Keresés

Részletes keresés

MemetikaTan Creative Commons License 2024.01.22 -1 0 3591

Már korábban írtam, hogy neked van pszichovirulógiai kutatási értéked. 

Sokaknak, meg akiket teljesen ignorálok nincs semmi. 

Viszont, hogy ne ez legyen itt a fő írnivaló:

Mi volt, és mi most az újfizika álláspontja a BigBang elméletről?

Hogyan szerepelt ez régebben a könyveket előkészítő jegyzeteidben? 

Hogyan fogja ez a felismerés befolyásolni a többi dolgot?

Előzmény: szuperfizikus (3576)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.01.22 -2 0 3590

Qrvára nem érted azt, amiről próbálod az észt osztani.

Előzmény: MemetikaTan (3588)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.01.22 -2 0 3589

"800 milliárd fényév távolságra nem nagyon tudunk sem mérni, sem ellátni a jelenlegi technikai és tudományos szintünkön."

Később se lehet.

A mikrohullámú háttérsugárzás "gömbfelülete" kitakar minden távolabbi dolgot. (Ami a fény véges sebessége miatt inkább "régebbi dolognak" számít.)

A gömbfelület pedig fényút-távolságban mérve 13,8 milliárd fényévnyire van. Ennyike! Eddig lehet ellátni!

De mivel az univerzum 13,8 milliárd éve indult egy ősrobbanásból, és a fény terjedései sebessége véges, ezért soha és semmikor senki nem fog tudni 13,8 milliárd fényévnél messzebb ellátni. Mivelhogy a fényút távolság igazából idő, és abból csak 13,8 milliárd évnyi áll rendelkezésre, hogy haladjon a fény.

Előzmény: MemetikaTan (3584)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.01.22 -1 0 3588

Tovább nem lehet látni??? :-) Aztán még is lehetett. 

Volt már több ilyen "nem lehet látni" probléma, ami aztán még is megoldódott és még is lehetett látni. Pölö az optikai mikroszkópokkal a vírusok kimutathatatlanok voltak, mert kisebbek voltak az emberi szem látható fénytartományának a hullámhosszánál. Aztán lett ugye elektronmikroszkóp és  VOALA még is láttuk azt amit előtte nem. Ilyen egy csillagászati nem látható a Tudományos Tévhitek gyűjteményből: 49. A Tejút az egyetlen Galaxis az univerzumban ... ( nos ez 1924-ig volt csak így. Hubble amerikai csillagász a kaliforniai Mount Wilson tetején lévő távcsővel akkor bizonyította be, hogy  sok galaxis van szétszórva az űrben.)  

Előzmény: szuperfizikus (3582)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.01.22 -2 0 3587

Borzalmasan tudatlan vagy a témában, de van a képeden bőr ostobaságokat beleugatni és beszpídezett foxiként ugrálni a témán, amit semennyire nem értesz.

Előzmény: MemetikaTan (3583)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.01.22 -2 0 3586

"Ebből az következik, hogy ha még fejlettebb eszközeink lesznek, akkor akár 50 milliárd fényévig is elláthatunk, sőt majd egyre tovább és tovább."

Nem.

A mikrohullámú háttérsugárzás gömbfelülete a "fizikai határ", ameddig el lehet látni.

Előzmény: szuperfizikus (3582)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.01.22 -2 0 3585

"Az univerzumban ellátunk egy bizonyos távolságig, ami a technika fejlődésével együtt folyamatosan növekszik."

Nem. Nem növekszik.

A mikrohullámú háttérsugárzás "gömbje" az, ameddig elektromágneses vizsgálati módszerekkel el lehet látni. Egy centivel se tovább. És hogy ez a "gömbfelület" milyen messze van fényút-távolságban, azt a precíziós kozmológiai mérésekre illesztett FLRW-metrikájú univerzummodellből számolható ki. (Mellesleg a kozmológiában a z vöröseltolódás-értéket használják, csak a laikusoknak szóló ismeretterjesztéshez számolnak múltbeli korokat.)

"Hogy távolabb mi van, azt nem tudjuk."

Tudjuk: az ősrobbanás. Csakhát a primordiális plazma - lévén átlátszatlan - eltakarja az elektromágneses spektrum elől. A neutrínók és a gravitációs hullámok viszont átjutnak a plazmán, és infót hozhatnának korábbról is, a gond az hogy mindkettő detektálása bajos.

Előzmény: szuperfizikus (3581)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.01.22 -1 0 3584

800 milliárd fényév távolságra nem nagyon tudunk sem mérni, sem ellátni a jelenlegi technikai és tudományos szintünkön. Ezzel meg felvetődik az Univerzum határa, vagy csak a méréseink és tudásunk jelenlegi határa kérdéskör. Persze a sok butaság mellett, már azért megjelent az "észlelhető univerzum határa" fogalom is. Ami már az értelem előjele a kérdéskörben. 

Előzmény: szuperfizikus (3581)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.01.22 -1 0 3583

Ez az univerzum előzmény logika a "végtelen" összemenés .... :-) 

Komolyan "bolondok házába" való LEVEZETÉS ... KÖVETKEZTETÉS  

Erre csak a pszichovírus elmélet az, ami kimenti a "bolondok házából" a benne hívő fizikusokat és tudósokat. 

A LUFFBALON, amit felfújok az "Semmi" volt a fúvás kezdetén :-)   

szuperfizikus Creative Commons License 2024.01.22 -1 1 3582

Ebből az következik, hogy ha még fejlettebb eszközeink lesznek, akkor akár 50 milliárd fényévig is elláthatunk, sőt majd egyre tovább és tovább.

Akkor a 13,8 milliárd csak pillanatnyi kamu adat?

Előzmény: Elminster Aumar (3580)
szuperfizikus Creative Commons License 2024.01.22 -1 1 3581

A helyes adat:

Az univerzumban ellátunk egy bizonyos távolságig, ami a technika fejlődésével együtt folyamatosan növekszik. 

Hogy távolabb mi van, azt nem tudjuk. 

Aki ettől többet mond, az hazudik. 

Előzmény: MemetikaTan (3578)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.01.22 -1 0 3580

Qrvára nem értesz te ehhez.

Mit gondolsz okoska, ugyanolyan fejlettségű eszközei voltak a csillagászoknak 1919-ben, mint 2019-ben?

Látom, az elmebaj letépte láncát...

Előzmény: MemetikaTan (3578)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.01.22 -1 0 3579

"Kérdés: ott megszűnik teljesen a fizika?

Vagy esetleg egy új fizika kezdődik?"

Schrödinger macskája.

Szerény véleményem szerint a Planck-méretek és idők tartományában a realitás határozatlan (szuperponált kvantumállapotú) lesz, így aztán egzakt fizikája nincs is. Statisztikai valószínűség alapú leírás esetleg lehetséges, de az meg semmire se jó ha maguk a fizikai szabályok is határozatlanok.

Előzmény: Törölt nick (3574)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.01.22 0 0 3578

Szerencsére ez sem szavazás és támogatottság, vagy annak hiánya kérdéskör.

"NASA: Az univerzum kora és mérete az évek során

1919, Kor: Végtelen, Méret: 300 000 fényév
1929, Kor: 2 milliárd év, Méret: 280 millió fényév
1955, Kor: 6 milliárd év, Méret: 4 milliárd fényév
1965, Kor: 10-25 milliárd év, Méret: 25 milliárd fényév
1993, Kor: 12-20 milliárd év, Méret: 30 milliárd fényév
2006, Kor: 13,7 milliárd év, Méret: 94 milliárd fényév" 

Mi lesz vajon a következő adat? Megint végtelen? :-) 

Előzmény: szuperfizikus (3576)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.01.22 -1 0 3577

"1965-ben publikálta Penrose azt, amiért 2020-ban kapott fizika Nobel-díjat."

Mert az helyes volt. És mert az Event Horizon kollaboráció rádiótávcső-interferométerrel képes volt "fényképet" készíteni egy fekete lyuk eseményhorizontjáról (pontosabban az árnyékáról), ami mindenben egyezett az áltrel egyenleteiből - többek között Penrose által - levezetett modellel.

"Persze az egész mint már írtam, inkább sci-fi irodalmi díjra lett volna csak érdemes."

Mert te qrvára semmit sem értesz a témához, te egy zakkant mémsámán vagy, aki azt hiszi, hogy az ismerethiányt pótolni lehet memetikai voodoozással.

Csak szólok: nem lehet.

"Viszont a mono-bigbang hibás elméletet úgy néz ki sikerül immunizálnia egy annál is nagyobb marhasággal. Ami persze nem ez teljesen, de erre épülnek az alapjai a CCC pili-bigbang mese. Penrose elméletének egyre nagyobb a mém értéke és egyre elterjedtebb."

Tudod barátom, a tudományban magasról lesz@rják a "mém értéket". Ott az számít, hogy valami illeszkedik a mérési adatokra vagy sem, és hogy a dolgot lehet-e elvileg igazolni vagy még elvileg is lehetetlen. Az utóbbi hipotéziseket a tudományos életben meghagyják a "kis-színes-bulvár" ismeretterjesztés szintjén.

Penrose a CCC-ből kiszámolt egy ellenőrzési lehetőséget, amit meg is próbált igazolni a háttérsugárzás mintázatában. Bebukta. A kiszámolt igazolás nem mérhető ki a háttársugárzásban, ergo a CCC hibás hipotézis. Nem is foglalkozik vele a tudományos közösség jobban, minthogy Penrose (és tucatnyi társa) személyes nünükéje ez. Rájuk hagyják. Kis-színes-bulvár.

Előzmény: MemetikaTan (3571)
szuperfizikus Creative Commons License 2024.01.22 0 0 3576

Sok butaságot összehordasz, de ebben valószínűleg igazad van. 

Előzmény: MemetikaTan (3575)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.01.22 0 0 3575

Nem kell ezt sem komolyabban venni, mint a judeokeresztény bibliát, ami szerint a világmindenség kb 6000 éve lett teremtve. 

13.8 milliárd év hasonló blődség, csak egy nagyobb szám és semmi több. 

Előzmény: Törölt nick (3574)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.22 0 0 3574

Nagyjából így fordítanám:

Ha a távolságok túl kicsik, az időskálád túl rövid, vagy az energia skálád túl magas,

a fizika törvényei értelmüket vesztik. Ha az órát visszatekerjük 13.8 milliárd évvel

a mitikus 0 jelhez, a fizika törvényei elromlanak 10-43 másodpercnél: ez a Planck-idő.

Kérdés: ott megszűnik teljesen a fizika?

Vagy esetleg egy új fizika kezdődik?

Előzmény: MemetikaTan (3573)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.01.22 0 0 3573

Lefordítanád pontosan magyarra?

Csak nehogy a gépi fordítás hibás legyen nálam. 

Előzmény: Törölt nick (3572)
Törölt nick Creative Commons License 2024.01.22 0 0 3572

Előzmény: szuperfizikus (3563)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.01.22 0 1 3571

1965-ben publikálta Penrose azt, amiért 2020-ban kapott fizika Nobel-díjat.

Persze az egész mint már írtam, inkább sci-fi irodalmi díjra lett volna csak érdemes.

Viszont a mono-bigbang hibás elméletet úgy néz ki sikerül immunizálnia egy annál is nagyobb marhasággal. Ami persze nem ez teljesen, de erre épülnek az alapjai a CCC pili-bigbang mese. Penrose elméletének egyre nagyobb a mém értéke és egyre elterjedtebb. 

Előzmény: MemetikaTan (3553)
MemetikaTan Creative Commons License 2024.01.22 0 1 3570

Ami nincs kiadva az nem könyv !!!

Az max kézirat, vagy magánjegyzet.

Előzmény: szuperfizikus (3564)
destrukt Creative Commons License 2024.01.21 -1 0 3569

Akkor aludj rá egyet!

Előzmény: gyongyom bokretam (3568)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.01.21 0 0 3568

Kár volt belekezdeni. Nem tudom tudom tovább gondolni.

Előzmény: szuperfizikus (3567)
szuperfizikus Creative Commons License 2024.01.21 -1 0 3567

És mi jött össze az agyadban?

Előzmény: gyongyom bokretam (3566)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.01.21 0 0 3566

Nem érdekes , én nem tudom miről irsz , nekem valami öszzejött az agyamba, de nincs folytatása , és ez már  a vége. Nem lényeg.

Előzmény: szuperfizikus (3565)
szuperfizikus Creative Commons License 2024.01.21 -1 0 3565

"Engem a lencse érdekelt volna..."

Kérdezz bátran!

Előzmény: gyongyom bokretam (3561)
szuperfizikus Creative Commons License 2024.01.21 -1 0 3564

"Érdekes, hogy én még mindig emlékszem , hogy a te könyved a grvitációs lencsehatásokról szól..."

Ez csak az egyik könyvem. És nem is a legfontosabb. 

Előzmény: gyongyom bokretam (3560)
szuperfizikus Creative Commons License 2024.01.21 0 0 3563

"Ezek pót-teremtés elméletek szintje, és nem FIZIKA."

Ebben igaza lehet. 

Előzmény: MemetikaTan (3559)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.01.21 -1 1 3562

Mivel "profin" kezeled a google-fordítót, nesze egy cikk, amiből sokat tanulhatsz kozmológiát, és elmagyarázza miért is téved Penrose a szíveszottya CCC-hipotézisével:

No, Roger Penrose, We See No Evidence Of A ‘Universe Before The Big Bang’

Előzmény: MemetikaTan (3553)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!