Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2010.02.11 0 0 9229

Régen lemosópermetezésre rezet, és mészkénlét használtak. Ezek használatát a mai biotermesztésben is engedélyezik. A két szer kombinációja rézkénlé.

Mindkettőnek megvan a maga feladata, elsósorban a gombaölés, (réz), míg a kén is gombaölő, főleg a lisztharmat ellen, és jelentősen gyéríti a pajzstetveket s. Lemosásre általában 3%-osan használják, ha másként nincs írva .

(Írtam a naptárról)

Előzmény: Vezso (9227)
Morcsi Creative Commons License 2010.02.11 0 0 9228
Nálunk egyik kora tavaszi kedvenc a zsázsa. Nagyon korán, a hónapos retekkel egyidőben vetem szabadföldbe. Hasonló a petrezselyemhez a levele, enyhén fűszeres/tormás. Sorba vetheted és ahogy növekszik, folyamatosan lehet egyelni és fogyasztani. Sokáig nem érdemes tartogatni, mert az első melegebb napok hatására magszárba megy és akkor már nem jó.

Ahogy Nóra írta, csíranövényként is fogyasztható, mi nem szoktuk vagdalni, szőröstűl-bőröstül befaljuk :)

Egy régebbi, vacak képet tudok csak mutatni róla (jégeső nyomait fényképeztem és az ágyás csak a kép sarkán volt, abból nagyítottam ki...)

Előzmény: taormina1 (9226)
Vezso Creative Commons License 2010.02.11 0 0 9227
Ma vettem rézkén 650W nevű szert, a boltban azt mondták lemosó szer. Rákerestem a neten, meg a dobozát is nézem és nem látom, hogy lemosó lenne. Ismeri valaki?
Meliorit 2-t is vettem. (300Ft/5kg) Gyökereztetőnek írják, ezt ismeri valaki? Láttam perlitet is, de csak 100l-eset.
taormina1 Creative Commons License 2010.02.11 0 0 9226
Asszem zsázsa, de nem biztos.
Ilyenek vannak rajta, hogy el kell vetni, sekélyen, nem betakarni, és kelésig permetezgetni. De hogy MIBE vessük és milyen sürü, arról nem emlékezik meg.
Előzmény: CBNora (9225)
CBNora Creative Commons License 2010.02.11 0 0 9225
Jó. Még azért jelentkezz előtte, ha már egész biztos, és összeszervezzük.
Még nem volt zsázsám. Azt hiszem csíráztatni szokták és ollóval szendvicsre aprítani, de ez nem biztos. Nincs ráírva a zacsira, mit kell vele csinálni?
Előzmény: taormina1 (9224)
taormina1 Creative Commons License 2010.02.11 0 0 9224
Hát ez nagyon megtisztelö lenne!
De sajnos ami ebböl a hétböl maradt, már nagyon zürös.
De ha Flanell szerint már most késö volt kiszedni öket, akkor úgyis haladéktalanul el kell ültetni, nem pedig valami köztes tároláson gondolkodni.
Akkor legjobb lesz, ha egyszerüen beültetem egy cserépbe a részed és megpróbálom elöhajtatni. Ezúttal Feb. utolsó hetében újra jövök, akkor biztos sikerül találkozni, és talán már az idö is barátságosabb lesz.

Az IGW-n kaptam egy pár zacsi ilyen apró magot, asszem magyarul zsázsa, vagy mi. Ezt hogyan kell alkalmazni?
Előzmény: CBNora (9214)
taormina1 Creative Commons License 2010.02.11 0 0 9223
Fünyíró?

Előzmény: Flanell (9217)
Vezso Creative Commons License 2010.02.11 0 0 9222
No akkor veszek ilyen magot. Én már kóstoltam és ízlett. A felesége csinált valami kúrát és vett jó pénzér ilyet. Pirítva finom, még fűszerezni is lehetne.
Előzmény: Flanell (9216)
CBNora Creative Commons License 2010.02.11 0 0 9221
Itt pl. látható fekete:
http://www.seedsofchange.com/garden_center/product_details.aspx?item_no=S10817
De tényleg inkább világosat lehet látni. Az a botkerti valamivel apróbb magvú is volt, mint a bolti, és kifejezettebb volt a bagolyfej alak. Szerintem szép volt.
Előzmény: Flanell (9220)
Flanell Creative Commons License 2010.02.11 0 0 9220
Fekete magja?? A képeken világos színű, mint a hagyományos vetőborsó. Meg mint amit vettem. Ez is bagolyfej-formájú.
A boltban azt mondták, még nem sok vetőmag érkezett, de lehet, hogy lesz.
Előzmény: CBNora (9218)
CBNora Creative Commons License 2010.02.11 0 0 9219
Fogok ültetni viszont tomatillót. Tavalyelőtt vetettem az őrségi ismerősöktől kapott termés magjából, de ezek nagyon apró vacakok voltak. Most ősszel a füvészkerti trópusi gyümölcs bemutatón vettem egy szép nagy kövér termést, és reméltem, hogy nem csak étkezési szempontból érett. Próbaképpen betettem csírázni pár szem magot, és kikelt.
Tképpen ez se túl nagy szám, de úgy tűnik, remekül tárolható. November közepén vettem a termést és múlt héten ettem meg. Addig a konyhában hol itt, hol ott hevert, időnként megnézegettem, és kibírta. Hagymás-sajtos melegszendvicshez ízlett.
CBNora Creative Commons License 2010.02.11 0 0 9218
Láttam vetőmagot is csicseriborsóból, talán a Hermészben, de ebben nem vagyok biztos. Ezek szép kövér drapp magok voltak.
Annak idején volt Gödöllőn az egyetemi botkertben is csicseriborsó (pár bemutató sor a hallgatóknak), annak nagyon szép bagolyfej alakú fekete magja volt.
Eddig még egyik típusból sem ettem, évek óta nézegetem, de nem sikerült kitalálnom, hova is ültessem.
Előzmény: Flanell (9216)
Flanell Creative Commons License 2010.02.11 0 0 9217
Szívesen megnézném, ahogy az egész kerted nagyságának megfelelő méretű babtáblának nekiesel egy körömollóval, hogy elnyirkáld a szárát. :)
De még szívesebben megnézném, amint a munka tizedénél földhöz vágnád az ollót, és tombolva követelnél egy lánxórót, hogy a babnak nyoma se maradjon. :)

De komolyan, az érett babot kihúzva a baktériumgöbök szinte 100 %-ban a földbe szakadnak. Kaszálni meg nem lehet, mert elpereg az összes. Ez csak virágládás nagyságrendben megoldható.
Előzmény: taormina1 (9180)
Flanell Creative Commons License 2010.02.11 0 0 9216
Szerintem az étkezési csicseriborsó elültethető, kizárt, hogy valami F1-es hibrid legyen. Ki kell próbálni pár szemmel, hogy kikel-e, pár nap alatt meglátod. A csávázás sokat nem számít.
Én is a múlt héten vettem egy csomaggal pont ilyen próbacéllal, de még nem próbáltam elvetni. Igazából még soha nem ettem, most akarom megkóstolni, milyen.
A csicseriborsóra guglizva a kápolnai Fleischmann Rudolf kutatóintézet írását láttam a múltkor, ott azt írták, hogy a megadott embert kell keresni, és tőle hozzá lehet jutni minőségi vetőmaghoz. Csak most ezt az oldalt így hirtelenjében nem találom. Nekem lenne is ott ismerősöm, mégsem akarok fáradni a kápolnai beszerzéssel, ha kikel az étkezési.
Előzmény: Vezso (9188)
Flanell Creative Commons License 2010.02.11 0 0 9215
Ha csíra van a rizómákon, akkor már elkéstél a kiszedéssel. Én általában január első felében szoktam, de gyakran ilyenkor is hajtásnak indulnak.
Ha egy hétnél tovább lesz kiszedve, egy kisebb cserépbe, vajkrémes dobozba tedd, virágföldet rá, és a virágföld tetejét egy picit öntözd meg, de csak annyira, hogy a rizómákig ne ázzon le. Így párás környezetbe kerülnek.
A normál kifejlett méret a liláknál 2-3 cm, a 3 cm fölötti már nagynak számít, de természetesen vannak aprók is.

Ha látod, hogy egy hozzászólásod sokáig nem megy el, akkor gyorsan jelöld ki a szöveget, és jobb gomb, Másolás. Ha tényleg nem ment el, akkor meg tudod ismételni. Ha nem Firefoxot használsz, akkor Word-ben írd a hosszabb szövegeket.
Előzmény: taormina1 (9212)
CBNora Creative Commons License 2010.02.11 0 0 9214
Szerintem a fél centi nem olyan nagyon kicsi. Igaz, 1 centisre is megnő, de a pirosak, amik Flanellnál vannak, zömmel kisebbek fél centisnél.
Hamar kiszárad, ha már kiszedted, el kellene ültetni, a fölösleget is legalább egy földdel töltött zacskóba tenni. Az én lilámból összesen 3 db. maradt, kíváncsiságból kikotortam, félig-meddig visszatemettem, de kb. egy hét múlva már meglehetősen fonnyadt lett. Azért elültettem egy pici cserépbe, de nem túl valószínű, hogy kihajt.
Meddig vagy itthon? Megbeszélném a férjemmel, érte tudnánk-e valamikor menni.
A vegyi összetételüket nem ismerem, macskaalom van többféle is. Más topikokon olvastam, hogy zeolit jó kertészeti célokra. De szerintem a perlit sokkal lazább szerkezetű valami, mint a macskaalom, még ha az összetétele esetleg hasonló is.
Ha elszáll a válasz, érdemes megnézni baloldalon a Piszkozatokat. Onnan sokszor újra el lehet küldeni.
Előzmény: taormina1 (9212)
Zitka Creative Commons License 2010.02.11 0 0 9213
Tavaly vettem egy kannával, mert egy szakkiállításon épp árulták, kedvezményes áron. Gondoltam, rossz nem lehet... :-)  A palántákra biztosan jobban lehet adagolni, mintha normál komposzttal kísérletezgetne az ember a pici cserepekben-poharakban...
Előzmény: zsebi41 (9204)
taormina1 Creative Commons License 2010.02.11 0 0 9212
Nóra, tegnap kiszedtem az Achimeneseket. rengeteg lett de iszonyú picik, a legtöbb nem nagyobb 1/2 cm-nél. Nem tudom, mekkora lehet a standard nagyság. mindegyiken van egy-egy apró csíra. Van vagy 60-80 db. Asszem túl korán szedtem ki, de gondoltam várod már. Igazából még nem akartam elültetni öket, de most meg nem tudom, mit csináljak velük, olyan picik, hogy egy hét alatt biztos kiszáradnak.

Kösz a válaszodat a Minden növényen, olvastam, és hosszú választ is írtam rá, ami viszont elszállt. Aztán már nem nagy kedvem volt oda írni. Mégis inkább a szaktopikoknál maradnék, csak akkor írok oda, amikor valamire végképp nem kapok választ, de mindig megjárom.

Mondd, ez az anyag, amiböl a macskaalom van, nem rokon a kertészeti perlittel?
még a gyártója is gyakran ugyanaz.
Előzmény: CBNora (9211)
CBNora Creative Commons License 2010.02.10 0 0 9211
Azt még nem próbáltam bent nevelni, de szerintem próbáld meg. Nem olyan drága a mag, nem sok vesztenivalód van, és ha sikerül, jó korán lesz. De minél világosabb helyre tedd, ha megoldható, meleg időben napközben a szabadba, mert különben eléggé meg fognak nyúlni. Az én magoncaim is közelítenek a vízszinteshez az ablakban, úgyhogy lassan elkezdem napközben kihurcolni őket az üvegházba. Ma megmostam bent az üveget, közben néztem a hőmérőt, délben +12 fok volt odabent.
Előzmény: peti444 (9210)
peti444 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 9210
én május királyát szeretnék palántának vetni
szakirodalom szerint a palántanevelési idő: 4-6 hét, ha március végén akarom kiültetni, visszaszámolva 6 hetet most kell elvetni
vagy nem jól gondolom?
CBNora Creative Commons License 2010.02.10 0 0 9209
Idén azt hiszem, nem eszünk az áttelelőből. Az elszórt magból kelt növénykéket ültettem szét, és úgy tűnik, túl korán. Már ősszel befejesedtek és némelyik már elkezdett magszárba menni. Szeptember előtt nem érdemes elvetni az áttelelőt. Akkor tényleg nagy része áttelel és korán lehet szedni tavasszal.
Most korainak a Kobakot fogom a részben a fóliába, részben szabad földbe ültetni. Utána lehet Május királyát, később meg nyári fajtákat. Tényleg nem mindegy, hogy melyik fajtát mikor ültetjük.
Előzmény: rebondo (9206)
CBNora Creative Commons License 2010.02.10 0 0 9208
Most megnéztem a tavalyi naptáramat.
Január 21-én vetettem el ládába a Kobak salátát fűtetlen szobában. Március 23-án ültettem ki és egy darabig még takartam fátyolfóliával. Kiültetés előtt egy darabig az üvegházban tartottam. Szépek lettek és így hamarabb lett, mintha egyből szabad földbe vetettem volna, azzal együtt, hogy az átültetés visszaveti.
Előzmény: rebondo (9205)
rebondo Creative Commons License 2010.02.10 0 0 9207
http://picasaweb.google.com/CBodNora/Foliasator#

látod, Nórának pl van téli salátája
rebondo Creative Commons License 2010.02.10 0 0 9206
Ezeknek a növényeknek saját tenyészidejük van.
Vannak korai fajták.
Van téli saláta, ha korán akarsz salátát, ősszel kell vetni, palántát nevelni, kibírja a fagyot
nagyrészt..., na nem hibátlanul azért.
Előzmény: rebondo (9205)
rebondo Creative Commons License 2010.02.10 0 0 9205
Legtöbbet az ér, ha próbálod.
Mi történik, ha salátát vetsz most?
Két nap múlva kikel.Negyedik napra felszökken, kinyúlik, de lehet neki rengeteg fényt
adni...annyiért, hogy abból lehet rendesen salátát venni... ha sikerült palántát nevelned, fontos neki a talajhőmérséklet, szabadba nem teheted még hetekig akkor se, ha ha
tavaszodik, még sokáig fagyhat.Még fóliában sem szeretne legalább április elejéig.
Ha melegszik, akkor a saláta gyorsan nő...
Előzmény: peti444 (9185)
zsebi41 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 9204

egy kis magyarázat az előzőhöz.

Amiről a szöveg szól az a komposzt tea. A perlit keresés közben találtam, és úgy gondoltam érdekes lehet, ezért írtam be, de nem igazán sikrült bemásolni, a név lemaradt.

Előzmény: zsebi41 (9203)
zsebi41 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 9203

Na ezt kihagytam

Ökológiai termesztésben engedélyezett.
A Komposzt-tea? növényi alapanyagból készült komposzt kivonata, amely folyadék formában rendelkezik a komposztok előnyös tulajdonságaival: serkenti a talajéletet, humuszanyagokat és tápanyagokat (Makro- és mikroelemek) juttat a talajba, ezáltal kondicionálja a talajt és a növényeket.
Az előállítás során felszaporodó hasznos mikroorganizmusok segítenek a talaj fertőtlenítésében, betegségek megelőzésében és leküzdésében, a kártevők elleni védelemben. Komposztálásnál oltóanyagként alkalmazva segíti és gyorsítja a komposztálódási folyamatot.

Alkalmazható öntözővízben a talajra öntözve ill. permetként a növény felületére juttatva. Komposzt készítésénél oltóanyagként, vízzel hígítva a komposztálandó anyag nedvesítésére.

Magyar termék. Ökogazdálkodáshoz ajánlott készítmény a Biokultúra Egyesület védjegyével.

Adagolás szobanövényeknél és kiskertben: 0,5 dl Komposzt-tea 1 liter öntözővízben (5 %-os oldat) vagy levélpermetként.

Ehhez a termékhez nem tartoznak jelenleg fájlok.

Vásárlói értékelés Termék értékelése : -- Kérjük válasszon -- Kitűnő ***** Jó **** Átlagos *** Rossz ** Használhatatlan * Termék véleményezése Az Ön neve: Értékelés szövege: Kérem ezt a mezőt ne töltse ki! Értékelések átlaga: 0.00

Elküld

Előzmény: zsebi41 (9202)
zsebi41 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 9202

Az én magjaim is megmozdultak, a bazsalikom, és a majoranna. Nagyon jó ez a kis keltető ládikó, mert lehet szellőztetni, és nem szárad ki a mag. Mivel a különféle növények nem egyszerre kelnek aminek már nincs szüksége a keltetőre az kiveszem és teszek a helyére mást. Két ilyen keltetőm van.

Sikerült perlitet vennem, nem volt egyszerű. Most a paradicsomot és a többi magot is perlittel kevert földbe fogom ültetni. Nagyon sok cserepes  és dézsás növényem is van, főleg azoknak vettem. A nagy melegben volt. hogy egyes nagy virágokat napjában 2x kellett öntözni, ezt a problémát megoldja a perlit.

Előzmény: CBNora (9201)
CBNora Creative Commons License 2010.02.10 0 0 9201
Kobak salátát vetettem palántának, már ki is kelt. A padlizsán is kikelt, azt is korán vetem, mert volt, hogy nagyon lassan csírázott. Nálam azért sokat számít, hogy ha nincs nagyon hideg, napközben ki tudom rakni a palántákat az üvegházba.
Karalábét nem vetek, a káposztaféléket valamivel később szoktam.
Előzmény: peti444 (9185)
vica46 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 9200

Ha snidlinget vetsz először kis vékonyka lesz mint a magról vetett hagymák idő kell neki hogy megerősődjön .Ha mégis magró szeretnéd sok magot vess egy cserépbe.Én szabadba szoktam vetni ott megerősödik őszre, akkor a tövet a tél előtt becserepezem és kb 10 cserepet folyamatosan szoktam meghajtatni 2 -3 hetenként beviszek egy cserepet melegebb helyre és ott kihajt 2 szer 3szor szoktam vágni addigra a másik is megnő és a régit viszem pihentetni.A füszrnövényekből is több magot kell vetni,a boltit is ha megnézed több van egy cserépben .Az évelő füszernövényekből is inkább tőosztással érdemesebb ültetni ,oreganót,kakukkfüvet,mentát ,majorannát .

Előzmény: peti444 (9197)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!