A magas hangú hangszórót az ajtó kárpitburkolatából kifeszítve vegye ki (vagyis a kilincs irányából kis csvarhúzóval óvatosan aláfeszítve pattintsd ki).
Kapcsolja szét az elektromos csatlakozót.
Beépítési eljárás
Csatlakoztassa az elektromos csatlakozót.
Helyezze vissza a magas hangú hangszórót az ajtó kárpitburkolatába.
Csatlakoztassa a negatív akkumulátor kábelt.
Hátul ugyanez a móka. Nekem a Nubira III SX Pluszomban 8 hangszóró van gyárilag.
...nem akarok lázítani,de én mikor megvettem tudtam hogy márkaszervízbe nem viszem(főleg olajcserére nem).Csak apróságokér vagy ha a saját, jól ismert szerelőm mondja azt hogy vigyem be...-eddig nem kellett:)
A szervízek viselkedését nem minősítem. Pláne, hogy a múltkor azt mondták kérdésemre, hogy vitt olaj nem bizti, hogy nyerő.
Kérdem: miért? Mert könnyen ugorhat a gari, ha valami lesz a mocival és köze van az olajhoz. Próbáld bebizonyítani nekik, hogy a 2600-Ft-os castrol, ami bele való sokkal jobb, mint a "gyári" amit beleraktak. Nincs az az ügyvéd, aki nemet mondana az GM Magyarország ajánlatának és ejnye-bejnyéjének egy csóró Kovács Pistával szemben, pláne olyan nehezen bizonyítható dolgokban, mint egy motor élete és kimúlása időben. Hisz igazságügyi szakértő sincs, aki egyértelműen azt mondhatná, hogy igenis ettől az olajtól feküdt ki a gép. Mert átlagos használatnál jó az is.
Pörgetted? Kihasználtad az autód műszaki lehetőségeit?.No-no! Ez nem versenyautó, nem rendeltetésszerű használat, ez kimeríti a versenycélok fogalmát, stb. Erre nincs gari. Máris ez a kapaszkodója a GM-nek.:-))
Kérdem: mi van akkor, ha a szervíz teszi bele én meg otthon belenyomok két marék homokot és visszaviszem, hogy elkúrták a gépet? (durva hasonlat, de elvileg ki bizonyítja, hogy amit ők csináltak az úgy maradt, vagy én otthon belepiszkáltam?)
De maradjunk csak az olajnál...ha én lecserélem otthon? Erre nem volt válasz. Sőt arra sem, hogy ki kell-e fizetnem az olajártalmatlanítási díjat, ha viszek a fáradtolajnak kannát? Csak hümmögés volt, illetve a fenti garivesztéses blabla.
Szóval hogy mondhat ilyeneket egy szervíz, ha közben még a viszkozítási előírást sem tartják be? Persze a 10W40-es hordós olaj amit raknak, nekik benne van vagy 650 Ft-jukba. Hogy?...Nem érted, hogy lesz belőle annyi, ami a számládon van? Egyszerű...eléírnak egy számot..mondjuk 1-et...no meg az ÁFA..:-)) Na de ez hosszú história, ahogy annak idején -amikor ott dolgoztam és láttam- az opel árképzése volt. 6500 Ft-os astra-f utángyártott fényszóróból 21500-as gyári, mire az autóba került.:-)) Merthogy tök egyforma, mint megannyi alkatrész, csak nincs rajta a fehér alapon kék cimke a jól ismert 2-2-3 számkombinációjú opel azonosítóval. Ja..meg a doboza nem barna, hanem kék-sárga...mondjuk a Valeo-é..:-))
Nos...ha valaki jót akar, maga jár utána a dolgoknak, ragaszkodik a szakértők által ajánlott minőséghez, mert amibe kerül, azért ő szurkolt ki súlyos milliókat, az övé, azt tesz vele, amit akar!!! Nem a szervízé, hisz ha rosszul dolgoznak, max széttárják a karjukat, hogy nem az okozta, ők nem tehetnek semmiről. Te meg ott maradsz egy sokmilliós, de gyakorlatilag roncs, értékvesztett autóval. No és persze azt meg kell majd javítani, amit szervíz fog végezni. Ja hogy nem ők? Sag schon! Elviszi a tulaj azt máshova, másnak fizet...helyette meg jön ebbe a szervízbe olyan madár, aki máshonnét menekül...:-)
Azért reménykedni lehet, hogy lesz majd valahol egy olyan szervíz, ahol akkor is ügyfél maradsz, amikor már kifizetted az autót és nem javíttatni viszed súlyos ezrekért. Vagy volt olyan közületek, akivel addig gorombák voltak, amíg meg nem vette az autót, utána meg amikor letette a lóvét lesték minden sóhaját? Nem tudom, de valahogy én nem voltam már annyira fontos ügyfél ekkor....
Hali, infó :én mélynyomót+külső-belső hőmérőt rakattam be,s levették a bal ajtókárpitot,küszöböket.Kb. addig tartott a szakinak mint az fastrámnál pedig ahogy mondta lacsit még nem "szedett szét".Pár csavar ki,patentek leugrottak és kész.10 perc alatt lekapta.Azt megjegyezte hogy tök japános az elektronyika...Tehát bátran csavarozni,feszegetni elég jó minőségüek a műanyagok ,nem az a törékeny fajta. Egyébként nekem is van elöl csipogó...
Szerintem csak hátulról tudsz beférni oda normálisan. Legalábbis a logika azt diktálja, bár ezeknél a ferdeszeműeknél minden megeshet! :-))
Ha a szokásos megoldású, akkor kárpit le, kis műanyag foglalatba (ami az utastér felől magában foglalja a kilincset is és fekete színű) vagy csavar, de gyanítom inkább patentos megoldással csipogó be. Milyen gép a tied, hogy nincs benne csipogó? A bevezetékelést nem tudom, mert még nem volt időm lebontatni a kárpitot. (a vezető oldali zárgomb melletti kis ledet kívánom feléleszteni ha már ott van. Álriasztónak jól jön a váltózár mellé amíg egy rendeset nem teszek bele. Már meg is van a megoldás egy elektronyos szaki segítségével.)
Ha sikerült megoldani ezt a csipogó kérdést, netán ott vagy a szerelésnél (ha nem te csinálod) jó lenne, ha készítenél pár képet a kárpit belsejéről, mert hátra nekem is elkelne két csipogó (csak alsó mély van hátul). Túl mély a hátul ülőknek a zene, nincs cirip és nem élvezhető annyira, mint elöl. Az sem lenne baj, ha beszámolnál arról, milyen csipogó illik bele, illetve a "mélynyomók" (hehe) mekkorák átmérőre, mekkora wattra és hogy férnek el. Előre kéne rakni valami ütősebbet.
Jó,jó! De! Az egyik győri szervíz 2500 ft-os literáron a kötelező olajcserénél ha nem viszel olajat, 10W-40-es OMV control light félszintetikus olajat tölt be! Ennél már azért jobb a castrol, ha minőségben nem is, de árban mindenképp (szerintem minőségben is).Igen, az is igaz hogy nem BMW-be teszem, csak egy F Astrából kivett kicsit átdolgozott, nagyon nem újkeletű motorba. Az is olvasható különböző szakoldalakon, hogy a teljes szintetikus olajok sok tulajdonsága gyengébb az ásványi olaj tulajdonságához képest. Erre tartják a részszintetikusakat. Na ezek alapján mondja meg valaki a frankót!!! (Már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a 8 éve generálozott 1.4-es 8 szelepes kadettembe padlógázas használattal 120000 Km-t tettem bele, ásványi olajjal. Az olajfogyasztása jelenleg 8-9 ezres olajcserénél 1-2 dl közötti!!!)
Sedan Lacsimba szeretnék csipogókat berakni, merthát valljuk be, a gyári 4 nangszóróból nem nagyon jönnek elő a magas hangok. Az ajtónyitóknál ott hely a csipogóknak. Tudjátok, hogy azokat a kis rácsokat hogyan lehet kiszedni onnan? Illetve kérdésem továbbá, hogy elképzelhető-e az, hogy a magasak gyárilag be lennének oda kábelezve? Az ajtók kárpítozását nem szeretném megbontani, de mindenféleképpen be szeretnék oda varázsolni valami kiegészítő magas hangszórókat. A cél: + magas minnél kevesebb pénzből. :-))
Ha valaki járatos a témában, szívesen venném ha megosztaná velem a tapasztalatait. Előre is Köszi!
MINŐSÍTÉSE: ACEA A1/B1, ILSAC GF3, FORD WSS-M2C913-A/B
Igen, a magnatecnek van VW meg Merci minősítése. És? Nem abba töltöd. Egyáltalán nem az számít, hogy mely autógyár fogadta el a motorjaihoz, hanem maga az olaj milyen tulajdonságokkal rendelkezik.
A3-02 Szigorított követelményrendszerű, stabil (osztályon belül maradó) viszkozitású kategória. Magas teljesítményű motorokhoz, a gyártó által engedélyezett hosszú csereintervallummal.
A1-02 Szigorított követelményrendszerű, energiatakarékos, katalizátorkímélő kategória. Kifejezetten az alacsony súrlódású, kis viszkozitású (2.9 mPas < HTHS < 3.5 mPas) motorolajjal üzemelő motorokhoz fejlesztve. Egyes motortípusoknál nem alkalmazható.
B3-98 Issue 2 Szigorított követelményrendszerű, stabil (osztályon belül maradó) viszkozitású kategória. Magas teljesítményű motorokhoz és/vagy nehéz üzemeltetési feltételek mellett javasolt. Alkalmas a gyártó által engedélyezett hosszú csereintervallum teljesítésére.
B1-02 Szigorított követelményrendszerű, energiatakarékos, katalizátorkímélő kategória. Kifejezetten az alacsony súrlódású, kis viszkozitású (2.9 mPas < HTHS < 3.5 mPas) motorolajjal üzemelő motorokhoz fejlesztve. Egyes motortípusoknál nem alkalmazható.
De nem is a bogarászáson van a hagsúly, hisz mint említettem hétköznapi használatban pár év alatt nincs jelentősége. Forszírozott használatnál, vagy hosszú távon viszont nem biztos, hogy megéri spórolni ezen. Egy idő előtti motorgenerál el tudja rontani a karácsonyt abban az évben..:-))
Már elnézést kérek, de nekem most már úgy tűnik, hogy a 10W-40-es olajat már csak fritőzbe rakhatnám! A magnatec 10W-40-es rendelkezik VW, BMW ,Rover minősítéssel. Hadd ne szidjam a saját autómat, de minden tekintetben lassan megbánom hogy megvettem. Asszem a szelepcserével kezdődött...
Ajándék lónak persze nem nézzük a fogát, de néhányan leteszik a nagyesküt a 10w40-es és más viszkozítású, magnatec és más márkéjú olajok mellett, mert azt találták szimpatikusnak-részint az ára miatt. No meg már egyszer azt tettek bele és placebo hatásként úgy érezték, hogy versenyautó lett a lacsiból az olaj jótékony hatása miatt. :-)) Pedig nem lóerőt kéne az olajjal nyerni, csak a tökéletes motorvédelemre törekedni lehetőségek szerint.
Az olcsóságról amúgy meg az a véleményem, mint a gyerekülés hiányáról a 10 millás verdákban. Akinek van pénze egy autót megvenni, fenntartani, annak kellene, hogy jusson 50000 Ft-os gyerekülésre, meg a karbantartásra is. Persze a magyar ember egy kategóriával nagyobb, ill. felszereltebb autót vesz inkább, mintsem ilyen "felesleges" dolgokra költsön, ha meg baj van......Amit meg a motor megkíván, azt meg kell neki adni szerintem, hogy 10 évesen ne felfúrás és más életmentő műtétek jöjjenek ha hidegben nem indul, ill. kékes füsttel több olajat eszik, mint benzint. Számszakilag meg azt mondom, hogy az általam vett olaj literje 2400, míg a másik olajak átlagban 1500. Tehát 4 liternél 3600 a difi és egy évben kell erre költeni. Ha másképp számolom...6 doboz cigi...és lehetne ragozni még.
Naná, hogy bólintott (meg még két ember tőle függetlenül)...közvetlenül is megírta emilben nekem..:-))
Lehet, hogy kissé nehéz ember vagyok, de inkább kérdezek, mielőtt hülyeséget csinálok..:-))
Nem szégyen az okosabbtól tanulni...szerintem!
Ja...mondtam már, hogy nagyon féltem az új autómat?..:-))) Vagy netán ez kiderült? Pedig titkolom! :-)) Vessetek meg érte..:-))
Amúgy az ügyhöz még annyi tartozik, hogy azért kérdeztem rá a Ford olajra, mert ugyanezen olaj más cimkével szintén forgalomban van, mint hivatalos Ford olaj. Köztudott, hogy a castrol-t is hamisítják és az olajdokinak írt levelem mellé egy képet tettem a flakonról, hogy szerinte az a sima kereskedelmi változat-e? Illetve ha mással kínálnak meg, hogyan ismerem meg a Ford olajat, merthogy abban ugyanez az olaj van, így az is jó. Nem egyszerű az élet...:-))
Annyiban van köze a szűkítő kiszerelésének és a fékszervó cső megnyitásának egymáshoz hogy mind a kettő a levegővel apellál.A fékszervó egy zárt rendszer ami a motor szívó hatását használja ki úgy hogy vákum keletkezik és ez a vákum meghúzza a fékszervó dobban lévő membránt ami ezálltal rásegít a fékezésre.A "bigyó" ezt a zárt rendszert nyitja ki szakaszosan megtervezve hogy a rásegítés is megmaradjon és egy kis plussz levegőt szívjon a motor ami turbulenciát okoz.Ez megmarad végig mert a befecskendezés az üzemanyagot lövi be a már turbulens levegőbe így jobban szétporlasztva az anyagot.
A dolog annyira egyszerű, ahogy Kedves Barátunk írta ~ 1 év tapasztalatával
Komis 2007.02.12 09:30:56 (5266)
Nyugi!
Az Én 'műszaki ismeretem' is ezen topik olvasása közben hízott meg. Csak olvass és kérdezz..:-))) Amúgy műszaki analfabéta vagyok! De ami érdekli az embert az azért ragadós tud lenni.
"Nagyon elgondolkodtatott hogy kivegyem-e azt a szukitot"
Vedd ki! Próbáld meg! Ha nem tetszik tedd vissza. Nem csinálsz bajt vele..:-)))))
"A számlán rajta van mit tettek bele. Nyugi nem kerti traktor minőség lesz."
Teljesen igazad van, csak ismerem már máshonnn azt az érzést, amikor nekem kell bebizonyítani, hogy nem én, hanem más kefélt el valamit...
Nézhetek én szépen is, csúnyán is a szervizben, sajna nekem azt adnak be, amit akarnak - itt sajnos hívő üzemmódban működök...
Itt pusztán azt a - kicsit nyugatabbra természetes - eljárást hiányolom, hogy ha valaki szakszervíznek mondja magát, akkor ÉLBŐL ne az én kontómra kisérletezgessen, vagy ha JAVASOL valamit, akkor arra bólinthassak, még akkor is ha a kérdéshez bevallottan hülye is vagyok..
Azért megnyugtattál, hagyom benne a mostani löttyöt még egy darabig...
Lehet-e tudni, hogy ez a garit mennyiben érinti? - merthogy én továbbra is a szakszerviz szolgáltatásaira kényszerülök, lévén analfabéta...
Egy kis műszaki érdeklődés azért továbbra is munkál bennem - bár lehet, hogy ezt majd mások spontán hülyeségnek értékelik, kérlek ne kövezzetek meg ezért: Rendkívül hiányos ismereteim folytán nem értem, hogy a fékszervó mitől szól bele a turbulenciába, amitől ez a bigyó (merthogy kéretik érthetően megnevezni a dolgokat...) állítólag kifejti áldásos tevékenységét. Vagy csak az a lényeg, hogy még a közös szívórészben belepofázva a levegőrendszerbe, ez a turbulencia megmarad a befcskendezés után is...?
Újrakérdés: ha már a szűrőházfedélből eltávolított szűkítő nagyobb mennyiségű levegőt produkál, akkor ez befolyásolja-e a bigyó működését, hatását - vagy megint kellően amatőr vagyok, és ezeknek fizikailag semmi közük egymáskoz...
SZAKIK! Lécci infót!
Merthogy szeretnék 10 lityi alatt járni, ami ezidáig csak autópályán sikerült...
Közben találtam egy olyan olajat, ami pontosan megfelel az előírásoknak.
A talált olaj a Castrol Performance A1, 5W30, API SL, ILSAC GF-III. Viszont azt mondják róla, hogy ez a Ford motorok gyári olaja. Nem tudom, mennyire egyezik a Lacetti motorja mondjuk egy Ford Focus-éval. Tud valamit erről az olajról? Nyugodtan beletehetem? Két héten belül olajcsere, már elkerültem a 6000 km-t, körmömre ég a dolog!
Köszönöm:
H. Ferenc
Kedves Ferenc!
Nem tudom, mekkora lelki törést okoz az olajnak, ha nem Fordba töltik, mindenesetre a műszaki paraméterei megfelelők a Lacettihez. Rendelje csak meg nyugodtan.
Nem jellemző, pláne ha ott állsz melletük és mosolyogsz.
"Ha összecsinálja magát a gép, akkor ráfoghatom a nem előírt olajra, amit a SZAKSZERVIZ csorgatott bele... "
A számlán rajta van mit tettek bele. Nyugi nem kerti traktor minőség lesz.
A kocsi sem csak egy fajtát eszik, hanem egy minőségi tartományhoz tartozó olajakat.
Nekem 1évig kb.5000km 10W40 olcsó Opel olaj volt benne. Semmi gond nem volt, de a kevés km ellenére csúnyább szine volt leengedéskor, mint pl a 2éves mobil1 olajnak 7000km után.... Ezért többen inkább viszik a saját tuti olajukat. Meg persze így olcsó(bb), mint a szervízé.
Bár lehet, hogy nem én vagyok az igazán kompetens, de azért az én véleményem:
Mint sok-sok hozzászólással hátrébb kitárgyalták azok, akiknek - sajnos - hasonló jelenségeik voltak/vannak: A korábbi (talán 2005-ös, és előtti...?) gyártású gépeknél némi presszióra mintha - persze csak hallgatólagosan - elismerték a hibát és a szelepcserét, mint megoldást javasolja a gyártó. Erről persze jó magyar szokás szerint csak a szervizeket nem értesítették HIVATALOSAN - legalább is ezt mondja az a szerviz, amelyik nem óhajt ezzel foglalkozni.
Azaz azt a szervizt, amelyik szó nélkül cseréli bátran keresd fel, bátran cseréltesd ki a szelepeket az új, módosított zárószügű szelepekre (a másik kutyütőt meg felejtsd el sürgősen...).
Tapasztalat szerint, akiknél ezt megtették, a hibakód újra nem jött elő, tehát jóféle beavatkozásnak tűnik.
A későbbi gyártású gépekben már eleve a módosított szelepek vannak - mondják az okosok -, így ezeknél - legalább is egyenlőre (koppkopp)- nincs ez a probléma.
95LE kolléga kezdeményezett egy felmérést a napokban (5279), ebből - ha a többiek is adatszolgáltatnak, köztük Te is - szerintem kiderül, hogy mennyire helytálló a gyártási időre visszavezetni a problémát, merthogy az enyém is mostanság lesz egy éves, és így mégiscsak kezdek aggódni...
Igen erröl a szelepről van szó.Saját kezűleg szereltem be és nem kell hozzá egyetemi végzettség csak egy snitzer és egy csavarhúzó.A fékszervó csövet kell csak meg keresni ami nem egy nagy feladat a rásegítő dobból jön ki.Ezt elvágtam minnél közelebb a szívó csonknál ahol még a szelep elfért majd a csőbe bele dugtam a szelepet 2 db bilincssel rögzítettem és kész.Ezután a beszabályozás is pofon egy szerű bemelegítettem a motort alapjáraton járatva a szelepet kitekertem ilyenkor recsegő szívó hangot hallassz majd a szelepet visszazártam amíg a hang megszünt plussz 90 fokkal még beljebb tekertem a szelepet rög zítettem és kész. Az egész művelet a bemelegítés kivételével 5 perc. Sokakat elrettent ezek után a motor hangja főleg alapjáraton mert olyan szívó hangot produkál a szelep mintha az ékszíj tárcsa le lenne lazulva de ezért a hangért cserébe kevesebbet fogyaszt az autó.Nekem bejött a használatból adódóan "taxi" több kollégának van ilyen autója de mindeggyik 10 liter körüli fogyasztásról beszél.Most van tervbe véve a Supertech nevű fogyi csökkentő beszerelése is. Szerintem a kettő kiegészíti egymást mert az eggyik a keverékkel variál a másik az üzem anyagot kezeli tehát még nagyobb fogyasztás csökkentést lehet elérni plussz egy kis dinamikát!Erre még rá jöhet a chip tuning és akkor öreg uras vezetésnél még nagyobb üa. csökkentés érhető el mert ugye nagyobb nyomatékot is ígér a tuning.Az autó pedig ha odalépsz óriási élvezeteket nyújt!
Bár végigolvastam sok hozzászólást, mégis lenne egy fogós kérdésem.
Nekem egy 1,4 5 ajtósom van, melyet kb 1 éve vettem. Most van benne 17800 km. rövid leírás hogy került bele nagy része ennek: minden nap kb 15-15 km Bp-re munkába (nem csúcsforgalomba) és 2-3 hetente meg 700 –800 km vidék („éjszakai utazás csendben kicsit sietősen”).
Kb. 2-3 hete jelent meg a PO300-as hibakód. Mely nagyon elszomorított.
Elvittem szervizbe és megnézettem 2szer „leráztak”, hogy ki kell „égetni” és akkor jó lesz. Majd harmadjára azt mondták, hogy frissítik a szoftvert. De ha így sem jó, akkor hengerfej le és szelepcsere.
Másnap már villogott is a lámpa!!! Így elvittem máshova, hogy ott mit mondanak. Másik szerviz még a megnézés előtt azt mondta, hogy ez biztos szelepcsere. Majd megnézték és a munkalapra rögtön ráírták SZELEPCSERE!!! Ja és én vagyok náluk az 5. a sorban.
Na és a kérdés:
Egy 1 éves majdnem 18e futott kocsin egyből szelepet kell cserélni???
Vagy lenne más megoldás is, csak nekik így könnyebb?
Remélem nem gond, hogy ilyen alap kérdéseket teszek fel.
Üdv
Vazze, én meg csak úgy bízva servicében, aszontam: Itt az idő! Olajcsere!
Erre ezek beletöltenek valami szutykot, ami meg még csak papíron sem a kicsikéhez előírt!? Hát nekem kell kiolvasnom valahonnan, hogy milyen olajat kellene nekik MAGUKTÓL beletölteni...? Nehogymá' a szervíz döntse el, hogy majd én milyen körülmények között használom... (mert hogy tőlem ezt nem kérdezték, az biztos...) - tegye bele azt , ami bele való, de minimum KÉRDEZZEN.
Ha összecsinálja magát a gép, akkor ráfoghatom a nem előírt olajra, amit a SZAKSZERVIZ csorgatott bele... - persze miután bebizonyítom, hogy még az az olaj volt/van benne...?
Marhára imádom, amikor - persze pusztán emberbaráti szeretetből - a kedves kuncsaft pénztárcáját kímélik azzal, amivel nem biztos, hogy kellene. Érdekes, ez a szeretet mondjuk az ablakmosó folyadéknál nem nyilvánult meg... a kutya nem kérte, de azért ARRA - jó pénzért - rátöltöttek egy lityit, mert nyilvánvalóan ha ezt én otthon, jóféle madarasteszkósból pótolom, helyrehozhatatlan károkat okoznék....Hmmm.
"Viszont nem értem, miért raknak sokan a lacsiba 10W40-est"
Mert occsó olaj és kevés hasznyálatnál megteszi a csóóróónak. :-)
Ráadásul ha kapsz 4L-t grátisz(mint én), akkor nem dobod ki és nem cseréled el szörpre.. Én újra ezt akartam vinni, de a csillaggarázs miatt inkább maradtam a gyári ajánlásnál.