amikor én láttam először ( Május 27. ) az a második héten első napján volt és a moziban nem voltak túl sokan.
Hozzá kell tenni, hogy délelőtt 11 óra volt és legalább 4 teremben ment egyszerre, de Orlandoban, ahol négyszer láttam egyszer sem volt több mint negyed ház.
New Yorkban ellenben a reggel 9.45-ös előadáson is 3/4 ház volt.
Ezért az nagyban füff attól is, hogy most már a film 7. hete fut, több mint 3000 vásznon, szóbal nem meglepő, hogy kevesen voltak.
Én például eddig ( pedig az USA-ban nagyon sokat járok moziba ), nem nagyon vettem még részt olyan előadáson ahol telt ház lett volna ( mondjuk majdnem soha ).
Az amerikaiak főleg ( szerintem és én eddig ezt tapasztaltam )Pénteken és Szombaton este járnak moziba és általában bárhova ( bárokba, éttermekbe, mozikba ) akkor általában a mozik előtt is baromi nagy sorállás van, ezért szoktam én is minden filmet hétköznap megnézni, vagy hétvégén délután.
Nagyon cool-ra sikeredett ez a kis proggy... A CD1.txt pedig tényleg igen könnyedén értelmezhető a timeframe-ek, meg ilyesmi...
Azoknak, akik belerohantak az ékezetes szövegkezelés problémájába: A program ugye egy szabvány dos ablakban fut, a cd1.txt pedig a Windows 1250-es kódlapját használja. A dos alapértelmezetten a chcp paranccsal nem hajlandó (legalábbis nálam - Win98 magyar) átváltani erre a kódlapra.
A megoldás roppant egyszerű: nyissátok meg a cd1.txt-t a windows WordPad-jében (wagy Write 3.1x-en) és mentsétek el a fájlt DOS szövegként... Csodák csodája az ékezetek rögtön helyesek lesznek...
A szövegben néhány szó ki-kimaradozott ugyan, meg tényleg benne van ez a 2 perces szünet, de aki lefordította, sokkal jobban átérezte a szereplők beszédstílusát, mit a könyv fordítója/ferdítője...
rosszul fogalmaztam, mert mar a player sem indul el. ugyertem a programot magat nem futtatja le a feliratozo.
ami meg erdekes, hogy ha az activemovie control nalam amugy sem tudja lejatszani ezeket az mpeg-eket, aminek az oka szamomra rejtely.
az inditasi hiba lehet hogy a xing miatt van(o lett az elsodleges mpg lejatszo, vagy mittomen).
es azt az alpha-sat felrakod a napokban? mert mar igencsak kivancsi vagyok :))
Ismét egy érdekesség, már többször beszéltünk itt arról, hogy a SW:TPM hányadik is lehet az örök listán, ha az inflációt is hozzászámoljuk a régebben bemutatott filmek bevételéhez.
Íme a lista, melyen a SW:TPM még a múlt hét végi bevétellel szerepel, értelemszerűen az első összeg a film eredeti bevétele a második a mai értékre átszámított bevétel.Azok a bevételek amelyek mellett csillag található azt jelzik, hogy a film többször lett bemutatva.
1. Gone With the Wind ( Elfújta a szél ) 1939 $198.6* $919.8*
2. Star Wars 1977 $461.0* $798.0*
3. The Sound of Music 1965 $158.7 $638.0
4. Titanic 1997 $600.8 $600.8
5. E.T. 1982 $399.8* $600.7*
6. The Ten Commandments ( A Tízparancsolat )1956 $65.5 $586.9
7 Jaws ( A Cápa ) 1975 $260.0 $573.8
8 Doctor Zhivago 1965 $111.7 $542.5
9 The Jungle Book ( Disney rajzfilm ) 1967 $135.5* $485.3*
10 Snow White... ( Hófehérke, Disney ) 1937 $184.9* $476.3*
11 Ben-Hur 1959 $70.0 $470.6
12 101 Dalmatians ( Disney rajzfilm ) 1961 $152.6* $459.8*
13 The Empire Strikes Back 1980 $290.2* $431.7*
14 Return of the Jedi 1983 $309.1* $413.8*
15 The Exorcist ( Az ördögűző ) 1973 $165.0 $412.0
16 The Sting ( A nagy balhé ) 1973 $159.6 $398.6
17 Raiders of the Lost Ark ( Frigyláda ) 1981 $242.4* $381.0*
18 Jurassic Park 1993 $356.8 $376.7
19 The Graduate ( Diploma előtt ) 1967 $104.4 $373.9
20 Fantasia ( Disney rajzfilm ) 1940 $76.4* $362.9*
21 Star Wars: The Phantom Menace 1999 $351.7 $351.7
Most veszem csak eszre, hogy valoban van egy hiba az elso feliratban. Ott a Shmi-s szovegnel.
De nem csak hogy ott nincs frame-szam, hanem ugy 2 percen at nincsen kitoltve.
TPM vs Titanic...
Nem tudom pontosan, de úgy elmékszem, hogy nálunk a Titanicra a hossza miatt eleve drágábbak voltak a jegyek... Ez így volt kint is? Nem tolja ez el az arányokat?
Az elso sornyi kriksz-kraksz az a beépített ékezetteszt; ezt nem a file-ból olvassa. Csak azért látod, mert egyenlőre debug-verzió, amit használtok.
A program nem is próbálja meg elindítani a filmet. Azt neked kell megtenned a lejátszó megfelelő gonbja segítségével. (Ennek az az oka, hogy idő kell, amíg kényelmesen elrendezgeted az ablakokat - az alatt nehogy már lemaradj a legjobb részről...)
A codepage hibát kiküszöbölheted (illetve érdektelenné teheted), ha átkonvertálod a forrás txt-t DOSos kódlapúra. Az első sor ékezetteszt ugyan krikszkraksz lesz, de a lényeg már jól fog kinézni.
Egyelőre csak ActiveMovie-val működik a feliratozó. Ha valakinek nagyon fontos, akkor van egy változat, ami képes Media Playerrel menni (és így mondjuk a Xing driverrel), de ez még nagyon alpha stádiumban van.
az összbevétel nagyságát mutatja az eltelt hetek arányában.
Nem kell nagy matematikusnak lenni, ahhoz hogy a táblázatokat át lehessen látni.
Szerintem a SW: TPM-nek túl sok esélye nincsen a Titanic beérésére, de történhetnek csodák, először is várjuk meg a hétvégi eredményeket.
Azt szeretném kérni a jelenlevőktől, hogy legyenek már szívesek visszajelezni, hogy érdeklik-e őket a Box office bevételek és a fejtegetéseim ezekről, mert ha nem akkor a jövőben visszaveszek ebből, nehogy untassam a jelenlévőket.
Na vegre, nekem elindul... eddig az volt a gond, hogy nem volt felinstallalva az active movie player, de most mar megy, egyedul az ekezetekkel van problema
folyton a codepage hibaval jon, hiaba allitom at a fontokat. az a karaktersorozat biztos nem az ekezetteszt, mivel ha kiszedem a cd1.txt bol az ekezetes elso sort, akkor is kirakja a consolon.
egyebkent volt hiba a cd1.txt ben is, valahol az egyik shmi-s szoveg elott nincsen frame-szam, es ezert hibauzenetet ad ki a program (de csak tizedmp-ig latszik, basszus mire el tudtam olvasni...)
" A Jedik ellen viselt háborújuk bosszúszomjas, ádáz és végsső soron kudarcra ítélt volt. A Sith rendjét névleg az alapító kitagadott Jedi irányította, nagyravágyása azonban nem engedte, hogy bárkivel is megossza hatalmát. Tanítványai szinte az első pillanattól kezdve összeesküvéseket szőttek ellene és egymás ellen, úgyhogy a belső harcok ugyanannyi erejüket lekötötték, mint a Jedik ellen indított hadjárat.
A Sith végül önmagát pusztította el. Először vezérükkel végeztek, aztánn egymással. A vérfürdőt túlélő néhány tanítvánnyal gyorsan elbántal a körültekintő Jedik. Pár hét alatt az Erő sötét oldalának minden híve meghalt.
...
Az egyetlen életben maradt Sith megértette ezt. Ő erényként fogta fel a türelmet, míg a többiek megvetették. Tanításai alapjául a a ravaszságot, a fortélyt és a háttérbe húzódást tette - a régi Jedi erényeket, amelyeket társai elutasítottak. Félrevonulva nézte, hogyan pusztítja el magát a rend. A katasztrófa beteljesedése után pedig elrejtőzött és várni kezdett az alkalmas időre, a lehetőségre.
Mikor már mindenki azt hitte, hogy a Sithet megsemmísítették, véget vetett a rejtőzködésnek. Eleinte egyedül tevékenykedett, azonban egyre öregedett, és ő volt reendje utolsó tagja. Végül elindult, hogy megkeresse utódját. Mikor megtalálta, minden tudását átadta neki, hogy aztán az megkeresse a saját tanítványát és továbbadja a művet. Egyszer azonban mindíg csak két, Sith létezhetett: mester és tanítvány. A rend újraélesztője elhatározta, hogy nem esik a régi kultusz hibájába, nem hagy teret a belső hatalmi harcoknak. Az ellensség kívül van, nem belül van. A Jedik elleni háborúra kell tartalékolniuk erejüket. A rendet újjáélesztő Sith a Darth Bne nevet vette fel."
Huh, ennyit a mai irodalmi kitekintésről. Remélem, választ kaptál a kérdésedre. :)))
Sith-kérdés:
A Sith rendet azért tudták könnyen legyőzni a Jedik, mert az egymás közötti hatalmi harccal voltak elfoglalva. Az egyetlen túlélő így megfogadta, hogy a türelem lesz a legfőbb erény; ő állította föl ezt a mindig-kettő-van szabályt is: így biztosan továbbadódik minden tudás, ugyanakkor minden erejüket a külső ellenségre tudják koncentrálni.
Hogy miért nem lökte hanyatt Jinnt, amikor az orra előtt meditált?
Többféle válasz is lehetséges.
Például: azért nem próbálkozott vele, mert kétes vállalkozás lett volna. A szándékát biztosan érzékelte volna Qui-Gon, és még mielőtt start-cél győzelmet arathatott volna, ellenlépést tett volna. Az pedig nem biztos (sőt, nem valószínű), hogy Maul ilyen téren le tudja gyűrni a tapasztalt, idős Jedi mestert. Azzal pedig nem jár jól, ha ő repül bele a mögötte levő lyukba. Ráadásul ha Obi-Wan meglátja/megérzi, hogy ilyesfajta vetélkedés zajlik, akkor biztosan beszállt volna a mestere oldalán (hiszen az elektronmező nem akadály ebben), akkor pedig tuti alulmarad Darth Maul.
De a legprofánabb válasz az az, hogy igen nehéz lett volna ilyen összecsapást a filmen ábrázolni... Pl. gondolj bele, milyen röhejes lett volna: ott ülnek, farkasszemet néznek, mindketten maguk előtt tartják az egyik kezüket, az vadul remeg, ők meg fogukat csikorgatva izzadnak...
Miért nem lőtték le Mault? Egyszerű: nem sikerült volna, így nem is lett volna értelme próbálkozni.
Emlékezz, hogy talán a Birodalom visszavágban Han Solo megpróbálja lelőni Vadert. És nem igazán sikerül. Pedig Vader még a kardját sem veszi elő.
Dob is back..
Szóval néhány ,megjegyzés:
A könyvet ki fogják adni puha kötésban is. talán pár hóapon belűl , aki sokallja a keménykötés árárt az várjon.
A sötét jedi dolog még mindig nem tiszte. Mér lehet csak két Sith lovag egyszerre. A hírhedt Exan Kun-nak több mint 2000 tanítványa volt a Jedi Háború idején (ki is nyirt majd 10 000 Jedit) Ha valaki tudja a választ kérem emilezzen inkább.. a topicot nem igazán van időm végigolvasni.
Egy meglátás: Maul mér nem használta az erőt mikor Jin ott meditált a két erőtér között.. egy kis erő-lökés és Jin elpárolog a force-fielden. :)) no meg Maul drámai belépőjénél (ajtó kinyit.. zene.. majd mi elintézzük szöveg) szóval mér nem lőtték le ??
Tisztelettel , és várva a Sith-es reagálást: Dob (stybor@hotmail.com)
Haliho!
Elore is elnezest szeretnek kerni, de nem tudtam vegigolvasni a topicot, mivel nagyon korlatozott a hozzaferesem. Ezert lehet, hogy sokmindenben masokat fogok ismetelni.
A lenyeg, hogy kb. 15 perce jottem ki a SW1 eloadasarol. Eleve furcsa volt, hogy Los Angeles egyik legjobb mozijanak nagytermeben osszesen 7-en ultunk.
A film nem volt rossz, tulajdonkeppen vegig jol szorakoztam. Ennek ellenere allati csalodott vagyok.
Ennek a filmnek semmi koze a mar ismert harom reszhez. Az egesz hangulatabol semmi nem jott at! Nincsenek benne karakteres szereplok, hianyzik belole a Csillagok haboruja erzes, es raadasul az egesz tortenet nemcsak hogy elegge szetesik, de meg hihetetlenul bargyu is.
Nincs egy olyan figura sem, akire vissza lehetne emlekezni. Helyesebben van, megpedig a hihetetlenul idegesito JarJar, akitol az egesz teljesen komolytalan lesz.
Az elozo reszek elvetve elofordulo jo poenjaivan szemben a film nagy resze atment burleszkbe, ami raadasul egy nyolceves gyerek szinvonalanak szol.
A Csillagok haborujarol annak idejen az volt az egyik nagy elismeres, hogy a fil mert mesefilm lenni. Hat ez meg mar kifejezetten csak mesefilm lett. Nagyon szepek, bar egyaltalan nem tokeletesek a trukkok, es teljes mertekben az emberi oldal rovasara mennek. (Ez lehet persze, hogy nem is baj, mert tenyleg eleg gyenge a szineszi jatek.)
Szoval jopofa, de felejtheto kis filmet lattam, aminek semmi koze ahhoz a szellemhez, amit szamomra a Csillagok haboruja jelent. Amerika mar el is felejtette ezt a filmet.
Nem ilyen jellegu a problema.
A media player azt mondja, hogy a fajl "not supported", a xing sem jatsza le, sem a cd-n levo sony vcd player. Semmi. es valami MCI device-vel van problema, mindez NT 5.0-an. (Ja es mas mpeg fajlokat, vcd-t siman le lehet jatszani).
De vegulis mindegy, mert van a gepen win98 is azon fut rendesen (csak eloszor NT-n probaltuk ki).
azert koszi a tanacsot
-xan-: kb mikorra varhato a doksi a feliratozohoz???
Melyik CD anyaga nem megy? A 2. CD trukkos (700Mb koruli)
Jartunk mar igy, nalunk a Windows media player es az Active movie control
is megdoglott vele, de ez egy gagyi masolatnal volt nem ezzel a filmmel.
Probald meg a Power VCD progeszt, azzal mennie kellene.
Bar mi nem NT-n probaltuk.
Azt hiszem a mai napon megtörtént amire, sokan számítottak a SW: TPM elérte a Jurassic Park bevételeit és az USA-ban minden idők 4-ik legjövedelmezőbb filmje lett.
A hétvégi zárás után ( 351.670.000 USD ) a tegnapi napig ( Szerda ) a film még összehozott több mint 4 milliót és most 356 millió dollárnál tart.
Igaz, hogy ez még tegnap nem volt 357 mint a Jurassic Park, de ennek már a mai nap folymamán be kellett következnie.
Valószínüleg, hogy a film ezen a héten is hozni fogja ( hétvégi+hétköznapi bevételekkel együtt ) a 15-20 milliós bevételt, de majd Hétfőn leszünk igazán okosak, hogy hogyan is alakult a top 10.
Lent már jeleztem, hogy szerintem, 1 vagy 2 film az elmúlt hetekben bemutatottak közül a SW alá fog kerülni a listán, de majd meglátjuk.
Mivel a külföldi bevételeket nem frissítik olyan gyorsan mint az amerikaiakat, ezért a film az USA+nemzetközi bevételekkel együtt jelenleg a 29. az örök listán, de ezen a héten itt már változások lesznek, a Mexico-i bemutatók is nagy érdeklődéssel indultak, de igazán az összbevételek július közepétől fognak emelkedni, amikor bekapcsolódik Japán és az Egyesült Királyság, utána pedig lassan ( sajnos, nekünk elég lassan ) egész Európa és mindenki .
A program megprobalja atallitani a konzol ablak kodlapjat a forrasnak megfeleloen. Ez nem mindig sikerul. En ugy tapasztaltam, hogy ez a beallitott betutipustol fugg. Amikor a konzol ablak tulajdonsagaiban egy raszter font van kivalasztva, akkor nem megy, mig ha true type, akkor megy.
A program egyebkent mukodik ettol meg, csak az ekezetes betuk lehet, hogy rosszul jelennek meg.
Az a sok kriksz-kraksz pedig nem mas, mint egy jo kis ekezet-teszt. (Remelem...)
Ha ez nem segit, akkor konvertald at a forrast windowsrol dosos codepage-re. Ha ezt valasztod, akkor javitsd ki a fejleceben a CODEPAGE parametert 1250-rol 437-re vagy 852-re.
Most olvastam, hogy Mexicoban már tegnap ezrek gyűltek össze a mozik előtt az éjféli előadásra, merthogy ott ma éjjel lett ( 00.00 ) bemutatva.
Ellenben Angliában ( UK ) a Lucasfilm nem engedélyezte az éjféli bemutatókat, tahát az első előadás reggel 9-kor lesz Július 16-án.
OK
repos OK
Failed: 0
minx=112 miny=27
Failed to set Codepage to 1250
Code page is 437
_ß÷n__+-+_+_
xxx
szal eztetet irja ki, s nemtok vele mit kezdeni, hiaba no, mar huje vegyok a DOS-hoz (pedig anno....)
a segitseget elore is koszi!
Ja, a trailer nekem nagyon bejott, a jo kis bizsergeto mely amcsi szoveg,
es szerintem a zene sem rossz (mar ha annak lehet nevezni), de kulonosen a regi (nem thx-es feltuningolt) effekteknek orultem leginkabb.