Tanácsot kérek! Melyek azok a zöldségfélék, amelyek abszolút mély árnyékban is teremnek? Idáig napsütésben gazdag volt a kertem, de a "hatalom" jóvoltából a délről szomszédos telken két "torony" épült (lakóházak, gerincmagasság 13 m, a mi házunké max. 8m), vannak területek a kertemben, amelyeket sose éri a napfény. Oda mit vethetek, ültethetek? Jelzem, ez a kertem nagyobb része.
fejes illetve jégsalátának mennyi a "gyakorlatban" a kelési időtartama? egy hete vetettem kb 50 magot felesbe,de még egy se bújt (elvileg 6-8 nap a kelési időtartam), bezzeg a fejeskáposzták már kezdenek kibújni (10-11 nap a kelési ideje) ugyanazon a helyen kelnek mind, nappal 13-14C van, éjszaka kb 11C
Nekem a piac attól piac, hogy ott a termelőktől közvetlenül friss zöldséget és gyümölcsöt tudok vásárolni. Nem szoktam alkudni, nem vásárolok nagy mennyiségeket. Az árakról általában tájékozódni szoktam. Ha valaki többet mond mint amit elfogadhatónak tartok, akkor megköszönöm és tovább megyek, de nem állok oda alkudozni. Én restellnék alkudozni, kellemetlenül érezném magam, úgy érezném, hogy lebecsülöm a termelő áruját, munkáját.
Úgy alapesetben persze a kofák felénk is inkább a nagybaniról vásárolnak, mert nagyüzemtől olcsóbban megkapják, mint olyantól, aki a keveset könnyebben el tudja adni, meg viszonylagosan többet fordított rá.
Ahol mindennek jól láthatóan ki van írva az ára, az nem a piac, hanem a bolt. :) A piac attól piac, hogy alkudni lehet. (Ahogy apám szokta mondani: kit hogy lehet becsapni.) Azért nincs kiírva az ár, mert ha a k. vevő megkérdezi, akkor az eladó látja a fején, hogy mit szól pl. a 200-hoz. És ha nem rohan el egyből, akkor meg lehet kérdezni, hogy ...és 180-ért elvinné? És így tovább. Ez jó a vevőnek, mert ha 200-ért lenne kiírva, akkor annyiért venné, nem 180-ért, meg jó az eladónak, mert hiába adná 180-ért, van, aki 200-ért is megveszi. De az meg akkor is megvenné 200-ért, ha ki lenne írva.
Az Agriát mi is szeretjük. Az eléggé szétvővő, jóízű, de nem lisztes. Sárga héjú és lisztes a Vénusz Gold, ezt tavaly kóstoltuk és ízlett, csak nem biztos, hogy kapsz. Inkább kapható a White Lady, azt is ültettük már. Rózsaszín héjú ugyan, de szétfővő és lisztes a Százszorszép, más néven Rioja. Sütni ezt szoktuk. Leírásokat itt is találsz egyéb, nem keszthelyi fajtákról: http://www.burgonya.hu/ http://www.gazdacoop.hu/
Sok összetevő... Termelési módtól függ.Egy nagy bolti krumpli nem alkalmas akkor sem, ha egészséges, mert 6-8 (->) csírát nevel, ennyi új növény nem nevelhető eredményesen olyan szűk területen, azért kell tehát kicsi gumó, hogy kevés csíra legyen.Van kétcsírás vető is, ipari sorművelésre.
Talán jobb, ha piacon veszed. A bolti lehet, hogy csírázás ellen kezelve van. Vetőkrumplitól azért nagyobb termés várható. Azt úgy termesztik, hogy vírusok ne fertőzzék meg. Ha vírusfertőzésekre érzékeny egy fajta, a normál termesztésben elég nagy valószínűséggel fertőződik. Ekkor is lesz belőle növény, krumpli is lesz alatta, csak kevesebb és nem olyan szép. Vannak vírusrezisztens fajták, ezeket többször újra lehet vetni. Főleg a keszthelyi nemesítésűek ilyenek (Hópehely, Rioja, White Lady meg még néhány, ezekre keresve valószínűleg a többi is bejön). Nem keszthelyi, de ellenálló korai fajta a Pannónia.
lehet hogy hülyeség amit kérdezek, de krumplit csak hivatalos vetőburgonyából lehet termeszteni, vagy egy egyszerű sima, zöldségesnél kapható burgonya gumót elvetve is lehet termeszteni?
Most vetettem a fóliába egy sor Május királyát. Még kifagyhat, de ha szerencsénk lesz, korán ehetjük. A decemberben dugdosott hagymákból még nem látszik semmi.
Ha most vetnéd, még nem menne magszárba egyik sem, de SOKAT KELL LOCSOLNI! Nem szabad hagyni kiszáradni. Napos időben szellőztetni kell. Ha nem tudod megoldani, inkább hagyd. A fővetemény kiültetésének idejére meg kell enni, ha nem sikerül, szemrebbenés nélkül ki kell gyomlálni és kis komposzttal pótolni a tápanyagokat.
Szerintem várd meg, hogy kihajt-e. Ha igen hagyd meg, mert van egy erős gyökérzeted, amiből szerintem gyorsabban fog nőni a fa. Jövőre metszd meg, bár elég hülyén hangzik, de biztos hoz egy csomó hajtást, amit nem akarsz versenyeztetni. A környékén sok új hajtás lesz, mert hirtelen nagy lett ott a hely, és megindul a verseny érte. Én egy-két hajtást meghagynék, a többit kivágnám, aztán később a maradékból is válogatnék. Egyébbként ha nem csinálasz semmit, akkor is lesz fád, mert az akácot ki se lehet tán irtani.
Sziasztok!A tanácsotokat szeretném kérni.Van egy erdőm a kertem végén ahol gyönyörű akácos van.Sajnos télen pár rossz ember 4 vastag fát kivágott térd magasságban.A kérdésem a következő:Mit csináljak a csonkokkal?Vágjam ki tőböl őket és a gyökér majd kihajt ujra vagy hagyjam meg a csonkokat?köszi előre is a választ
Nyugodtan vágd le. Nagyon jó vajkrémet lehet belőle csinálni. A feleségem tömlőssajtot kever össze vajjal 1:1 arányben és ahhoz megy a zsázsa vagy a metélőhagyma. Egy kis tejszíntől lágyabb lesz, viszont kicsit gyengébb az íze.
Nos, kinött ez a zsázsa, vagy mi, de most meg nem tudom, hogy kihúzkodva együk, vagy levágva? ha levágom, meghal nem? vagy tovább hajt valahogy?
Más: én az idén nem siettem el, és még csak a paprikát és néhány füszernövényt vetettem el. A paradicsomot majd csak most fogom. Nem tudom, vessek-e az üres üvegházba retket és salátát elöveteménynek? Az üvegházban rögtön nagyon meleg lesz, ha süt a nap, és attól löttyedt lesz a saláta, aki inkább a hideget szereti, meg maxárba is megy. A retek meg nálam olyan lassan fejlödik, hogy útban lesz a föterménynek megint. Ezenkívül pedig az üvegházban ö is szívesen magzik föl.