatt az egyik később érik és kesernyésebb, a másik korábban és sokkal édesebb. A környezeti tényezők azonosak, egymástól 15 m-re vannak.
A magoncok nem mindig öröklik a szülők tulajdonságait, ezért is érdemes beoltani őket az arra érdemes fajtával.
/ mjos, profi módon mutattad be a talált cserkót, -- kép, szöveg -- , és a méret megítélhetőségére alkalmazott 5 forintos/
A hétvégén sétáltunk egy kicsit, és az erdő szélén találtunk egy pár cseresznyefát. Ránézésre több éve nem járt arra senki aki gondozná.
Az idősebbekel beszélgetve kiderült, hogy a terület valamikor urasági birtok volt akkor kerültek oda a "fehér" cseresznyék. Ízre nem olyan édes mint a hagyományos fajta, viszont ez is ropogós. A magoncok küzül több viszont keserű és kisszemű volt.
Szerintem az arany középút a helyes. A virágzáskori permetezések mindenképpen kellenek mert elpusztul a fa, ha borsónagyságig permetezem érésig még bőven lejárnak a várakozási idők majd kétszer is és gusztusos a termés. A piaci cseresznyékben én sem bízom.
Nem is veszek semmit a piacon! Én idén még nem ettem paradicsomot sem csak majd ha érik. Permetezni csak akkor vagyok hajlandó ha nagyon kell, de akkor is csak hónapokkal azelőtt hogy megenném a termését.
Várakozási idő.....
Ki találta ki és honnan tudható hogy igaz? Mondjuk megnézték hogy egy kiló cserkóban amit actarával permeteztek 2 héttel később már csak 3 egység emberre vaszélyes anyag van, a határérték meg 5 egység. (ez csak egy hasraütéses példa) De! Mi van ha eszek 2 szem paradicsomot amiben szintén van 1 egység, + iszok egy üdítőt stb. Nem halmozódnak? Én inkább a kukacot választom+ a kései és korai fajtákat.