Veszpremi! Holnaptól vasárnapig metnet találkozó lesz Paloznakon a Mandel csárdában. Én holnap 10:25-kor érek Veszprémben, onnan 11:15-kor indulok Paloznakra. Jó lenne ha lenéznél valamelyik nap, hogy tudjunk találkozni!
Követtelek, egyetértők voltunk, de ott tényleg eszeveszetten ömlik be a duma :)
Olyan ez, mintha már el lenne túlozva az egész, pedig szerintem csak az van, hogy ez most egyfajta állatorvosi lóvá vált eset lett, elég egyszerű a szituáció, ugyanakkor emberközeli is, azaz mindenki átlátja, át tudja érezni, ugyanakkor az emberekből a tehetetlen düh is megnyilvánul, hogy egy ilyen egyszerű dolgot (is) hogy lehet ilyen dilettánsan v. hogyismondjam (hogy ne politizáljak) kezelni. Magam több emberrek beszéltem, akik a helyszínen voltak, sőt az ismeretségi körömben van olyan ember, akit újraélesztettek, sikerrel! Komoly dolog volt ez és szerintem keveset tudunk róla!
Tudom, emlékszem Rád a tűzijátékos topikban, "válaszoltam" is kb. kétszer, csak mivel percenként 300 hozzászólás jött, alig lehetett már követni, ki hogyan merre.
Én is ezt mondom és írom minden fórumon, hogy a meteorológia kiváló volt, ennél jobbat nem kívánok. És a felelősséget rájuk ruházni, enyhén szólva is nagy genyóság, még azt sem hányom a szemükre, hogy a katasztrófások visszajelzésének hiányát nem vették (pontosan kéne tudni, mi van leírva az értesítési eljárásban, pontosan mik a teendők), és mégkevésbé azt, hogy nem mondták meg egytized pontossággal a szélsebességet. Bőséges és jó információt kapott és kaphatott volna mindenki a döntéshozatalhoz, csakhogy nem volt, aki döntést hozzon, az egész nem volt menedzselve! Ez az emailes kommunikáció nekem sántít, mikor emberek életéről van szó, márpedig a kataszrófások feladata emberi életek mentése. Azt a meteorológia szemére vetni, hogy ő nem mondta meg, hogy pontosan a rakparton és 9:08-kor és 122 km/h-s szél lesz enyhén szólva is hogy is mondjam (inkább nem is mondom)... Azt hiányolom, hogy sem az igazi felelősök felelősségrevonása nem fog megtörténni, sem a tanulságok levonása, és hasonló dolog bármikor megismétlődhet a jövőben is.
Végre valaki, aki emlékszik! Eddig szinte kivétel nélkül lebarmoztak, hogy nem mondtak semmit. Pedig tisztán tudom, hogy a hétvégi kirándulás miatt részben a közelgő front miatt voltam szúrósbajszú. Vasárnap reggel is mondták, hogy gond lesz délután. A meteorológust pedig nagyon-nagyon sajnálom. Értem a mechanizmust, amely végül rajta csattant, csak épp nem tudom elfogadni.
Nem kellene valahogy megvédeni az a szegény meteorológust?
Most nem azért, de hét eleje óta azt hallgattam a tévében, hogy vasárnap délután hidegfront éri el az országot. Úgyhogy szép kényelmesen elpakoltunk a kertben, megvacsiztunk és akkor kezdett el esni az eső.
Aki összeterel másfél millió embert, attól az ember ennél jóval több felelősséget várna el. Nemcsak vihar jöhet ugyanis. :(
Szerintem inkább az a jó megoldás, hogy valószínűséget tesznek hozzá, pl. számos országban meg a neten is látni előrejelzéseket, ahol a met események mellé valószínűséget írnak, pl. eső valószínűsége 60%. Mert valószínűsége mindennek van, pl. ma a hónak úgy látom itt nulla :) Ez nagyon jó módszer, mert tképpen a vasárnapi szituban is korrekt volt az, hogy azt mondták, hogy valami limit felett lehet a szélerősség, 90 v. 100, nem emléxem. De ennél sokkal jobb lett volna, ha azt mondják, hogy a 100 feletti szél esélye pl. 50%. Persze egy általában a köznek kiadott jelentésben ilyeneket nem igen célszerű kiadni, nem is értik sokan meg, épp ezért bizony egy akármilyen-, nagy tömegeket megmozgató eseménynél én feltétlenül igénybevenném megbízás-szerűen a Meteorológia konkrét szolgáltatásait, amikben már nyilván ilyeneket közelnének/közöltek volna. (OFF. régen ez így volt ebben is sikerült visszalépnünk).
Hát már elfelejtettem hol , de valamelyik országban van olyan hogy a meterologusok nem adnak ki előrejelzést, mondván hogy nem tudják megbizhatóan megjósolni az időjárást.
OFF. Értettem, és még annyit, hogy nincs politikai hovatartozásom, nekem van egy erkölcsi és normarendszerem, amivel mérem az életben az emberek, intézmények, politika telljesítményét...
Egy módja lenne a megoldásnak, valamennyi időjósnak sztrájkot kéne bejelentenie, mert ha nem állnak ki magukért, egymásért és a szakmájukért, jövőre tucatszámra indulnak a perek ellenük, hogy nem telefonáltak és elvitte a jég a termést, vagy a szél a háztzetőt...
De ebből nem lesz semmi, mert mindenki félti a megélhetését.
Igen, de bizonyára még sok-sok hiányosság volt, az egész teljesen ad hoc primitív módon összehozott, nem menedzselt, nem megtervezett rendezvénynek tűnik, 1.5 millió emberrel! Hihetetlen...
Maximálisan egyetértek veled, ez az egész és ami ebben az országban folyik, mélységesen felháborító és ideje lenne ennek véget vetni egyszer és mindenkorra, elég volt ebből 45+most már újabb lassan 9 év! Ez a mocskos banda a tegnapi - viharra vonatkozó - bejelentéseivel egyidőben jelentette be az ország divergenciaprogramját, az ország katasztrófaprogramját. Tele újabb hazugságokkal, előrevetített megszorításokkal, újabb destruktív folyamatokat előrejelezve, szinte latin-amerikai válságot idézve. Csak azt képzeljétek el, hogy Románia és Bulgária is előbb fogja az eurot bevezetni, mint mi. És a kormány a helyén van továbbra is és lesz is és szabadon garázdálkodik.
Személyesen pedig percről-percre követtem életben (itt is volt vihar, de jóval kisebb, mint azt a Bakony fölötti radarképből gondoltam volna), az interneten és a TVn keresztül. A Meteorológia tökéletesen működött, az előrejelzéseik a jelenlegi lehetőségekhez képest tökéletesek voltak. A kommunikációs eljárást nem ismerem, abban lehetnek hibák, lehet, hogy ott történt is hiba a végrehajtásban, de ezt független szakértők tudnák megállapítani, és nem a felelős MEH! Ez nem történt meg, és nincs politikai felelős sem, pedig minium azért valakinek felelnie kellene, hogy:
1. miért nem volt megnevezve legalább egy ember, aki az esemény lebonyolításáért felelős (1.5 millió ember életéért),
2. miért nem kapcsolták fel azonnal a közvilágítást a városban a vihar kitörésekor,
3. miért nem kértek meteorológiai biztosítást az eseményre,
De olvassátok el figyelmesen az elejét: "Csonka Tamás ügyeletes meteorológust azért marasztalták el, mert jelentésében a kormányzati vizsgálat szerint a bekövetkezettnél kisebb vihart jósolt - valójában 90 km/órás sebességet meghaladó szelekre figyelmeztetett"
JA ÉS a 120 km/h az nem nagyobb mint 90 km/h?? Amúgy ilyenen táncolni, megnéztem volna Szilvásy-t megy az egész felsőköri bagázst 90Km/h-ban is!!
Elfogadhatatlan, felháborító ez a kormányzati vizsgálati indoklás!
"Két embert rúgnak ki augusztus 20. miatt" link Ebből az egyik egy jóbarátom akit több éve ismerek és ő volt 20-án este szolgálatban.
Nagyon elszomorító a határozat, megint azokon csattan az ostor akit előtudtak venni, a nagyok meg a hatalmuk mögé bújva másokra mutgatnak!
"Csonka Tamás ügyeletes meteorológust azért marasztalták el, mert jelentésében a kormányzati vizsgálat szerint a bekövetkezettnél kisebb vihart jósolt - valójában 90 km/órás sebességet meghaladó szelekre figyelmeztetett -, illetve mert csak emailen juttatta el a figyelmeztetést az OKF-hez és nem győződött meg róla, hogy a riasztást megkapták."
Szia, nálunk brutális széllel 12mm jött le, bár pontosan nem lehetett mérni, szinte vízszintesen esett. Elborzaszt, ami Bp-en történt, de ennyi embert elmenekíteni nem lehetett volna... Drámai képeket láttam, kicsiben mi is átéltük, azt hittem kicsavarja a diófánkat a tomboló szél. Aztán 20 perc múlva szinte szélcsend lett...az élménytől még hajnali 1-kor se jött álom a szememre. Frint
Hát, meg a szennyezés gondolom hozzátesz rendesen, könnyebben is alakul ki nagyobb eső, havazás a városi területeken (bár naprakész nem vagyok ebből, annak idején a havazásokat kutatgatta ilyen szempontból valaki, s jött ki, hogy gyárak környékén mennyivel több csapadék hullik). Budapestről meg nem mondhatjuk, hogy tüdőparadicsom volna. :)