Az üzletben, a piacon én azt szeretem, ha mindennek jól láthatóan ki van irva az ára. Nem kell kérdezgetni. Még akkor is ha csak 1-félét árulnak. A piacon először körülnézek mi mennyibe kerül, amiért jöttem. Aztán kiválasztom.
Egyébként nem nagyon járok a piacra, mert lényegében mindent megtermelünk a burgonyán és a téli hagymán kivül, amire szükségünk van.
Ha valamit veszek, akkor a szombati nagypiacon, amikor a kistermelők is ott vannak. Náluk lehet igazán friss árut venni.
Igazad van, hogy az emberek a piacon a kofákhoz rohannak először, a kofa meg sok esetben jó ha a helyi termelőtől vásárol és nem a pesti nagybanin veszi meg a félországot beutaztatott árut.
A sarki zöldségesünknél hatalmas a választék, de sokszor olyan fonnyadt dolgokat is kirak, amiket én már a szemétbe szoktam dobni. Ő a nagybanin mindig nagy készletet bevásárol, aztán ott fonnyasztja a raktáraiban.
Ez ugyanolyan, mint hogy apám árulja a kispiacon (10 őstermelő meg 3 kofa) az őszibarackot, a vásárlók fele úgy megy el előtte, hogy rá sem néz a 200 Ft-os őszibarackunkra, hanem megy be a kofasorra, és megveszi 300-ért azt a barackot, amit a kofa 1-2 nappal korábban apámtól vett, és aminek persze a minősége sem javult azóta. Gyerekkoromban, mikor még csak képen láttam színes tévét, csodálkozva néztem a mozifilmekben az amerikaiakat, hogy lakókocsiban élnek, mert nincs pénzük házra, de ott a színestévé mindegyiknél. Hát ez a világ jött el ide is, szórja a nép a pénzt mindenre, mert a többi is így csinálja. Természetesen, a saját pénzét szórhatja, de a bankét...
Ott a pont! Aztán meg nem egyszer láttunk olyat is, hogy a helyi kiskirállyal igencsak elszaladt a ló, azt hitte, nincs konkurrencia és bármit megengedhet magának, ami a száján kifér.
bár a téma off, de... nem az irigykedés a vezérfonal... Az elidegenedés van soron, senki sem szereti, ha közeliek látják, hogy mennyi pénzük van aznap krumplira, vettek-e pálinkát, kell-e gondolkozni fél kenyéren...a nagyáruházban senki nem lát...
azt kihagytam hogy pedig teljesen versenyképes áraink vannak sőt gyakran jobb áron adunk dolgokat mint néhány multi és sokan képesek bemenni a városba coop, cba stb helyekre amik jóval drágábbak nálunk... na ezt már végképp nem értjük
ehhez én is csak annyit tudok hozzászólni, hogy ez nálunk Abonyban is ugyanígy van, sőőőt szerintem bárhol az országban, ismerjük be a magyar ember az ilyen... egyáltalán nem lokálpatrióta szüleimnek élelmiszerboltjuk van, a szomszédos utcákban lakók, sőt gyakran a közvetlen szomszédok már csak azért se hozzánk jönnek be a boltba, hanem képesek bebiciklizni, beautózni több km-tert a város közepén található pennybe, lildl-be és stb helyekre... "nehogymáraszomszédotgazdagíccsam..."
Szerintem egy valamire való gazda nem is kockáztat. Egyébként a nagy volumenben termelésnél komoly bizonylatolásokat kell vezetni, meghatározott szempontok szerint jelentéseket irni, hisz az állami támogatásokat egy kis mezei gazdának nem csak úgy fizetik.
Az a "tanult, látszólag értelmes nő" a helyi hentes üzletét irigyli. Nem új dolog, falun 50 évvel ezelőtt is igy volt. A szomszéd mamika mesélte, hogy amikor falun éltek és dinnyét termeltek, a helybeliek nem tőlük vásároltak hanem a másik falubelitől. Nem a helyi születésű kőmúvessel épitették a házaikat, hanem egy valahonnan odaköltözöttel. Egyszerűen mindigis irigyelték ha valakinek jobban ment mint a helybeli másiknak. Ez ma sincs másképpen. Az utóbbi néhány éves vidéki munkám során nekem is volt ilyen esetekkel dolgom.
sajnos tényleg elég sok ilyen buta ember van aki bedől még az ilyen meséknek... szerintem a mezőgazdaság illetve kertészkedés nem az a piac ahol ilyen olcsó dolgokkal kéne rizikózni... azért nagy felelőtlenség bármilyen permetezőszerrel permetezni azért valamilyen szinten ezek mérgek és azt a termést később megesszük, a másik meg én öngyilkos lennék ha rengeteg munkám benne van és egy permetezéssel kinyírom az egész növényállományt...
Jah, amin viszont a leginkább kiakadtam, hogy tanult, látszólag értelmes nő azt mondja, hogy a helyi hentesnek szerinte nem jó az áruja, meg olyan "kis koszlott" az üzlete. Bezzeg múlt héten a szomszéd faluban a piacon csomagtartóból olyan gyönyörű, sárga, igazi falusi csirkét vett!
Az a baj, hogy sokan még büszkék is rá, milyen jó vásárt csináltak. Aztán csodálkoznak pár hónap elteltével :(( Láttam már ilyet permetszerrel is, sürgős volt, kéz alatt vették olcsón, abban az évben már nem kellett szüretelni...
Hamis lehet akkor, ha pl. nem fajtaazonos, gyengébb termőképességű, betegségnek kevésbé ellenálló fajta kel ki belőle, mint amit a termelő tudomása szerint elvetett, vagy sok esetben nem megfelelően kezelt, betegséggel, gombával fertőzött állományról szedték.
Nyilván nem kiskerti viszonyokra kell vonatkoztatni a cikket. Ha nekünk nem kel ki egy zacskó mag, maximum bosszankodunk egy kicsit, de sok 10 kg-os mennyiségben, sok hektáron elvetve viszont akár a megélhetés a tét...
Na ez aztán a parasztvakítás teteje! "Csak tiszta forrásból" Ugye? És Youtube-ot se hallgassunk mert az ördögtöl való! Mi az, hogy egy mag "hamis"? Nem búza lesz belöle, hanem mondjuk sündisznó? Éljen a vetömag-rendörség! (Az adófizetök pénzén!)
Ezen ne idegeskedj, pár napot kiszedve még így kicsírázva is kibír, főleg hűvös helyen. Öntözni meg én csak annyira szoktam két hetente, hogy csak a talaj felső 1-2 centije ázzon be, onnan megy le némi pára. (Az erősebb öntözés gyors kihajtást eredményez, amire még nincs szükség.) Nem azért mondtam, hogy késő kiszedni, hogy tönkremegy - mert a rizóma általában eltörve is életben marad -, hanem mert eltört rizóma nagyon vékonyat hajt, nem lesz olyan szép erős a szár, jobban elfexik vagy eltörik.
Nem tudom, ötletszerűen, vagy sehogy. Régen a munkahelyemen volt, ott ősszel eltették valami félreeső helyre és tavasszal előszedték. Nem szedegették ki a rizómákat, és egészen szép volt úgy is. Eleinte én is ezt a módszert alkalmaztam, aztán vágytam többre, így szétszedtem. Ne kapargasd, most már úgyis vagy kihajt, vagy nem. Még az én pirosaimból sem látszik semmi, de uralkodom magamon és nem piszkálom. Jobb is, ha nem hajt, nem jut még nekik eléggé világos hely. A Baldurt kihagyom, nem tartják azt a növényt, amire vágyom. Megbeszélem a férjemmel, mit szól egy szombati látogatáshoz. Most a zöldségpalánták élveznek elsőbbséget. A paprikák kivételével hurcolgatom őket az üvegházba. Van már 3 féle paradicsom (korai determinált, balkon, és Gardener's Delight, amit cserépbe szánok), ezeket szeretném először kiültetni. Növöget ezeken kívül 2 féle padlizsán, perui földicseresznye és Physalis ixocarpa meg sokféle paprika. A saláták is szépen fejlődnek, csak találtam rajtuk néhány tetűt. Most árgus szemekkel figyelem és tisztogatom. Nem tudom, hogy a szobában mentek rá, vagy az üvegházban.
Te mikor szoktad kiszedni? Vasárnapig vagyok itt. Mindjárt megkapargatok egyet:-( Lesz különben egy rendelés innen: www.baldur-garten.de A növényeket én fogom elhozni, nálam lehet átvenni személyesen. (Postázni csak vész esetén, vegetációs idön kívül levö növényeket (magot, gumót stb.) vagyok hajlandó.) Azért nem osztatlan örömmel ajánlom, mert szerintem ugyanolyanok, mint itt a Sieberz meg ezek, mérgdrága és kétes minöségü. De biztosan nem tudom, mert személyes tapasztalatom nincs velük. (Csaba a Cannásról viszont ragaszkodik hozzá, és ha már csináljuk, gondoltam szólok.)
Volt, hogy én akkor szedtem ki, mikor már el is kezdett hajtani, és kibírta. Igaz, rögtön el is elültettem. Míg nem bújik ki, alig kell locsolni, elég, ha nem csont száraz a föld. Meddig vagy itthon? Legkorábban jövő hét végén tudnánk menni.
Kedves CBNora, lehet jönni az Achimenesekért! Már két hete elültettem öket, egy kicsit viszont aggódom, mert amikor kiszedtem, már mindegyiken volt egy apró csíra, viszont eltelt 1-2 nap mire hozzájutottam, hogy elültessem. Aztán édesanyám sem volt túl következetes a locsolással, míg el voltam. Remélem nem mentek tönkre, bár Flanell azt mondta, hogy ha már csíra volt rajta, akkor már késö kiszedni, és ö januárban szokta. Ha van kedved vidd el, de azt is lehet, hogy megvárjuk míg kibújnak, nehogy fölöslegesen gyere.