Egy hat napos, majdnem minden kultúrális igényt kielégítő firenzei utazás megvalósítható terveit szeretnénk bemutatni sok képpel és sok információval.
Később további és egyéb tényekkel gyarapíthatjuk firenzei tudásanyagunkat, de a hat nap maradjon meg művészeti egységként.
Hogyan tudod azt csinálni, hogy linkeld a kápolnát, nekem a WGA-ban mindig ugyanaz a Cím jelenik meg. Próbálkoztam a Tornabuoni kápolnánál is, de nem sikerült.
A kápolna többek közt arról nevezetes, hogy itt játszódik Bocaccio Dekameronjának első fejezete, amikor 7 hölgy elhatározza, hogy a járvány elől vidékre menekülnek.
Bevallom én nem is kerestem:-( Azt olvasom, hogy Krisztus jobb keze felől állnak az üdvözültek, köztük Dante és Petrarca. Arra a fehér sapkásra gondolsz? Lehet, mert az a figura tényleg "együtt van" valakivel. Én inkább a középen álló pirosruhásra gondoltam volna, volt az apukámnak egy Dante szobra, azon olyan fura füles sapka volt rajta, de ha jól látom a fehér sapka is olyan.
Amúgy ugye Útitárs Olaszország könyved van? Nekem is megvan, elég felületes, de azért jó. Nekem most tetszik a Lonely Planet könyve, de Firenze vonatkozásában nagyon gyenge. Viszont a kisebb városokban nagyon jónak tűnik.
Nekem minden esetre picit furának tűnt, ahogy ott lógott, mintha nem illene igazán arra a helyre. Egyébként az én 2006-os utikönyvem sem említi, h. ott van ez a Giotto-mű, ezért is volt érdekes látni. :)
Még ezzel a Giovanni della Robbia színes terrakotta kézmosóval tartoztam, abban a sekrestyében van, ahol régebben volt a Giotto feszület:-) Szép lehet, sajnos nem emlékszem rá.
Én is nagyon szeretem a kerengőket, bár ez esetben biztos nem ücsörögtem volna, mert még az első firenzei látogatásunk legelején tartottunk és nagyon izgatottak voltunk.
Ti megtaláltátok rajta Dantét? Mi elég sokáig kerestük, valahol bal oldalon van, vagy csak ráfogtuk, hogy az lehet ő, a Strozzi-család tagjai körében, amint a könyvek írják. Alig van kivilágítva az a kápolna és a freskó is nagyon megkopott... :(
Szép lehetett! Kár, hogy mi kihagytuk, nem tudom miért, vsz. tudatlanságból:-(
De választ vélek kapni a Giottó témában. Itt az egyik könyvem valahol megjegyzi, hogy a "sekrestyében van egy nagy, festett feszület, amit Giotto fiatalkori művének tartanak." Akkor lehetséges, hogy mert kétes az eredete, ezért inkább nem írnak róla a könyvek, de a templom eldöntötte, hogy eredeti Giotto, ezért díszhelyre tette:-) De tény, hogy egész új könyveim is vannak és azok sem említik. Na, akkor ez a probléma megoldódott:-)
Akkor még van a második Strozzi kápolna, amit az Orcagna fívérek dekorálták freskóikkal. Az "Utolsó ítélet" látható a falakon, Dante nyomában (maga Dante és Petrarca is látható valahol. Elég rossz állapotban vannak a freskók.
Csak az oltárképről találtam képet, ezt biztos Andrea Orsagna festette, a nagy freskót talán inkább a testvérének, Nardónak a művének tartják.
A valamikor jobb időket látott kerengőt, P. Uccello: Noé és az özönvíz c. freskósorozata díszíti. Már ami maradt belőlük, ugyanis az ábrázolás némileg valósággá vált. Az 1966-os árvíz ezeket a freskókat sem kímélte, az első fotón látszik is a falon lévő tábla, a felső jelzi , hogy meddig ért a víz.
Egy saját fotó a Spanyol kápolnából, az isten agaraival (domini canes), a dominikánusokat ábrázolják kutyákként, amint terelik az "elveszett bárányokat", azaz a megtévedteket.
Nem érdemes több képet feltenni, akit érdekel, az a www.wga.hu n megnézhet elég sokat.
Ez a kép is az egyik freskóról való, Ghirlandaio önportréjával, úgylátszik elég hiú volt, többször megfestette magát. Az ő, aki "ránk néz", mindig ránk néz és általában csak ő néz ki a képből.
Meg ilyen. Csak ezért mutatom, mert viszonylag látszik a főoltár meg az ablak, annak is a mintázata Ghirlandaio rajzai alapján készültek (na ez nem azért mondom mintha a képen látható lenne belőle valami is, csak információként.-))
Hát pontosan én sem emlékszem, de ha jól látom a Te képeidnek a középső sorában jobbra áll ez a hölgy és akkor most olvasom éppen a könyvben, hogy ő nem az említett elhunyt feleség, hanem a kor egyik ünnepelt szépsége, Giovanna de'Benci, akit Leonardo is megfestett.
Nem, ezt a Ghirlandaio-t nem, vannak sajátjaim is de eléggé sötétek és mivel tilos is ott fotózni, némelyik igen elmosódott, mint ez is, ezért kerestem szépeket a neten. A spanyol kápolnából vannak jobb minőségi fotóim, de azok se sokkal... Csak olyan képet hozok, amiről van fogalmam, h. micsoda és láttam. Ezért idegenkedtem pl. Fiesoletól...