Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.12.09 0 1 4423

Az első ÁFOR-om. Tudom van akinek több is van, de én már vagy 2 éve vadásztam rá és most madarat lehet Velem forgatni.. :) Azt hiszem egy Marklin-os Shell tartályvagon lesz elé/mögé rendezve a szerelvényben :)))

Nagyadamka Creative Commons License 2019.12.05 0 0 4422

Szia r250!

Köszönöm a véleményed! -1, +1=0  :-)

Előzmény: r250 (4420)
Király Ervin(Bocus2ervin) Creative Commons License 2019.12.03 0 0 4421

Sziasztok,

Tudna nekem valaki egy db Tóth vagonra való Mávos tengelyvégre való lemezkét adni ?

Cserébe tudok Pé-vé alkatrészeket adni.

Esetleg egy pár kerék is érdekelne...

Üdv,

Ervin

r250 Creative Commons License 2019.12.03 0 2 4420

Nagyon szép,letisztult gyűjtemény!!!! Köszi a képekért.

Előzmény: Nagyadamka (4418)
Cavill Creative Commons License 2019.12.03 0 1 4419

Szia Ádám, Isten ments, hogy a Shell kocsi kimaradt volna! Pont ettöl meg az állomástól lett egyedi a gyüjteményed, kiállításod! Én a helyedben, -- ha lenne hozzá kedved, idöd --, akkor még több hasonló tartálykocsit is építenék. Milyen jól nézne ki egy tartályvonat különféle festésekkel, logókkal.  Gratula, köszi és üdv! S.

Előzmény: Nagyadamka (4418)
Nagyadamka Creative Commons License 2019.12.02 0 2 4418

Sziasztok!

Hétvégi kipakolás. Hosszú korlát,-rövid korlát, ilyen,-olyan áramszedő szép sorrendben. Évek gyűjtögetése. A saját Shell kocsit nem tudtam kihagyni. 94,11% PéVé.

Nagyadamka Creative Commons License 2019.12.02 0 0 4417

Szia Tibor!

Naaaggyon Amerikai! Szemet gyönyörködtető.

Előzmény: Pataky Tibor (4416)
Pataky Tibor Creative Commons License 2019.12.02 0 1 4416

Csak úgy... :)

Nagyadamka Creative Commons License 2019.11.28 0 1 4415

A fényreklámra én is kíváncsi lennék!

Nem szeretném megzavarni a mostanában kialakult kellemes eszmecseréket és gondolatmeneteket, csak buzdítani szeretnék mindenkit, hogy tegyetek fel jó pénzverdei vonatos képeket. Vagy csak én szeretek képeket nézegetni? Kedvcsinálónak itt van Panni, akit romjaiból hoztam vissza (3863 bejegyzés) a működőképes Pénzverdei mozdonyok világába. Ímáááádommm! Hétvégén szeretnék néhány " all together" kipakolós képet is csinálni.             Üdv.: Ádám

Előzmény: tybycsoky1 (4413)
Ep128 Creative Commons License 2019.11.27 -1 0 4414

Erről a neonreklámról van valahol kép?

Előzmény: tybycsoky1 (4413)
tybycsoky1 Creative Commons License 2019.11.27 0 0 4413

A Kálvin téru árUháznak a fényreklámja még fiatal koromban is egy Pannónia szerű mozdony dobozos neonreklám volt a 80as években. Ennél jobb csak a Hobby bolt volt a Deák téren, ahová kb. 1973-tól jártam szinte hetente. Óriási játékdömping volt, rengeteg vonat és Matchbox. (Semmi ósdiság), plussz körülötte volt a Cseh és az NDK kultúra háza sok-sok játékkal + Anker köz, stb...

Előzmény: Zoli1949 (4412)
Zoli1949 Creative Commons License 2019.11.26 0 0 4412

Szia Gergő!

Valószínűleg igazad van a sorompókkal, szemaforokkal és lámpákkal kapcsolatban. Boldogult gyermekkoromban amikor összejött egy kis pénzem,a Kálvin téri árúházba jártam anyám nagynénjével ( ő volt a GPS, mert én nem tudtam, hogyan kell odajutni ) vásárolni ezt-azt a PV - től. Ez mindig rokonlátogatáskor történ, amikor Nagykőrösről felutaztunk Budapestre hozzájuk és addig rágtam, a néni fülét, ameddig el nem vitt az említett áruházba. Természetesen nem én voltam az egyetlen vásárló, hanem komoly nénik, bácsik voltak ott akik készleteket vettek. Én meg tátottam a számat és nézelődtem. Így lehetséges, hogy külön tételként rakták a dobozokba a előbbiekben emlegetett dolgokat. Azután  az áruk kifizetését már nem figyeltem meg, csak azt láttam, hogy mi van a dobozokban.

Üdv: Zoli

Előzmény: pv-vonat (4410)
pv-vonat Creative Commons License 2019.11.25 0 0 4411

Elnézést VH vagy HV a jel. Vagy vmi más...

pv-vonat Creative Commons License 2019.11.25 0 0 4410

Eddigi ismereteim szerint nem volt kiegészítő (sorompó, kandelábel, fénysorompó) soha a gyári készletekben, mivel nem az Állami Pénzverőben készültek. Ezeket külön lehetett megvenni a dobozon sem a PV jelzési vannak. Az erdedeti dobozokon PH vagy HP jelzés van, ez valószínű a gyártóra utal.

Zoli1949 Creative Commons License 2019.11.24 -1 1 4409

Szervusztok Urak!

Először Ádámnak gratulálok a szerzeményéhez. Sajnos, hogy már koros vagyok, ezért emlékszem a gyermek koromban kapott Előre készletre. Nem zsírpapírba, hanem úgynevezett kalappapírba (sokkal finomabb, mint a zsírpapír )  voltak a dobozon belül csomagolva külön - külön a járművek . A kalappapírt azért hívták így, mert az akkor még napi fejfedőnek számító kalapokat a boltokban ebbe csomagolták be. Egyébként az ennél egy  kicsit finomabb minőság a selyempapír. Létezett a zsírpapírba csomagolás is, amibe a kedves szovjet bábuskák a Sztálin vonatokat csavartál  a nagy szovjet Závod- ban.

- A kerregő hang: sajnos az Előre motorok típus hibája. Ugyanis semmilyen  forgó alkatrész sincs csapágyazva. Fém forog a fémben. Ezért, amennyiben a régi gazdájuk nem olajozta rendszeresen mindenhol kikoptak. Ez vonatkozik a forgórész mindkét végére, a kerekek tengelyeire és a közlő fogaskerekek tengelyeire. Elég csak kézzel forgatni valamelyik kereket és látni lehet, hogyan kóvályog minden. Nyilván, hogy az egymásba  kapaszkodó kóválygó fogak ilyen hangot adnak Amennyiben szétszeditek a motort, pajzsokon a kerekek alatt  és belülről a forgórész furatainál látszik a berágódás. A konstrukciónál fogva a két pajzs, csak megközelítőleg volt egymással párhuzamos  Ezért ne csodálkozzatok, hanem rendszeresen olajozzatok és csökken a kerregés  Sajnos ez olyan, mint Bástya elvtárs viszonya a " magyar narancs"- hoz. " Kicsi, savanyú, de a mienk! " 

- A kommutátor soha nem érhet a kefetartó hüvelyekhez, ha eredeti a pajzs belső oldalánál lévő szigetelésük és jók a szénkefék rugói. Amennyiben valaki " okos előd " vastagabbra cserélte valamikor a gyári papír szigetelést, még a kommutátor is eltörhet, ha belever a kefetartóba.

- Alapban az első Előre készletek egy trafóból, tizenkét db íves, nyolc  db. egyenes lemez sínből, egy mozdonyból, egy szürke postakocsiból és két kékesszürke személykocsiból álltak. Színárnyalat beli különbség bármelyiknél lehetett  Előfordulhatott  más kocsi összeállítás is ( mert ez mindig az éppen a csomagolásnál lévő készárú fajtájától függött), de az előbbi volt az alap. Később jöttek a színesebb változatok, mint Ádám új szerzeménye, amiben már volt szemafor, lámpa, vagy valamelyik helyett sorompó.

Előzmény: Nagyadamka (4408)
Nagyadamka Creative Commons License 2019.11.24 0 0 4408

Szia jgyurka!

Köszönöm a kedves szavakat. A javaslataidnak megfelelően nekem is felmerült egy "unboxing" videó készítése. Nem tudom, hogy mikor fog összejönni, de mihamarabb megpróbálom összehozni. Egyenlőre sajnos még a mozdony átvizsgálásáig sem jutottam el, talán jövő hétvégén lesz rá időm. Zsírpapírt nem találtam a dobozban, de minden kocsi és a mozdony konyhai papírtörlővel körbe volt paplanozva. Lehet, hogy ez nem volt véletlen és régen valóban minden jármű be volt tekerve. És nosztalgiából -de haladva a korral- így a tulajdonos így helyettesítette.

De mivel a doboz tető viszonylag könnyen levehető lehet, hogy a Pénzverdénél így adtak egy kis plusz védelmet a játéknak. Na meg hát úgy lett volna "elegáns".

Más: az eddig 4 Előre mozdonyomból 3 krepegő hangot adott, 1 pedig nem. A mostanira kíváncsi leszek!

Van egy Előre mozdonyom aminél túl kicsi volt a hézag a forgórész és a kefetartó között, gyakorlatilag fémesen hozzáért az egyik kefetartó. Ekkor elkövettem azt a "hibát", hogy csavarhúzóval befeszítettem a kettő közé és az egyik homlok kommutátor szegmens elpattant. A tekercskivezetés forrasztása nem szakadt le, úgyhogy pici pillanat ragasztóval visszahoztam a szegmenset síkba, majd kétkomponensű ragasztóval a forgórésztekercs, és a kommutátor között kitámasztó-megerősítő ragasztást alkalmaztam. Ennek az a hatása, hogy a forgórész nincs balanszban, ergó kapott egy excenteres "röpsúlyt".

Kipróbáltam és ledöbbentem! Olyan csendes és úgy megy, hogy simán elvinném versenyre is! (Már, ha lenne olyan:-) ) Szerintem 5V-nál is simán elindul, siklik mint az álom. Soha nem is gondoltam, hogy Előre mozdony tud ilyen lenni! Azt azért hozzá kell tenni, hogy alaposan át lett tisztítva és rendbe lett rakva a mechanika.

Egyébként a krepegő hangot a kaszni jelentősen képes felerősíteni.

Én is kérdeznék valamit a kedves hozzáértőktől:

Az Előre trafón van egy állandó 20V körüli kivezetés. A dobozos készlethez eleve adtak valamilyen fényjelzőt, vagy esetleg kandelábert, VAGY mint opció lehetett megvásárolni, csak a gyártó ELŐRE-látó volt?                                                                                                       

Üdvözlettel: Ádám

Előzmény: jgyurka (4406)
jgyurka Creative Commons License 2019.11.23 0 0 4407

És még egy általános kérdés a hozzáértőktől.. Valahol láttam, hogy vékony zsírpapírba voltak csomagolva a járművek. Ez gyári tartalma volt akkoriban a készletnek? Az összesnek, vagy csak az elején?

Üdv, gyurka

Előzmény: Nagyadamka (4404)
jgyurka Creative Commons License 2019.11.23 0 0 4406

Szia Ádám!

NAGYON NAGY KÖSZÖNET a képekért és a beszámolóért, igazán örülök, hogy hozzád került a készlet! Tudunk már egy "Helikon időkapszuláról", és most előkerült egy "Előre időkapszula" is. Kíváncsi vagyok, létezik-e Pannóniából is hasonló?

Engem főleg a futása, hangja érdekelne, vajon gyári állapotban is olyan zörgős? De persze arra nem kérnélek, hogy csak úgy beindítsd most (harmadszorra :D), ezt gondolom egy hosszabb előkészítés (finom olajozás, átforgatás) kell megelőzze.

És csinálhatnál egy "unboxing" videót is zene és kommentár nélkül. Csak élvezni a papírzacskók csörgését, a fém alkatrészek csilingelését, hogy jobban átéljük veled az élményt. Esetleg videóra vehetnéd a készlet harmadik üzemét is, ha odáig jutsz.

Vigyázz rá nagyon, és bár itt maga a birtoklás az öröm, de mégis, legyen benne sok örömed!

Üdv, gyurka

Törölt nick Creative Commons License 2019.11.23 0 1 4405

Nagyon szép! :) Én is nézegettem, de azt hittem újra lett fújva. Grat Neked hozzá!
Üdv

Nagyadamka Creative Commons License 2019.11.23 0 4 4404

Kedves PV vasút-barátok!

Szeretném veletek megosztani egy 2.generációs PV ELŐRE dobozos szett „kicsomagolását”. Ezt a készletet láthattátok nemrégiben a jófogáson. Nem kis utat tettem meg  érte, hiszen Miskolcról Pécsre utaztam miatta. Aki nézte a hirdetést láthatta, hogy nagyon jó állapotban maradt meg eme remek játék. Megszületett az üzlet, az eladó személyében egy remek és korrekt személyt ismerhettem meg, aki egy idős bácsi megbízásából működött közre az eladásnál. A tulajdonosnak fontos volt, hogy a készlet szerető kezekbe kerüljön. Amellett, hogy vigyázni fogok rá arra is ígéretet tettem, hogy kiállításokra is elviszem ahol bárki megcsodálhatja majd.

A készletről annyit tudtam meg, hogy 1959 év elején lett vásárolva és mindössze 2 alkalommal volt összerakva. Érdekesség, hogy a papírdoboz doboz bal felső sarkára ceruzával 220V van iratozva, jobb felső sarán a tollal írt 600(Ft) át van húzva és 480- szerepel ceruzával. (Biztos nagy leárazás volt.) A készlethez volt egy fényjelző és egy kandeláber is. A dobozfedelet felnyitva engem is meglepett a készlet tökéletes állapota. A festett lemezek fényesen ragyognak, csakúgy mint a mozdony rugózós áramszedője. A járműveket tartalmazó felső részt kiemelve látjuk a trafót, a makulátlan síneket és 2 papírzacskót. Az egyik kis papírzacskó tartalmazta a sínösszekötő kapcsokat tuti, hogy eredeti! A másik 1962-es (egykor 50x2Ft=100Ft-ot tartalmazó) zacskóban volt 4db szénkefe, amiből csak kettő jó méretben az előréhez. A trafó gyári száma: 59. A szigetelt vezeték még kellemesen puha, teljesen jó repedésmentes állapotban van. A képek sajnos nem a legjobbak a természetes fény hiánya miatt, de remélem vissza adja valamennyire az érzést! Ha valakinek szüksége van valamilyen adatra a készlettel kapcsolatban (pl. doboz vagy felirat méret stb. további képek) az írjon.       Üdv.: Ádám

NovGabor Creative Commons License 2019.11.21 0 0 4403

Köszönöm !! Már fel is vettem vele a kapcsolatot !

Előzmény: Zoli1949 (4399)
tybycsoky1 Creative Commons License 2019.11.20 0 0 4402

Kérem, a PVVONATOS vaterás valaki jelentkezzen már nálam, ha kérhetem! Üdvözlettel: mosolyalbum9@gmail.com

jgyurka Creative Commons License 2019.11.20 0 0 4401

És csak a pontosság kedvéért, természetesen nem bakelit, hanem egyszerű, hőre lágyuló műanyag.

Üdv, gyurka

Előzmény: NovGabor (4398)
Zoli1949 Creative Commons License 2019.11.20 0 0 4400

Sajnos hibásan adtam meg Sándor email címét. Helyesen a kukac után chello.hu van és nem gmail.

Zoli

Előzmény: Zoli1949 (4399)
Zoli1949 Creative Commons License 2019.11.20 0 0 4399

Szia Gábor!

Nyitott kapukat döngetsz egy gyűjtő társunknál. Most beszéltem vele és kérte, hogy adjam meg az elérhetőségét. Mail címe. szabo_sandorkukacgmail.com telefonja +36hetven277nyolcvannyolc13

Elég nagy mennyiségű eladó bakelit talpfás PV sín készlete van. A részleteket beszéld meg vele.

Előzmény: NovGabor (4398)
NovGabor Creative Commons License 2019.11.20 0 0 4398

Keresek  pévé  síneket  !!!  Bakelit  vagy fém talpfást  !

Király Ervin(Bocus2ervin) Creative Commons License 2019.11.14 0 0 4397

Szia Ádám,

Köszönöm , így már megtaláltam.

Érdekes darab. 

Üdv,

Ervin

Előzmény: Nagyadamka (4396)
Nagyadamka Creative Commons License 2019.11.13 0 0 4396

Szia Ervin!

A német ebay(.de) -be írd be: 4-achsige Ellok von PV (Pensverde). Van még időd péntekig.  Üdv.: Ádám

Előzmény: Király Ervin(Bocus2ervin) (4395)
Király Ervin(Bocus2ervin) Creative Commons License 2019.11.13 0 0 4395

Szia Ádám.

Fut még az aukció, mert én sajnos nem találom ?

Vagy be tudod illeszteni a linket ?

Üdv,

Ervin

Előzmény: Nagyadamka (4393)
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.12 0 0 4394

Szerintetek mi ez a PéVé kiárusítás hirtelen a magyar oldalakon, a viszonylagos csend után? :O Kollektív karácsonyi készletkisöprés ?
Üdv

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!