Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9108
Persze. Úgy rémlik, közel is lakunk, postázni körülményes.
Teleltetem. Pár fok mínuszt kibír, de -15-öt nem. Enyhe teleken sem telel át a szabadban.Ez most kísérlet, hátha ezek a dugványok hamarabb fognak virágozni, mint az erősen visszavágva teleltetett öreg. A nagyot is eltettem, de harmadik évre kezelhetetlenül nagy lesz.
Előzmény: beetee (9104)
rebondo Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9107
mit?
Előzmény: beetee (9106)
beetee Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9106
Ezt tudományosan is igazolták már?
Előzmény: rebondo (9105)
rebondo Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9105
itt
Az istállótrágya segít feltárni a "földet", részben talajszerkezetet javít,
részben hozzájárul annak összetételéhez, az hibátlan, de a komposzt csak vagy túlnyomórészt a szerkezetet javítja, a növények sók,elemek és napfény valamint CO2
felhasználásával épülnek fel.
Komposzttal dúsított földtől nem várhatsz termésnövekedést, ezt meg kell érteni.
Előzmény: Vezso (9103)
beetee Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9104

Egy ananászzsályát kérhetnék?

Te kint tartod az anyatövet, vagy telelteted? Egy helyen -15 fokig írták a téltűrését...

Előzmény: CBNora (9099)
Vezso Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9103
Ez a komposzt nem tápanyag mondat nekem hihetetlennek tűnik, itt fejtetted ki ezt bővebben, vagy máshol?
Előzmény: rebondo (9102)
rebondo Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9102
Gratulálok őszinte szólásodhoz.Rengeteg a kudarc.Először, mert ez egy szakma, vagy másfelől egy élet tapasztalata is kellhet hozzá.
Már beszéltem róla, a komposzt félreértés, nem tápanyag.Hamuval dúsítva pláne!
A komposzt sokat javul a télen kiszórt szuperfoszfáttal...meg a föld is...
Sok kudarc ér babbal, borsóval, petrezselyemmel.
Előzmény: taormina1 (9098)
Vezso Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9101
Nem lehet, hogy nem kapnak elegendő vizet a növényeid?
CBNora Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9100
Nem sikerült az apró betű.
Ja, és lesz rengeteg szőlődugványod is a borsó között!
Évekkel ezelőtt, mikor kezdtem a veteményezést, fagyal gallyakat dugtam be sorjelölőnek. Következő évben az egyik kolléganőm nagyon örült a sok kis fagyal tőnek, azzal pótolta ki a sövényét.
Előzmény: CBNora (9099)
CBNora Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9099
[size1]Nagyon-nagyon off, de friss az élmény, és most eszembe jutott az egyet fizet kettőt kap-ról.
Macskakiállításra menet a Lurdy-házban nézegettünk a nagy festmény árusító helyen egy képet. Akciós áron, 97 000 Ft 30%-áért árulták.
Az elárusító hölgy mesélte, hogy korábban is volt akció, ha valaki megvett egy 97 000 Ft-os képet, ezért az összegért kapott mellé MÉG MÁSIK KETTŐT! Ki tudja miért, mégse nagyon kapkodták a képeket, úgyhogy változtattak az akción. [size1/]
Ami ide vág: kikeltek a Kobak saláták a ládákban és van már néhány padlizsán palántám. Betettem a paprikákat is csírázni, és a palántanevelő hideg szobából átköltöztettem az enyhén tetves ananászzsálya dugványokat a vc ablakba, hogy tetűmentes legyen a palántanevelő.
Egyébként 17 db dugványom van, ennyi nem fog kelleni, a fölösleget szívesen elajándékozom. Szerintem ha kikerülnek a szabadba, nem lesz gond a tetvekkel.
taormina1 Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9098
Ne!:D
Többféle újítást is tervezek, ezek közül a legforradalmibb a szimpla zöldborsóvetés lesz!
Egy ismerösömnél láttam, hogy a lemetszett szölövesszöket meghajlítva letüzte a zöldborsók sorai mellé támnak. ez nagyon tetszik, mert nálunk is sok szokott keletkezni.
Amúgy eléggé el vagyok bizonytalanodva, hogy mivel próbálkozzak egyáltalán, mert körülbelül semmi se ment semmire az elmúlt években. Még a petrezselyem is csak a második év elejére erösödik meg kellöen nálam.
Ami megbízhatóan boldogul nálam, az csak pont a borsó, ezenkívül még a paradicsom. (Ha van valakinek kedve jóféle magokat cserelni, szóljon!) Ez utóbbit most már saját magról vetem.
Bizonyos években a bab is szép, de van, hogy háromszor is vetem, mire kikel, pedig a bab nem olcsó mulatság. Tavaly a zsizsikes egész jól kikelt.
Néha még a karalábé is szép, a szárzeller is elég jól boldogul (a gumós egyáltalán nem). Salátáknál mérsékelt és változó a siker; az még sose fordult elö, hogy valami fejet fejlesztett volna, de ha csak a leveleket akarom csipegetni, arra jó. Kivétel a Ruccola, ami nálam semmire se jó, ehetetlenül keserü és rágós, rögtön magba menö növények lettek.
Padlizsán, karfiol, broccoli, paprika, hagyma, uborka, cékla, répa, retek, málna, Physalis, eper, az összes tökfélék mind-mind nem mentek semmire nálam, pedig meg se lehet számolni a munkaórákat, amit velük töltöttem.
Tavaly egy egész tökhadsereg nött ki az egyik komposztból, ezért ahhoz direkt egész évben nem nyúltam; végül egyetlenegy termést se hozott. csak nem lehet, hogy akadozott a tápanyagellátás?:-((

Holnap megvizsgálom az Achimenes-állományt; majd beszámolok.
Előzmény: CBNora (9095)
bareithzsuzsi Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9097
Gála vetőmag!!!
Amúgy az előbb megnéztem a Tesco honlapját,és beírtam a keresőbe,h vetőmag.Kiköpte a fbr.5-től érvényes újságból azokat az oldalakt,ami vetőmaggal kapcsolatos.És az egyik fajtát most 29 Ft/db áron dobják utánad!:)
Előzmény: bareithzsuzsi (9096)
bareithzsuzsi Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9096
Nem tudom,h lejárt-e az akció.59 Ft volt 2 db zöldség/virág vegyesen. Garafarm, Green Way és a 3. nem jut az eszembe.
Előzmény: taormina1 (9094)
CBNora Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9095
Dupla adag zöldborsó, hm?
Vagy ne legyek gonosz?
Előzmény: taormina1 (9094)
taormina1 Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9094
Jaj de sajnálom, akkor most vége? És mennyi volt az az egy, amiért kettöt lehetett kapni? Milyen márkákat árulnak?
Előzmény: bareithzsuzsi (9093)
bareithzsuzsi Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9093
Tesco,aldi!
A 1.ben 3féle "családtól" voltak magok,és a 7en egyet fizet kettőt kap akció volt. A 2.-ban egy saját márkát árulnak,amivel én tavaly nagyon elégedett voltam.
Előzmény: taormina1 (9092)
taormina1 Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9092
Melyikben jártál, mit tapasztaltál?
Előzmény: bareithzsuzsi (9091)
bareithzsuzsi Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9091
Megkezdődött,én már mindent beszereztem,sőt még annál is többet!:)
Előzmény: taormina1 (9090)
taormina1 Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9090
Nem tudjátok véletlenül, hogy a multikban megkezdödött-e már a szokásos magárusítás?
bareithzsuzsi Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9089
Szia!
Nekünk van egy fűszerkertünk,ahol az általad említett növények mindegyike megvan! A növények nagyrésze évelő,így egyszer elülteted és utána minden évben kihajt. Ami nem évelő pl. bazsalikom,azokat minden évben a helyükre vetjük áprilisban (időjárás függő, h mikor). Az évelőknek a tövét minden ősszel szalmával jól betakarjuk,így nem fagynak ki pl. rozmaring. A bokrosodást a folyamatos "szüreteléssel" tudod elérni. Mi egyszer próbáltunk cserépbe ültetni magokat (akkor még nem volt meg a fűszerkert),de nem igazán lettek belőlük szép növények.Nem tudom,h mit rontottunk el!
Mindenesetre nem szórj sok magot,mert akkor nem tudnak szépen fejlődni!
Íme:
1. szüret előtt
2. szüret után

Előzmény: peti444 (9087)
zsebi41 Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9088

Szia! én tegnap d.u. ültettem a majoranna, bazsalikom,/ebből 3 félét, a nagy levelűt, fahéj illatút, és citrom illatút/

Kis cserépbe szórtam a magot és nevelő dobozba tettem addig ott lesz párás levegőn míg ki nem kel akkor kiveszem és úgy növekszik tovább természetesen bent a lakásban.

Mikor már akkora, hogy valahogy képes vagyok megfogni, akkor a bazsalikomokat egyesével a majorannát 4-5 összefogva szét ültetem, és kb. május 10-ig bent vannak utána kerül kiültetésre.

Metélő hagymát helyre vetem majd április végén csoportosan.

A bazsalikomot egyesével ültetem, egymástól legalább 30 cm-re, amikor már virágozni kezd visszavágom így egyre bokrosabb lesz és egész a fagyokig van.

Előzmény: peti444 (9087)
peti444 Creative Commons License 2010.02.06 0 0 9087
Szép jó estét mindenkinek!

Ma beszereztem a hiányzó vetőmagokat. Ma inkább fűszernövényeket vásároltam, mint pl. rozmaring, majoranna, metélőahgyma és metélőfokhagyma, kakukkfű, oregano stb
kérdésem ezekkel a növényekkel kapcsolatban az lenne, hogy hogyan tudnék olyan növényeket előállítani ezekből a magokból, mint amilyenek a bevásáróközpontokban kaphatók cserépben, hogy szép nagy bokros növények legyenek?
egy cserépben elég egy mag, vagy több magot kell vetni? pl. a metélőhagyma hogy lesz olyan dús, sűrű? hány magból lesz olyan?
törpicsekmama Creative Commons License 2010.02.06 0 0 9086
sziasztok.törpicsekmama vagyok ,most pár napja iratkoztam be hozzátok.Nagyon örülök,hogy idetaláltam mert jobbnál jobb ötleteteitek vannak.Szeretném kérdezni,hogy magvetés után mivel locsoljátok be a földetfetőzés és palántadőlés ellen?  Válaszokat előre is köszönöm és természetesen azt is ha szivesen fogadtok magatok közé.Törpicsekmama
Vezso Creative Commons License 2010.02.06 0 0 9085
Érdekes innen az öcsém gépéről teljesen máshogy néz ki. valszeg a hiba az én készülékemben van.
Előzmény: il1321 (9080)
beetee Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9084

Az okosok azt mondták, hogy ez lehet:

http://www.terebess.hu/diok/05-02/1.htm

Előzmény: peter513 (9078)
il1321 Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9083
Nálam elég jól le lehet szúrni, de ha mégsem, venni kell egy egy méteres 2-3 cm átmérőjű cső, köracél, betonvas darabot, azt lehet ütni, kihúzás után a helyébe a nád, vagy bármilyen karó. Minden karót könnyeb leverni, ha a földre a lyukba vizet öntünk.
Előzmény: kisszszoros (9082)
kisszszoros Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9082
OK. olasznád, de hogyan vered le azt a karót? nekem még a bambusz is széthasadozott, az olasznád pedig annál is gyengébb...
Előzmény: il1321 (9063)
CBNora Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9081
A Milyen növény?-ben epedve várják a megfejtenivalókat.
Előzmény: peter513 (9078)
il1321 Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9080

A megjegyzés menűre kattintva? IE6-8, FF alatt nálam nem volt gond, de ráfigyelek.

A naptár jó ötlet, utána nézek, hogyan lehet alkalmazni. Köszi.

Előzmény: Vezso (9079)
Vezso Creative Commons License 2010.02.05 0 0 9079
Il.
Nem tudok a blogodhoz hozzászólni, szét van csúszva a hozzászólás rész Chrome és ie alatt is. :(

Csak azt akartam írni, hogy ha a google naptárát ismered, hasznos lenne sokunknak, ha abban tudnád jegyezni a teendők időpontját.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!