Jó ez logikus és értem is, de akkor honnan lesz nekem korán retkem és zöldhagymám...??? Bár most pedzegettem az uramnak hogy milyen jó neked hogy van üvegházad.... ( talán veszi a lapot...:-))
Mindenkinek a korai vetésről! A hamar melegedő, laza és homoktalajok kivételével, máshol még korai a sietős vetés. nincs is értelme. A hideg, nedves talajban akár el is rothad a mag, mire kikel. ilyenkor vetve pl. a petrezselyem 5-6 hét, mire kikel. Ha később, akár március végén vetjük, elég 4 hét. Akkor minek sietni. Én a magam részéről sosem hajtottam a koraiságra. Ha a növénynek biztosítva vannak a fejlődéséhez szükséges feltételek, akkor úgyis behozza a lemaradást.
hát akkor várok én is. bár nálunk már lehetett magágyat szépen előkészíteni. most majd újra jól összetömörödi, kezdhetem előről :D szegény giliszták :)
holdnaptárral úgy vagyok, hogy ha tudom hozzáigazítani, akkor megteszem, ha nem, akkor nem fogom szétgörcsölni magamat ezen. bár a biotapasztalatokban hiszek, mert sok kutatást olvastam ezekről, meg ezek régi évszázados tapasztalatok. pl elméletben tudom, mert régen olvastam, hogy a petrezselyem nem komálja a salátát. tavaly ezt tök elfelejtettem, és egymás mellé kerültek. hát egyikből se lett semmi, pedig a petrezselyem legalább eddig minden évben működött.
nem vagyok egy nagy logisztikus, és az időjárás + holdnaptár mellett még arra is gondolnom kéne vetésidőben, hogy bikoál 01-gyel (tök biocucc) akarom kezelni a magokat vetés előtt, a lötyiben meg kell állniuk 1-2 napot, még ezt is bele kell kalkulálnom. túl sok szempont, úgyhogy sajna a holdnaptár fog kiesni, ha úgy alakul. (szomszédasszonyom Nyírségből való, és meséli, hogy feléjük hagyományosan a Húsvét utáni kedden kezd csak el vetni az egész falu... biztos, ami biztos)
Szia! Én sem vagyok nagyon tapasztalt, de én is vetnék már:-) Főleg ha a hold is úgy áll:-) Szerintem ezek a fagyok már nem lesznek olyan erősek, hogy árhatnának a növényeknek...a sárgarépát én volt már, hogy januárban elvetettem... Viszont az is igaz hogy amig a föld hideg, nem érdemes sietni, mert úgysem indulnak meg. Én is gondolkodom egy kis dughagymadugdosáson, csak az a baj hogy a föld nincs elrotálva, és ha most egy részére teszek hagymát, akkor a férjem nagyon fog szentségelni a jövő héten amikor reményeim szerint rotálni fogja a földet és kerülgetni kell neki dughagymát....-))
Én megvárom a szabadba vetéssel, míg elmúlik ez a hideg hullám. Igaz, nagy sár is van nálunk, nem tudnék megfelelő magágyat csinálni. Nem biztos, hogy sokkal előbbre leszel, ha nagyon hideg talajba vetsz, elhúzódhat a csírázás. A később vetett lehet, hogy behozza. A gyengébb éjszakai fagyok a kikelt répának, salátának, borsónak nem ártanak, de a kelés jobb, ha talaj már valamennyire felmelegedett. A magam részéről soha nem foglalkoztam a holdnaptárral. Szerintem az időjárás és a talaj állapota többet számít. Meg persze az is, hogy mikor érek rá.
olvasgattam vissza a beírásokat, és nagyon jó dolog, hogy ti már ilyen tapasztalt kertészek vagytok!
én városi gyerekként költöztem ki egy kertes vityilóba, hogy foglalkozhassak kicsi kertemmel. Ehhez képest évekig a ház kötött le, hogy egyáltalán lakható legyen. Most jutottam csak el a kertig. Időnként ugyan eldugtam ezt-azt a földbe, elég kevés sikerrel.
Kérdésem lenne hozzátok, tudom hogy nagyon gyermeteg, de hát minden kezdő innen indul :) : a hétvégén örülve a tavasznak nagy elánnal felástam egy részt - nem nagyot, csak egy kis tanulóméretűt -, a hét elején is egyengettem... stb. vannak már magok (előnevelés nálunk helyhiányában sajnos kizárt), kezdeném a vetést, de elbizonytalanodtam az időjárás előrejelzések miatt. Azt ugyan sok helyen írják, hogy ilyenkor már lehet vetni hidegtűrőket, de olyankor is, ha fagyokat mondanak a következő éjszakákra, és hétvégére havat is??
ha lehet vetni, akkor most mit vethetek már? Nem sok magot vettem, meg nem komplikáltakat: dughagymát (újhagymaként szeretnénk enni), levélpetrezselymet, tépősalátát, sóskát, na meg többféle fűszernövényt, de azt tudom, hogy azokat később kell. bár furamód a levendula tasakjára az van írva, hogy már februártól vethető :O .
ráadásul kezem közé került egy kertészeti holdnaptár a netről barangolva, és aszerint a hétvégéig van csak vetési időszak, utána már csak március vége felé legközelebb. már csak ezért is vetnék... szerintetek? (még egyszer bocsánat a buta kezdő kérdésekért)
Ha jó értem itt továbbra is a cayenne paprikáról van szó. A csípőssége a Scoville skálán kb: 30000-50000 között van. Ez jó közép kategória. Mellékelek egy képet. Ez egy bokor, kötött talajon, évente 2-3 alkalommal táp oldatozva. Egy bokron kb 15-20 paprika fejlődött, bár pontosan soha nem számoltam. Öntözve is csak a palánták kiültetése után volt mesterségesen. Több fajtával is szoktam foglalkozni, ha érdekel a téma írj. Email címem nyilvános. Az viszont érdekelne, hogy hogyan teszed el.
Őszi vöröshagymát akarok termelni, tárolásra. dughagymából termeljem vagy vetőmagból? Illetve mennyivel másabb az őszi vöröshagymatermesztés a tavaszi zöldhagymától?
Jó reggelt! Én azt javaslom hogy a palántákból tegyél cserépbe is. Ahogy a balkonparadicsom, tulipánpaprika stb. terem cserépben úgy a kis erős is. Sőt hát lehet is venni cserepeset én is vettem tavaly, ami aztán egy erkélyen szépen beérlelte a paprikákat.
Szerintem egy kis kisérletezést mindenképpen megér, hiszen a környezeti hőmérsékleti tényezők is sokat számitanak. Ha bejön, akkor jövőre erre alapozhatod az erőspaprika készletedet :)
Nagyon jutányos árúnak tűnik! Kérdés, hogy mekkora ürtartalmúak. Gondolom, olyan összefüggő tálcát alkotó négyszögletes kis poharak lehetnek.
A múlt évben használtam, de nem voltam túlságosan elragadtatva tőlük. Gyorsan kiszáradtak ha nem figyeltem eléggé. A földbe kiültetve pedig fékezték a növény gyökerének a terjedését. Ebből eredően a pohár nélkül ültetett növény gyorsabban nőtt. Ezt a hatásr a következő ültetésnél a pohár aljának az eltávolitásával ellensúlyozni tudtam. Igy a padlizsánjaim szépen, erőteljesen tudtak növekedni.
Csakugyan, mindkét elnevezés - pasztinák/paszternák - egyaránt használatos. De van ennek még több elnevezése is. Pallas Nagylexikon Ha most nem beszélgettünk volna róla ennyit, akkor nem biztos, hogy egyhamar utánna néztem volna.
Sőt abban a hiszemben lennék, hogy a boltban rossz minőségű magot kaptam. Ugyanis a múlt évben elvetett pasztináksorban mindössze 2 db kelt ki s azok is eléggé gyötrődtek a tetvektől, melyek itt, ott jelentkeztek a közeli káposztafélékről átterjedve.
A pasztinák magja gyorsan elveszti a csiraképességét.
"A déli országokban általánosan elterjedt szeptember-októberi vetése. Hazánkban rossz kelése miatt nem vetik ilyenkor. Magjai hamar, akár egy év alatt, elvesztik csírázóképességüket, pedig érés után ez még 90% körüli. Hullámzó csírázása miatt 5-6 g/10 m2 vetőmagot számítsunk (ezermagtömege: 3-5 g)."
Szerény tapasztalatom alapján viszont megragadták ezek a sorok a figyelmemet.
A pasztinákot szeretjük még egyébként a friss (káposzta, sárgarépa, feketeretek, savanyú uborka) salátában.
Szia, nekem tavaly volt ilyen pici paprikám, nagyon erős és nagyon jól termett. Most itt lóg a konyhában felfűzve:-) Én sem locsoltam minden nap, de tényleg sokat termett:-) Ugyanúgy gondoztam, mint a többi paprikát.
Most láttam a L...-ben magot, és nagyon szeretem a csípős paprikát ledarálva, tartósítva eltéve. Azt olvastam róla, hogy nagyon csípős. A termesztése érdekelne, hogy határban, nem minden nap locsolva mennyire terem, és mennyi lehet egy tövön? Mikor érik, és milyen tápanyagellátás kell neki? 10-20 tőben gondolkozom.
Úgy van, ahogy írod, ősszel másik vessző terem, aztán az tavasszal újra. A tavasszal letermett vesszőt levághatod rögtön utána is, én csak következő tavasszal szoktam. Addigra elszárad, könnyebb kiválogatni, és hozzáférni is. Ugyanekkor az őszi vesszőket is visszavágom a terméses rész alatt. Sok helyen azt írják, hogy az őszi termés után az egészet le kell vágni és akkor ősszel többet terem. Nekünk viszont jobb, ha inkább kevesebb van rajta egyszerre, de hosszabb ideig. Fekete szedrünk csak a diófa alatt van, valószínűleg valami madár hozta. Ott az árnyékban csak virágzik, de nem érik meg rendesen a termése. Kidobni sajnálom, de nem tudom hová átültetni, így dísznek tartom. Biztos van valakinek tapasztalata azzal is.
Bizony nem mindegy, hogy pasztinák vagy Pasternak maradványai vannak a tányéromon. :) A linkért hálás köszönet. Nem árt egy kicsit az ismereteimet felfrissiteni.
Jaj hát nem tudom miért akadsz ki ilyen apróságon....:-) Az a két betű...mit számít...??:-)) Egyébként nekem sem esett le, hogy mi a nevetség tárgya:-)
És biztos, hogy jó ez nekem? Tényleg elbomlik? kinek van vele tapasztalata? Nagyon nem szeretem, mikor dugványról szaporított szobanövényt pl. a töve körül ilyen lukas nylonharisnyában árulnak, ami valahogy sose tünik el. söt olyanom is volt, ami egy apró lukacsos müanyagkosárban volt, amiböl kilógtak a gyökerei.