Keresés

Részletes keresés

zsebi41 Creative Commons License 2010.02.28 0 0 9349

végre tudtam már egy kicsit kint kapirgálni.

Nagyon meg vagyok elégedve, a novemberben elvetett spenóttal, és borsóval, már két éve mindig áttelelt, de a kétkedők azt mondták azért mert enyhe volt a tél.

Idén télen sokszor és tartósan volt -10 fok alatt, és mint láthatjátok nem lett semmi baja.

Igaz hó után jött a kemény hideg.

Tavaly vásároltam egy kertésztől, kuszó és tél álló rozmaringot, nem igazán hittem, hogy kibirja a telet, és még betakarni is elfelejtettem, de örömmel láttam, hogy annak sincs semmi baja.

Van nekem nem tél álló de azt mindig be kell hurcolni az előszobába

A palátáim is szépen fejlődnek az ablakban.

spenótborsó
Deryan Creative Commons License 2010.02.28 0 0 9348
Úgy lészen! A Te változatod nagyon megtetszett. :)
Előzmény: covycovy (9344)
beetee Creative Commons License 2010.02.28 0 0 9347

SOS

Leszüreteltem a kelbimbó termést. Lett egy kosárnyi...

Szóval... most változatos, kipróbált elkészítési módozatokat keresek.. :)

peti444 Creative Commons License 2010.02.28 0 0 9346
tudom is már melyik az a külső kátai úti gazdabolt, egyszer mentem el mellette és még néztem is, hogy milyen komoly gazdabolt, na akkor jövőhéten elnézek
még egyszer köszi a tippet
Előzmény: peti444 (9345)
peti444 Creative Commons License 2010.02.28 0 0 9345
köszönöm a tanácsod, akkor megpróbálom Cegléden
Előzmény: FRODO (9338)
covycovy Creative Commons License 2010.02.28 0 0 9344
Később esetleg megpróbálhatnád vattára vetni. Úgy egyszerűbb és tisztább is. Nálam is volt olyan svájci mag ami már keléskor büdös volt, sőt ki sem kelt.
Előzmény: Deryan (9343)
Deryan Creative Commons License 2010.02.28 0 0 9343
Feltétlenül ki fogom próbálni! A Tiéd nagyon szép és nagyon praktikusan termeled.

Az én zsázsám és a pikirozásra váró kis zellerkék a pc doboztetőn napoznak a lámpa alatt :)

A zsázsát csak próbaképpen vetettem. Valamikor csiraként már próbáltam, de nem izlett. A szagát nem birtam a magoknak, igy aztán mind kidobtam.
Ezért van ez itt ilyen ritkásan vetve. Most nem zavar az illata és az ize határozottan kellemes. Szeretem az erős fűszeres, illatos ételeket.

Előzmény: covycovy (9342)
covycovy Creative Commons License 2010.02.28 0 0 9342
Remélem ízleni fog. Bátran próbálj ki más fajtákat is, azok is nagyon finomak. Nálam éppen a Ruccola kel. Még egy nap és fogyasztható.
Előzmény: Deryan (9341)
Deryan Creative Commons License 2010.02.28 0 0 9341
Nagyon belelkesitettetek a zsázsával. Én is ültettem.
Teljesen elhültem, hogy a 18 fokos lakásban messze az ablaktól 2 nap múlva már csirázott. Kidugta kis pamacsos lábacskáit.
Gyorsan lámpa alá dugtam, mára minden kis növényke meginditotta a 2 kis levél kifejlesztését.
Egyet kihúztam megkóstolni. Kissé csipős, vizes tormaize van.
Előzmény: covycovy (9293)
Deryan Creative Commons License 2010.02.28 0 0 9340
Ezek szerint csak 2-3 darabot érdemes ültetni, hogy pátyolgatni lehessen.
Sajnos a kertünk egy fagyzugos domboldal alja, egy kis patakkal a végében. Viszont körbe süti a nap javarészt.
Az interneten egész jó leirást találtam a termesztésre vonatkozóan:

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/bamia.html

Ha hűvős, esős nyarunk lesz, akkor bizony nem lesz okra
Előzmény: Hanga444 (9335)
Deryan Creative Commons License 2010.02.28 0 0 9339
:o
Heves megye északi részén lakom. Te merre? Ha szabad érdeklődnöm.
Előzmény: Flanell (9333)
FRODO Creative Commons License 2010.02.28 0 0 9338
Próbáld meg Cegléden: Arany János u. 4. (kis vetőmag bolt, az eladó nagyon segítőkész)
Másik: Külső-Kátai út 98. (ha jól rémlik, tavaly itt vettünk Agriát, Cleopatrát és Kondort, elég sokféle vetőkrumplijuk volt)
Előzmény: peti444 (9336)
Zitka Creative Commons License 2010.02.27 0 0 9337
Tavaly vettem a Bricostore-ban, fillérekért... Sajátmárkás Brico mag volt. Sajnos ki sem kelt. :-((((
Előzmény: Deryan (9332)
peti444 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 9336
felénk nem nagyon vannak kifejezetten vetőmagboltok...
szolnokra tudok átmenni csak ahol áruházak vannak meg egy gazdabolt, esetleg ott megnézem
Hanga444 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 9335
Én már két éve próbálkozom vele, nem sok sikerrel. Első évben a kertben próbáltam, az nem volt elég meleg. Tavaly a télikertben, ott már odáig eljutottunk, hogy megjelentek a bimbók, de aztán jött egy lehülés és vége lett. Tavaly az volta hiba, hogy túl későn vetettem, várva a nagy melegeket. Az elején rendben is volt minden...
Idén még egyszer megpróbálom, hátha. De biztos ez lesz az utolsó kísérlet.
Előzmény: Deryan (9332)
Flanell Creative Commons License 2010.02.27 0 0 9334
Pont áruházban? Vetőmagbolt mindenfelé van.
Pesten pl.:
http://www.hermesafesz.hu/bolthalozat.php
Előzmény: peti444 (9331)
Flanell Creative Commons License 2010.02.27 0 0 9333
Múlt rendszerben? Akkor kötelező volt az alku! :) Legalábbis felénk. Akkoriban nemigen fordult elő, hogy valaki ne alkudott volna. Inkább manapság jellemző, a bevásárlóközpontokon szocializálódott fiatalságra, hogy nem alkudnak.
Előzmény: Deryan (9328)
Deryan Creative Commons License 2010.02.27 0 0 9332
Termelt már valaki a konyhakertjében OKRA-t?
Már régen körözöm a magját, de csak most sikerült szerezni.
peti444 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 9331
áruházak közül hol lehet kapni még vetőburgonyát?
nem nagyon szeretnék neten rendelni egy 50-es csomagot
CBNora Creative Commons License 2010.02.27 0 0 9330
Vannak jobbak, de csak ezeket ismerik.
Az Agriát szeretjük, jóízű és nagyon sokáig tárolható. Nekünk a kedvencünk a Hópehely. Elég puhára fő, de nem lisztes.
Pár hozzászólással előbb írtam pár krumpliról, amit ismerünk, nézz vissza.
Saláta krumplinak finom lenne a Somogyi sárga kifli, csak sajnos marha kényes és keveset terem. A Cherie-t jóízűnek tartják, nekünk nem ízlik.
Előzmény: peti444 (9329)
peti444 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 9329
még szeretnék egy fajta burgonyát vetni majd: Agria vagy Impalát, valakinek van tapasztalata ezekkel?
és miért van az hogy bárkit meg kérdezek mindenki a Desiréét meg a Kondort mondja, pedig annyi új ígéretes fajta van, ezek tényleg ennyire jók lennének vagy csak ezeket ismerik? :)
Deryan Creative Commons License 2010.02.27 0 0 9328
Köszönöm szépen a tanácsot! Rám fér! :)
Ezt is meg kell tanulni és meg is lehet, csak éppen képem nem igazán van hozzá, viszont a lenézést azt végképp nem tudom elviselni. Minden esetre megfogadom a jó tanácsot.

Felénk sok árus van, a vevők pedig láthatóan a múlt rendszerben élték az ifjúságukat és fizetnek mint egy katonatiszt, mert akkoriban nem volt szokás az alkudozás. Az alkudozót nézték le mind a két oldalról.
Előzmény: Flanell (9326)
Flanell Creative Commons License 2010.02.27 0 0 9327
Nekem volt ilyen Laurám pár éve, nem igazán tetszett. Nem rossz éppen, de a másik két fajtához képest kevés volt alatta, meg nem is szerettük a kemény, műanyagszerűen egyben maradó állaga miatt, nálunk a szétfővők a menők.
Előzmény: peti444 (9323)
Flanell Creative Commons License 2010.02.27 0 0 9326
Igazából piactól függ, hogy hol lehet alkudozni. De ahol többen árulnak, ott általában lehet, 1 alkalmi árus esetén ritkábban. Kofáknál nem annyira, őstermelőknél inkább.
Felénk lehet, és ha esetleg sértődötten válaszol az árus, akkor nem veszem meg, hiába olcsó, ha meg sértően válaszol, akkor azzal megyek el, hogy azt hittem, eladni hozta ki az árut, nem sétálni.
Ahol lehet alkudni, ott az árus lenézi az olyan vevőt, aki egyből megveszi a mondott áron. Kedves hozzá természetesen, de lenézi.
Előzmény: Deryan (9317)
Flanell Creative Commons License 2010.02.27 0 0 9325
Nem zöldség, de pl. a málna szereti az árnyékot, nem sül le a forró aszályban sem, sokkal szebb a termés, nálam is a garázs északi oldala mellett van.
Ezt csak azért említem, hogy ha neked esetleg a maradék napos helyen van, akkor ültesd át, felszabadul a napos hely.
Előzmény: Katka8 (9319)
Vezso Creative Commons License 2010.02.27 0 0 9324
Ahol nem válogathatok az áru között, ott nem is vásárolok. Nekem olyat ne mondjon, hogy majd ő szed én ne nyúljak hozzá. (volt már rá példa)

Ja, és sajnos a fejben számolás alap a piacon. (főleg kofáknál)
Előzmény: jacsoj (9322)
peti444 Creative Commons License 2010.02.26 0 0 9323
Vettem ma a Pennybe Laura típusú vetőburgonyát 800ft-ért (stóló-s)
utánna nézve egész jó tulajdonságokkal bír
hátha valaki számára érdekes lehet...
jacsoj Creative Commons License 2010.02.26 0 0 9322
A piacon alkudozni kell. Azért piac a piac.
Az eladó a termékét a legjobb minőségre tartja, ami nem igaz, mert darabonként különbözik a kinézete, beltartalma.
A vevő tudja ezt, és ezért a jó minőségű darabot megfizetné, a rosszat kevésbé, de mivel általában több darabos tételt vásárol (kg-ra), ezért a minőség ingadozhat.
Az alku után az eladó elismeri, hogy lehet gyengébb minőségű terméke is, a vevő pedig tudomásul veszi. Máshol ezt úgy nevezik, hogy kölcsönösen lemondanak a garanciális feltételekről.
Aztán létezik 1 db-os ár, és sok db-os ár. Pl. a paprika 1 db 30 Ft (majd májusban), de ha 7db-ot kérsz, lehet, hogy 200 Ft-ért elviheted. Főleg, ha többször ott vásárolsz.
A lényeg, hogy a vevő és az eladó is elégedett legyen az üzlettel, az a néhány 10 Ft igazából nem is számít.
Előzmény: Deryan (9317)
CBNora Creative Commons License 2010.02.26 0 0 9321
Ajjaj... Talán a rebarbarát meg lehet próbálni, az nálunk fokozatosan szorul egyre beljebb a diófa alá. Esetleg ősszel-kora tavasszal galabbegy saláta, de az se biztos. Sajnos inkább dísznövényeket lenne érdemes tartani.
Milyen közel van a két épület?
jacsoj Creative Commons License 2010.02.26 0 0 9320
Elég nehéz erre válaszolni, a gyakorlat dönti el. Nem tudom, milyen a kerted fekvése, de nyáron a Nap északkeleten kel, és északnyugaton nyugszik, tehát a 360 fokos körforgásból akár kb. 270 fokos körívet is leírhat. Ezért a reggeli órákban odasüthet a Nap a területre, és a késő délutáni órákban szintén. Hacsak valami fa, bokor nem árnyékolja.
Természetesen itt a klíma egészen más, hiszen a Nap által melegített termőföld az ideális megoldás, a kikelt növény is igényli a fotoszintézist.
Javaslom a kora tavaszi ültetésű növényeket, amiket ezen a területen természetesen később kell ültetni, mert azoknál a napsugárzás eleve kevesebb, és a hőmérséklet is alacsonyabb.
Pl: zöldhagyma, retek, sóska, talán sárgarépa, petrezselyem, torma.
Érdekes kísérlet lehet a krumpli és a káposzta, elsősorban azért, mert a talaj árnyékban nehezebben szárad ki.
Nálam orgona, piros ribizli, fekete ribizli, köszméte, tulipán, és egyéb virágok vannak az árnyékos területen.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!