Azért hasonlítottam össze a SW:EP1-et a Lost World, MIB, ID4 c. filmekkel, mert ezek az elmúlt 3 évben voltak bemutatva, hasonló vászonszámon, hasonló jegyárral, hasonló időszakban.
Az biztos, hogy a 70-es években némileg más volt a helyzet, kevesebb volt a vászon és nem utolsósorban kevesebb volt a jegyek ára.
Az első három filmet csak azért hoztam elő, bevételileg, hogy azok, ha nincs a Spec.Ed. akkor nincsenek ott ahol most, függetlenül attól, hogy annak idején mondjuk többen látták, mint sok más nagyobb bevételet elért filmet.
Egyébiránt én úgy tudom, hogy nézőszám alapján ( van egy ilyen, nem bevételfüggő relatív lista, pontosan a jegyárkülönbségek kiküszöbölésére ) a legsikeresebb film az " Elfújta a szél ".
Annyit en is hozzatennek, hogy az amerikai moziellatottsag is mas igy
1999-ben mint akkor... most 3000 moziban mutatnak be egy filmet,
es gondolom akkoriban ez a szam ennek toredeke volt.
Pl az Episode I elso nap 34.6 milliot hozott, mig az Episode VI '83-ban
6 milliot... es tuti hogy a varakozas akkor sem volt kisebb.
Masreszt Amerika nem minden... ha megnezitek a listakat, a Titanic
rettenetes beveteleinek (1835 millio dollar) nagy resze a vilag tobbi reszen
folyt be... mig a Star Wars filmek inkabb az USA-ban hoztak tobb penzt.
(Pl. az Episode IV csak 4. az osszesitett listan).
Valoszinuleg azert vissza fog most mar esni az Episode I az USA-ban...
Jonnek az Austin Powers II es Wild Wild West nevu borzalmak.
Csak annyival egészíteném ki az ide gyűjtött szép számadatokat, hogy azért ne hasonlítsd az előző Star Wars trilógia és az E.T. bevételeit a jelenleg vetített és a jövőben vetítendő filmekéhez. A hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején 200-300 millió dollár bevételt elérni nagyságrenddel nagyobb eredmény volt mint ma. Az infláció nem csak minket érint, egy dollár 1980-ban és egy dollár 1999-ben az két külön világ. A számadatok önmagukban ekkora időeltérés esetén már nem állják meg a helyüket. Még ma is a Kleopátrát tartják a világ egyik legnagyobb költségvetésű filmjének (ha nem a legnagyobbnak) a maga 60 millió dolláros befektetésével, ami a hatvanas években annyi volt, mint ma egy 200-300 millió dollárba kerülő film, ami bizony nem mindennapos költségvetés.
Szerintem jobb lenne ha a .mov valtozatot probalnad terjeszteni...
vagy akinek van ra energiaja, az toltse le egyszeruen a theforce.net-rol.
Link:
http://theforce.net/multimedia/video/mtvmovawds-1999.mov
5.2 mega nem olyan borzaszto... minosegrol nem tudok nyilatkozni,
most jon...
Kiegészítve egy picit Zombie et. hozzászólását, a mostani adatok szerint a STAR WARS: EPISODE ONE, THE PHANTOM MENACE a hétvégi végleges bevételekkel együtt elérte 296.7 millió dollárt, tehát már a 300 milliót súrolja.
Evvel az eredménnyel felugrott a 9-ik helyre, megelőzvén az Empire Strikes Back-et ( 290 millió ).
A film egyébként hihetetlen bevételekkel büszkélkedhet, hiszen a múlt hét végén még csak 255-56 milliónál állt, a mostani hétvégén hozott 25.4-et és ez azt jelenti, hogy a hétközbeni bevétel ( ami általában minden filmnél gyér )15.6 millió, ami hihetetlenül jó.
A bevételek megoszlása is elég érdekes, merthogy a Lost World-öt, aminél az első héten kevesebbet hozott, már régen lehagyta ( 229 millió ), a Men in Black-et, ami nagyon nagy siker volt a múlt héten hagyta le( 250 millió ) és a következő áldozat az Independence Day lesz a jövő héten ( ezt le is fogadhatjuk mert csak / ??!! / 10 millió hibádzik addig).
Ezeket a filmeket azért hozom példának mert mindegyik az elmúlt 2-3 évben lett bemutatva közel azonos jegyárak mellett, és közel azonos számu mozivásznon valamint a nyári időszakban.
Ezek a filmek a következő intervallumokban érték el a végleges bevételeiket:
- The Lost World:Jurassic Park ( 229,074 millió dollár )1997 Május 26 - 1997 Október 12 ( 21 hét )
- Men in Black ( 250,147 millió dollár ) 1997 Július 6 - 1998 Január 11 ( 28 hét )
- Independence Day ( 306,124 millió dollár ) 1996 Július 4 - 1996 December 15 ( 24 hét ).
Ezeket a bevételeket a SW ( - 10 millió az ID4-ig ) 4 ( !!!!! ) hét alatt hozta be !!!
Szerintem a film el fog jutni az első 4-ig, hogy onnan még meddig az kérdéses, jön a nyári szünet, tehát sok iskolás meg tudja nézni napközben, de jönnek a többi nyári slágerfilmek is.
Bár az biztos, hogy a Lucasfilm nem buta megkötései miatt, a filmet sok helyen műsoron kell tartani nagyteremben még néhány hétig tehát nem kizárt, hogy a film még hetekig hétvégéken a 10-20 milliós nagyságrend körül hoz majd, míg a hétközbeni bevételt nem lehet megsaccolni.
A " The Matrix" például 11-ik hete van műsoron és még mindig hozott 2,1 milliót és az mégsem a SW.
Szerintem a végleges eredmények ( áttekintve a fenti három film játszási idejét ) körülbelül az USA-ban Október vége felé várhatóak.
Addig meg még sok minden történhet, a Titanic-kal felvenni a versenyt nagyon nehéz lesz, mert azt egy elég gyenge téli időszakban mutatták be és nagyon sokáig versenytárs hiányában vezette a bevételi listákat egészen a győzelemig.
A SW sok filmmel kell, hogy megküzdjön a következő hetekben és ráadásul a 3-ik helytől felfelé ( E.T., SW: New Hope, Titanic ) már 400 millió feletti bevételek vannak és az egy kicsit húzós.
Egyet azonban hozzá kell tenni, leszámítva az E.T. és a Titanic bevételeit a The Phantom Menace a SW: New Hope-al nem kerül igazi versenybe hiszen az első három SW film eredeti bevételei:
SW: New Hope 320 millió dollár
SW: The Empire Strikes Back 220 millió dollár
SW: Return of the Jedi 263 millió dollár
És ezek a bevételek a Special Edition megjelenésével nőttek fel oda ahol most vannak:
SW: New Hope 1997 Február 2 - 1997 Május 4 ( 460.935 millió dollár )
SW: The Empire Strikes Back 1997 Február 23 - 1997 Május 11 ( 290,158 millió dollár )
SW: The Return of the Jedi 1997 Március 16 - 1997 Június 8 ( 309,125 millió dollár ).
Tehát az új film egyedül már nemsokára eléri a legelsőként megjelent SW: New Hope bevételeit, Special Edition nélkül, és ez azért nem semmi.
És akkor még nem is bészéltünk a Június 19-ei SW napról.
Még valami, a Movieline magazinban jelent meg egy érdekes száz kérdésből álló cikk, melyet a szerzők tennének fel Hollywoodnak ( részleteiben beírtam a Kultúra rovat, Filmes bakik topicjába ).
Ebből a kedvencem:
" Ha George Lucas annyira rendmániás és aprólékos mint aminek mondják akkor hogy lehet, hogy az első rész jött ki negyediknek ? "
Darth Vader - jajj!
Skywalker digitálisan: az Episode 1-röl ugyanulyen kacsa hírek keltek szárnyra, miszerint Obi-Want egy statiszta alakítja majd, akinek az arcára rámontírozzák a fiatal Alec Guiness arcát, a korábbi filmjeiböl. Szerintem nonszensz az egész, millió ilyen kacsa kering fel és alá.
Néztem hétvégén az MTV Movie Awardsot. hát nem volt semmi. Lisa Kudrow (A jóbarátokból az egyik csaj) amit levágott Yodával meg a többi jedimesterrel , hát haláli volt. Asszem még fogják ismételni. Az EP1-ből voltak bavágva a Jedimesterek , de hát kicsit másképpen ,Yodát besscacchelték , egy másik Jedi-t meg valammi barom szinész jáccot , aki pojénkodot a Jedi-Kudrowwal..
Aztán a kiosztáson feltünt Darth Wader (Imperial March alatta) kb 2.5 méteres alakja.. kiderült Samuel L. Jackson + Jake Loyd a nyakában , a csávó meg majdnam leesett Jacksonról.. maga a többi dolog lapos volt.. de hát ez olyan SW-os volt.
JA. a szinészek digitális változatait elég jól tudják már megvalósítani. (Jar-Jar Binx) no meg ne felejtsük el , hogy az ILM mindig is új technológiák kidolgozásával töltötte szabadidejét.. szóval lesz 200x-ra digitális Skywalker.
andzsin:
Az Episode 1 vegefele levo akcioban latszik, hogy Anakin tenyleg "jo pilota", bar ezt nem akarom tovabb magyarazni, hatha meg valaki nem latta a filmet ;-)
A masik reszere passz.
11-én a Foxon lenyomták azt az 1 órás filmet - amiről ds9 is beszámolt -, a StarWars készítésének kulissza titkait mutatja be, Samuel L.Jackson a host, és a filmben beszélgetnek Harrison Ford-dal,Steven Spielberg-gel, James Cameron-nal és persze George Lucas-szal. Cím : From StarWars to StarWars.Nem recordálta valaki?
Zombie, itt a link a találkozós topicról:
http://index.hu/forum/forum.cgi?a=t&t=9003374&uq=171&tp=01x
Van benne térkép és sok más.:)
Az időpont: június 19., szombat - este fél hét.
Helyszín: Erzsébeti strand, fürdőruha nem kötelező
Szivesen mennek torzsasztal talalkozora, csak azt mondd meg hogy pontosan mikor es hol lesz. En *tenyleg* keresgeltem ez iranyban
az index.hu-n de sehol semmi.....
Szerintem folosleges magyarazatokat, mentseget keresni. Ez a tortenet menet kozben alakult, nem elore.
Nem szabad az Alapitvany vagy a Gyuruk Ura mesejenek pontossagat keresni/szamonkerni benne.
Sziasztok!
Elkezdtem letolteni, 12 perc mar le is jott, amikor a boe gyerek kitorolte a source-t.
szeretnem a tobbit is hozza tolteni mert mar lyukad az oldalam...
Mondja mar meg valaki honnan, mert valahogy nem talalok egy helyet se. :(
Esetleg (pestiek) 1 napra kolcson kellene a cdpar en meg attolnam egy masikra.
Koszi,
Rizo
Ugyan kicsinyke szakértője sem vagyok a témának, de összevetve a kijelentést, hogy "Amikor megismertem apádat, akkor ő már jó pilóta volt." és az első rész tartalmát, szerintem nincs ellentmondás, hiszen az ifjú A. Skywalkert akár jó pilótának is tekinthetjük a film megnézése után... :-)
LUCAS HIBAZOTT!
Valami nem stimmel az uj forgatokonyvben. Ha megnezitek a Jedi visszatert, abban van egy mondat, amikor Luke talalkozik a Dagobah-n Ben Kenobi-val, amely szerint Kenobi azt mondja Lukenak: " Amikor megismertem apadat, akkor o mar jo pilota volt" es utal arra, hogy Anakint eleinte Joda tanitotta o mar majdnem "kesz anyagot" kapott!
Hogy a fenebe van ez, hogy az Episode I-ben Obi van mar gyerekkent megismeri Anakint. Itt egy ellentmondas van, nem?
Tud erre valaki magyarazatot?
KM.
Ha sikerül az EP1 scriptjét soxorosítani, akkor lehet hogy jobb volna a txt verzió mellett egy PDFest is csinálni. Ez legalább megőrzi a kiadvány eredeti külalakját és nem lesznek benne értelemzési problémák, mivel a szöveget nem próbálja felismerni. Ha nincs hozzá Acrobat Distiller-ed, akkoritttalálsz hozzá egy linket.
De megpróbálok elmenni a szombati találkozóra, és ha kérhetek tőled egy példányt, akkor megcsinálom magam.
A vetítés frankó ötlet. Csekk megy.
A szeptemberi közös filmnézéshez eladtuk az első két jegyet, a boldog biztonságot kaviat és kedves neje élvezhetik.:))
Szombaton törzsasztalos találkozó lesz, aki nem akarja postán küldeni a pénzt, az ott is odaadhatja nekem. Meg különben is nagy buli lesz és majd lyól megbeszéljük a filmet, gyertek!:))
Hogy Lucasnak szemely szerint mennyit hozott eddig a film azt nehez lenne
megmondani, de azert a jegybevetelrol vannak adatok :-)
Egyelore csak USA box office adatok vannak:
Star Wars Episode I (szombat estig bezarolag): 288.54 millio dollar
Ezzel az Episode I minden idok listajan a 10. helyre jott fel, letaszitva
a Home Alone-t.
Az elso 9 helyezett (meg mindig csak USA):
1. Titanic (1997) $600,743,440
2. Star Wars (1977) $460,935,655
3. E.T. the Extra-Terrestrial (1982) $399,804,539
4. Jurassic Park (1993) $356,763,175
5. Forrest Gump (1994) $329,452,287
6. Lion King, The (1994) $312,775,367
7. Return of the Jedi (1983) $309,064,373
8. Independence Day (1996) $305,400,800
9. Empire Strikes Back, The (1980) $290,158,751
Szereny becslesem szerint az Episode I a 3. helyig biztosan feljut majd.
Ne feledjuk hogy jun.19-en a bemutato utan 1 honappal SW-nap lesz
az USA-ban, es a rajongok kizarolag a bevetel novelese miatt ujra megnezik
a filmet.
Az az igazság, hogy ( mivel láttam mind a kettőt ) azt kell mondanom, hogy elég nehéz a szecsuáni marhát összehasonlítani a vaníliafagyival.
A The matrix egy nagyon jó sci-fi ( kissé film noir, mint a Dark City, ajánlanám még a The thirteenth floor-t is ) a The Phantom Manace, pedig nem ( ! ) sci-fi, hanem fantasy vagy mese vagy nevezzük aminek akarjuk, de nem sci-fi.
Tahát az összehasonlítás nem állja meg a helyét, mert nincs mit összehasonlítani ( ezért a legelső hasonlat ).
A The Matrix-ot egyébként Augusztusban mutatják be nálunk, már nagyon várom, hogy másodszor is megnézhessem, mert igen tetszett.
a hetvegere allt a server, de most ujra muxik, ugyhogy akinek gondjai voltak, most mar tolthet tovabb. ugy nez ki a zene max. jul.2-ig lesz ott megtalalhato.
sok sikert.
mas: van itt olyan aki mar megvette a konyvet? kivancsi lennek megeri-e