Keresés

Részletes keresés

Nyugalmas Creative Commons License 2011.08.29 0 0 topiknyitó

Több prog-rockos topicba tettem már kezdeményezést a kvázi aranykornak számító hetvenes évek első felében fénykorát élő progresszív-rock és a spiritualitás kapcsolatának mélyebb feltárására, ám a legtöbb zenerajongó számára ez túlságosan a "földiségtől, evilágiságtól" elrugaszkodó téma, így nem fogadták ezeket az összefüggéseket túl nagy érdeklődéssel... Ezért úgy gondoltam, hogy nyitok egy külön topicot, hátha ide-találnak azok a prog-rock rajongók, akik nyitottabbak az élet és lét szellemi és transzncendentális lényegének az irányába a prog-rockon keresztül is.

Ajánlott irodalom: Vasváry-Tóth Tibor: Yes - A rockzene rendszere

Ami a prog-rock és a spiritualitás kapcsolatát illeti, a Yes jutott e téren a legmesszebbre, de erről már volt szó a Yes topicban, ezért erre nem térek ki külön.

A hetvenes évekbeli prog-rockra kétségtelenül nagy hatással volt az akkori korhangulat és korszak szellemi háttere, a hippik világa és az ősi kultúrák, az ősi hagyomány felé fordulás (India, Kína, Japán, kereszténység, stb.). Sokan úgy tartják, hogy a prog-rock és az akkori viszonyok sem szóltak üzletnél többről, akkor is a pénz, a hírnév dominált. Azonban ezekeből a zenékből igencsak magas szintű lelki-szellemi mélységek és költészet-szintű filozofikus szövegek áradnak az összetett és nagyívű zeneiség mellett. Ebből pedig az a következtetés vonható le, hogy közel sem a hírnév és a pénz dominált ebben a műfajban, max melléktermékként egy szükséges jóként, megélhetési lehetőségként ott volt. A fontossági sorrend pedig egyáltalán nem mindegy, hogy a pénz vagy a zene volt az elsődleges? A szellemiség az alkotáson keresztül vagy az érvényesülés és a hírnév volt az elsődleges? Természetesen rengeteg prog-rock (köztük sok 1-3 lemezes együttes) működött akkoriban csupán divathullámból is, de ezeken érződik is a tehetségtelenség és a hatásvadászat.

Nem tudom, mennyire nyitottak ezen a fórumon a prog-rock rajongók a spirituális látás felé, de ez nemsokára ki fog derülni... Várom a hozzászólásokat...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!