Keresés

Részletes keresés

CiniKuss Creative Commons License 2009.10.21 0 0 16

Először tisztázzuk, hogy a lélek szavunk egy többjelentésű szó (mint pl. nyelv, narancs, fekete).

1. Keresztény lélekfogalom:

Az anyagi világ vizsgálható jelenségein kívül eső valami, amely - az emberek esetén - mindenképpen testhez kötődik, anélkül nem létezik. Leginkább az agytevékenységünk ÉN tudatával áll kapcsolatban. Az a lelkünk, amitől én ÉN vagyok, a tetteink, a döntéseink. A halálunk pillanatában új - nem evilági - testet kap. A halott már csak egy anyagi test lélek nélkül. Ez a fajta lélek NEM vándorol!

2. Keleti (buddhista) lélekfogalom.

Ez a fajta lélek nem csak az embernek, hanem minden dolognak van. Ez az ami "vándorol". Leginkább a létezés szóval kapcsolható össze. Minden ami VAN annak ez a "VAN-ás" a lelke. A buddhista filozófai szerint arra kell törekednünk, hogy a lelkünk megszünjön létezni, azaz ne legyen ez a "vanás", az ő kifejezésükkel: "nirvánába kerüljön". Ekkor megszünik ennek a léleknek az örök körforgása, vándorlása.

3. Pszichológiai lélekfogalom:

Az orvostudomány szintén kisajátította ezt a szót az agytevékenység kutatásaiban. Leginkább a számítógépekben lévő szoftverrel (programmok) párhuzamosan értelmezhető dolog, mely veleszületett (ösztönös) és tanult cselekvésmintákat (attitűd) határoz meg.

Bár cselekvéseinket sok esetben a pszichológiai lélek határozza meg (egyes személyeknél kizárólag), ám a keresztény "szabad akarat" fogalom alapján a keresztény-lélek befolyásolhatja a döntéseinket:

Egy adott esetben gyakran többféleképpen dönthetünk. A döntéseink lehetnek számunkra kedvező (kellemes) kimenetelűek, vagy kellemetlenek, ám erkölcsileg mégis a keresztény-lélek számára kedvezőek. A szabad akarat szerint dönthetek az utóbbi mellett is. Ezt pl. egy állat nem tudja megtenni, mivel ő nem rendelkezik ezzel a lélekkel.

A hit is egy döntés, amikor - szabad akaratból - az Isten létezése mellet döntök, és életemet e döntésnek megfelelően rendezem be, szabad akaratommal igyekszem az erkölcsileg jó oldalt választani. Ez esetben - ha mérőeszközök segítségével nem is - de megfigyelhető a keresztény-lélek hatása.

Törölt nick Creative Commons License 2009.10.21 0 0 15
Ez olyan hibás elképzelés, mint Descartes korában a mechanikus ember.
Előzmény: DMA (10)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.21 0 0 14
Nem vitázom Csernus-fanokkal :)
Előzmény: stor (11)
stor Creative Commons License 2009.10.21 0 0 12
Szerintem jól képzeled el. :-)
Előzmény: DMA (10)
stor Creative Commons License 2009.10.21 0 0 11
Szóval azért marhaság, mert a tapasztalataira épít? Mondj egy ócska gondolatot, ami tőle származik, és marhaság.
Előzmény: Törölt nick (9)
DMA Creative Commons License 2009.10.21 0 0 10
Sziasztok!

Lehet, kicsit profánul fogalmazok, kérlek nézzétek el nekem, csak egy földhözragadt informatikus vagyok.

A megközelítésem is hasonló: úgy képzelem el, mint egy számítógépet: adott a hardver (agy, test kiszolgáló részek) és a szoftver (lélek). Ha az agy meghal, a lélek megsemmisül, és miután önmaga csak bizonyos hálózatok állapota révén létezik, így nincs sem anyaga sem súlya, egyszerűen megsemmisül.
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.21 0 0 9
Ezerszer leírtuk már ezeket. De például úgy adott ki könyveket, hogy nincs mögötte bibliográfia, háttérmunka, csak amolyan "ez a véleményem". A celenb neve adja el az amúgy ócska gondolathalmazokat.
Előzmény: stor (8)
stor Creative Commons License 2009.10.21 0 0 8
"Csernus "csak" egy gyógyszerész, azért is ír orbitális marhaságokat néha"

Mondj egyet.
Előzmény: Törölt nick (4)
stor Creative Commons License 2009.10.21 0 0 7
"A tudomány mégis kettéválasztotta a pszichiátria és a pszichológia fogalmát és ez arra utal, hogy a kiindulási kérdésben még tudományos körökben is van bizonyos bizonytalanság."

Nem, már régóta nincs. A pszichológus sem a szubsztanciális lélekkel foglalkozik, az egy nagyon kezdetleges és eszközhiányos megközelítés volt.
Előzmény: ÜGYI2 (2)
BGfromÉ-D Creative Commons License 2009.10.21 0 0 6
Érdekes téma. Azok, akik a lélekről, mint önálló, a testtől független dolgoról beszélnek, elfelejtik, hogy a Biblia mit ír.
..+teremtette a testét, "életet lehelt belé és így lett a test élő lélekké.." (bocs, ha pontatlan, de ez a lényeg)
Ha valaki ezt elolvassa, választ kap a kérdésre: az élő, gondolkodó test=lélek.
Előzmény: ÜGYI2 (-)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.21 0 0 5
A lélek szerintem nagyon is anyagi valóság. A lélek a fizikai létezésben a testünk maga. Úgy vélem, a fizikai valóság többrétegű, tehát amit egyes vallások, spiritiszták a "nem-anyagival" címkéznek fel, az csak az anyag egy másik állapota. Jó példa erre a neutrínó, amely nagyon nehezen érzékelhető, mégis tele van vele az Univerzum.
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.21 0 0 4
Az emberi viselkedés, az érzelmek mind kielégítően magyarázhatóak az agy vizsgálatával.

A pszichiátria és pszichológia kettéválasztása nem a tudományos bizonytalanság miatt van, hanem a gyógyszerész és a tudományos kutató megkülönböztetése. (Ezért pl. a híres-neves Csernus "csak" egy gyógyszerész, azért is ír orbitális marhaságokat néha).
Előzmény: ÜGYI2 (2)
Shinitai Creative Commons License 2009.10.21 0 0 3
Tegyük fel, van. Van-e mód arra, hogy meggyőződjünk róla?
Az anyagi valóságon kívül van, tehát nem érzékelhető, természettudományos módszerekkel nem vizsgálható.
Marad a spekuláció. Lehet-e olyan érveket találni, amelyek minden kétséget kizáróan igazolják a létezését?
Eddig nem sikerült. Lehet, hogy ebben a topicban kerül erre sor.
Mi ennek a valószínűsége?
ÜGYI2 Creative Commons License 2009.10.21 0 0 2
Állítólag (bár a pontos forrást nem tudom megmondani) valóban történt ilyen mérés, mégpedig tudományos igényességgel. A súlydifferenciának másból kell adódnia, mert ha a vallások által feltételezett valóságos Lélek létezik, akkor az nem szubsztancia, tehát nem mérhető. A kérdés - véleményem szerint - csak filozófiai síkon közelíthető meg. Szerintem a létezésre vonatkozó, tudományos értelemben vett bizonyíték nem létezik. A tudomány mégis kettéválasztotta a pszichiátria és a pszichológia fogalmát és ez arra utal, hogy a kiindulási kérdésben még tudományos körökben is van bizonyos bizonytalanság. Az emberi viselkedés, az érzelemvilág, az emberi habitus, egyes eseményekre való reagálás, egyes érzelmekben a különbségtétel képessége (szerelem, szeretet,stb.) - aminek a közelebbi vizsgálódásával talán meg tudjuk közelíteni a témát.

ÜGYI
Előzmény: Vajk (1)
Vajk Creative Commons License 2009.10.21 0 0 1
Én nem tudk arról, hogy az elméleten kívül bármely dolog, jelenség is utalna a lélek jelenlétére.
Van az a legenda, hogy 21gramm-mal csökken a halál pillanatában atest, de ezt még nemnagyon bizonyította senki, pedig próbálták.
Neked van valami ismereted a lélekre való utalásra a kitalációkon kívül?
ÜGYI2 Creative Commons License 2009.10.21 0 0 0
Néhány óráig nem vagyok itthon - de ez nem jelenti, hogy minden hozzászólásra ne válaszolnék ! (Kis türelmet kérek !)

ÜGYI
ÜGYI2 Creative Commons License 2009.10.21 0 0 topiknyitó
Régóta kutatja az emberiség - a tudományos világ és az egyes vallások - párhuzamosan: létezik-e a fizikai testtől független, nem anyagi Lélek, mely képes a fizikai test gondolatait, tetteit, értelmét, érzelmeit befolyásolni, esetleg alapvetően irányítani. Vagy - az utóbbi évtizedekben sokat fejlődött agykutatás fogja feltárni az igazságot ? És a harmadik út - mindkettő létezik - csak működési priorítás kérdése, hogy mikor melyik a "vezér"? Szerintem izgalmas kérdés. Az itt leírtakat csak vitaíndítónak szánom. Szeretném, ha nem "dedós", cinikus, egymást sértegető lenne végre egy vita. Fontoljuk meg a másik véleményét és ha nem értünk vele egyet - ne az legyen az első szó róla, hogy "baromság". Végre egyszer vegyük figyelembe egymás tiszteletét. Attól még lehet humoros a szöveg - egymás megsértése nélkül is. köszönöm, ha más is így gondolja - és teszi.

ÜGYI

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!