Na, akkor képzelj el egy olyat, hogy scifi és fantasy keveréke, csakhogy a fantasy világ a "valódihoz" úgy kapcsolódik, mintha egy MUD lenne, a wizardok át tudnak járni a két világ között, "odabent" MUDOs és/vagy UNIX parancsokkal varázsolnak, a komolyabb varázslatokhoz meg komplett programokat (démonokat) írnak, de az ott élő NPC-k valódi entitások, nem csak valami öntudatra ébredt programok (nem egy számítógépen fut egy fantasy világ szimulációja), tehát nem egy virtuális, hanem egy valódi világról van szó. Plusz még van a kettő között a "látszatvilág", ahol a valóság és a fantasy szabályai is érvényesek, de mindkettő csak korlátozottan (például működik az oda bevitt, lopott szupeszámítógép, amit varázslatból nyert árammal üzemeltetnek, hogy kiszámoltassanak vele egy fraktálkulcsot, ami a valódi világban létezik, de a fantasy világban nyit/zár egy átjárót).
Ez az egész együtt nem más, mint Rick Cook "The Wizardry..." sorozata, és lehet, hogy a fenti leírás alapján elég bután néz ki, de szerintem nagyon jó.
Persze olyan nagyon nem veszi komolyan magát, rengeteg poén van benne, de nem paródia, vagy ilyesmi (legalábbis szerintem), és az egyik legeredetibb világ, amivel valaha találkoztam (pedig alapvetően nem rajongok különösebben a fantasyért, pláne nem SF-be keverve).
Nekem azok a részek tetszenek legjobban mikor a sci-fi-n belül fantasyba kezd. Mint azok a régi játékok. Azt hiszem pl az Onimusha volt ilyen, hogy játszod a kalandjátékot, de ha oda mész egy arcade géphez játszhatod a játékot rajta. Játék a játékban. Itt fantasy a sci-fi-ben. Ez nagyon bejött. :)
Másvilág betárazva, olvasás megkezdve. Eddig (kb 130 oldal) jó. :)
A hátulján levő ismertető ne riasszon el senkit, hiába hangsúlyozzák, hogy ez a Tad Williams valami nagyon szuper fantasy író, ez itt most cyber (de legalábbis ahhoz áll a legközelebb), bár bizonyos módon tényleg felbukkan benne a fantasy is, de a regény műfaja alapvetően nem az.
Itthon (legalábbis az a kiadást, ami nekem van meg) Szárnyas fejvadász címmel jelent meg, csak valahol rajta van a borítón az eredeti cím is, az apróbetűs részben. :)
Egyébként azért (lenne) jogos a különbségtétel, mert a regény elég sokban eltér a filmtől.
De ne "Szárnyas fejvadászként" keresd, mert a könyv eredeti címe:
Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokról
Érdekességképpen jegyzem meg, hogy ezt a művet én először az IPM Magazinban olvastam folytatásos (és persze letehetetlen) regényként. Lehetett az vagy 25 évvel ezelőtt!
Herb Atea: látod, ezt teszi a megszépítő messzeség :-))) Így lesz a kenyér 3,60...
Ne értsd félre, a régmúlt tényleg dicső, de csak a példányszámok tekintetében. Ugyanis csaknem két évtizedig egyetlen egy sorozat volt, ami megjelent ezen a téren, és persze a Galaktika. Most próbálkozik az Agave, az Inomi, a Szukits, az Ulpius, a Dáin, a Cherubion... de még a Parakleitosz is... és még elvétve egy-kettő. Európa...
nem tudja valaki véletlenül, hogy kinek a könyvéből készült a szárnyas fejvadász? Tegnap valaki ajánlotta a könyvét és teljesen kiment a fejemből, hogy kit kell keresnem.
Nagyon messze, kvázi fényévtizedekre vagyunk távolságilag és milleniumokkal időileg, távol, a régiszépidőktől, amikor létezett Galaktika, létezett Kozmosz Fantasztikus Könyvek, Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatok, olcsó pézért sok jó scifi-t kiadtak, könyv alakban, a mai napig ezeken éldegél a scifi-rajongó, aki nem tudott, nem volt képes, nem volt eddig motiválódva - megtanulni angolul vagy más nyelven, amelyen értékes fantasztikus Irodalmat adtak ki, és mégis éhezett, éheztünk, éhezünk az igényes tudományos-fantasztikus művekre. Na ez egy érdekes mondat volt, még kéne egy kicsit cizellálni, de nem fogom ezt tenni. ;)
Písz!
Végre valaki a MÁSVILÁG fanclubból! Én már megpendítettem itt a témát ha jól mléxem? Vagy nem itt volt...? Midegy is. Az a lényeg, hogy ez egy állati jó könyv. Komolyan. Teljesen elvarázsolt, és nagyon várom már a folytatást! (Pontosabban elkezdtem olvasni angolul, de ha kijönne magyarul átváltanék rá...) Szóval, ha valahol esetleg elő lehet rendelni, vagy bármi ilyesmit meg lehet tenni a folytatás megjelenése érdekében, szóljatok, én megtszem!
Szóval akinek még nincs meg sürgősen vegye meg! Nem fogja megbánni!
Cső!
Lehet, hogy próbát kellene tennem vele?
Tavaly a Hyperion-sorozattal jártam így, egy másik (közben elüllyedt) topicban magasztalták többen, addig, hogy végül felhajtottam mind a 4 kötetet, elolvastam, és tényleg jó!
Ez az előző hozzászólásomhoz is kapcsolható, úgy tudom, van még 1, vagy 2 ahhoz kapcsolódó regény(ciklus), talán Endymion, és (Hyperion) Cantos címmel, amiket azok, akik a Hyperion-t olvasták, biztosan örömmel fogadnának magyarul, de mivel esélytelen, a meddő várakozás helyett beszerezték máshogy.
Ha ez a Másvilág újszerűségében a Teremtés utolsó napjához hasonlítható, akkor már megyek is. :)
Az egy nagy könyv volt...
Ha egyszer itthon, magyarul, magyar kiadótól, 5-10(20) év alatt sem tud megjelenni valami, hogy megvehesd, viszont szeretnéd végre elolvasni, akkor van bármi más lehetőséged, mint megszerezni alternatív módon?
:-)) Az a jó Herb Atea, hogy nem sokan vannak olyanok, mint te. Ugyanis ha lennének, tényleg rövid időn belül meghalna az sf piac Magyarországon... :-))
Nem számoltam, de már kb. 1000 oldalt nyomtattam ki A4-re és ágyban fekve olvastam, amit a netről szedtem le. Komplett regényeket. Na nem olyanokat, amelyeket könyvben megtalálhatok boltban vagy antikváriumban.
Véletlenül a Dűne gyermekei is pont ugyanilyen hosszú minőségi papíron, kőkemény kötésben alig 100huf-al drágább.
Azt persze bele kell kalkulálni hogy az utóbbi már régebbi könyv de akkor is nevetséges az árkülönbség!
Mindent összevetve: Szégyen és gyalázat amit az Ulpius művel!
Éppen most beszéltem a Dáin kiadó honlapján található mobil számmal, ahol jelezték, a Tad Williams kötet folytatása lefordítva, lektorálva ott hever az asztalon. Ami kellene, pénz a kiadásra.
Mivel úgy tűnik a kiadó (ez is, sajna) szerelemből dolgozik, így hát talán azt lehet remélni, ezévben talán összejön a folytatás...
Én azt kérdeztem, ha összegyűjtenének ezer megrendelőt..., mikor a nagyok kedves beszélgető partner megemlítette, hogy a Másvilág 1/2-ből összesen nem fogyott ennyi.
Ennyire csekély ma egy fantasztikusan jó mű (de tényleg!!!) olvasottsága?
Nagy kár!
A magam részéről annyit írnék ide ajánlónak, hogy miután gyerekkorom óta (pontosabban a Delfin sorozatos "A fekete oszlop" és a "Titokzatos kecskebak" elolvasása óta) falom a sci-fit, időközben akár német nyelven is, nos ami manapság a leginkább elragad, ha valami olyat találok, amellyel még nem vagy még nem ebben a formában találkoztam.
Ilyen volt számomra anno pl. Wolfgang Jeschke regénye "A teremtés utolsó napja", vagy Gibson Neurománc könyvei a cyber sci-fi megjelenésekor.
S most itt van Tad Williams "Másvilágja", amely ez utóbbi kategóriába eshet, de mégis MÁS. Egyéni látásmódja és történetfűzése, az izgalmas fejlemények és a fantasztikus mozaikkockák, amelyekből elmét megtornáztató módon KELL kiraknia az embernek a cselekményt!
Fantasztikus intellektuális élmény, amellett pedig tökéletes olvasás-élvezet. Sőt, ami ritka, a kötet illusztrációi is kiválóak.
(Utóbbiak megtekinthetők a www.dain.hu-n is, ez is szokatlan, szvsz.)
Mindenkinek csak ajánlhatom!
(Remélem az én ítéletem mások véleményével is találkozik.)