Az a megoldás nem látszik jónak, hiszen ahhoz le kellene vágni a gyökérzetből, ezt meg szerintem csak tavasszal lehet megtenni, akkor tud regenerálódni, de ha esetleg másnak van ilyen tapasztalata, majd szól. Meg egyébként is, mennyi munka és nem nagy könnyebbség! Láttam én itt már akkora virágokat!!!!, valahogy csak bevitték, ketten kellenek persze hozzá! Nem mondom, már egy héttel a behordás előtt idegbeteg voltam, nálunk is nagyon nehéz, a férjem meg türelmetlen, a tartók megfoghatatlanok voltak, de most már ennek vége!!!, nem túl szép, de füles műanyag edénybe költöztek a nagyok, így most már tiszta élvezet lesz a cipelés:-)
Bocs hogy belekotyogok, de soha ne mondd, hogy soha. Hátha szembe jön egy és nem tudsz ellenállni. Csak feleslegesen lesz bűntudatod.Én is megígértem nyár elején, hogy nem lesz több szerzemény, mégis vettem egy cserepest és hajtásért meg magért is kuncsorgok. Igaz, hogy két nagyot elajándékoztam, így egyenlőre mínuszban vagyok. A hajtásokat nem számolom, mert 50%, hogy lesz belőle virág. Bokor meg csak pár év múlva. Ahogy Rágica mondta, nincs is annál jobb, mint vágyakozni egy újdonság után.:-)) Hát még megszerezni!:DD
A kurtitással még nem is volna gond, azt a nejem elvégzi szépen minden évben, de hogyan fogom megemelni ezt a hatalmas cserepet (Még ha műanyag is)? Az vajh' mennyire járható és célszerű, hogy télre eleve kisebb cserépbe tegyem át? (persze földlabdástul)
A hétvégi szerzeményem: narancsos közepű bordó/ciklámen Zamárdiból (feltűnően keskenyek a levelei)
Balatonzamárdiban a kertészetben hatalmas választék volt leanderből, csak sajnos a zöme nagyobb méretű volt, ami nem fért volna be a kocsiba. Először egy gyönyörű formájú, törzses bianco rosato-t szorongattam, de a férjem meggyőzött, hogy nem fog menni. Voltunk egy másik kertészetben is, Siófok mellett, ami sajnos nem volt nyitva tegnap délelőtt (bár a táblán 8-12 volt a vasárnapi nyitvatartási idő). Nagyon sajnáltam, mert benézve a kerítésen láttam a leanderek között egy halványlilást(hasonlóról talán Anblock rakott fel képet), ami ráadásul elég kicsike is volt, gondolom nem lehetett drága. Jó darabig gúvadtam rá a kerítés mögül..
Szia, sajnos az én dupla sárgámra is jellemző ez, tele volt bimbóval, de sokszor leszáradtak még kinyílás előtt, vagy félig kinyílt a virág, és utána száradt le. A múlt héten pedig el is virágzott az egész, nincs is több bimbó rajta már. Idénre úgy néz ki, ennyi volt a sárga :(((. Sajnos nálam is az összes leám közül a sárga a legérzékenyebb, a levelei is majdnem állandó jelleggel sárgulnak-potyognak.
Figyelek a locsolásra, de az eső elől nem tudom bevinni őket sehova, az esernyőzés pedig kicsit gürcös.
Ma Tavász felajánlásával éltem a piros és lazac dugványaival kapcsolatban, de ezennel nyilvánosan önmérsékletet fogadok!!!!!!!!
Az idén nem kérek, nem szerzek, nem fogadok el semmilyen leandert, a már gyökereztetési stádiumban levőket is nehéz lesz elhelyeznem, és még most jön a magvatés!! Megfertőztetek!! Csak vigyázok a meglevőkre, és gyönyörködöm bennük. :):) Most kicsit dolgozom, este talán jövök, sziasztok. RDL
Én tavasszal 3 magtokból szinte az összes magot elültettem 3 cserépbe. Egyformán érettnek látszottak, mégis csak egy cserépben kelt ki 6 virág. Most kb. 10 cm-esek, egy elhalt nyaralás alatt. Ez az első próbálkozásom maggal. Szerintem 5-10 magot elég elküldeni, aki szeretne belőle az megírja a címét ha publikus vagy, és feladod postán borítékban. Én majd személyesen venném át, ha találkozunk, és a csere hajtást is odaadnám.
A duplákon is előfordul néha a magtermés, nekem is szokott egy egy lenni, de eddig még nem lett dupla saját virágom. A sárgák nagyon nehezen maradnak meg, ami a legjobban, az a cirmos bordó, abból sok és szép növények lettek, de még nem virágoznak.
Szerintem kicsi papírzacsikat csinálj, azokba tegyél egy egy fajtából harmadnyi magot a tokból és írd rá az anyanövényt, majd ragaszd le. Én nagyon megbántam, hogy egy idő után elvesztettem az anyanövény fonalat, mert azért néha jó lenne tudni, melyik honnan van. Gondoltam elég lesz, ha az azonos tokból származókat különböztetem meg különböző cseréppel, de helytelenül tettem, hiszen ha valami nagyon érdekes lenne, akkor jó lenne tudni a származási helyét.
Ezeknek a bimbóhullásoknak az elsődleges oka az eső, elég ha egyszer negyon megázik, akkor annyi neki, főleg a dupla sárgának és dupla lazacnak. Bár ennek az elméletnek ellentmondani látszik, hogy a dupla fehér rendben van, de az valóban annyira nem érzékeny, annál inkább a meglévő virágok károsodnak. Nekem tavaly június végétől nem virágzott többet afenn említett két fajta.
Viszont nálam érdekes dolog történt. A dupla sárgámon is nőtt magtok. Valaki régebben írta, hogy a duplákon nem szokott magtok nőni. Majd délután csinálok róla képet is.
Még egy utolsó kérdésem lenne a magtokokkal kapcsolatban. Többeknek igértem magokat, viszont nem tudom, hogy hogyan juttassam majd el. Egy emberkére egy egész magtokot kell számolnom vagy az egy magtokban lévő többszáz magot el lehet osztogatni?
Melette a dupla fehérem ontja a virágot - az én fogalmaim szerint persze:)) - , és a két szimpla is . Süti a nap őket rendesen, tápozni pedig egyformán szoktam.
Az itt olvasottak hatására tettem a földbe Osmocote-ot, én guano-s táppal szoktam öntözni őket, de már kétszer bevetettem a Wuxall-t is. És most reménykedem, nem csüggedek!!:) RDL