Keresés

Részletes keresés

Ferenc(hurrikán) Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5407
Veszpremi! Holnaptól vasárnapig metnet találkozó lesz Paloznakon a Mandel csárdában. Én holnap 10:25-kor érek Veszprémben, onnan 11:15-kor indulok Paloznakra. Jó lenne ha lenéznél valamelyik nap, hogy tudjunk találkozni!
Előzmény: Veszpremi (5406)
Veszpremi Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5406
Örömmel: balaton2000@yahoo.com Tárgyba írd bele, hogy Áfony, nehogy spamnak nézzem. Köszi.
Előzmény: Áfony (5405)
Áfony Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5405
Írnék Neked egy mélt ha adsz egy levélcímet...
Előzmény: Veszpremi (5404)
Veszpremi Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5404

Követtelek, egyetértők voltunk, de ott tényleg eszeveszetten ömlik be a duma :)

Olyan ez, mintha már el lenne túlozva az egész, pedig szerintem csak az van, hogy ez most egyfajta állatorvosi lóvá vált eset lett, elég egyszerű a szituáció, ugyanakkor emberközeli is, azaz mindenki átlátja, át tudja érezni, ugyanakkor az emberekből a tehetetlen düh is megnyilvánul, hogy egy ilyen egyszerű dolgot (is) hogy lehet ilyen dilettánsan v. hogyismondjam (hogy ne politizáljak) kezelni. Magam több emberrek beszéltem, akik a helyszínen voltak, sőt az ismeretségi körömben van olyan ember, akit újraélesztettek, sikerrel! Komoly dolog volt ez és szerintem keveset tudunk róla!

Előzmény: Mad árka (5403)
Mad árka Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5403
Tudom, emlékszem Rád a tűzijátékos topikban, "válaszoltam" is kb. kétszer, csak mivel percenként 300 hozzászólás jött, alig lehetett már követni, ki hogyan merre.
Előzmény: Veszpremi (5402)
Veszpremi Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5402

"Végre valaki, aki emlékszik!"

Én is ezt mondom és írom minden fórumon, hogy a meteorológia kiváló volt, ennél jobbat nem kívánok. És a felelősséget rájuk ruházni, enyhén szólva is nagy genyóság, még azt sem hányom a szemükre, hogy a katasztrófások visszajelzésének hiányát nem vették (pontosan kéne tudni, mi van leírva az értesítési eljárásban, pontosan mik a teendők), és mégkevésbé azt, hogy nem mondták meg egytized pontossággal a szélsebességet. Bőséges és jó információt kapott és kaphatott volna mindenki a döntéshozatalhoz, csakhogy nem volt, aki döntést hozzon, az egész nem volt menedzselve! Ez az emailes kommunikáció nekem sántít, mikor emberek életéről van szó, márpedig a kataszrófások feladata emberi életek mentése. Azt a meteorológia szemére vetni, hogy ő nem mondta meg, hogy pontosan a rakparton és 9:08-kor és 122 km/h-s szél lesz enyhén szólva is hogy is mondjam (inkább nem is mondom)... Azt hiányolom, hogy sem az igazi felelősök felelősségrevonása nem fog megtörténni, sem a tanulságok levonása, és hasonló dolog bármikor megismétlődhet a jövőben is.

Előzmény: Mad árka (5401)
Mad árka Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5401
Végre valaki, aki emlékszik! Eddig szinte kivétel nélkül lebarmoztak, hogy nem mondtak semmit. Pedig tisztán tudom, hogy a hétvégi kirándulás miatt részben a közelgő front miatt voltam szúrósbajszú. Vasárnap reggel is mondták, hogy gond lesz délután. A meteorológust pedig nagyon-nagyon sajnálom. Értem a mechanizmust, amely végül rajta csattant, csak épp nem tudom elfogadni.
Előzmény: lujza (5400)
lujza Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5400

Nem kellene valahogy megvédeni az a szegény meteorológust?

Most nem azért, de hét eleje óta azt hallgattam a tévében, hogy vasárnap délután hidegfront éri el az országot. Úgyhogy szép kényelmesen elpakoltunk a kertben, megvacsiztunk és akkor kezdett el esni az eső.

Aki összeterel másfél millió embert, attól az ember ennél jóval több felelősséget várna el. Nemcsak vihar jöhet ugyanis. :(

Előzmény: moonshadow (5399)
moonshadow Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5399

A meterológus szerintem csak tájékoztat, hogy mi várható.

Ennek függvényében kell meghozni a döntést, pl. ha én házibulit és kerti sütögetést tartok akkor elhalasszam-e vagy sem?

Előzmény: onobody (5396)
Veszpremi Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5398
Szerintem inkább az a jó megoldás, hogy valószínűséget tesznek hozzá, pl. számos országban meg a neten is látni előrejelzéseket, ahol a met események mellé valószínűséget írnak, pl. eső valószínűsége 60%. Mert valószínűsége mindennek van, pl. ma a hónak úgy látom itt nulla :) Ez nagyon jó módszer, mert tképpen a vasárnapi szituban is korrekt volt az, hogy azt mondták, hogy valami limit felett lehet a szélerősség, 90 v. 100, nem emléxem. De ennél sokkal jobb lett volna, ha azt mondják, hogy a 100 feletti szél esélye pl. 50%. Persze egy általában a köznek kiadott jelentésben ilyeneket nem igen célszerű kiadni, nem is értik sokan meg, épp ezért bizony egy akármilyen-, nagy tömegeket megmozgató eseménynél én feltétlenül igénybevenném megbízás-szerűen a Meteorológia konkrét szolgáltatásait, amikben már nyilván ilyeneket közelnének/közöltek volna. (OFF. régen ez így volt ebben is sikerült visszalépnünk)
Előzmény: onobody (5396)
onobody Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5397

Áááá...ugyan , neviccelj , távol áll tölem ilyesmi

Előzmény: Veszpremi (5395)
onobody Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5396

Hát már elfelejtettem hol , de valamelyik országban van olyan hogy a meterologusok nem adnak ki előrejelzést, mondván hogy nem tudják megbizhatóan megjósolni az időjárást.

Ez is egy megoldás  :)

onobody

Előzmény: moonshadow (5392)
Veszpremi Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5395
Bocs, ha gondolod kimoderáltathatod, nem fogok megsértődni.
Előzmény: onobody (5394)
onobody Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5394

Hmmm....

Eddig ettől a fórumtol sikerült távoltartani a politikát , jó lenne ha továbra is igy lenne!

Baráti üdvözlettel onobody (a topic alapitoja)

Előzmény: Veszpremi (5388)
Veszpremi Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5393
OFF. Értettem, és még annyit, hogy nincs politikai hovatartozásom, nekem van egy erkölcsi és normarendszerem, amivel mérem az életben az emberek, intézmények, politika telljesítményét...
Előzmény: Áfony (5391)
moonshadow Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5392

Egy módja lenne a megoldásnak, valamennyi időjósnak sztrájkot kéne bejelentenie, mert ha nem állnak ki magukért, egymásért és a szakmájukért, jövőre tucatszámra indulnak a perek ellenük, hogy nem telefonáltak és elvitte a jég a termést, vagy a szél a háztzetőt...

De ebből nem lesz semmi, mert mindenki félti a megélhetését.

Előzmény: Ferenc(hurrikán) (5385)
Áfony Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5391

Mélységesen tiszteletben tartom a politikai hovatartozásod de szerintem ebben topikban mellőzni kellene...KERTÉSZET>>METEO

Köszönöm.

Veszpremi Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5390
Igen, de bizonyára még sok-sok hiányosság volt, az egész teljesen ad hoc primitív módon összehozott, nem menedzselt, nem megtervezett rendezvénynek tűnik, 1.5 millió emberrel! Hihetetlen...
Előzmény: rferi (5389)
rferi Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5389

4: egy ekkora rendezvényt hogyan lehet engedélyezni részletes kiürítési terv nélkül!

Hiszen kiváló terep terroristacselekmények végrehajtására is!

DE hosszan lehetne folytatni!

Veszpremi Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5388

Maximálisan egyetértek veled, ez az egész és ami ebben az országban folyik, mélységesen felháborító és ideje lenne ennek véget vetni egyszer és mindenkorra, elég volt ebből 45+most már újabb lassan 9 év! Ez a mocskos banda a tegnapi - viharra vonatkozó - bejelentéseivel egyidőben jelentette be az ország divergenciaprogramját, az ország katasztrófaprogramját. Tele újabb hazugságokkal, előrevetített megszorításokkal, újabb destruktív folyamatokat előrejelezve, szinte latin-amerikai válságot idézve. Csak azt képzeljétek el, hogy Románia és Bulgária is előbb fogja az eurot bevezetni, mint mi. És a kormány a helyén van továbbra is és lesz is és szabadon garázdálkodik.

Személyesen pedig percről-percre követtem életben (itt is volt vihar, de jóval kisebb, mint azt a Bakony fölötti radarképből gondoltam volna), az interneten és a TVn keresztül. A Meteorológia tökéletesen működött, az előrejelzéseik a jelenlegi lehetőségekhez képest tökéletesek voltak. A kommunikációs eljárást nem ismerem, abban lehetnek hibák, lehet, hogy ott történt is hiba a végrehajtásban, de ezt független szakértők tudnák megállapítani, és nem a felelős MEH! Ez nem történt meg, és nincs politikai felelős sem, pedig minium azért valakinek felelnie kellene, hogy:

1. miért nem volt megnevezve legalább egy ember, aki az esemény lebonyolításáért felelős (1.5 millió ember életéért),

2. miért nem kapcsolták fel azonnal a közvilágítást a városban a vihar kitörésekor,

3. miért nem kértek meteorológiai biztosítást az eseményre,

...

Előzmény: Ferenc(hurrikán) (5387)
Ferenc(hurrikán) Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5387

De olvassátok el figyelmesen az elejét: "Csonka Tamás ügyeletes meteorológust azért marasztalták el, mert jelentésében a kormányzati vizsgálat szerint a bekövetkezettnél kisebb vihart jósolt - valójában 90 km/órás sebességet meghaladó szelekre figyelmeztetett"

JA ÉS a 120 km/h az nem nagyobb mint 90 km/h?? Amúgy ilyenen táncolni, megnéztem volna Szilvásy-t megy az egész felsőköri bagázst 90Km/h-ban is!!

Elfogadhatatlan, felháborító ez a kormányzati vizsgálati indoklás!

A vihar története

Előzmény: cserella (5386)
cserella Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5386
ez botrányos.
Előzmény: Ferenc(hurrikán) (5385)
Ferenc(hurrikán) Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5385

"Két embert rúgnak ki augusztus 20. miatt" link   Ebből az egyik egy jóbarátom akit több éve ismerek és ő volt 20-án este szolgálatban.

Nagyon elszomorító a határozat, megint azokon csattan az ostor akit előtudtak venni, a nagyok meg a hatalmuk mögé bújva másokra mutgatnak!

"Csonka Tamás ügyeletes meteorológust azért marasztalták el, mert jelentésében a kormányzati vizsgálat szerint a bekövetkezettnél kisebb vihart jósolt - valójában 90 km/órás sebességet meghaladó szelekre figyelmeztetett -, illetve mert csak emailen juttatta el a figyelmeztetést az OKF-hez és nem győződött meg róla, hogy a riasztást megkapták."

"Megtiltották az időjósoknak, hogy beszéljenek"

Undorító, felháborító,nevetséges! HOL ÉLÜNK MI?

moonshadow Creative Commons License 2006.08.21 0 0 5384

Ennyi embert elmenekíteni tényleg nem lehetett volna, ezért kellett volna időben lefújni az egészet.

Majdnem kilencven km.-re lakom a fővárostól és gyakorlatilag egy óra alatt itt volt az egész vihar.

Előzmény: Frint (5382)
onobody Creative Commons License 2006.08.21 0 0 5383

De érdekes , nem lakunk tul messze egymástol és nálunk éppenhogycsak feltámadt a szél.

Mondjuk felétek villodzott rendesen.

A Balatonnál vagyunk néhány napig , holnap hajóturára indulunk , remélem nem lesz valami nagy vihar:)

onobody

Előzmény: Frint (5382)
Frint Creative Commons License 2006.08.21 0 0 5382
Szia, nálunk brutális széllel 12mm jött le, bár pontosan nem lehetett mérni, szinte vízszintesen esett.
Elborzaszt, ami Bp-en történt, de ennyi embert elmenekíteni nem lehetett volna...
Drámai képeket láttam, kicsiben mi is átéltük, azt hittem kicsavarja a diófánkat a tomboló szél. Aztán 20 perc múlva szinte szélcsend lett...az élménytől még hajnali 1-kor se jött álom a szememre. Frint
Előzmény: onobody (5381)
onobody Creative Commons License 2006.08.21 0 0 5381

Sziasztok !

Nálunk Vásárhelyen nem esett egy csepp sem .

Villámlott nagyon de még a hangja sem hallatszott.

üdv   onobody

rferi Creative Commons License 2006.08.21 0 0 5380

És ebből a rettenetből a keleti városszélen csak 7mm esett le!

De amerre ma mentem a városban, mindenhol épületalkatrészek, gallyak, kidőlt fák felvágott és felvágásra váró roncsai.

És sokfelé mentem, mert végiggyalogoltam a Thököli úton a Hungáriától a Nemzeti Múzeumig.

A Thökölin például kábé ötven méterenként gipszstukkóroncsok voltak a jellemzőek.(régi díszes épületek)

De jó, hogy nem mentem ki a tüzijátékra!

Mad árka Creative Commons License 2006.08.21 0 0 5379
Hát, meg a szennyezés gondolom hozzátesz rendesen, könnyebben is alakul ki nagyobb eső, havazás a városi területeken (bár naprakész nem vagyok ebből, annak idején a havazásokat kutatgatta ilyen szempontból valaki, s jött ki, hogy gyárak környékén mennyivel több csapadék hullik). Budapestről meg nem mondhatjuk, hogy tüdőparadicsom volna. :)
Előzmény: Veszpremi (5377)
lujza Creative Commons License 2006.08.21 0 0 5378

Valószínűleg tényleg valami helyi hatás lehet, mert néhány km-re a fővárostól esegetett, meg fújdogált. Sokszor megesik ugyanez a szitu.

Hüledezve néztem tegnap is a tévét.

SZVSZ illett volna bemondani, hogy vihar közeleg..

Előzmény: Veszpremi (5377)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!