Keresés

Részletes keresés

rebondo Creative Commons License 2010.02.08 0 0 9138
A növényeknek szükségük van mészre, a hamuból 45-50 % tartalom sejlik.
Azokon a helyeken, ahol a termőréteg nem meszes, ott a növényi hamu javít a talaj
termőképességén, így a komposzt is.
Előzmény: vica46 (9135)
rebondo Creative Commons License 2010.02.08 0 0 9137
de megyek sorban:

Ca >CaOH >CaCO3 stabil állapot,dolomit pl, a kalciumot nem képes felvenni belőle a növény,
de számos elem (Fe!) felvételét gátolja.
K> K2O> K2CO3 stabil , belőle a K nem oldódik
Magnéziumhidroxiból a Mg felvehető, a növény hozzáfér
P említve
Na > Na2CO3 stabil, növényeknek nem elérhető, ettől szikes a talaj.

Tehát kevés nyereségért cca 50% dolomitszerű maradvány .
Most sietek, a linket elolvasom.
Előzmény: rebondo (9136)
rebondo Creative Commons License 2010.02.08 0 0 9136
Szakmai forrásokból :
A fahamu átlagos összetétele:
Ca(CaO) 50 %
K (K2O) 16 %
Mg (MgO) 15 %
P (P2O5) 7 %
Si(SiO2) 5 %
N (Na2O) 5 %

Apámmal kezdődött...Megnézte a kertem.Elég gyenge föld, különösen az övéhez képest.
Kérdi, hogy trágyázom-e, mondom mostanában nem, de rengeteg komposztot csináltam,
az ásom bele."Nem ér semmit." mondja, "trágyázni kell".Miért? kérdezem, de nem mondja.
"Minek tanultál annyit?Házifeladat!"
Az, hogy megfejtettem, az már veletek majdnem egyszerre történt, akkor még én is tapogatóztam.
Az istállótrágyáról azt hiszik általában, hogy a megemésztett növényi részek bomlásaként
a növény újra hasznosul.Van olyan, ami tényleg így van, a P2O5 egészen jól hasznosul,
a komposzttal dúsított talajban is erősebb a gyökérzet.
vica46 Creative Commons License 2010.02.08 0 0 9135

Ennek nézz utána kicsit mielőtt elhiteted a többiekkel,a komposztban sok tápanyag van, és a benne lévő mikroorganizmusok teszik élővé a talajt, és felvehetővé a tápanyagokat .

A meszes talajok is jó termőföldek ha van bannük elég tápanyag van ahol szükség van talajjavitásként mészpótlása ,a növények nagy többsége szereti a meszes talajt ,van de sokkal kevesebb mészkerülő növény is .

Előzmény: rebondo (9127)
Vezso Creative Commons License 2010.02.08 0 0 9134
Egyáltalán nem kötekedésként, vagy taposásként, de néhány kérdés felvetődött bennem a hozzászólásaid alapján. Mégha elfogadom is, hogy a könyveim mind csak átvették valahonnan és nem jártak utána a dolognak és eltekintünk a tapasztalataiktól (pl. Bálint gazda:) akkor is mint nem gépész mérnökben felvetődik, hogy hova lesz a növényekbe beépített ásványi anyag, mikroelem, karbon, amikor lebomlanak? Mert ha a komposztban nincsennek valahova lenniük kellett. Másrészt ha a komposztban ezek nincsenek, akkor mi van benne, miből van? Mert Si-ot pl én nem teszek a komposztra.
És a természetbenhogy alakult ki a termőréteg, mitől marad fenn?

Ezeket nem kötekedésként vetettem fel, csak a vita kedvéért.
il1321 Creative Commons License 2010.02.08 0 0 9133

Mint írtad ez szakma.

Így én azok véleményét tudom elfogadni, akik hosszú ideje bizonyították hozzáértésüket. Ezért ajánlom rendszeresen a Zöldségtermesztők kézikönyve c. művet, ami online is elérhető.

Jelen esetben a trágyázás c. fejezetet.

http://www.tankonyvtar.hu/mezogazdasag/zoldsegtermesztok-080906-32

A komposztot ezek a szerzők ezekszerint eddig félreismerték, mivel szerintük jelentős tápanyagtartalma is van, azon kívül, hogy jelentősen javítja a talajszerkezetet.

Az természetes, hogy a tápanyagtartalaom függ a felhasznált anyagoktól, és a készítés módjától. De ez fennáll az istállótrágyák esetére is.

A talajszerkezet és talajélet javításának mellőzésével, a csak műtrágyával történő növénytermesztés ugyanoda vezet, mint a tápoldatos termesztés, lényegében az élettelen talaj, csak egy termesztő közeg lenne. (mint volt, és jelenleg is van a nagyüzemi, kimikáliákra alapoztott termelési mód esetén)

(még jelentős számú linket hozhaték ide, ami a komposzt tápanyagtartalmát bizonyítja, de bárki rákereshet.

pl:  http://www.mezohir.hu/2001-09/07.html

Ezt tagadót, viszont nem találok, bár kerestem:

http://www.google.hu/search?hl=hu&source=hp&q=komposztnak+nincs+t%C3%A1panyagtartalma&meta=&aq=f&oq= )

Amit a végén írtál, hogy a komposzt tápanyagtartalma jelentősen javul műtrágyák hozzáadásával, ez természetes, és nem is tagadta senki sem. De azt, hogy nincs egyáltalán tápanyagtartalma ilyen kategórikusan kijelenteni szerintem nem bizonyított, szakmailag felelőtlen, megalapozatlan kijelentés. 

Előzmény: rebondo (9102)
beetee Creative Commons License 2010.02.08 0 0 9132
Nálam így működik. Másnál is. A komposzthalom tetején tökféle. És brutálisan vitálisabb, mint a másik, ami csak földet kap....
taormina1 Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9131
Ilyen Blauspur mütrágyát (összetett mütrágya) szoktam használni, de elég bizonytalan és bizalmatlan vagyok vele. nem tudom mikor minek mennyit adjak.
Na nálam alapjában véve így néz ki a körforgás: öszi ásáskor az egész területbe beforgatok nagy mennyiségü gombatrágyát. Tavasszal az egyes növények (évelök/fák kapnak egy kevés mütrágyát)
Tavasz vége felé ásom ki a komposztot, amiböl a palánták kapnak egy-egy lapáttal.
A helybevetett vetemények problémája a legbonyoloultabb, mert ugye itt a magok alá nehéz specifikusan trágyázni és én már késöbb levéltrágyázni vagy tápoldatozni szabadföldben nem szoktam. Ezért próbálok az öszi ásáskor legalább a vetemények ágyásaiba egy kis marhatrágyát forgatni.
De félek, hogy abban igazad lesz, hogy a meszes talajt szinte gyáltalán nem lehet javítani semmivel. Attól tartok, nálam ez lehet a baj.
Előzmény: rebondo (9130)
rebondo Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9130
Használj műtrágyát is.Nem értek hozzá, keresd ki.
Tavasszal/télen szuperfoszfát, később ami kell.
A meszes talaj nem termékeny...azt nehéz megjavítani.
Előzmény: taormina1 (9128)
taormina1 Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9129
Ez most speciálisan az ananászzsályára vonatkozik, vagy általában a zsályára?
Utóbbiból nekem évek óta kint telel egy sokéves tö.
De mi az az ananászzsálya?
Előzmény: CBNora (9108)
taormina1 Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9128
Már mér ne várhatnék? Mindenki az "igazi" komposztra esküszik. Csak abból mindig túl kevés van. Az öszi ásásra már sose jut belöle. Csak tavasszal tudok adni belöle személy szerint egy-egy lapáttal a növényeknek, ezt használom tápanyag utánpótlásnak, talajjavítónak pedig összel zsákszámra ásom be a gombatrágyát. Az idén elöször volt egy pár zsák igazi istállótrágyám is, de az pillanatok alatt elfogyott az ásásnál. Annyi abból sose lesz, hogy nem egyenként adagolva, hanem egy-egy egész felületre elosztva tudjam beásni.
Előzmény: rebondo (9105)
rebondo Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9127

Ha a komposzt tápanyag-utánpótlást biztosítana, javítaná a termőképességet, akkor
a komposztáló helyek körül boszorkánykörök alakulnának ki,megjelenne egy kör
brutálisan erős növényekkel az optimális talajösszetétel megjelenése okán.
Előzmény: beetee (9119)
taormina1 Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9126
Ez engem is nagyon meglep! ???
Előzmény: Vezso (9103)
taormina1 Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9125
Nem bánnám, mert az öreg szölöm is már nagyon foghíjjas
Előzmény: CBNora (9100)
taormina1 Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9124
Én még nem vetettem az idén semmit; elhatároztam, hogy ezúttal nem fogom elkapkodni. De ha meg minden elcsúszik hátrafele, megint nem lesz ideje a másodvetésnek. Ez is minden évben visszatérö probléma.
Meg az, hogy minthogy nálam pl. a hónaposretek nem hónapos, hanem kb. háromhónapos életciklusú, nem tudok valami korai vetemény tenni az üvegházba se, mert akkor, mikor épp eljönne az ideje a fönövenyek ültetésének, ezek a koraiak még éppen félúton vannak.
De mit akartál mondani avval az apró betüvel? És a képekkel? Kifúrja az oldalamat a kiváncsiság.
Előzmény: CBNora (9099)
taormina1 Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9123
De lehet, söt csaknem bizonyos, itt s meg a ciszternásban is nagyon sokat panaszkodtam már erröl. Nagyon-nagyon nagy baj a vízhiány, és ugyanekkora a kijuttatási módjának elégtelensége.
Előzmény: Vezso (9101)
rebondo Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9122
erre a mondatra mondtam a jóindulatot...
Előzmény: kod1111 (9120)
rebondo Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9121
Olyan, mint a gitt...Összetartja a társaságot.
Az is (egy darabig), ha megtapostok.

A trágyában lévő enzimek nem a növényi részek bontásával járulnak hozzá a talaj javításához, hanem a talaj bontásával.A komposztálás egy lassú égés, legföljebb
a növényösszetevők jönnek ki.A fa/növényhamu nem direkt tápanyagutánpótlás, sőt
eltolódást okoz meszesedés irányba...Lúgosodásról nem is beszélve.
(gépészmérnök vagyok, van valami műszaki elképzelésem a Világról.)
A növénnyeknek sók kellenek, amik nem bomlanak le növényből, csak talajból.
Előzmény: beetee (9119)
kod1111 Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9120
A komposzt a talajjavításon kivül még tápanyagot is pótol a talajban.
www.kothalo.hu/kiadvanyok/kompfuz.pdf
Előzmény: rebondo (9118)
beetee Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9119

Lehet, hogy nem érzed, de beírásaiddal azt sugallod, hogy tökéletesen felesleges komposztálni, illetve nem éri meg vele foglalkozni.

Ettől függetlenül még mindig nem adtál rá választ, hogy a komposz tápanyagutánpótlásra való felhasználhatatlanságát melyik elismert kutatóintézet publikálta.

Ezek szerint a trágya annyival több, hogy az tartalmazza a gazdaállat emésztőnedvet és enzimeit.... és annyival másabb a komposztnál, hogy ezek nagytestű főleg emlős állatok emésztőnedvei.

Végül is ugyanaz a bemenet. Növényi részek. A komposztban bogarak, férgek, giliszták tápcsatornáján halad át és baktériumok, gombák (százas-ezres-tizezres fajgazdagságban) tárják fel ugyanazokat a növényi részeket, hogy a növényeknek ismét felvehetők legyenek.

És jéé... alapvetően a  trágyát adó állatok beleiben is baktériumok, gombák azok amik elvégzik ezt a munkát...

Előzmény: rebondo (9116)
rebondo Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9118
Szerintem túl jóindulatú egy ponton.
Előzmény: kod1111 (9115)
CBNora Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9117
Én is leírtam már annak idején a véleményemet, és kedvező tapasztalataim alapján a továbbiakban is használni fogom, sőt másokat is próbálok rábeszélni a komposztálásra.
Előzmény: beetee (9113)
rebondo Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9116
Nem titok, nem csak én tudom, (még jó hogy!)...
Ha van kedved visszaolvasni az őszibarackosban ott Mozo hasonló értelműen beszél,
én nem szóltam bele.
Múltkor elmondtam, legyen ismét, a trágya elsősorban az enzimekkel, emésztőnedvekkel
járul a talaj feltárásához, ez azt jelenti, hogy a termést jellegében a talaj...határozza
meg, annak hiányában is nő a növény, különösen ha megadsz neki mindent, amit előbb emlegettem.
Előzmény: beetee (9113)
kod1111 Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9115
Egy kis hasznos olvasni való.
www.komposztalo.hu/hogyan-csinaljam.html
CBNora Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9114
Egyenként vannak kicsi pohárba ültetve, hűvös helyen tartom. Ha nem gond a tetű, bármikor elvihető, de még egy darabig el is fér. Elég kis nyeszlettek, de ki fognak kupálódni, ha kikerülnek a szabadba. Nem számítottam rá, hogy 100%-ban gyökeresednek a dugványok, azért lett ennyi.
Előzmény: beetee (9110)
beetee Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9113

És ezt a titkot csak Te tudod?

Múltkor sem tudtál meggyőzni. Nem is volt alátámasztva.

Ellenben a trágya terméshozam fokozó...

Furcsa. Mi is a különbség a két dolog között? Mert a komposzt növényi, a trágya állati?

Előzmény: rebondo (9111)
rebondo Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9112
Meg is fordíthatom:
Ez a komposzt téma olyan jóságosnak tűnik, de helyes-e ajánlani másoknak, ha
nem tudod mit is ajánlasz?
Előzmény: beetee (9110)
rebondo Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9111
Gondolom szakirányú képesítés vagy ismeretek birtokában vádolsz.
Sokan meghökkennek elsőre, mert nem te vagy az első, akinek elmondom.
Szakirányú mérnök rövid válasza:
-Hát..ööö...

A talajjavítás egyik eszköze a komposzt, de nem növel hozamot.Nézz utána!
Előzmény: beetee (9109)
beetee Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9110

Köszi.

Majd szólj, mikor aktuális.

Úgy is megyek majd a kertbarát boltba. Esetleg összekötném a kettőt.

Előzmény: CBNora (9108)
beetee Creative Commons License 2010.02.07 0 0 9109

Ezt:

Komposzttal dúsított földtől nem várhatsz termésnövekedést

Úgy értem, hogy szerte a világon, nagyüzemileg is használják a komposztot erre a célra. Aztán most Te hirtelen az ellenkezőjéről akarod meggyőzni a topikot.

De, ha ez az életcélod, akkor hajrá.

Előzmény: rebondo (9107)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!