Első feléhez talán annyi megjegyzés, hogy az olasz, spanyol, francia, német bajnokságban is győznek ugyan nagy többségében az élcsapatok az utolsó ellen, de pl a Pana vagy az Olympiacos bántóan sima meccseket játszik, szinte sportérték nélkül. Ez azért magyarázat lehet.
A kérdés jó, ezt már inkább tőlük kellene megkérdezni. Az biztos, hogy a 90-es években én csak a szlovén tévében láttam kosárlabdát, és egy-egy Ljubljana nemzetközi meccsen (mióta van Euroliga?) pokoli hangulat szokott lenni, kívülről-belülről ismertem anno őket.
Sito Alonsot kivágják, vagy a csapaton próbálnak alakítani valamit Barcelonában??
Egy Panathinakosznál, Olympiakosznál, Fenerbahcénél, vagy Efesnél talán meg lehet magyarázni ezt a kontrasztot, hogy miért van sok néző a 2-3 bajnoki rangadójukon és az Euroliga meccseik többségén, és miért nincs szinte senki a bajnoki meccseik nagy részén (bár a magam részéről többre becsülöm azokat a nyugat európai klubokat - Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Németországban, ahol az utolsó helyezett elleni bajnokin is ugyanúgy megtöltik a csarnokot, mint a Real Madrid ellen - de ez magánvélemény), de egy Ljubljanánál, Arisznál, Partizánnál, Podgoricánál mire fel ez a "gőg"? Ők miért csak az Euroligában hoznának (ha hoznának egyáltalán) komolyabb létszámot?
Igen, bennem is a két szaloniki csapat volt még a kalapban, akin gondolkodtam. De pl ott is csak a komoly meccseken van hangulat. Igaz ha Euroliga meccsek lennének, azt vehetjük komolynak. :)
Te jobban otthon vagy benne, de szerintem a Partizannal nem jönnek az eredmények, azért vannak kevesen. Mikor ők voltak az EL-ben ugyanolyan jó hangulat volt náluk is mint a Zvezdánál.
Amiket láttam yt-n még azt mondom, hogy hangulatilag Aris. A keret erősségét nem ismerem:)
De az egész egy feltételezés volt, hogy ha ilyen szintű csapat lenne ezeken a helyeken, akkor milyen hangulat lenne.
Azért ha csak egy Euroliga alsóházas csapat (mondjuk mint most a Zvezda) lenne képességeiben a Partizan vagy a Ljubljana, akkor visszajönne a hangulat is, hidd el. Éppen az a baj ezeken a helyeken most, hogy a színvonal visszaesett és erre reagálnak így a nézők. De akár a Cibonát is említhetném, ahol mostanság szintén temetői hangulat uralkodik a csarnokban.
Ugyanakkor igazából ez az egész egy felesleges téma, hiszen abból indult az egész, hogy semmit nem számít ez az Euroliga szintjén. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi 16 benne van Európa TOP20 csapata között, tehát a színvonal miatt nincs ok változtatni.
Más. A Barca az első félidőben hajrájában otthon ég elég simán a Murcia ellen. Ha ma is kikapnak, úgy gondolom bele kell dobni a követ a tóba...
Ha a nagyságrendet, a szurkolást és a minőséget is nézzük, akkor szerintem az Alba Berlin, a Hapoel Jeruzsálem, vagy a Virtus Bologna sokkal inkább szóba jöhetne az Euroligában mint említett délszlávok.
Ha már az előbb feltettem a Ljubljana első bajnokiját, itt a Virtus Bologna első idei bajnoki meccsének felvezetése, kb. ég és föld a különbség, és hozzátéve azt, hogy Bolognában mindegyik bajnoki ilyen tekintve hogy a 6 ezres csarnokban 5500 bérletesük van..:
Az a baj, ez már jelentős részben csak nosztalgia. A Podgoricánál az a frenetikus hangulat maximum 2-3 ezer nézőt jelent, hasonlóképpen a Partizánnál, a Ljubljanánál meg még tragikusabb a helyzet, nézd meg csak a legutóbbi hazai BL meccsük összefoglalóját: cipőcsikorgás, semmi hangulat, és ürességtől kongó 12 ezres Stozice Arena...
A Banvit meg kb Körmend nagyságrend 1500-2000 néző egy pici 2500-3000-es csarnokban. Ez mind mind nagyon más nagyságrend az Euroligához képest, és ilyen alapon a Körmend mellett is joggal apellálhatnánk.
Partizan, Buducnost, Olimpija Ljubljana. Sajnos az utóbbi évekhez képest idén gyengébbnek tűnnek, de ha ott lennének... Mondjuk a Buducnost 3:0-lal kezdte a EuroCup-ot, és hát megverte a Zvezdát Belgrádban, ami még a Barcának se sikerült.
Talán még a Banvit-ot, Bayernt mondanám. A törökök nem túl nagy csarnokában jó kis szurkolás szokott lenni, és hát Münchenben is voltak jó hangulatú meccsek. És azért egyik se botta üti a labdát, bár mégegyszer hozzáteszem, nyilván nincsenek a jelenlegi Euroliga szintjén.
Amúgy éppen a Reál szenved Burgosban, itt is nagy hangulat van. :)
Amúgy a spanyol meccset is elkezdtem nézni, de az kb egy negyed alatt eldőlt...
Ma a Digin ismételték, és végignéztem, mert tegnap este nem tudtam a Pana-Fener miatt. Hát, elég hitvány volt a Malaga... Kis túlzással ennél még egy NB1-es csapat is többet tudott volna kezdeni. Védekezésben pocsékok voltak, támadásban még jobban.
Lefeküdtem és járt az agyam, hogy be kellett volna írni, hogy viszont tényleg sok közük nem volt a meccsekhez:)
Viszont nem sok jóval kecsegtet, mikor a 4. negyedben Mccollum és Perasovic elég érdekesen "beszélgetett" egymással. Egyébként ha már a Besiktas ellen buktak, akkor kellett volna kirúgni, így viszont, hogy esélyt adtak neki, hagyni kéne...
Tegyük ehhez hozzá, hogy Perasovic mögött már ott egy feledhetőre sikerült tavalyi idény, okés az Euroligából kihozták a maximumot, de a Besiktas elleni elbukott török bajnoki play off elődöntő nagy kudarc volt. Most sem a 4 vereséggel van a legnagyobb baj, hanem azzal hogy gyakorlatilag mindegyiket úgy vesztették el, hogy egyik meccsen sem volt érdemi esélyük. Muric és Derrick Brown hiánya (utóbbi csak ma nem játszott) lehet valamennyire magyarázat (bár szerintem egyikük sem alapember az Efesnél), de párhuzamnak ott az a Milano (ahol nincs Patrick Young -a kezdőcenterük - és legutóbb már Andrew Goudelock - a legjobb pontszerzőjük sem volt ) akik a keretük erejét tekintve kb hasonló kategória, mégis egy hasonlóan hard core sorsolásból (CSZKA, Real - idegenben, Fener, Barca -otthon) sokkal többet hoztak ki, és nem elsősorban eredményben, hanem a játékban is.
Amúgy én sem azt mondom hogy a 0-4 miatt repül(het), hanem azt vélem, hogy a következő 4-es etapjuk is inkább 1-3 lesz mint 3-1, és onnantól kezdve már nem lesz biztos a széke.
Egyébként ez nekem is feltűnt, hogy a kerethez képest mennyire pocsék az Efes. Ott van Stimac, aki idén szerepelt a szerb válogatottal az Eb-n (ugyan nem sok sót evett meg); Krunoslav Simon, a horvátok egyik legjobbja; Brock Motum, ausztrál válogatott, és még lehetne sorolni. Nem mondanám, hogy ezekkel a nevekkel a Final Fourig menetelnének, de szerintem többre lennének képesek az eddig mutatottnál.
Azért egy Real otthon Valencia idegen, Fener "idegen", CSZKA otthon után én tuti várnék:) Jön egy Malaga (o), Barca, Maccabi (i) és egy Pana (o). Ha ezt lehozzák 3-1-gyel akkor maradni fog. Meg van 2 hiányzója is, az ilyen "kiscsapatok" megérzik ezt. Egy Real röhögve nyer 3 hiányzóval is, mert van mellette másik 12 még így is:)
A Pana engem sem győzött meg eddig nagyon. Ne feledjük: a nyitó fordulóban majdnem 30-at vert rájuk az azóta betliző Barca. Meg ezen a meccsen is szinte végig a Fenerbahce ment néhány ponttal, igazán a végére tudtak fordítani Calathesék.
A hangulat amúgy remek volt, ha már itt szóba került ez is korábban. :) Közel 13.000-en látogattak ki, és hatalmas zajt csaptak. A török támadásoknál ment a füttykoncert, Pappas sorsdöntő triplájánál meg szó szerint megőrült mindenki. :)
Attól függ mi számít megfelelő színvonalnak. Olyan csapatot nem tudnék mondani, aki jelenleg hozná a benn lévő csapatok szintjét. Olyat párat igen, ahol nem olyan sok hiányzik hozzá, de bekerülés esetén hoznának hangulatot.
Azt hiszem hogy Perasovic lesz a következő akit lapátra tehetnek. Szokás szerint, nagyon jó az Efes keret, de mégis, az eddigi 4 Euroliga meccsük alapján (egyikhez sem volt túl sok közük...) eléggé kilátástalanok.
Nagyon más meccs volt a kettő. A CSZKA röhögve nyerhetett volna 30-cal is, de a 2 csapat szinte semmit nem védekezett, főleg az első félidőben, a másodikban visszajött az EFES, de végig kézben volt a meccs. Amúgy nekem is jobban tetszik ez a mostani CSZKA. A tavalyiban tényleg volt, hogy senki nem dobott pontot, itt azért van 3 megőrülni képes ember és ehhez jön még másik 8-9 munkásember.
A Pana-Fener egy kemény, brusztulós, minden kosárért megküzdős meccs volt. Megjegyzem hiába nyert a Pana, nekem nem elég meggyőzőek. Mondom ezt 4 forduló után :)))))))
Amúgy a spanyol meccset is elkezdtem nézni, de az kb egy negyed alatt eldőlt...
Szentséges ég, Pappas mit művelt a Fener ellen! Kb. 2 mp-cel a vége előtt még 68-67-re vezettek Veselyék, erre meg a görög bepörköl egy trojkát, ezzel eldöntve a mérkőzést. Óriási meccs volt! Az Efes-Moszkva már kevésbé... már ami az eredményt illeti, hiszen voltak azért egészen szép megmozdulások azon a meccsen (is).
Én egyébként nem is szeretem ezt a "bővített" keretet. Nekem álom volt az Obradovic féle 8-9 embert rotálunk tavalyi Fener. Nem irigylem az edzőket, mikor 12-15 emberből kell eltalálnod kit játszass, ki van ihletett formában.
Igen elismerem, hogy a tv-n nem jön át a hangulat és ezt sokszor szóvá tettem már a Diginél, hogy ne vegyék már le annyira a közönség hangját, de kb lófingot nem ért. De azt még így "lebutított" hanggal is átjön, hogy az általam felsorolt helyeken tényleg minőségi és hangos szurkolás megy, míg a másik többi helyen egy sima szalon szurkolás. Persze 10e ember "moraja" is elég nagy hangzavart tud adni, de 500 üvöltő ember simán elnyomja őket.
Caseyjones!
Nem mindig Hangának kell megnyerni a meccseket, vannak rá bőven mások is:) Bár röhejesen korai még itt véleményezni a csapatot, de per pillanat a Barca nem állt össze és Alonso is meglepő döntéseket hoz. A fő probléma, hogy 3 totál verhető csapattól kaptak ki. Hol egy Real, CSZKA, Fener?
Kaunasban nagyon. Hihetetlen, hogy az Euroligában már egy ideje a rájátszás közelében sem lévő Zalgiris meccseire még így is rengetegen kilátogatnak. Dugig volt a csarnok a tegnapi, Real elleni összecsapáson is.
Egyébként ha tényező lenne, akkor lenne olyan klub Európában, ahol jobb a hangulat, és garantáltan lenne legalább 7-8 ezer néző, a megfelelő színvonal mellett?
Amúgy szerintem a Crvena Zvezdát jelentős részben éppen a meccseik egyedi hangulata tartja bent az Euroligában, ha nem lenne ott ennyi néző és ilyen hangulat, már rég repültek volna a mezőnyből...
Igen, nagyon sajnálom. Pedig ez egy igencsak nyerhető meccs lett volna. Gondok vannak most a Barcánál.
Amúgy most mintha Ádi egy kicsit visszafogottabb lett volna: nem szórt valami sok pontot emlékeim szerint, és labdát sem igazán kapott.
Néztem a Zalgiris-meccset is. Egy ideig bíztam a csodában, hogy a litvánok legyőzik a Madridot, ugyanis még valamikor a második negyedben át is vették a vezetést. Aztán a második félidőben már volt talán 40-54 is, a végére pedig 20 is lett közte. Kár érte, hatalmas bravúr lett volna, ha a Barca után a Realt is két vállra fektetik Jasikeviciusék.
Tegnap relatíve kevesen (7365 fizető néző) voltak, ezért volt több üres szék ( azon a szinten egy Barcelona nem számít extra nézőcsalogatónak), de így is sem voltak kevesebben mint az Olympiakosz vagy a Panathinaikosz eddigi hazai meccsein...
Egyébként ez tv-n nem jön át, ahogy egy Körmend-Falco hangulata sem, de nem érdemes ezeket hasonlítgatni, mert kb. annyi értelme van, mint az ananászt és a diót összevetni.
Meglehetősen sommásak azok a kijelentések, hogy semmi hangulat, és bezzeg egy Körmend/ZTE stb meccs... Azt kívánom mindenkinek, hogy legyen alkalma, csak az összehasonlítás kedvéért, egy ilyen "hangulattalan" meccset Madridban, Milánóban, Barcelonában, vagy Moszkvában átélni egy 13-18 ezres sportcsarnokban, és garantálom hogy más lesz a véleménye... (ebben speciel azért vagyok ilyen biztos, mert van erről személyes élményem ahol pont körmendi "B-közepes" arcokon láttam a megrökönyödést és áll-leesést egy ilyen helyszínen..)
Géza által említettek közül legalábbis Kaunasban azért nagyon odateszik a litvánok. Ott ez vallás. A többivel egyetértek, Madrid és Milánó nézőszámban lehet erős, de hangulatban kevésbé. Tegnap zavaró volt a sok üres szék egy Barca ellen pl, és a hangulat se ért a múlt heti Körmend-Falco közelébe.