Tippjóság = össz. pontok száma osztva össz. tippek számával.
Megmutatja, hogy az egy tippel elérhető 50 pontból (Jokernél 100) hányat szerzel átlagosan.
(1833) és (1834) alapján: pl. nicko sporttárs (aki a 13. forduló után kiszállt), gyűjtött 5400 pontot 182 leadott tippjével. Tippjósága: (5400/182=) 29,67
Az abszolút versenyben az 5400 pont a 10. helyhez elég, ugyanakkor a tippjóság versenyben a 29,67-es eredmény 6. helyet eredményez. Tehát, miközben nicko nem tippelt, tippjóságát ez nem befolyásolta.
Én tavaly szezonkezdettkor a tippenkénti 32 pontot céloztam meg, mert ez szerintem biztos dobogót jelent. Kiderült, hogy ennél kevesebb (31,96) is győzelmet ért. Félek idén kevés lesz…
Tudom, ez már lerágott csont; így lényegében fölösleges a hozzászólásom. Mentségemre szóljon, hogy annak gondolata, amit már leírok; talán már a Te hozzászólásod előtt megfogant; csak nem voltam gépközelben. Mármint... Mobilról fel-felnézegettem netre; de sajnos nem okos teló; s a fórumba is hol beenged lépni, hol nem. S ha még enged is, jöhet a pötyögés; aztán ha véletlenül rossz gombot nyomsz meg; törlődik az egész.
Szóval... Visszanéztem nicko korábbi hozzászólását. Tényleg nem volt benne legjobb forduló törlése említve. Ebben igazat adnék nickonak.
Talán azért értelmeztétek másképp, vagy olvastátok félre a hozzászólását; mert nemrég volt a vizes vb; s ha jól tudom; azon volt az a torony/magasugró számban; hogy a legmagasabb és a legalacsonyabb zsűri pontszámot törölték; legalábbis ilyesmi rémlik.
Itt viszont tényleg nem lenne értelme; mert eleve nem lenne érdemes viszonylag jól tippelni; mert nem tudhatod, hogy nem épp abban a fordulóban éred el a legmagasabb pontszámod.
Viszont lehet, hogy ebben a pillanatban jöttem rá, hogy mit akartál korábban mondani; bár nem vagyok benne biztos.
Ugyanis elviekben az lenne érdekes módosítás, ha minden fordulóban törlődne mindenkinek a legjobb és a legrosszabb eredménye. Ez a módosítás viszont azért nem lenne jó; mert ha az a legjobb eredmény épp egy teli...
Elviekben nem tartottam volna rossz ötletnek, ha a legrosszabb téli és a legrosszabb őszi forduló törlődik mindenkinél. De ennek is akkor lenne értelme; ha valamilyen furcsa véletlen kapcsán tényleg mindenkinél kimarad egy-egy téli és nyári forduló, azaz valamilyen okból nem tud rá tippelni.
Ugyanis ha valaki általában magas pontszámokat ér el, és minden fordulóra tippel; attól ténylegesen pontok vonódnak le; amiket elvileg megszerzett.
Más embernél viszont kimaradt forduló után 0 pont vonódik le. Ezt én igazságtalannak érzem. Nem mintha ne jött volna jól nekem az elmúlt tavaszi szezon első fordulója után...
Ami a hazárdírozást illeti... Igazad van, a pontszámokat tényleg fel kell vállalni.
Viszont például ahhoz azért elég merésznek kell lenni, hogy valaki minden fordulóban hazárdírozzon. Hisz csak egy vagy két legrosszabb forduló pontértéke vonódna le; már ha levonódna.
Na mint írtam, a hozzászólásom tekinthető fölöslegesnek.
Nem lesz sem legjobb, sem legrosszabb forduló pontjainak törlése. A legjobb fordulóról múltkor írtam (ki nem fizetett 5 találatos lottó), a legrosszabbról pedig most.
Íme: Bár más kávéház, de a példa jó:
Győr – Eger (Joker meccs),hazárd tipp: 0, azaz döntetlen. Ha eltalálom kapok+200 pontot. Viszont 20 góllal nyer a Győr. Ez nekem -66 pontot érne. De mégsem, mert úgyis törlik. És ez csak egy mérkőzés a 14 –ből!
Ha tippelsz, azt minden körülmények között vállald fel (sír – nevet effektus)!
nicko írja: „bevett dolog, hogy ha valaki net hiány miatt bukja a versenyt vagy nem tud indulni emiatt ne érje hátrány”.
Elfogadom. De a „nem tippelés” és a „hazárd tippelés” között különbséget kell tenni! Ezt a „tippjóság” versenyben tehetjük meg.
A „tippjóság” megmutatja, hogy egy leadott tipped átlagosan hány pontot ér (ha nem tippelsz, az érték nem változik, tehát nem kerülsz hátrányba).
V. Minden játékos indul a hagyományos- és a „tippjóság” alapján indított versenyben. Ez utóbbiban csak azt értékelem, aki a maximális tippszám (364) 75%-át leadja (273). Szezon közben a sorrend kialakítása a 75%-os szabály hétről-hétre történő számításának figyelembe vételével történik.
Ha tehát valaki pl. szülés, legénybúcsú vagy net-hiány miatt nem tud tippelni néhányszor, az csak az abszolút (hagyományos) versenyben kerül hátrányba.
Ja és a levonást a bajnokság végén eszközöljük mindig nem év közben!
Ezt úgy kell elképzelni mint a kéziben a bajnokság alatt a sorrendet, amíg tart addig a megszerzett pont és gólarány számít, de év végén az egymás elleni számít azonos pontnál.
Itt is menne a tippelés és a számolás mint eddig csak a végén kellene mindenkinél az 1 vagy 2 legrosszabbat levonni.
Te csinálod a játékot a szabályokat is te szabod meg.
Én csak azért javasoltam, mert szimulátor esetében évek óta bevett dolog, hogy ha valaki net hiány miatt bukja a versenyt vagy nem tud indulni emiatt ne érje hátrány. Egy egész éves bajnokságban 35-40 főnél megoldható a dolog csak vezetni kell minden forduló után a táblázatot.
1. nicko javaslata (kb. „a legjobb és legrosszabb eredményű fordulókat vegyük ki minden játékosnál a pontszámításból”), azaz 26 helyett 24 forduló eredményeit figyelembe véve hirdessünk eredményt.
Nem tartom megvalósíthatónak több okból:
- Óriási munkával jár mindenkinél kieső maximum és minimumpontokat keresni minden fordulóban, az újakat aktualizálni.
- Nem megoldott a csonka fordulók (előrehozott és elmaradt meccsek) kezelése, a hiányos (lekésett) tippelés, stb.
- Erkölcsileg nem támogatható, hogy valaki szerencséjének (bundázásának?) köszönhetően telitalálatot ér el, eredménye mégis azonnal törlésre kerül (ki nem fizetett 5 találatos lottó).
Viszont megvalósítható:
I. Abszolút és relatív (azaz párhuzamosan 2) verseny meghirdetése. Azaz a hagyományos, és a („tippjóság”) alapján meghirdetett játék. Ez utóbbinál megfontolandó, hogy a max. tippszám hány százalékára terjedjen ki a játékjogosultság (50-90%)? (Nyilván a csak egy fordulóban játszó, összesen 14 tippet leadó /de ott telitalálatos/ játékos nem lehet egy 26 fordulós játék győztese).
2. Attila G. javaslata (kb. „a már leadott tipp ne vesszen el, pl. halasztott forduló, stb. esetén”).
Ez megvalósítható, de csak opcionálisan. Azaz:
II. Elmaradt, halasztott mérkőzésekre leadott tippeket nem törlöm automatikusan. A játékosnak joga van újra tippelni, ha nem teszi, régi tippje marad érvényben.
3. Saját javaslataim:
III. Ha a játékos észreveszi, hogy leadott tippje valamilyen hiba miatt nem a tervezettre sikerült (pl. elfelejtett előjel, más tippérték, furcsa formátum, stb.), azt javíthatja 10 percen belül (természetesen a mérkőzéskezdés utáni javítás érvénytelen).
A döntetlen a kézilabdában ritka eredmény. Megfigyeltem, hogy játékostársaim sem nagyon tippeltek ilyen eredményre. Lehet, hogy csak mostanáig? Kedvcsináló:
IV. A leadott „0”-s tipp (döntetlen), találat esetén duplán számít, azaz 100 pontot ér (Joker csapat esetén ugyanez: 200 pont).
Nem kérdés, hogy nevezek a következö szezonra. Egyébként nicko ötlete nem rossz, csak némi finomításra szorul, de ezt illetöen nincs jobb ötletem. Nekem egy javaslatom lenne, persze ellenérvet elfogadok. Ugyebár az őszi szezon végén ilyen-olyan okok miatt elmaradtak meccsek, az ezekre leadott tippek törlődtek. Aztán a tavaszi szezon elején megrendezték öket, de én elfelejtettem rájuk tippelni. S ilyen amikor egy kártyavár összedől, nagy bosszankodásomban elfelejtettem tippelni az elsö tavaszi fordulóra. S innen meg már rá van kényszerülve az ember, hogy hajmeresztö tippeket tegyen, mert például elvileg papírforma meccseknél nîncs értelme azt a kimenetelt tippelni, mint a többsěg. - Jó, mondjuk én elvileg egyébként is hajlamos vagyok hajmeresztő típpekre, s mondhatni szerencsére születtek elég meglepő eredmények is. De... Én teljesen megértem, ha például adminisztrációs vagy egyéb - talán észszerü - okok míatttörlődnek az elmaradt meccsekre leadott tippek. Én mégis javasolnám, hogy ha megoldható, hogy ne törlődjenek. Vagy legyen ez egy speciális eset. Ha vki nem tippel ezekre újból, akkor automatikusanmaradjon az eredeti tipp, ez mondhatni egy mankó lenne. Elvégre az a tipp már megszületett, s nem a mi hibánkból maradt el a meccs. Természetesen ez csak egy javaslat.
Mivel 5 új csapatot üdvözölhetünk az NBI/B játszóházában, feltételezem, hogy új, játékos kedvű kézilabdabarátokat köszönthetek majd tippjátékunkban. Természetesen várom ide régi játszótársaimat is.
A játék megújítására, izgalmasabbá tételére van néhány ötletem, de várom a Ti javaslatotokat is (pl. nicko már régebben jelezte).
Az ötletek megvalósítása időigényes, mihamarabb jelezzetek vissza!
Úgyszintén közöljétek részvételi szándékotokat is, mert csekély érdeklődés esetén NEM indítom a tippversenyt!
Először is gratulálok a dobogósoknak; s mindenkinek az egész éves teljesítményhez! Aranyembernek köszönöm az egész éves lebonyolítást!
Elnézést kérek az olykori bosszankodásokért, OFFolásokért. A nem megtippelt fordulóért elsősorban és a néhány nem megtippelt meccsért elsősorban saját magamra lehettem mérges. - Szerintem 'sokat' kivett belőlem az, hogy a remek kezdésem után az őszi szezon végére nem tudtam visszakapaszkodni a dobogóra; na meg az 'ősszel' elmaradt meccsek. - Viszont akár egyetlen meg nem tippelt forduló is némileg 'orosz rulett-mentalitást' von maga után. Mert hiába tippelgetek az esélyesek győzelmére, ha más arra tippel. Így sokszor tippelni kell az esélytelenekre is; aztán vagy bejön, vagy nem. Nekem néhány meccset leszámítva pechem volt ezt illetően; illetve pont akkor nem bíztam meg az esélytelenebb csapatokban, amikor kellett volna. Szerintem sokat tanultam ebből.
Illetve talán jogosan bosszankodhattam az ominózus Nyíradony-Vasas meccs miatt. Ezt illetően némileg 'igazságszolgáltatás' volt számomra, hogy a Vasas utolsó meccsét majdnem sikerült telitalálatot elérnem. Bár a Vasas 1-gyel túlszárnyalta a tippem, emiatt szerintem nem lehetek rájuk mérges.
Mindent egybevetve a 6. helyemmel - s ennek megőrzésével (olykor rezgett a léc) - kezdőként szerintem elégedett lehetek.
"Jövőre" szívesen csatlakoznék a csapathoz megint, ha lesz játék.
Gratuláció a dobogósoknak és köszönet Aranyembernek a játékvezetésért! Szintén köszönet a végig kitartó játékosoknak mert hát ha a győzelem a fontos mégis csak kell a részvétel!