Otto, ezt irtad itt alant, de megexem a kalapom, ha éxrewexel 3dB különbséget két csatorna hangossága közt xobahangerön, wagy mondjuk 5-6dB különbséget 200Hz alatt a dobozodon. ppp
Mindenesetre volt olyan durva hiba is, valamelyik RIAA-n, hogy +-3dB eltérés volt az ideális RIAA görbétől.
Igazad van, meg nem is! Hogy végül mennyire jó egy korrektor, az természetesen nagyon sokmindentől függ, de azért törekedni kell az átvitel minél kisebb eltérésére, (ami megoldható gond nélkül!) mert minek tetézni a bajt! Mivel ugye a korrektor átviteli hibája nem megbújik az esetlegesen nagyobb eltérésű forrás mögött, henem hozzáadódik...
az, hogy egy RIAA korrektor zenél vagy nem, marhára nem a korrekciós görbe lefutás pontosságától függ. Állítom, a lemezgyárak vágási görbéi között nagyobb különbség van, mint amiket ti a talib összeméricskéltetek. :)
Ezeknek hiába magyarázod, azt sem tudják mi az az N, nem hogy THD+N. :o) A brummot kiszűrve először 200Hz-tól akkor már csak 0,3% volt, 400Hz után meg 0,12 ha jól emléxem, ami nagyon jó egy visszacsatolás nélküli korrektortól. A RIAA meg 0,5 dB-n belül volt, egyedül a Tied volt jobb. Nekem ennyi türelmem volt, hogy trimmeljem a hálózat alkatrészeit. Egyébként a hálózat eredetileg 1%-os pontossággal volt összeválogatva. Kondo 6072-es csöveket használt, nekem csak a második cső 6072, az első ECC803. Nyilvánvalóan más a generátor ellenállása mint a 6072-sé, ezért pontatlanná válik a Kondo által kiszámított RIAA hálózat. Ezért kellett kitrimmelni a hálózat elemeit. A Bigiében meg 6N2P van, ami meg egy harmadik fajta cső, aminek 100-xoros erősítése van, az eredeti 6072 70szeres erősítésével szemben. Tehát a Bigi erősítője születése pillanatától kezdve nem követi pontosan a RIAA görbét. Az építője legalább 6SL7 csövet használt volna, mert az közelebb esik a 6072-höz. Úgy emléxem az övében az van. No meg az jobban is szól. Nálam ez az orosz cső csak a táp hibajel erősítőjébe fért be... :o) Szóval a Bigi cucca a cső miatt, meg a be nem válogatott ellenállások miatt pontatlan. A két csatorna közötti eltérés meg lehet alkatrész tévesztés következménye. Az egész csak azért esik rosszul, mert nem én kiabáltam nagy szájjal, hogy dyscus műszaki zseni, de süket, meg nem ért a zenéhez, meg egyébként is elbaszta a Bigi erősítőjét. Nem basztam el, csak a benne lévő 50 forrasztásból 40-et újra kellett forrasztani, mert mind "hideg" forrasztás volt, s ezért nagy volt a zaj, meg a recsegés. Átvitelt nem mértem rajta, mert meg sem fordult a fejemben, hogy ekkora eltérés van az átvitelben. Azt hittem Bigi szart nem hallgat. Az enyémet is csak aztán mértem meg, miután megmértük az ARC SP6-os átvitelét, amely mintaértékű akárcsak a tiéd Jolida. Az én M7-emet utánna ahhoz a görbéhez trimmeltem. Innentől kezdve nyilvánvalóvá válik, hogy elhozva hozzám a Bigi erősítőjét, s meghallgatva az én TD160-omon DL103-al, majd mellé hallgatva az én korrektebb átvitelű erősítőmet az én cuccom hangja felfelé húzott, amit tévesen torzításnak neveznek itt egyes aranyfülek. Ehhez még hozzájárul az, hogy az urak otthon fine-line TSD15-öt hallgatnak (most már mi is tudjuk itt vidéken, hogy mi a fine-line) zsíros basszusú Dynacoval, és ehhez hozzászoktak, akkor bátran mondhatjuk, hogy az én rendszerem ezek után vékony hangú és pénzű rendszer, amiben ráadásul a végfok előtt annak dobozában nincsen utólag beépítve egy ellenállással áthidalt felülvágó szűrő, mint más híg end audio készülékekben főleg amerikában. :o))
A helyzetet még élezi az is, hogy más hangfalon szól a Bigi erősítője meg az enyém is. 3 Hónapig nálam volt egy Goodmans+Trebax, volt szerencsém megmérni. Az én hangfalam görbélyét már fel tettem. Lássátok a másikat is. Ha a Bigi otthoni hangfala is ilyen átvitelű, akkor tragédia van. Te Bigi! hozd már el megmérni a hanxóród, hátha abban is gond van.
Nem Dyscus koma védelmében (védje meg a Nőtanács! :-) ) mondom, de Gábor Audio Precision műszere alapból THD+N-et mér, tehát a brumm komponensek is benne vannak a mérésben.
Amikor bekapcsolta (ha jól emlékszem) a 400Hz-es felüláteresztő szűrőt, minden mérésnél jobb lett az érték.
Mondtam én, hogy nem torz? (egyébként nem az :o) hanem zajos ) Viszont rendesen meg van forrasztva. :o) Meg nyilvánvalóan nem szól a Denon DL103 úgy mint egy fine-line TSD15. Úgyhogy hallhattad torznak.:o)
Hát nem is 4 százaléknál nagyobb torzítású vacakot hallgat az bizos, neked most inkább nagyon hallgatnod kellene, hiába mondtam mindig hogy nagyon tort a fonód, de te nem hallottad. Úgyhogy ezzel részemről lezárva.