Vajas kelt tészta vajban párolt fahéjas, mazsolás reszelt cukorrépával töltve, a töltelékbe kevertem 2 tojást, hogy összefogja. A töltelékbe plusz cukor nem kell.
Én még nem kóstoltam, de a férjem már hármat megevett, azt mondja, jó.
Én is épp most kattantam rá az eltett paradicsomléimre. Jó fűszeresen ,sósan, csilis cérnametélttel készült levest a múlt héten 2X is elkészítettem,annyira jól esett. Azt gondolom az idén szépen fog indulni a kertem is nagy ráértemben.
Mai ebéd: zöldségleves tegnapi maradék kukoricás-ananászos pizzával.
A levesben volt kb. 6 krumpli kockákra vágva, az elején vajon enyhén előpirítva, 1 karórépa a zöldjével együtt, kis fagyasztott zöldborsó, pár maréknyi zsenge csalán, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 csilipaprika (félidőben kivéve, már elég erősnek bizonyult a lé), egy jó maréknyi fagyasztott koktélparadicsom és egy nagy pohár tejföl.
Jó lett, a férjemnek is ízlett. Maradt holnapra is.
Ebben a nagy bezárkózásban jól jönnek a tartalékok.
Már két éve állnak az eltett sűrített paradicsomok, nem volt ihletem felhasználni. Most, hogy folyton itthon vagyunk, egymás után sütöm a pizzákat, ürülnek a befőttes üvegek. Ha lesz sok paradicsom, végre lesz mibe eltenni, nem kell innen-onnan koldulni az üvegeket.
Szuper. Persze pörögjön a topic. Én tegnap édes-savanyút csináltam. Pontosabban már készen volt csak hozzáadtam a csirkemellhez. Minden évben legyártom ezt a cuccot. Nagyon megkönnyíti a főzést. Most még azt kell eldönteni hogy pirított tészta vagy rizs legyen a köret...
Szépen áttelelt az ágyásokban a cukorrépa, sok van még, és sietni kell a felhasználással. Készült saláta, ez mustáros tejfölbe ágyazott konzerv kukoricából, főtt krumpliból és mikróban kockákra vágva párolt cukorrépából állt. A férjemnek is ízlik, úgyhogy valószínűleg tényleg jó.
A salátából kimaradt párolt cukorrépát odaajándékoztam egy közelben lakó ismerősnek, hogy kóstolja meg, hátha segít majd megenni a rengeteg répát. Azt mondta, hogy fahéjjal finom csemege.
1o évig dolgoztam Szabolcsban ott tanultam meg az ottani töltött káposztát édeskáposztából főzve apró tölcséralakú töltelékkel. Kizárólag házi paradicsomlével rántásnélkül.
Nyáron is készítik hidegen is ehetö kellemes könnyű étel a hagyományos savanyúkáposztával készülttel összehasonlítva.Új
Én úgy szoktam hogy megkóstolom nyersen. Ha túl sósnak érzem, nagyon-nagyon kinyomom a levét, de meghagyom. Ha az étel úgy kívánja, teszek rá a savanyú léből. Én nem szoktam kimosni, mert ahol veszem a hordós káposztát, kinyomás után pont jó a savassága.
Én is épp most készülök hatalmas adag székelykáposztát főzni, de a káposzta kimosásával hadilábon állok, mert nem mindegy milyet kap az ember. Van olyan, amit muszáj kicsit átöblíteni, mert nagyon vad lesz, s van olyan, amit vétek, mert íztelen lesz az étel. A nyers káposzta kóstolására szoktam hagyatkozni, de az se mindig jön be, hiszen a szánk íze sem mindig egyforma.
Nem így tudom. A darabolt édeskáposza hússal, többnyire oldalas, felengedve paradicsom lével, rántással főzik. Ez a paradicsmos káposzta. Itt nincs semmiféle töltelék.
Azután svábosan: pörkölthús, vékonyan szelt édeskáposzta, paradicsommal, kevés lével főzik. Nekik ez a paradicsmos káposzta.
Egyébként tényleg mindenki másképp csinálja. Mi, az ominózus "husos káposztát" székely káposztaként főzzük. Abba vétek a rántás. Husos káposztát, sütjük, ez felént a toros káposzta. Azt is vétek rántani. Szabolcsban viszont a töltött káposztát is rántják, sőt édes káposzta levélbe töltik, apró savanyúkáposzta nélkül, de ott is van, aki tejfölös habarással készíti. Ahány ház, annyi szokás.
Tintus! Van aki tesz bele rántást, van aki nem. Ízlés kérdése. Ha picit sűríteni szeretnéd hogy ne vízszerű lé legyen alatta, teszel egy kevés hagymás rántást. Viszont paradicsomot ne tegyél kicsit se. Nem való bele.
Nagyon köszönöm a véleményeteket, Nem voltam biztos a rántásba de akkor nem kell bele, persze meg paradicsom is csak pici és a sav. káposztát megkóstolom ha nem nagyon savanyú akkor mehet bele.
Akkor inkább székelykáposztának nevezném. De, miért mosod ki a savanyúkáposztát? Akkor a végén lucskos káposzta lesz! Soha sem mosom ki a savanyú káposztát, hisz az adja bukéját.