Tudom, persze. Arra értettem, hogy ha már múlthamisítás, miért egyértelmű, hogy az XXL-es változatot kell visszarittyenteni, akár ha játszhatna az M-es is.
Nem lehet az olyan nagy, ha még csökkentett létszámmal sem férnek el benne, és kell nekik a képviselői irodaház is. :-/ (Vö.: Parkinson törvénye az íróasztalok szaporodásáról.)
Nekünk itt egy királynő nélküli jutott (igaz már volt, s még lesz, király nélküli is). Igy járt/nak a kolóniák, gyarmatok... és a korábban önálló, de aztán elgyarmatosított országok.
Ha már vannak nekünk ezek, akkor legalább éljünk velük, használjuk ki őket, és - ha valakinek van mire - emlékezzünk is.
Svájc után a XIX. század közepi Pest-Buda is érdemlhetne egy rovattalálkozót. Délelőtt körbejárhatnánk a Belvárost, Délben egy kis várlátogatás, délután Svábhegy.
Nekem a feröeri a kedvencem. :) De a magyar Országház szerintem Nagy-Magyarországhoz is borzasztóan nagy volt. A király nélküli palotáról nem is beszélve.
Minden relatív... a képen a Sint Maarten holland szigetrész parlamentje látható (a teljes első emelet az órabolt fölött)
Az ország lakossága kb. 37000 fő, területe 21 km2.
Amikor a mi hasonló intézményünket megalkották, Magyarország lakossága kb. 13,5 millió, területe 282 870 km2 volt. Ehhez képest elfogadható méretű. A mai léptékhez mérve valóban túl nagy, de akkor még nem volt tervben az országcsonkítás...
Hát ez marha jó. Az Andrássy úton lehet sétálni az úttesten, és az Opera erkélyéről szól a Don Carlos kórusa, Piotr Beczala meg kockás ingben énekli a szólót. (Most próbálnak az esti szabadtéri koncertre. http://www.opera.hu/hu/Szabadsag_OperaGala_48719/201409062000/info )
Ezt csak szűk körben merem beismerni, de sok. Nekem sok. Mint a Parlament is. Gyönyörű, persze, meg büszkeség, meg minden, de én soknak érzem mindkettőt: a Hauszmann-féle palotát és az Országházat is. Mai szemmel nézve kevesebb is elég lett volna. De persze megértem azt, aki meg azokért van oda.
Itt tűnik fel igazán, milyen brutálisan nagy lett a hauszmanni változat. Szerintem egyáltalán nem egyértelmű, hogy ha tényleg rekonstrukcióra kerül sor, akkor ezt kell a semmiből elővarázsolni.
Csak egy összehasonlítás a kedvenc várállapotoddal.
Van egy panorámaképem ami hajszálpontosan ugyanonnan készült mint az 1880-as. Ok, ez nyomtatvány nekem, azt szkenneltem. Mennyivel jobb lenne ez is nagyfelbontású fényképen, de azért ez sem rossz. Itt elérhető eredeti méretben: