Keresés

Részletes keresés

Deryan Creative Commons License 2010.01.23 0 0 9016
Hm. amikor háztól hordtuk, s tudtam hogy a teheneket hogyan kezelik, akkor én is megittam forralatlanul, de a tejboltból vagy olyan gazdáktól, akiknek az istálóját nem ismerem sőt a gazdát sem, azt a tejet képtelen vagyok forralatlanul meginni.

Forralatlanul valóban jobb ize is van/volt.

Lehet, azért sem szeretem igazán forralatlanul, mert sokáig csak zacskós tejet ittam. A tej ipari termék lett mint sok minden más...
Ami a betegségeket illeti, azoktól nagyon tartok, mert a betegség sok egyébb szerencsétlenséget is magával hozhat.
Előzmény: il1321 (9015)
il1321 Creative Commons License 2010.01.23 0 0 9015

Most erre mit mondjak? Mi, az egész család 85 óta forralatlanul isszuk a tejet. Meg sem tudnám inni forralva. teljesen más az íze, ráadásul a forralással teljesen megváltozik a tartalma,szinte káros a szervezetnek. Főleg az érzékenyebbeknek. Más a hőkezelés, ami max 70 fokig melegíti.

Na, de ez is egyéni dolog.

Előzmény: Deryan (9013)
Deryan Creative Commons License 2010.01.23 0 0 9014
A tej tehenenként bizony változó. A szomszéd nénitől tudom, hogy nekik, amikor még gazdálkodtak, volt olyan vörös-tarka tehenük, amelyik csak néhány litert adott, de az annyira tartalmas és zsiros volt, ami a fajtától is messzemenően elütött. Egyébként én a vörös-tarka tehenek tejét szeretem, mert azok nem olyan vizesek mint a fekete-tarkáé.

A legelő tehénnek nagyon finom illatos a teje. A kecskének jobban kijön a teje izén, hogy mit eszik. Én legalábbis jobban megérzem.
Előzmény: Vezso (8995)
Deryan Creative Commons License 2010.01.23 0 0 9013
A forralatlan tej mindig veszélyes lehet, még akkor is ha a teheneket nem hajtják ki a legelőre napközben.

A nyilvános elárusitó helyeken mindig a forralva fogyasztást javasolják.

A kecsketejet sem szabad forralatlanul fogyasztani, mert a fertőzőttség veszélye ott is ugyanugy fennállhat.

Gyerekkoromban nagyon szerettem a forralatlan tejet. Városi felnőttként viszont már tudatosan csak forralva iszom
Előzmény: vica46 (9010)
Vezso Creative Commons License 2010.01.23 0 0 9012
Szia!
Milyen volt a lugas paradicsom? Ízlett?
Előzmény: vica46 (9010)
Vezso Creative Commons License 2010.01.23 0 0 9011
Nekem még csak a tervem van meg. :) van egy 1m^3-es tartályom, azt felállítom a kert felső végében egy állványra és abba fogom szivattyúzni a vizet, onnan vagy csepegtetővel, vagy gyöngyöző csővel, még nem tudom. Az biztos, hogy annyi pénzem nincs, hogy minden sorra tegyek csövet, úgyhogy csinálok 6-8 db csövet, ami hordozni tudok. :)
Előzmény: taormina1 (9009)
vica46 Creative Commons License 2010.01.23 0 0 9010

Üdvözletem

A forralatlan tej elég veszélyes ,ha jól tudom régen a tüdőgümőkort is terjesztették a tehenek .A tejben benne van az elfogyasztott táplálék ize ha a legeltetés után hamar megfejik  ,de még a vegyszerek is ha permetezett füvet esznek.Valószinü azér furcsa az ize.

taormina1 Creative Commons License 2010.01.22 0 0 9009
Életemben nem láttam még csepegtetö öntözést, de a jövöben valami forradalmi újítást kell kieszelnem, ha egyáltalán bármiféle zöldségfélet akarok termeszteni, mert így csak megesz mindig mindent a fene. De fogalmam sincs hogy lássak hozzá, és milyen lehetöségek vannak.
Adva van egy 4 m³-es ciszterna, és benne egy elég nagy teljesítményü merülö-nyomó szívattyú, ami azonban szerencsétlen módon egy kb 30 m-es 1/2 "-os csövet hajt meg, ami a végére eléggé elkedvetleníti...Ki kellene cserélni 3/4-esre.
De az, amit én csinálok, akkor sem lesz megoldás, hogy esténként 60-80 percig állok a csövel a növények mellett, és próbálom levizelni öket, ami legkésöbb másnap reggelre nyomtalanul eltünik.
Előzmény: Hesperos (9007)
CBNora Creative Commons License 2010.01.22 0 0 9008
A Keletinél a Hermészben már vannak friss zöldségmagok, jól be is vásároltam.
Hesperos Creative Commons License 2010.01.22 0 0 9007
Sziasztok!

Én is kezdem újra a kertet csinálni, már megvolt a magfelmérés, nagyjából kitaláltam mit hova vetek majd, és elvetettem a zellereket ablakba.
Visszaolvastam január 1-ig mindent és feltűnt hogy Deryan írta hogy a csepegtető öntözéshez víznyomás kell. Ez tényleg így van, de nálam elég annyi víznyomás amit egy két raklap magasan lévő hordó adni tud. Így nem kell hozzá se áram se szivattyú, bár azzal a fúrt kútból kényelmesebb megtölteni egy 200l-es hordót. Egy 200l-es hordó ami 2 raklap magasan van kb 150 növényt lát el, de ha kicsit magasabbra teszem, akkor a 250 sem akadály. Nálam ez a hordós rendszer bevált, az esetleges tápoldatozás is könnyebb így.
Előzmény: Deryan (8947)
il1321 Creative Commons License 2010.01.22 0 0 9006

Arra kell figelni, hogy ne F1 hibrid magból származó növényt szaporítsál tovább. Ezeknek a magjából nem lesz fajta azonos mag.

Akkor történhet "elfajzás", ha virágzási időpontban többfajta növény virágzik közel egymáshoz, egy időpontban.

Én salátát, vörös, lila, póréhagymát, petrezselymet, céklát, kerekrépát régóta saját magról nevelek. Sőt egyes paprika, paradicsom és cukkini fajtákat is. Paradicsomnál és paprikánál nem tapasztaltam fajtaváltozást sem, pedig több fajta van egy időben.

Előzmény: rebondo (9005)
rebondo Creative Commons License 2010.01.21 0 0 9005
Nem "fajzanak" el, esnek át genetikai romláson ?
Előzmény: Flanell (9003)
CBNora Creative Commons License 2010.01.21 0 0 9004
Bevált az elképzelésem, szedtem a hóval borított fátyolfólia alól galambbegy salátát!
Keményre volt fagyva, de miután a kamrában szép lassan kiolvadt, teljesen jó lett.
Flanell Creative Commons License 2010.01.21 0 0 9003
Mindenképpen érdemes tavasszal leásni egy répát, egy zöldséget, egy céklát, meg pár hagymát, valamint meghagyni retket, salátát. A saját termesztésű magok több évig jók és magasabb %-ban kelnek, mint a boltiak.
Ami nem véletlen, mert a nagybani termelők akkor aratják, mikor az eleje kezd érni, a többség meg félérett, hogy ne peregjen el, így a magok fele kényszerérett lesz. Magának meg akkor szedi le az ember, amikor már rendesen megért.

Egy nagy petrezselyemmag-termésből 10 évig ültettünk, a 9. évben még tökéletesen kelt, a 10-ben már nem, de az elég extrém tavasz volt, mint a tavalyi. Még 2 évvel később is adtunk ismerősnek belőle, és nem szólt, hogy nem kelt volna ki.
peti444 Creative Commons License 2010.01.21 0 0 9002
még ősszel vettem rédei-s drazsírozott zeller vetőmagot és azok most 2009. decemberében jártak le, de a minősítés az 2008-ban történt
de viszont a zellermag csírázóképességén belül van ez a határidő, érdemes ezt elvetni?
CBNora Creative Commons License 2010.01.21 0 0 9001
Úgy tapasztaltam, hogy a paradicsom mag sokkal tovább eláll, mint a paprika. 5-6 éves paradicsommagot is vetettem már, lassabban, de kikelt. Paprikából viszont a 3. évben már sokkal kevesebb kelt ki, az is lassabban és elhúzódóbban. Igaz, a paradicsom mag saját termés, a paprika bolti, így a tényleges kora kevésbé ismert.
Az viszont érdekes, hogy a 2 éves földicseresznye mag sokkal gyorsabban csírázott, mint a hasonlóan kezelt és ugyanott tárolt egyéves. Ha a Luffa topikba beleolvastok, ott meg a L. operculata teljesen lehetetlen csírázási tulajdonságairól írtam legutóbb. Kíváncsi vagyok, ebből hogyan fognak viselkedni a régebbi magok.
Előzmény: il1321 (8996)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.21 0 0 9000
nem a tejnek van baja, hanem fertőzött lehet
Előzmény: il1321 (8999)
il1321 Creative Commons License 2010.01.21 0 0 8999

- tehéntejet mi háztól horjuk. Amikor a lányom pici volt, forralva adtuk neki, és mindíg fájt a hasa. Akkor azt monta valaki, hogy a tej tulajdonságait a forralás megváltoztatja, és a szervezet nem tudja úgy feldolgozni. Azóta sosem forraljuk a tejet, hűtóben 3 napig sincs semmi baja.-

Egy biztos, hogy a magvetésnek is vannak megmagyarázhatatlan jelenségei. Sokszor ugyanabból a zacskóból, ugyan az a mag két- három hét mulva vetve teljesen más kelési jelenségeket produkál. Vagy ki sem kel.

Törölt nick Creative Commons License 2010.01.21 0 0 8998
off:

bocsi, hogy belekotnyeleskedek, de szerintem a kecsketejet is fel kellene forralni (pár éve volt egy eset valahol Sopron környékén, hogy valaki agyhártyagyulladás (vagy valami ilyesmi) vírust gyűjtött be a forralatlan kecsketejből)
ritka az igaz, de van esélye, ugyan nem tbc, de azért jobb a biztonság (mondjuk hallottam olyat, hogy valaki a bolti zacskós tejet is felforralja, biztos ami biztos... :)) )
Vezso Creative Commons License 2010.01.21 0 0 8997
Ezt Rebondonak szántam, de örülök a hozzászólásodnak. A beszúrt képen is látszik, nem egy sorról van szó, a frissen bevizsgált borsó sokkal szebb, pedig a régiből olyan is van, amit korábban vetettem meg olyan is, amit vele egyszerre.
Egyébbként a paprika-paradicsom, karalábéval nincs is gondom, bár most csíráztatok és a kedvenc paradicsomom mind kicsírázott, amit 2009-ben szedtem és egy sem a 2008-asból. Ugyan ott tárolom őket.

A 3 éves patiszonból tavaly egy sem kelt ki, szerencsére a cukkini sokat termett, és volt egy patiszon, ami magától kelt és kereszteződött a cukkinivel.
Előzmény: il1321 (8996)
il1321 Creative Commons License 2010.01.21 0 0 8996

Értem. De nem mindíg a maggal van a baj, lehet bármi más, időjárás, vagy akár egy pocok, ami végig eszi a sort.

Újabban egy rendelet változás miatt, a zacskókon a csíravizsgálat idejét, és az ajánlott felhasználás dátumát írják. A csíravizsgálatot az OMMI végzi, ez a dátum kerül a zacskóra. A magforgalmazók ez alapján a javasolt felhasználási időt is rányomtatják.

Én főleg kabakosokból, paprikából, paradicsomból is rendszeresen használok 3 éves magokat is, de némely különlegesebb fajtánál ennél idősebbeket is. Ha öregebb a mag, kicsit többet vetek. De évente nem veszek mindenből új magot.

Csíraképesség megőrzésének ideje.

Káposztafélék: 3-4

Zeller:2-3

paradicsom: 2-4

Paprika: 2-4

Kabakosok: 5-8

Kapor: 2-3

jégsaláta: 3

fejessaláta: 3

cékla: 4-5

Petrezselyem, répa: 2-3

hagymafélék: 1-2, de a tapasztalat szerint ezekből minden évben új mag kell.

borsó, bab 2-3 év

Ezek alapján egy zacskó mag felhasználható több időszakban is.

Előzmény: Vezso (8994)
Vezso Creative Commons License 2010.01.21 0 0 8995
Off
Én a feleségemnek hordom. A kisebbik lányom is issza néha, de a nagyobbikkal ketten nem tudjuk meginni. Erős az íze, egész nap érzem a számban az utóízét, de asszonypajtás lehelletén is érzem. Ő nem érez különbséget, de neki elég komoly felsőlégúti bajai vannak. Pedig állítólag ez még nem is olyan erős, mint sok más helyről.

Mi nem szoktuk felforralni, állítólag nem kell.

Tehéntejet azt szerettem nagyon amíg hordtuk háztól, azt forraltuk. Érdekes, hogy amit meg anyáék hordanak azt megint nem tudom inni. Ki tudja hogy tartják azt a tehenet és kezelik a tejet. Állítólag a zöldtől kellemetlenebb az íze.
Előzmény: Deryan (8993)
Vezso Creative Commons License 2010.01.21 0 0 8994
Ha ezt a hozzászólásom megnézed, amire válaszolok, akkor megérted. :)

Hogy lehet hozzászólást linkelni?
Előzmény: Vezso (7751)
Deryan Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8993
A kecsketej nagyon tartalmas, finom testes selymesen folyó tej. Tejes kávénak különösen szerettem. Egyáltalán nem szagos ha az ember a friss fejést ki sem hagyja hűlni hanem felforralja. Nekünk nem volt kecskénk. Egy közeli kecskefarmról hordtam. Minden vasárnap a reggeli fejés idejére mentem s mindig sikerült a még meleg tejet felforralni.

2012-ig érvényes KECSKEMÉTI LILA padlizsánt vettem. Középkorai bőtermő. Az a boltokban is árult hagyományos padlizsán, de bioméretekben.
A palántázás eléggé visszavetette, a május pokolian száraz volt. Az idén poharakban nevelem, hogy földlabdásan tudjam kiültetni.
Előzmény: CBNora (8991)
rebondo Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8992
2900 éves búzaszemet csíráztattak ki tudósok, piramisban tárolták odáig.
Akkor meg mit vagytok úgy oda?

Állítólag a megmaradt, visszagyűjtött magokat bekeverik a friss évjáratba.
Nekem pl répát tavaly nem sikerült a földből elővarázsolni...
Igaz, csak háromszor vetettem.
Előzmény: Vezso (8990)
CBNora Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8991
Pénteken megyek be Pestre, akkor megnézem, mi van a Hermészben. Ha van friss padlizsán, az pont jó, először azt vetném, meg a földicseresznyét, az saját mag. Tavaly friss paprikamagokat kaptam, az az idén még jó lesz. Remélem, a régi Kobak salátamag még csírázik, azt már kellene vetni, nem nagyon érdemes a frissre várni vele. Még maradt belőle tavaly elég sok, csak már tavalyelőtt is u. abből a zacskóból vetettem.
Sztem nem olyan vészesen büdös a cefre. Lazán lefedtük, hogy ne fulladjanak bele a darazsak, meg egyébként is kert végében a komposzt mellett volt, ott nem zavart. Az az igazság, hogy mi mérsékelt mennyiségben a pálinkát is szívesen fogyasztjuk, a kecskéket meg akkor is etetni kell, ha már leérett a körte. Még nem ittam kecsketejet, de tartok tőle, hogy túl erős lenne nekünk a szaga, sajtot készíteni meg már nincs energiám. A fináncok pedig nem szólnak semmit, ha elvisszük lefőzetni. Otthon nem bütykölnénk vele.
Milyen fajta padlizsánod volt?
Előzmény: Deryan (8982)
Vezso Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8990
Hivatalos főzdében főzhetsz saját felhasználásra.

Az Újgyőri főtéren van két kertészbolt, az egyik olyan, mint a Búza téri, a másik a kicsi. Ma voltam ott, ott csak 2007-es szárzellert találtam. Az eladó mondta, hogy ezt most kapták a gyártótól. Ezek szerint esélytelen, hogy 2009-es lesz ebből a nem túl keresett magból.

A Búza téren is van egy kis bolt, de ők inkább kisgépekkel foglalkoznak, van mag is. Majd megnézem ott is, ha arra járok.
Előzmény: Deryan (8982)
Deryan Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8989
Egy pár nagy marhaságot én is megnéztem már, amiről nem mondanám, hogy a kedvenceimhez tartozik.
Megnéztem s ennyi, pedig szivem szerint bevihogtam volna, akkora baromság volt számomra, a társaságnak viszont úgy tünt, hogy fontos kérdés :D

Azóta úgy tűnik, hogy törölték az én nagy szerencsémre, mert most igencsak égne a képem ha valaki ide betenné annak a toppicnak a cimét.
Előzmény: rebondo (8977)
rebondo Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8988
Tudod megnéztem a szólásaid egy részét is...
Ha tévedtem, örülök.
Előzmény: Lehetne AKÁRKI (8983)
il1321 Creative Commons License 2010.01.20 0 0 8987
Nem érek meg egy vitát:)
Előzmény: Lehetne AKÁRKI (8983)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!