Jó, hogy itt vagy. Nincsennek a kertes képeid feltöltve valahova? Meg akartam mutatni a feleségemnek, mert nekem nagyon tetszik, és úgy kellett összszedni a topicból. :)
Kicsi az ország, sok benne az irigy, dögbüdös a cefre. A finánco gyorsan szimatot kapnának, aztán többé nem vakarhatnád le őket magadról. Tarts inkább kecskét, azok imádják a gyümölcsöt és finom friss tejet adnak.
A magok még nem érkeztek meg, de vettem minőségi zellermagot (Hegykői, nincs oldalgyökere, csávázott, 4000-4200 szem). Na ennyit biztosan nem fogok elültetni.
Nem is tudom mennyit szeressünk ebből....
Padlizsánmagot is vettem. A múlt évben jól bevált szabadföldi fajtát.
1982 óta kertészkedem régen egy nagy kertben ahol még üvegházam is volt, most egy minikében.
Régen amikor több volt az eszem, akkor én se nagyon vezettem naplót, sok minden a fejemben volt, aztán múltak az évek, és fogyott az eszem is, ezért aztán rá kényszerültem, a pontos naplózásra ami nagy segítség.
A vetőmagokat, a Hermész üzletek valamelyikében vásárolom.
Az igaz, hogy az uborka 5 évig csírázik, de ki az a hülye aki pénzt ad érte, az más ha nálam áll és elültetem.
Mivel pici a kertem nem tudom elhasználni a legkisebb adag magot se.
A pálinkafőzésbe lehet, hogy én is be fogok nézni. Tavaly csináltam körtéből cefrét, még le kellene főzetni. Keresni kell főzdét 300 literes üsttel. Eddig csak nagyobbat találtunk, nem biztos, hogy a mi szűk 200 literünket le tudják főzni. Ha jövőre is ennyi körténk lesz, nem árt ezen a téren is kpezni magam. A többi téma sem zárja ki, hogy lelkes zöldségtermesztő legyen, kezdetnek Il blogja pont jó.
Köszönöm! Ha végképpen nem találok, akkor előre is nagyon köszönöm. Ez egy nagy üzlet, ahová megyek. Nagy és friss választékuk szokott lenni a magokból. A luffát már emlitettem nekik, most keresni fogom ;-)
Sajnos nálunk a helyi boltokban is sokszor az új évre szánt, frissen érkezett magok több évesek. Még lejárati időn belül vannak, de nem frissek. Ha sürgősen kell retekmag, azt meg szoktam venni, de a nagy tavaszi bevásárlást nem érdemes itt intézni.
:D Igen a parkolójegy is egy szempont. Sőt a parkolóhely! Forgalmas uton ki-be furikázni nem nagy élmény....:((
Most készülök egy közeli kertészeti szaküzletbe. Megnézem, hogy milyen magkinálatuk van és egy kicsit körülnézek a fólia, keritésnek való kinálatukban is, és a palántaföldeket is megszemlélem. Lufta tökmagot hajkurászok. Az idén szivacsokat is akarok gyártani.
Addig hozzám se szóltak, amíg meg nem kérdeztem, hogy hol vannak az idei magok. :) Én általában kerülöm a konfliktust és sajnos megszoktam, hogy a boltok jelentős részében hülyének nézik az embert és csak mosolygok rajtuk. Legalább tudatos vásárló lettem. :) Tényleg röhely volt, ahogy az eladók győzködtek, hogy az 5 éves uborkamag is kikelt nekik a múltkor. Én voltam a hülye, hogy szóbaálltam velük. Van Miskolcon egy kis bolt, oda fogok visszamenni. Ez olyan, amit te is mondasz, csak kissé messze van, viszont nem kell parkolójegyet venni. :)
Nem tulságosan kedvelem. Olyanoknak való, akik nem szeretnek 10 percnél hosszabb ideig olvasni. Összeollózott saláta az év 365 napjára lebontva. Hiányzik belőle a józan rendezőelv. De tele van sok képpel, lehet nézegetni is ha az ember már megunta az össze-vissza keresgélést.
Miért nem nyomtad az orra alá? A túl buzgó eladókat azzal szoktam leállitani, hogy:
Köszönöm, előbb szeretnék körül nézni.
Ez olyan mint egy varázsszó. Ilyenkor elvonulnak. Én is belefogok a nézelődésbe. Ha jó a kinálatuk, akkor van egy csomó kérdésem. Ők tisztában vannak azzal, hogy határozott céljaim vannak. A jó kisboltoknál, ahol igényes, szakmailag jól felkészült, készséges a stáb, oda mindig visszajárok, vásárolgatok, ami éppen kell. Ha jó, reális áraik vannak azt mindig megjegyzem. A bóvlikat, akciókat kerülöm. Tisztességes terméket keresek, tisztességesen megfizethető árért, amit alkudozás nélkül megfizetek.
Ma jól felhúztak a kertész boltokban. Háromból kettőben csak 2008-ban ellenőrzött magok vannak és szemrebbenés nélkül a képembe mondják, hogy minden mag idei. Az egyikben alig tudtam szabadulni, mert a 3 eladó nekemesett, hogy márpedig szavatossági időn belül van, úgyhogy vegyem meg nyugodtan.
Sziasztok! Látom, nemcsak én várom a tavaszt:) Gratulálok én is a blogodhoz, regeltem, nagyon jó, hogy így együtt van sok ismertető anyag, eddig is sokat bogarásztam a hozzászólásaid között és sokat tanultam ezen a topikon a többiektől is.
Ha lehet, ezt a szisztematikus türelmet még jobban csodálom, minta magukat az eredményeidet. Mintha egy más bolygón élnél, ahol másból van a föld es feleolyan gyorsan múlik az idö.
Én a zeller palántát megveszem a piacon de szár zeller mivel azt nem kapok én nevelek 2009-ben febr. 12- én ültettem -és 21-én kikelt ezt ültettem a szabadba májusba.
akkor fogom a metélő petrezselymet, és a bazsalikomot, majorannát, tulipán paprikát elültetni
a paradicsomot majd március első hetében.
Nálam minden majd a szabadba lesz ültetve, de előtte, még cserépben, kint edződik vagy 2 hetet, ha az idő nem megfelelő akkor esténként behordom, vagy fátyol fóliával takarom.
A novemberben ültetetett, borsóm, és spenót most a hó alatt szunnyad remélem nem lesz semmi baja, tavaly és tavaly előtt se volt, hát majd kiderül.
Most a hó előtt így nézett ki.A cicák összejárták pedig igyekeztünk levédeni a fém pálcákkal de ez a legkevesebb.