Keresés

Részletes keresés

Katka8 Creative Commons License 2010.02.26 0 0 9319
Tanácsot kérek! Melyek azok a zöldségfélék, amelyek abszolút mély árnyékban is teremnek? Idáig napsütésben gazdag volt a kertem, de a "hatalom" jóvoltából a délről szomszédos telken két "torony" épült (lakóházak, gerincmagasság 13 m, a mi házunké max. 8m), vannak területek a kertemben, amelyeket sose éri a napfény. Oda mit vethetek, ültethetek? Jelzem, ez a kertem nagyobb része.
peti444 Creative Commons License 2010.02.26 0 0 9318
fejes illetve jégsalátának mennyi a "gyakorlatban" a kelési időtartama? egy hete vetettem kb 50 magot felesbe,de még egy se bújt (elvileg 6-8 nap a kelési időtartam), bezzeg a fejeskáposzták már kezdenek kibújni (10-11 nap a kelési ideje)
ugyanazon a helyen kelnek mind, nappal 13-14C van, éjszaka kb 11C
Deryan Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9317
Nekem a piac attól piac, hogy ott a termelőktől közvetlenül friss zöldséget és gyümölcsöt tudok vásárolni.
Nem szoktam alkudni, nem vásárolok nagy mennyiségeket. Az árakról általában tájékozódni szoktam. Ha valaki többet mond mint amit elfogadhatónak tartok, akkor megköszönöm és tovább megyek, de nem állok oda alkudozni. Én restellnék alkudozni, kellemetlenül érezném magam, úgy érezném, hogy lebecsülöm a termelő áruját, munkáját.
Előzmény: Flanell (9315)
Flanell Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9316
Úgy alapesetben persze a kofák felénk is inkább a nagybaniról vásárolnak, mert nagyüzemtől olcsóbban megkapják, mint olyantól, aki a keveset könnyebben el tudja adni, meg viszonylagosan többet fordított rá.
Előzmény: Deryan (9289)
Flanell Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9315
Ahol mindennek jól láthatóan ki van írva az ára, az nem a piac, hanem a bolt. :)
A piac attól piac, hogy alkudni lehet. (Ahogy apám szokta mondani: kit hogy lehet becsapni.)
Azért nincs kiírva az ár, mert ha a k. vevő megkérdezi, akkor az eladó látja a fején, hogy mit szól pl. a 200-hoz. És ha nem rohan el egyből, akkor meg lehet kérdezni, hogy ...és 180-ért elvinné? És így tovább. Ez jó a vevőnek, mert ha 200-ért lenne kiírva, akkor annyiért venné, nem 180-ért, meg jó az eladónak, mert hiába adná 180-ért, van, aki 200-ért is megveszi. De az meg akkor is megvenné 200-ért, ha ki lenne írva.
Előzmény: Deryan (9289)
dihacs Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9314
Köszönöm!
Előzmény: CBNora (9313)
CBNora Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9313
Az Agriát mi is szeretjük. Az eléggé szétvővő, jóízű, de nem lisztes.
Sárga héjú és lisztes a Vénusz Gold, ezt tavaly kóstoltuk és ízlett, csak nem biztos, hogy kapsz. Inkább kapható a White Lady, azt is ültettük már. Rózsaszín héjú ugyan, de szétfővő és lisztes a Százszorszép, más néven Rioja. Sütni ezt szoktuk.
Leírásokat itt is találsz egyéb, nem keszthelyi fajtákról:
http://www.burgonya.hu/
http://www.gazdacoop.hu/

Előzmény: dihacs (9312)
dihacs Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9312

Szia!

 

Sárga vetőkrumplit keresek, olyant amelyik szétfől. Tudnál nekem segíteni, hogy

melyik fajta az?

Amit ősszel vásároltam téli tárolásra, az ugyan sárga, de nem fől szét, sőt úgy

érzem hogy meg sem fől, és nagyon rossz ízű!

Ki a fene gondolt arra, hogy van rossz ízű krumpli!!-))))

Úgy rémlik hogy volt már Agria nevezetűm, és az jó volt, de már nemvagyok biztos benne!

Előzmény: CBNora (9309)
peti444 Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9311
értem...
szóval megvan ennek is az oka, hogy miért kell vetőburgonya :)
rebondo Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9310
Sok összetevő...
Termelési módtól függ.Egy nagy bolti krumpli nem alkalmas akkor sem, ha egészséges,
mert 6-8 (->) csírát nevel, ennyi új növény nem nevelhető eredményesen olyan szűk területen, azért kell tehát kicsi gumó, hogy kevés csíra legyen.Van kétcsírás vető is,
ipari sorművelésre.
Előzmény: peti444 (9307)
CBNora Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9309
Talán jobb, ha piacon veszed. A bolti lehet, hogy csírázás ellen kezelve van.
Vetőkrumplitól azért nagyobb termés várható. Azt úgy termesztik, hogy vírusok ne fertőzzék meg. Ha vírusfertőzésekre érzékeny egy fajta, a normál termesztésben elég nagy valószínűséggel fertőződik. Ekkor is lesz belőle növény, krumpli is lesz alatta, csak kevesebb és nem olyan szép.
Vannak vírusrezisztens fajták, ezeket többször újra lehet vetni. Főleg a keszthelyi nemesítésűek ilyenek (Hópehely, Rioja, White Lady meg még néhány, ezekre keresve valószínűleg a többi is bejön). Nem keszthelyi, de ellenálló korai fajta a Pannónia.
Előzmény: peti444 (9307)
Vezso Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9308
Gyanítom lehet, ha megfelelően volt tárolva. A háború idelyén az emberek a krumpli héját ültették el.
Előzmény: peti444 (9307)
peti444 Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9307
lehet hogy hülyeség amit kérdezek, de krumplit csak hivatalos vetőburgonyából lehet termeszteni, vagy egy egyszerű sima, zöldségesnél kapható burgonya gumót elvetve is lehet termeszteni?
CBNora Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9306
Most vetettem a fóliába egy sor Május királyát. Még kifagyhat, de ha szerencsénk lesz, korán ehetjük. A decemberben dugdosott hagymákból még nem látszik semmi.
CBNora Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9305
Holnap? Nem csütörtök van?
De úgy néz ki, tudunk menni szombaton. Este majd írok E-mailt.
Előzmény: taormina1 (9304)
taormina1 Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9304
Mi lesz holnap?
Előzmény: CBNora (9303)
CBNora Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9303
Ha most vetnéd, még nem menne magszárba egyik sem, de SOKAT KELL LOCSOLNI! Nem szabad hagyni kiszáradni. Napos időben szellőztetni kell. Ha nem tudod megoldani, inkább hagyd.
A fővetemény kiültetésének idejére meg kell enni, ha nem sikerül, szemrebbenés nélkül ki kell gyomlálni és kis komposzttal pótolni a tápanyagokat.
Előzmény: taormina1 (9290)
Vezso Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9302
Szerintem várd meg, hogy kihajt-e. Ha igen hagyd meg, mert van egy erős gyökérzeted, amiből szerintem gyorsabban fog nőni a fa. Jövőre metszd meg, bár elég hülyén hangzik, de biztos hoz egy csomó hajtást, amit nem akarsz versenyeztetni. A környékén sok új hajtás lesz, mert hirtelen nagy lett ott a hely, és megindul a verseny érte. Én egy-két hajtást meghagynék, a többit kivágnám, aztán később a maradékból is válogatnék.
Egyébbként ha nem csinálasz semmit, akkor is lesz fád, mert az akácot ki se lehet tán irtani.
Előzmény: Fuxy. (9300)
covycovy Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9301
Így van, közönséges vattára van elszórva a mag. Lényeg, hogy mindig nedves legyen.
Előzmény: Vezso (9299)
Fuxy. Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9300
Sziasztok!A tanácsotokat szeretném kérni.Van egy erdőm a kertem végén ahol gyönyörű akácos van.Sajnos télen pár rossz ember 4 vastag fát kivágott térd magasságban.A kérdésem a következő:Mit csináljak a csonkokkal?Vágjam ki tőböl őket és a gyökér majd kihajt ujra vagy hagyjam meg a csonkokat?köszi előre is a választ
Vezso Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9299
Hogy-hogy? A salátával mi lesz miután megeszed? :)
A trutyi az vatta, vagy itatós papír, gondolom a vatelin is jó lehet, csak tartsa meg a vizet. :)
Előzmény: taormina1 (9296)
covycovy Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9298
Az nem trutyi, az egy vatta szerű anyag ami megtartja a vizet.
Előzmény: taormina1 (9297)
taormina1 Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9297
És mi ez a trutyi, amiben van?
Előzmény: covycovy (9292)
taormina1 Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9296
Igenám, de mi lesz ezután a ZSáZSÁVAL?:-)
Előzmény: Vezso (9294)
covycovy Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9295
Akit érdekel, a zsázsa csíráztatásáról többek közt, itt is lehet olvasni.
Vezso Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9294
Nyugodtan vágd le. Nagyon jó vajkrémet lehet belőle csinálni. A feleségem tömlőssajtot kever össze vajjal 1:1 arányben és ahhoz megy a zsázsa vagy a metélőhagyma. Egy kis tejszíntől lágyabb lesz, viszont kicsit gyengébb az íze.
Előzmény: taormina1 (9290)
covycovy Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9293
Hogy a zsázsa miért marad ki?
covycovy Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9292
Zsázsa.
[image1

Rokkola
covycovy Creative Commons License 2010.02.25 0 0 9291
Évek óta vetünk zsázsát. Szerintem mindegy, hogy kihúzod vagy vágod mivel nem hajt újra. Mi vágjuk, így talán egyszerűbb.
Előzmény: taormina1 (9290)
taormina1 Creative Commons License 2010.02.24 0 0 9290
Nos, kinött ez a zsázsa, vagy mi, de most meg nem tudom, hogy kihúzkodva együk, vagy levágva? ha levágom, meghal nem? vagy tovább hajt valahogy?

Más: én az idén nem siettem el, és még csak a paprikát és néhány füszernövényt vetettem el. A paradicsomot majd csak most fogom.
Nem tudom, vessek-e az üres üvegházba retket és salátát elöveteménynek? Az üvegházban rögtön nagyon meleg lesz, ha süt a nap, és attól löttyedt lesz a saláta, aki inkább a hideget szereti, meg maxárba is megy. A retek meg nálam olyan lassan fejlödik, hogy útban lesz a föterménynek megint. Ezenkívül pedig az üvegházban ö is szívesen magzik föl.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!