Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nem tudom. Olyan vészes problémám nem volt a poloskákkal. Sokan vannak voltak, de ebből adódó károm nem jelentős a sárgabarackokon. Jó, amikor 10 repül az ember arcába az kellemetlen, de a gyümölcsön komoly sérülést, erre visszavezethető károsodást nem láttam. Pontosabban elenyésző. Persze azért egy kis lambda cihalotrint kaptak, hogy gyérüljenek.
Eddig OK, de mit csináljon az (mint pl. én), akinek 70 tő paradicsomja van? (Amúgy tavaly és tavalyelőtt rengeteg volt a poloska, idén - lekopogom - eddig még alig találkoztam poloskával...)
Szerintem erre a kérdésre senki sem tudja biztosan a választ. Nekem az első éves termés idő előtt mind lehullott gyakorlatilag féléretten a Gönci magyar kajsziról. Meg se tudtam kóstolni. A magja foltos volt, de a leveleken alig mutatta a tüneteket. Ki kellett vágnom a fát.
Egyébként hihetetlen nagy erő volt benne, azóta sincs a kertben olyan kajszi, amely annyira erős hajtásnövekedést produkált volna, mint a Gönci.
Ha finom a termése, szerintem várjál még a kivágással.
Voltam a szomszédnál Valamiért szenved az indára való kép feltöltés ezért ide teszem. Itt meg szenved a 2,5 mega miatt (több kép lenne)... :( A mini barackok a múltkori fáról valóak, a mini ppv-s magok is, csak hasonlításképp raktam oda. Magonc nem volt alatta. Szomszéd vitt fel egyszer alóla magoncot az is így néz ki csak a kevesebb nap miatt picit visszább van maradva, ízre nem tudom. Ez ízre édes puha leveses.
Ahogy írtam lehet hogy szlovák nemes? Lenne rá valakinek akár csak tippje mi féle?
Ma megtekintettem bátyám solymári fáit, amit még én ültettem.
Jól kötöttek, érdemes lett volna ritkítani, de persze nem volt aki megtegye.
Viszont mivel 50 g körüli kajszik lettek csak így (locsolva sem volt), megússzák a fák a szétszakadást.
Gombás tünetek (talán sztigmina vagy tafrina) vannak a gyümölcsön, de rothadó részek mint nálam volt, nem.
Virust nem észleltem a magokon. A lényeg, hogy a solymári hagyományos magyar fajta kajszi fák most fordultak érésbe.
Pl. a gönci is. Illetve a kuresia fám testvére, mert annak idején két akcióst :) vettem, az is most kezd majd érni. Solymári fán ízletesebb a kuresia, de itt sem nagyobb. Amiben előnyös az íze, hogy a göncihez képest több sav is van benne, illetve teljesen hiányzik belőle egyes kajszik pl. big red (féléretten) kesernyés íze. Kár hogy méretben még göncitől is elmarad.
Szóval nálam valószínűleg minden hamarabb érik, mikroklímám van. :)