Minden ami Action cam. A topic célja megbeszélni a kamerákról a technikai dolgokat, bemutatni kiegészítőket (legfőképp a házilag barkácsoltakat), felvételi módokat, stb.
Legismertebb típusok:
GoPro HD HERO SD 960 1080
DRIFT HD X 170
Contour HD GPS
Oregon Scientific ACT
VIO POV
Figyelem! Ez a topic nem az elkészült videok bemutatására szolgál!
lehet furán fog hangzani de a gyerek mellett nekem peca közbeni felféztelekre kellene....nem épp extrém sport de a körülmények olykor igencsak azok....igaz ez épp nem olyan de nem rossz kis videó...
Sokan szeretnek megfeledkezni róla, hogy a HD videózásnak vannak hátrányai is:
- drága a kamera
- drága a nagy és gyors memóriakártya
- hatalmas háttértár kell az archiváláshoz
- gyors processzor (lehetőleg quad-core)
- gyors és sok memória (minimum 4GB)
- lehetőleg win7 64bites
- minimum dual-layeres DVD-író, de inkább BlueRay-író
- full HD megjelenítő, tv
Ekkor merül fel bennem a kérdés: kell-e a gyerek gügyögéséhez, vagy egy részeg társaság bulijához HD felvétel? Megér-e ez ennyit?
Nekem van egy Sony miniDV kamerám, amit most csupán azért fog kellenem lecserélni, mert sajnos a 2 laptopom közül egyiken sincs FireWire csatlakozás és még PCMCIA kártyahely se, így nem tudom érdemben használni, pedig szeretem, az esetek 90%-ában tökéletesen kielégítő a képminősége is. Vagy kereshetek egy USB3.0-FireWire átalakítót, ha létezik egyáltalán és nem egy olcsóbb HD kamera árába kerül.
Az iMovie a Mac OSX-hez jár, azt nem tudom, hogy külön meg lehet-e venni, meg amúgy is csupán mac-en fut. A többi hardver igénye változó, leginkább gyors és nagy memória kell, meg sok vinyó és nem árt egy komolyabb proci sem a renderekhez.
Vágáshoz én 2 féle progit használok jelenleg, igaz, mind2őt mac-en: iMovie a kevésbé igényes dolgokhoz és AVID MediaComposer, ha vlmi komolyabbat kell vágni. De jó lehet a sony vegas is, én a premiert nem szeretem, illetve még a Pinnacle Studio, ami már szintén AVID termék.
Én is loptam, Schladmingban a snowparkban láttam egy ilyet és sikerült közelebbről is szemügyrevenni. És ami külön szerencse, hogy a társaságban volt egy síelős srác és pont eltörte a botját, ami így nálam landolt végül.
Az első 2 kép az átalakított (törött) síbot gopro rögzítő végét mutatja. Ez a 90fokban forgató elem számomra többet nem felhasználható, szerencsére van még belőle.
A következő 2 kép pedig a "grip"-et mutatja. Ez egy sima kerékpáros kormánymarkolat, aminek az aljába 3as anyákat szórtam, majd sziloplaszttal kinyomtam. Ezután egy fotós "spigot"-ot tettem bele, ennek az egyik vége 1/4"-os, míg a másik 3/4"-os fotócsavar. Természeresen az 1/4"-os áll ki belőle, erre megy fel a gyári gopro-fotómenet adapter. Ha találnék megfelelő CNC-marós embert, akkor az egészet kimaratnám 1db aluból, a vége a gopro illesztő fülek lennének és erre csak rá kéne húzni/ragasztani a bringás markolatot, az úgy sokkal profibb lenne.
na igen csak az sd kartyas, a canon meg minidv. nagyon nem mindegy, mert a kartyas 17mbps a minidv meg 25mbps. raadasul a pana csak 1080 50i-ben dolgozik mig a canon tud 25p-t ami nagyon franko, plusz van egy cine mod-ja ami meg ratesz egy lapattal. csak a kezdo fokusz nagyon gazos.
sztem a canon hv30/hv40 az nagyon jo gep kb ennyiert (itthon). en sokaig ilyet akartam. persze ez nem action cam, nagy maceras, stb. egy nagy baja van, gyakorlatilag nincs nagylato. mert a 43mm-es (35mm-szamolt) kezdo fokusz az nagyon nudli. sot meg annal is rosszabb, majdhogynem normalobitol kezdodik. de amugy a minosege nagyon tuti, full hd, cine mod, stb.
A törött síbot jó megoldás, de a kamera kezelése lesz kissé nehézkes. Én simán ellapítottam és lekerekítettem a törésnél, majd átfúrtam és az egyik 90fokot fordító kart fixen felcsavaroztam rá, úgy, hogy a másik felébe pont passzol a kamera talpa is, meg másik illesztőkar is. Majd holnap csinálok fotókat és felteszem.
az elnevezesek eleg zavarok az igaz. mindig meg kell nezni mit arul az elado mert hasznaltban sumakolnak (vagy maguk se tudjak) es soxor a 960-ast aruljak fullnak. raadasul ezeken belul vannak meg elnevezesek, naked, surf, motorsport, stb. de ez azt jelenti milyen korites van meg hozza (nakednel csak tok meg egy alaplemez, surfnel van hozza egy nagy platni amit a surfdeszkara tudsz ragasztani, stb). de mindig meg kell nezni milyen kameraval adjak (ha hd hero akkor mar nagyjabol jo de kerdezz ra).
kinezetbol is megallapithato valamennyire. az sd pupos hatul, mert elem kell bele. a 960 es a hd egyforma de a hd hatuljan van egy fuggoleges csatlakozosor.
en corell videostudio x3-at. de van egy par hulyesege. de mivel ezt vettem meg igy ennel maradok. lehet hogy egy premiere jobb, de biztos bonyibb is (meg dragabb).
Ha jól tudom újjabb HD és nem Full HD? /nem vagyok teljesen tisztába vele azért kérdezem tőletek/
venni akarok egy kamerát és kíváncsi voltam lehet-e vele gyerekről is normális videót készíteni. Vonzó benne,hogy víz-por álló /szerintem ütés is/, F2, 5 Mpixel, egyszerűsége, viszont már lehet kicsit nagy a nagylátója. A normál kamerák között nehéz normálisat találni...meg azt nem vinném a vízpartra,nem raknám vízbe...
Például koncerten a zenekarról lehet különleges helyekről videózni, kézből nem olyan könnyű, de pl a dobost majdnem egyben tudja venni.
Vagy én pl csináltam a modell vitorláshajómra szerelve is már videót vele, illetve az RC terepbuggy-mmal is, bár azon nem épp stabil a kép, de ha mondjuk egy sóderos parkban jó lehet, ott kisebb a rázkódás.
De minden olyan tevékenység közben jól lehet használni, ahol lényeges az ember szemszögéből, vagy annak közeléből megmutatni, mit, hogyan csinálsz.
Fotózni jókat lehet vele (még a sima SD-vel is), csak vigyázni kell, nekem állandóan belelóg a kezem a képbe, ha kézből próbálok vmit. Ezért is csináltam a "grip"-et, mint az picit lentebb olvasható.
hogyhogy mennyire masra? szoget beverni a falba? arra nem igazan ;)
sztem annyira alkalmas mint barmely mas kamera, termeszetesen a korlataival egyutt. nincs zoom, kepstabi, es hang is eleg harmatos. de en rendszeresen hasznalom csaladi felvetelekhez is. peldul azert is nagyon szeretem mert olyan kicsi hogy nem zavar senkit, nem tolakodo. gyerekeket mikor filmezem, csak odatolom (meg a ledet is lekapcsolom) teljesen eszrevetlen, nem feszelyezi oket, nem fordulnak el, nem kezdenek bohockodni, nem szaldnak el. az is jo hogy nincs beepitett lcd-je, nem jonnek oda egybol visszanezni meg kivancsiskodni, mivel ezen nem is lehet es ehhez hozzaszoktak :)
Nálam elkészült a nyáron pár rögzítőelem modifikáció. Elsőként a leginkább bicajos sisakra használható adaptert alakítottam át, ugyanis annak a hevedere 2 csattal, 2 lyukra lett tervezve. Mivel 2db is volt belőle, az egyiket átalakítottam, hogy a heveder átérje a lábam, így kb snowboardcipő, vagy wakeboard kötés fölé a lábszárra tudom rögzíteni a kamerát. Snowboardon és wakeboardon is tesztelve, snowboardon kevésbé működőképes a rázkódás miatt, de elég érdekes képeket lehet csinálni vele így is.
Aztán szert tettem egy törött síbotra, aminek sikerült szépen lekerekíteni a törött végét, majd egy csavarral fixen rögzíteni egy gopro csukló elemet, így oda is rögzíthető a kamera, mind2 irányban, tehát akár magamat is tudom kb 1 méterről filmezni, illetve bárkit tudok követni vele. Főleg síeléskor, vagy snowparkban az ugratóknál használható, mint egy daru, sajnos még kipróbálni nem volt módom, de ilyet nagyon sokan használnak, sok filmben láthatók.
Viszont, mivel a síbottal kissé nehézkes, meg veszélyes is snowboardozni, kitaláltam még valamit.
A gopro (és a legtöbb ilyen sportkamera) legnagyobb hibája, hogy nehézkes a kézben tartva filmezni vele. És nincs nagyon olyan adapter, ami ezt segítené. Egy kerékpár markolatból azonban könnyen készíthető. A markolat egy gumicső, lehetőleg az egyik végén zárt. A súlypont miatt kb félig megtöltöttem 3as anyával, majd telenyomtam sziloplast-tal. Ebbe toltam bele egy fotós kelléket, egy acélből készült kis adaptert, aminek az egyik végén fotómenet található. Szépen körbenyomtam még sziloval, megvártam, hogy megszáradjon. A kilógó menetes végre a gopro gyári fotómenet-adapterét használva (kiegészítve egy csuklópánttal) kerül fel a kamera.
Jól megfogható, a kamera könnyedén fordítható a megfelelő irányba, a csuklópánt véd elveszés ellen és a mérete miatt simán elfér a síkabátok zsebében. Leginkább snowboardozni lehet majd használni, illetve minden olyan tevékenységhez, ahol nem kell a kézben tartani valami eszközt (pl. gördeszka) és fontos, hogy precízen le tudd követni mondjuk a melletted haladó társadat.
Illetve mindehhez még beszereztem 2db gorillagrip nevezetű "statívot" (az egyik lábai mágnesesek), amik (lévén ez a kínálatukban a legkisebb teherbírású modellek) kb a egy kompakt fényképezőgép súlyát bírják el maximum, viszont a flexibilis lábukkal nagyon könnyű őket rögzíteni őket csőre, rúdra, faágra, iletve könnyű "talpra állítani" velük a gopro-t szinte bármilyen egyenetlen talajon...
Még a következő majd a szilikontok beszerzése lesz, pusztán védelmi célzattal.