Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
Nem kérek érte semmit, csak ősszel szóljál, hogy ígértem.
A garten-tól én is rendeltem. Megindultak, de nem tudom, hogy biztosan megmaradnak-e, mert nagyon későn lettek elültetve. Jövő tavasszal minden kiderül.
Hát én azon vagyok, hogy gyűjteményes legyen. :-))
Vannak fás szárúak, lágyszárúak és itoh is, a lágyszárúakon belül elég sok a botanikai fajta.
A 20 fajta is elég szép mennyiség. Esetleg átdobhatnád, hogy milyenek vannak, hátha tudnánk cserélni.
A Duchesse-ből ősszel tudok adni. Nagyon szép a virágja, nagyon finom az illata. Idén már akkora virágfejek is lettek, hogy csak pislogtam. Sok oldal bimbója is van, jövőre kipróbálom, hogy mekkorára nő, ha időben lecsípem az oldalsókat.
Hogy érted, hogy lekéstél a gyűjtemény létrehozásáról?
Azt hittem, sok félém van, közel 20, de ez szinte semmi :)
Persze, nem akarok gyűjteményt létrehozni, arról már lekéstem, de egy hófehér illatost még mindenképpen beszerzek. Nekem a lágyszárúak a kedvenceim, a fásak nagyon lassan fejlődnek itt.
Általában igen, leginkább azokat tudom, amiket külföldről rendeltem, azok eddig mind fajtaazonosak voltak. Idehaza volt jó pár mellényúlás.
Amiket meg az ember az aldiban vesz, vagy bárhol névtelenül , azokat elég nehéz beazonosítani, mert sok peónia fajta hasonló egymáshoz. De a nónémek általában a régi klasszikus fajták szoktak lenni. Vagy magról neveltek, amik sosem fajtaazonosak.
Az itoh peóniákról azt írják, hogy a felnőtt töveken akár 50 virág is lehet.
Hát el kell ismernem, van benne valami igazság.
Az egyik tövemen, aminek oldalsó bimbói is vannak, összességében biztos megvolt az 50. A másikon, aminek nincsenek oldalsó bimbói, azon is volt vagy 30.
Ez a sok eső szétver mindent. A Santa Fee az utolsó nálam, és találtam egy alig szétázott Raspberry Sundae. A sárgás árnyalatot nem találom benne, de hatalmas illatos virágfeje van.
Nagyon szépek! Az a baj, hogy ha nagy is a bokor, ezeknek a csüngő virágú fajtáknak a virágai mindig a levelek közé hajolnak, alig látszódnak. Nálam 7 évesek, és ugyanaz van velük, mint amikor kicsik voltak. A fejlődő levelek a legtöbb virágot takarják.