Én nem igazán vagyok kompetens. A zellert már elvetettem, salátát csak helybe szoktam vetni, a káposztaféléket március elején szoktam, de tudom, hogy vannak köztük korai fajták is, azt biztos lehet hamarabb.
Nem akarom itt a csendőr szerepét játszani, főleg, hogy komoly közöm van a vitához, de átlehetne vinni a komposztálás topicba ezt a vitát? Én már oda írtam egy keveset. (ez nem csak neked szól, a tiédre válaszoltam) És ami nekem fájó pont, ezeken a ritka, szimpatikus emberek alkotta fórumokon is megjelenő személyeskedés. A hangulat rontásán kívül semmire nem való.
Kicsit hegyeznél, de nem zavar. Az a helyzet, hogy először is megkérdeztem parasztokat, hogy tudjam, tudják-e mit csinálnak. Hordják a szart szakmányban a fődre, sok legyen, oszt jónapot, vagy van legalább néhány, aki tudja, hogy mi történik.Képzeld el, a parasztok egy része tudja, hogy nem a bomlásban lévő növényi részek terítése a fő cél.Na , képzeld, hogy megkérdeztem ezután agrárvégzettségűt is.Azt mondta, hogy hát ööö, még végiggondolja.Még nem ért a végére. Ha a lebomlás lassú égés, akkor több ponton igazam van. Valaki írta, hogy a műtrágya tönkreteszi a földet...szerintem a hordozó inkább...meg a túladagolás. De fogom még értelmezni, fogok még hozzáolvasni, várom mások érveit.
Meg vannak, a nevükIntermas kft lett. Sajnos az emilcímed nem publikus, így csak itt tudlak keresni. Van tőlük árlistám, de ha nem gond kérnék egy kis segítséget, tanácsot, keress meg légy szíves a vezso@index.hu címe! Előre is köszi
Szerintetek a csíranövénynek árult csicseriborsót el lehet ültetni? Nem látok okot arra, hogy miért ne. Nem találok vetőmagként árultat. Mondjuk csávázott jó lenne.
Eléggé lebecsülsz engem. :) A kaszálás az a munka, amit már gyerekkoromban is szerettem. A nyulaimnak egész télre elég szénát gyűjtöttem be apával. Próbáltál te már egy kert közepén mondjuk paradicsom és répa ágyás között az általad leírt módon összeakaszkodó keményszárú, gyengén kapaszkodó növényzetet kaszálni? Egyébként az életbe nem tudtam volna ilyen szépen leírni, engem apám tanított. Most egy csomó szép emlék felidéződött bennem. :)
hétvégén az alábbi növényeket akarom palántának vetni: saláta (fejes és jég), karalábé, káposzta (fejes és vörös), zeller és padlizsán jó az időzítés vagy van ami még ráér?
Gyanús, nem tudsz kaszálni. A kaszát lazán lógatva,(magad tengelynek használva) magad "körül" körívet kell leírni, a penge a köríven fut, azzal szöget nem zár be.
hogy vágod le, mert nekem a kasza még a lágyabb szárú borsót is kihúzza, ha túl nagyot fogok rajta? egyesével meg nem vagdalom le, úgyis komposztba megy
Amit írsz, azt igazolja, amit én válaszoltam a babbal kapcsolatban. Te előveteménynek, márciusban vetetted, így a nagy melegek előtt kötött. De, ha bejön fóla alatt a meleg, vége, nem fog teremni.
Ez lehet fajtajelleg. Vagy eleve nem bírja a klímát, vagy pedig a fóliát. Írtam már régebben, anno apám vett a lengyelpiacon gyönyörű drapp babot, Romániából hozták. El is vetettünk belőle 2-3 kilót. Ez is virágzott gyönyörűen, csak nem kötött. A normális fajták a nyári melegben megérlelték a hüvelyeket, leszáradt az egész, a szomszédok kiszedték a szárazbabot, a miénk még rendületlenül zöldellt és virágzott ezerrel. Lett az egész táblán vagy 10 cső, aztán nyár végén kihúzgáltuk.
Ne add fel,érdemes vele kisérletezni.Nekem tavaj szépen sikerült,március elején vetettem fütetlen fóliába,zöldbabnak valót,csak pár bokorral,és még a rokonoknak is jutott belőle.....eszméletlen sokat termett.
Bár a bab melegigényes növény, a tulzott meleg a számára is káros.
Az optimális hőmérséklete 15–30 °C között van.
Ha a hőmérséklet 25 °C felett van, csak öntözéssel ellensúlyozható.
35 °C felett károsodik a zöldfelület nevelése és termésképzése. Hőgutát kap.
Fóliában ezért vigyázni kell a magas hőmérsékletre, mert elrugja a virágot, sőt a termést is. Babot fóliába csak akkor lehet nevelni, ha a hőmérsékletet biztosítani tudjuk számára. tehát min15 és max 25 °C . Tehát vagy elő, vagy utónövényként érdemes fóliában termeszteni.
Tavaly vetettem babot fóliába.Nagyon szépen virágzott. Nem lett rajta egy hüvely sem. Lehet én igényes vagyok, a babot ki akarom facsarni, belőle hasznot akarok, de nem adja... Mit kellene tennem idén?
Talán, ha egyszer kipróbálnátok, valahonnan szerezve. Én 10 éve használom, 2-3 évet bír egy karó. A leverésre adtam ötletet: egy vascsővel előkészítve a lukat. Az igénye meg egyenlő a 0-val, bárhol megél. Nálam legalábbis nem kap vizet.
Olvastam, köszönöm, de nekem nem igazán alkalmas: 1. Én is aggályosnak találom a gyengeségét; baltával szoktam beütni a karókat, akkor jól meg is áll. 2. Kevés a hely, föleg az olyan, egyszerre tüzö napos, és nagyon vizes, ami ennek kellene. (Utóbbi egyáltalán nincs is.