a 3ashoz annyit, hogy ha lehetett volna, kihallgattak volna a jediket (vagy akar a kiralynonek elhittek volna hogy mi van). pont erre utalt palpatine, amikor a burokracia utvesztoirol beszel. hogy a dolog mar nem olyan egyszeru, nem olyan esszeru, mint kene lennie. belepnek a szenatus sajat szabalyai (fuggetlen vizsgalobizottsag, hogy tenyleg jogtalan volt a tamadas stb).
a 4est illetoen, tatooine az outer rim-en van, azaz a galaxis peremen, ahogy naboo is. mindketto kicsi es mondhatjuk jelentektelen bolygo (qui-gon a film elejen meg mondja is, hogy nem erti miert ez a nagy felelem, egy ilyen jelentektelen kereskedelmi vita miatt, es hogy a dolog mogott masnak kell lennie). a penzvaltas pedig miert mukodne egy nem trade federation altal felugyelt bolygon? hisz ott teljesen masok a kereskedelmi viszonyok (ha vannak egyaltalan, hisz a tatooine nem kifejezetten kereskedelmi kozpont :). te sem tudsz mondjuk ukrajna egyik eldugott kocsmajaban yennell fizetni, vagy akar valtani.
egyebkent az ANH/ESB/ROTJ idejen sem tudtak birodalmi bolygokon lazado szovetsegi penzzel fizetni. mondjuk ez csak a konyvekbol jon le.
Kezd világosodni, de azért érdekelne még néhány dolog:
1. Pont azért furcsa, mert a Sith célja a Galaxis feletti uralom, és ehhez sokkal nagyobb lépés a Főkancellárság megszerzése, mint egy apró bolygó királyának + 2 Jedinek a likvidálása.
2.Kösz a hozzászólásokat(mindenkinek), ezt szerintem kibeszéltük.
3.Szerintem a Királynőnek iszonyú fontos lett volna, hogy gyorsan meggyőzze a Gal.Tanácsot arról, hogy jogtalan invázió történt, de valóban lehet, hogy az adott szituációban rosszul döntött(idő rövidsége+ P. tanácsai). Szvsz nem elfogadható, hogy Jedik nem tanuskodhattak: pont a pártatlanságuk teszi őket eszményi tanúvá, tudatbefolyásoló hatalmukkal pedig nem élhettek vissza (saját törvényeik szerint(?)).
4.-re még mindeig nem éreztem meggyőzve magam. Valóban nem alkalmazhatók a földi viszonyok, de látszólag alapvető (gazdasági,társadalmi) törvények működnek ABBAN a Galaxisban is.
Sajna nincs SW térképem, de arról, hogy sérült hajóval a Tatooin az egyetlen általuk elérhető bolygó, nem éppen az következik, hogy a Tatooin olyan messze van a Köztársaságtól, hogy semmi hatása (gazdasági)nincs rá. Elképzelhető, hogy a Köztársaságban olyan mértékű gazdasági rend volt, hogy csempészárura és a huttok egyéb termékeire egyáltalán nem volt kereslet, de nem túl valószerű. A másik oldalról még hihetetlenebb, hogy a csempészek semmit sem vettek volna a Köztársaságból, aminek politikai hatalma mellett (gondolom) gazdasága is óriási lehetett. Nekem az volt az első(és máig az utolsó) 5letem, hogy ha bankban váltja be a pénzt, akkor az lenyomozható, de ez sem túl fényes.
Remélem nem tűnök túl szőrszálhasogatásnak, csak érdekelnek a részletek. Üdv Miklós
Nem tudom melyik könyvben olvastam, hogy miután a Császár uralomra került, tűzzel-vassal írtotta a Jediket, vérdíj volt a fejükön, és ha egy-egy rendszeren csak egy Jedi volt akkor, nem volt nehéz megtalálni és kiírtani őket.
Ez lehet annak az oka, hogy Ben Kenobi és Yoda egy-egy elmaradott világon keresett menedéket.
Tehát képzeljetek egy bosszúhadjáratot, ahol minden rosszért a Jediket teszik felelősé. Szerintem így fog történni.
Ha jól emlékszem a Jedi lovagok a lakott rendszerekben igencsak szétszórtan fordultak elő - rendszerenként 1-1 Jedi. Igen kis hatásfokú lett volna pl. egyetlen Jedi elpusztításáért lebombázni, vagy szétturbólézerezni egy egész bolygót ... Hacsak a Jedik nem gyűltek össze valamilyen "galaxisközi fórumra" és akkor ott helyben durr... :))- Ez elég gyenge poén volt, bocs.
Turbolezer hagyjan... en Death Star Superlaser Cannon-t hasznalnek...
*vicc off*
Arra is gondoljunk hogy valojaban a Clone Wars egy haborusorozat... mar a TPM elott elkezdodott joval, es ugye az Episode 2-ben is biztosan tart. Nem biztos hogy a TPM idejen meg mindig 10000 Jedi van, lehet hogy addigra mar irtottak belole. Bovebben a mar egyszer belinkelt SW timeline-ban lehet kutakodni, erdemes ha valaki SW tortenesz akar lenni :)
A Jedik is könnyen megölhetöek, írta Zahn bácsi a saját trilógiájában. Viccen kívül, nem ér sokat a Jedi tudomány ha pl. bombázzák vagy turbólézerrel lövik az embert.
Szóval sok módja lehet 10000 ember kiirtásának, akármilyen kemény fickók legyenek is.
Off: nem vagyok skizoid, hogy saját magamnak válaszolok, de így tudom csak ezt logikailag hozzáfűzni a 2-vel ezelőtti gondolatmenetemhez ... Off vége.
* Qiu-gon valami olyasvalamit mond Anakinak, amikor átadja neki a siklójáért járó pénzt: eladtam a 'gondoládat egy dug-nak, egy nagyon keserű és csalódott dug-nak. (lehet, hogy nem igy vín szó szerint, de épp kedvesem olvassa a regényt :)) )
Anakin a barátainak nem köztársasági fizetőeszközt ad, hanem helybelit, tekintve, hogy ezen pénzek a podracer eladásából származnak és az helyi pénzért történt.
Egyébként a könyv fordítója kissé önkényasnek állítja be Mace Vindu-t a Jedi Tanács vezetőjét. Ha jól emlékszem azt mondatja vele amikor Qui-gon bejelenti, hogy felveszi tanítványaként Anakint: ezt megtiltjuk..., holott az eredeti forgatókönyvben az szerepel: The Code forbid this! - A Törvény tiltja ezt... Azért a kettő között van némi árnyalatnyi különbség... vagy rosszul gondolom?!
A pénz, amit Qui-gon odaad Anakinnak az NEM köztársasági kredit volt, hiszen ezt a pénzt Qui-gon éppen abból szerezte, hogy eladta Anakin siklóját - lehet, hogy sokatoknak nem tünt fel ez a könyvben, de valószínű éppen Sebulbá-nak* (azért sem használom a "versenygondola" szót - még a hátamon is feláll a szőr a hallatán - a fordító nyílván utánanézett a 'pod' kifejezés jelentésének az Országh nagyszótárban... az ötödik-hatodik jelentése a szónak valóban az, hogy gondola...). Tehát a pénz az több, mint valószínű kemény tatuini valuta volt - ezért örültek neki ennyire az ismerősei.
A 3. ponthoz pedig: a Jedik nem álhattak egyik fél mellé sem, így nem is tanúskodhattak volna. Általában tanúként olyasvalakit szoktak kihallgatni, aki valamilyen módon előnyére válhat az őket felhasználó félnek... Ezt egy Jedi lovag nem vállalhatja fel...
Hát vannak itt kavarások a bevételi adatok körül, de ez valószínü, hogy a Függetlenség napja miatt van.
Úgy tűnik azonban, hogy a SW bevételek elérték a 371.6 millió dollárt ( ennek az összegnek a logikája kissé ugyan sántít nekem, de fogadjuk el, mert a legtöbb helyen ez szerepel ).
Tehát 371, 6 millió dollár, ez annyit jelent, hogy:
- a film múlt vasárnap óta hozott közel 20 millió dollárt megint
- mindezt 47 nap alatt
- a 400 milliót a Titanic 66 nap alatt érte el
- addig még van 19 nap és cca. 28 millió dollár
- a No.3 film az USA-ban jelenleg az E.T. $399,804,539-al
- addig még van 28 millió dollár
- a bevételek ugyan csökkentek, de a film nagyon jól tartotta magát a riválisokkal szemben, amik egyébként nem nagyon vannak, hiszen a 200 millió feletti bevételeket ezen a nyáron valószínüleg egy film sem fogja elérni, míg a SW:TPM jóval a 400 millió felett lesz.
A 4. ponthoz még csak annyit, hogy a kredit csak Watto-nak volt büdös; amikor Anakin elbúcsúzik ismerôseitôl, hálásan fogadják tôle. Tehát a Tatooin-on is ér valamit.
A 3. pontot talán úgy lehetne magyarázni, hogy a Jedik nem tanúskodhatnak, mert befolyásolni tudják a velük szemben állók gondolatait, vagy valami ilyesmi. De lehet, hogy egyszerűen csak elfelejkeztek róluk. GL kicsire nem ad.
Üdv, A+P
1. Mert elsosorban egy Sith, masodsorban politikus. A Fokancellarsag neki csak eszkoz celjai eleresehez. Es ez nem csak a 2 Jedi illetve a kiralyno. Az o celja a Sith (azaz sajat...) uralma a galaxis felett (lasd: Empire), illetve a Jedi-k teljes kiirtasa (ami az ANH-ig majdnem sikerul). A TPM-ben meg messze nem erte el amit akarhatott.
2. Egyszeruen kiirtjak oket. De ezert van az Episode II es az Episode III. Gondolom a Clone Wars-ban sokan elpusztulnak majd, illetve kesobb Vader szemelyesen is elintez parat. A 10000 szerintem is sok, de mint mondtam lesz meg 2 film, 2005-ben mar okosabbak leszunk.
4. Mert a Koztarsasag (amennyire tudom) a belso vilagokban (Coruscant, Alderaan, Naboo) eros foleg, a kulso vilagokban (Tatooine, Dantooine, Hoth, Dagobah) nem. (Ha van egy SW univerzum terkeped, az segit.) A Tatooine-on elok oda se bagoznak a koztarsasagra, mivel valoszinuleg kereskedelmet sem folytatnak veluk, nem kell koztarsasagi penzvalto. Es az SW-ben ne a foldi korulmenyekbol indulj ki.
A 3.-ra nincs jo magyarazatom, de szerintem az tenyleg mellekes. Nekem nem tunik logikusabbnak ha kikerdeznek oket mintha nem.
A 2. pont engem is nagyon érdekelne, hová lesz 30 év alatt az a rengeteg Jedi? (Hacsak össze nem hívják ôket egy Jedi-gyűlésre valamelyik bolygóra, amit aztán a sötét oldal szétdurrant.De ez állati nagy marhaságnak tűnik.) A többi dologra SZVSZ van többféle magyarázat is.
Szerintetek?
Üdv, A+P
NAszóval:
1.Ha Palpatine a Darth Sith boss(ami elég logikusnak tűnik), akkor mit kavar még azután, hogy főkancellár lett, azaz mért szomjazik a 2 Jedi ill. a Kiránő vérére, hisz elérte a legtöbbet, amit akarhatott?
2.Amikor a történet játszódik kb.10 000 (TÍZEZER) Jedi lovag éldegélt szerte a Galaxisban, hogyhogy az ANH idejére(32 évvel később) csak hírmondóba maradt(2 ha jól számolok? Arról nem beszélve, hogy remélhette lenyomni ezt az erőt a 2 személyes Sötét oldal?
3.A Szenátusban miért nem hallgatják ki a két Jedi lovagot, bizonyítandó Naboo megszállását?
4.Ha a Galaxis nagyobb részében a Köztársaság uralkodik, hogyhogy a Tatuinon még egy vacak pénzváltó(automata, bank stb.) sincs, ahol átváltható a közt. kredit?
Szóval ezek egy kicsit erőltetetté teszik a sztorit (pl. a 4. az oka annak, hogy Anakin belekerül a dolgok folyásába), de azért izgalmas és élvezetes. Néhány írói pongyolaság is belekerült, de ezek betudhatók a sietős megjelenésnek ill., hogy az egész egy forgatókönyvből készült. A hangulat viszont eltalálja az előző részek hangulatát, méltó folytatásnak(előzménynek) érzem.
Üdv és köszi a felhomályosító megjegyzéseket!
Miert nem nyitottal neki kulon topicot?
Bocs. Csak vicceltem :-)
Egyebkent bejottek a julius 4-i box office eredmenyek (pontosabban ezek a pentek-vasarnap, Independence Day weekend osszeredmenyek). Ime: (en maradok a randa osszevissza tablazatnal egyelore :)
1. Wild Wild West, $27.8M
2. Big Daddy, $20.5M
3. Tarzan, $13.4M
4. South Park, $11.3M
5. General's Daughter, $9.7M
6. Austin Powers: TSWSM, $9.5M
7. Star Wars: Episode I, $8.9M
8. Summer of Sam, $5.8M
9. Notting Hill, $3.6M
10. An Ideal Husband, $2.7M
Ha igazak az adatok akkor most a TPM $368.8M-nel jar. (ezek szerint
$2.2-t hozott volna vasarnap? kicsit kevesnek tunik.) Ezzel a heten (hetfo-vasarnap) $16.64M-et hozott, ami sajnos 31%-os visszaeses az elozo
hethez kepest. Valoszinuleg a $400M-hoz a kovetkezo 2 het mar nem lesz
eleg, tehat a 66 napos rekord megdontese mar necces lesz. (Tegnap a 47.
nap volt.)
off:
Tovabbi erdekesseg meg a Wild Wild West relative gyenge szereplese, elozetesen a TPM nagy ellenfelenek tekintettek, es ugy nez ki ez nem igy lesz. A WWW-t $140M-re taksaljak, es ez pl. a Men in Black-hez kepest
eleg gyenge. Igy elkepzelheto hogy iden a TPM mellett mas film nem tudja
atlepni a $200M-s hatart!
Megcsinálta-é valaki a 2. CD feliratozását esetleg ... Ha igen merre van... ???
Csak néhány nem annyira anol perfedkt munkatársam kérését tolmácsolom...
Ha tudtok segítsetek...
Más. Ez az Owen/Beru kapcsolat tényleg igen zavaros... De hogy Obi-wan testvére lenne ez kicsit meleg ...
Egyébként van arról valami info, mikor vesz fel Obi-wan a Ben előnevet? Emlékezetem szerint a SW:ANH-ban mindenki Bennek nevezi, egyedül Leia szólítja meg a hologramon a TPM-ben használt nevén: "Help me Obi-wan Kenobi, You are our only hope"
Ez így ebben a formában nem igaz, mert én rondítottam bele egy topicba, és egy olyat választottam amibe márciusban lett utoljára beleírva és összesen 4 hozzászólást ért meg.
Tehát nagy körültekintéssel jártam el.
Ha valakinek ez ennek ellenére nincs az ínyére akkor sorry :)
Teljesen pontos adataim szerint a Titanic a 400 milliós bevételi határt, 3006 vásznon, 1998 Február 22-én érte el a bemutatás 66. napján.
A SW:TPM ( szombati adatok alapján ), 1999 Július 3-án, a bemutatás 46. napján, 2631 vásznon 366.6 millió dolláron áll.
Tehát 20 nap alatt kell behoznia, 33.4 millió dollárt ami azért már csak nem lesz lehetetlen, ha megtekintjük az általam bemásolt ( és pint et. által megszerkesztett ) táblázatot .
voty.
A poén a Sith-el kapcsolatban az, hogy nem a Jedi irtotta ki, hanem ő magát. Annyira agresszívek voltak a fiúk - Douglas Adams után szabandon - , hogy egymás sorait nyirbálták folyton folyvást. Az ő szempontjukból az volt az optimális, ha csak egy maradt.
A fennmaradáshoz viszont szükség volt mindíg egy tanítványra. Ez már kettő.
Ha a tanítvány elég erős lett - vagy a mester elég gyenge - akkor a tanítvány "átvette" a mester helyét, később pedig beszerezte a saját tanoncát, hogy az ige fennmaradjon.
Többen nem lehettek, mert a tanítványok rögtön összefogtak volna a mester ellen, majd egymás ellen fordultak volna...