Remélem sikerül azoknak segíteni akinek szüksége lenne valami fontos magra dugványra és szívesen küldenének valami hasonlót viszonzásul. Sok sikert.
Térkép=
A csereberemap@gmail.com címre bárki megírhatja nevét, címét és felkerül, vagy le ha azt kéri. Aki kéri a felkerülését az arról az emailcímről írjon, ami az indexes email címe!
Ju13, amit leírtál csak részben igaz. Vannak fajták, amik kifejezetten nem szeretik a meleget és a sok napfényt. Ilyen pl a H. serpens is. Szerintem mindegyik fajtánál érdemes megnézni, hogy milyen speciális igényei vannak. A virágzáshoz az is feltétlenül fontos, hogy a virágnyeleket ne szedjük le elvirágzás után, mert ezen fogja hozni a következő virágokat is.
Küldök Neked egy-két hajtást, majd legyökerezteted. Éppen tegnap néztem meg, milyen állapotban van. Szét kell szednem az egész tövet, és újra nevelnem. :-(
Valamiért az öreg hajtásrészek elkorhadtak, csak az egy-két évesek élnek. Mivel minden hajtásrész két-három éves korában lefekszik a talajra és legyökeresedik, nincs gond a túléléssel, csak így nem szép. Megaztán amúgy sincs túl jó helyen, mert egy közeli diófáról a lomb rásodródik, és a bemosódó csersav nem hiszem, hogy használ neki...
Ha nics cserébe télálló cuccod, (kaktuszok, euforbiák, agavék, vagy más, egzóta szukkulensed, (csak az egyszerűség kedvéért használtam a nem túl szakszerű "pozsgás" kifejezést), nem gond, majd később viszonzod, ha lesz miből. Attól én még szívesen elküldöm neked, ha dobsz egy postacímet a mail-emre. (Nyilvános.)
A szőrös elég nehezen dugványozható... tehát inkább azoknál lehet, akik ipar-szerűen foglalkoznak vele. Házilag a vessző lehúzása és gyökereztetése a biztosabb módszer, de még az sem egyszerű. És macerás.
Kopasz-kiviből nekem most van 4 felesleges termős példány. Illetve megvárnám a kihajtást, nem tett-e benne kárt a tél...
Így lehet, mert az enyémek nevetségesen kicsi cserépben, ócska földben szoronganak és időnként hetekig el szoktam felejteni meglocsolni. Nem túl szépek, de rendszeresen virágoznak.
OFF: Én úgy tudom, h a hoya-k jellemzően, ha egyszer virágot hoznak, akkor onnantól rendszeresen lehet számítani további virágzásokra. Viszont 2 dolog nagyon fontos nekik: rengeteg fény és szűkös cserép. Tehát, mondjuk állítsd egy D-i vagy Ny-i ablakpárkányra, és ne ültesd át évente. Egy 12-15 cm-s cserép bőven elég neki, mert először teleszövi a cserepet gyökerekkel, és csak utána foglalkozik holmi virágképzéssel. Én legalábbis minden gyűjtő honlapján ezt olvasom, és több itthoni gyűjtő is ezt tanácsolta. (Feltett szándékom tesztelni a használati útmutatót, csak az én növényeim még elég kicsik...)
ON
ha már csereberés rovat, nem akar valaki magas növésű, piros virágú Canna-hagymákat szerezni mondjuk szobai futóért cserébe???
Engem érdekelne a rózsaszín flamingód,ha még nincs gazdája, már régen szerettem volna!!! Feltudnék helyette ajánlani piros flamingót,ha ez nem jó akkor próbálok valami más cserét felajánlani.
Úgy tűnik némi felesleges szaporulat van az egyik flamingó virágomból (anthurium).A fajta nevét sajnos nem tudom, mert elkallódott a táblácskája. A virága rózsaszín-zöld és viszonylag kisméretű. Elég mutatós, feltűnő. Nem kell valakinek?
Ezek is szépek! Nekem két cseréppel van abból a fajtából, amit még a nagymamám tartott 25 éve. Nem tudom a pontos nevét. A nagyinak minden évben tele volt virággal, gyönyörű volt. Az enyémek meg csak zöldek. Szerinted mit rontok el?
A viaszvirág /hoya/ egyik fajtája. Ritkán lehet kapni itthon kifejlett növényt. Valentin nap előtt csinálnak ilyen szörnyűséget vele, hogy leveleire szedik /szív alakú levelei miatt/ és így árulják. Ami szinte mindig elpusztul, mivel csak egy levél. Nagyon ritka, hogy kihajt.
Ki ne dobd! Ezt találtam: http://b-and-t-world-seeds.com/carth.asp?species=Siraitia%20grosvenori&sref=450400 Siraitia grosvenori seeds will usually germinate in 80 days, even under good conditions germination may be erratic. Normally germinates in the dark. Sow seeds about 3mm deep in a fertile, organic, and water retentive, but free draining seed sowing mix at about 25°C. Mintha a 80 nap még nem telt volna el. Azért néztem utána, mert Luffa operculata magoknál 1 nap és 6 hónap közötti csírázási időt tapasztaltam és egy csomó mag még ennyi idő alatt sem csírázott ki. Aztán a kiszárított magokat tavasszal újra nedvesítve ezek is elkezdek csírázni. Úgyhogy sose lehet tudni, csak várjál türelmesen!
Ha nem csak a levél van a cserépbe, hanem egy kis szár is véletlenül, akkor van rá esély hogy kihajtson. De ez zsákbamacska. Én sem vettem volna meg ha nem látom a hajtást.
Lesz pár fajta nőszirmomból néhány tő, amit el szeretnék cserélni olyan fajtákra ami még nincsen meg. Az Iriszek, nőszirmok topicban raktam fel képeket!