X ANTI szpen leírta a glimmgyújtó működését. Régen a nátriumlámpákat gyújtották be így, S-410 volt a gyújtó neve. A patront egy soros RC taggal tették sorba, a lámpa két pólusára.
Ezt már nem használják (mert kinyírta a fojtókat), rengeteg gyújtópatront termeltem ki, talán még van belőlük.
Ha nem restaurálod a mikroszkópodat, hanem használni szeretnéd, akkor betehetsz elektronikus hárompontos gyújtót. Hazai gyártmány, LSI-70 a neve, ilyet tudok adni (bontott de jó). Örök élet+40 nap.
Na, közben előkerült a teljes előtét is, meg egy lámpa is. A gépben belül volt kapcsirajz, így sokkal érthetőbb:
Egy 200 ohmos ellenálláson keresztül mágnesezi fel az előtétet, majd bontáskor gyújt a lámpa. És tényleg, bekapcsoláskor glimmezik a pilács, majd villogni kezd, a rádió még az URH-n is kattog :), majd mikor begyújt a lámpa, se glimm, se rövidzár. Az ampermérő 1,5 ampert jelez a fojtó 1-es állásában.
Elkezdek kisérletezni klf gyújtókkal, melyik bizonyul stabilan jónak!
Az fontos lépés a folyamatban, hogy mikor a felmelegedett bimetál hűlni kezd, a bontásnál a fojtón keletkező fesz ugrás begyújta az ívet. Aminek kisebb az égési feszültsége mint a glim gyújtófesze. Így ha ég az ív, a gyújtó már nem melegszik és nem csinál semmit.
Úgy néz ki mint egy fénycső gyujtó patron csak más a foglalata.
Addig amíg nem érintkezik össze a két elektróda addig glim lámpaként viselkedik.
A búrában nemes gáz van és az elektróda kettős fémből készül(bi-metal) ami a hőre elhajlik.Ez akkor következik be ha begyujtott állapotban van a szerkezet.Ekkor hő termelődik és az elektróda ennek a hatására elhajlik,összezáródik egymáshoz.Ekkor a gim kialszik és hülni kezd a rendszer és megszűnik a rövidzár az elektródák között>>>>>>glim újra begyújt ...stb.
Küldözgetjük egymásnak, amit tudunk. Egy 4es körzetbeli amatőrtársnak indulna egy Terta rádió teljes csősora ingyé és bérmentve, ha válaszolna a mailemre és megadná a postacímét...
Minden rászoruló amatőrön segíteni akaró, anyaggal vagy tanáccsal szolgáló igazi amatőrök még nem haltak ki. Jó egészséget és hosszú életet Emilnek.
HA7PJ Emilnek!
Ma 14 órakörül jön a Tamás, készítettem Neked egy kisebb fajta csomagot. Van benne alu doboz, 230/25/50V kis trafó (neg előfesznek), meg FM 301-160. Ha olvasod és esetleg kell valami írj emailt, mielőtt elmenne a Tamás megnézem a leveleimet.
Valóban nem mind NDK, a jobb szélen levő nagyok, azok Orion-EMG tipusok. Azokat nem is boltolnám el, mert hátha azok meg valamelyik másik álmodozónak okoznának nagy örömet, ritkák már azok is manapság.
Áthúztam őket.
A másik képen levő kettőt leszednéd a masináról? Vagy miért tetted be a képet? Csak azért kérdem, mert az a fajta zöldes tipus a leginkább keresett általam...
Én meg ezeket a szürke NDK forgatógombokat vadászom!
A Zeiss mikroszkópjaimhoz való klf. elektromos berendezéseken voltak ilyenek, de napjainkra a java részük leesett, vagy eltört, vagy nemtom mi lett vele.
Igen. Ezek a csodák nálam is előfordultak és milyen boldogság volt amikor megszólalt vmelyik. Az ML-t és az R-1250-et nemrég ajándékoztam el, de az NV-1-gyesem még megvan! :-)
Volt EL83 vagy EL84 végfokom (Hidvégi Tibor féle) is, de leginkább a 2xGU-50-et izzítottam. :-))
Azért ne merüljön el a feledés homályába az 50'-es évek klasszikus multikulti RIG-összeállítása sem: a BC-611-esbe való gravírozott fém-előlapos bakelitházas kristály + RV 12 P 2000 VFX, RL 12 P 10 BU és a sztár: RL 12 P 35 PA, Lorenz Fug 10 EK vagy BC 342/ 348/ , Kisszövetkezeti, ML vevő (akinek amilyen jutott...)