Itt nem személyekről van szó! Elv a lényeg. Soha nem szabad elfelejteni,hogy honnan indultunk. Emberek ez SZÖRNYŰ. Mindenki boldoguljon- ahogy tud. A tutit senki nem tudja. Az igazság az odaát
van, Valamennyien egyszer megfogjuk tapasztalni, talán még ÉN is.
Szia! Ne idegeskedj nem ér annyit. Judit népszerű itt, mert annyi jó tanácsot ad (megérdemli nagyon magasan!), ezért Őt irigyelni lehet, de bántani azért nem!
Én nem szeretem a facebook-ot különböző okok (hadd ne soroljam) miatt, de van, aki imádja. Hát tegye. Judit pedig tegye a dolgát továbbra is itt, mert számítunk a segítségére!
Nem illik ám a fórumot fikáznod. Volt idő, amikor itt tetszelegtél a fórumon, csak már azt elfelejtetted. A facebook remélem nagyobb sikereket ad. Végre kiélheted hajlamaidat.
Nekem valahogy nincs szerencsém a fügével. Először faiskolából vettem, az őrületesen növekedett de 4éves korára sem volt rajta egyetlen termés sem. A mostani egy utcán élő hatalmas bokor gyökérsarja ami most is tele van érett terméssel. A bokromon annyi a másodtermés hogy megszámolni se lehet, de ahogy a megritkult első termés, úgy ezek közül sem érik be egy sem hanem félig kifejlődve lehullik. Rendszeresen öntözöm. Múlt évben kb. 50db finom érett termés volt rajta. Valaki találkozott már ezzel a jelenséggel? Tehetek valamit ellene a várakozáson kívül?
Sziasztok! Emlékeztek még rám? Én oltogattam össze több fajtát, kombi fügefát készítettem, immáron vagy 5 fajtás. Az első igen finom versenyzőket mutatnám. Fajtájuk ismeretlen.. egy mediterrán házikó kőkerítésén bukott át, onnan csentem a zöld ágrészeket egy nyáréjszakán, amelyekkel 2 éve kezdtem a porzós fügémen az oltásokat. :)
Érdekes ez a védjegy-dolog. Ennek a fajtának, illetve konkrétan a nevének csak az USA-ban van szabadalma. (Az Egyesült Államok 2017. április 25-én elnyert 27.929. számú amerikai szabadalma.) Világszabadalmat nem kértek, az nehéz is lenne, mert országonként kellene megtenni. Magyarország területén jelenleg nincs szabadalma ismereteim szerint, ha mégis, úgy megadnád az információt?
Én tudom. Ez van a Firónál is. A felesleget amit leszedek róla a komposztálóra kellene dobnom. E helyett nevelgetem kis cserépben, és megvárom hátha felajánl valaki érte egy kis Little Miss Figgy hajtást. :)
Ha még a Little Miss Figgy-ről van szó, akkor ugye az van, hogy védjegyzett fajta. Tios a szaporítása hivatalosan. Persze nem hivatalosan mindenki azt tesz saját döntésből és saját felelősségén, amit csak akar. De elvilehg tilos az engedély nélküli szaporítása, és terjesztése. :)
Akkor már én is beírióom ide a másik fügés FB csoport linkét, ha már ez csak így megy. Ott is nagyon sok hasznos eszmecsere zajlik a fügéről. https://www.facebook.com/groups/3882013031848770 Gondoltam, akkor ez is legyen már közkincs! :D
Nálam annyi szépséghibája van a dolognak, hogy a Perettámnak nem lesz szép formája. Máris látszik hogy húzódnak el az ágai előre. Hátul, kb 10-12m-re a bokortól óriási fák vannak kerítésen kívül. De megbékélek vele, mert nincs már jobb helyem ahová kerülhetett volna. Viszont egész nap fényben fürdik, ezért bízom a jó termésben. Eddig mediterrán tápoldattal babusgattam. Mostanra annyira szerte ágazhattak a gyökerei, hogy nem győzném a drága táppal. Viszont van számára esővizem amit augusztus közepéig adok neki. Szép. Köszönöm neked! Bőséges termést kívánok!
Köszönöm ezt az információt. A sok eső biztos hogy befolyásolja az ízét, én is látom hogy nagyon megszívják most magukat a szemek.
Nálam a kicsi Peretta rendkívül gyorsan nő, a legnagyobb hajtását vissza is csíptem. Így most 1 vessző helyett 3 vesszőn várhatom jövőre az első termést. De ha csak 1 szemet ad jövőre annak is örülni fogok. Az ilyen nagy szemű fajták a mennyiséget úgyis szűkre szabják. :)
Nálam a Michurinska 10 beérlelte már azt a 4 szemet ami volt rajta. El voltak fagyva az ágvégek. A RdB is leérett már. Ennek alapból kevés az első termése. A Szivaron nőnek a szemek. Egyedül az egyszer termőn van még első termés. Ezt azért tartom, mert akkor is van sok első termése mikor a többin nincs. Másodtermés meg a többin úgyis bőséges, így erről nem hiányzik. :)
Már válaszolt is a német növényáruda. A hosszú szállítási idő miatt nem küldenek.
Viszont néztem a face. csoportban, az ár a szállítási költséggel annyi, hogy nekem nem az sok. Legfeljebb ha valaki majd cserenövényként felajánl a sajátjából hajtást, azt majd elfogadom. :)
Van Firomám ami szintén lényegesen alacsonyabb növésű mint a legtöbb, így beérem vele és azzal a sokkal ami még van. :)
Egy gödör és kettő fügefa, hát nálam is így van. Kicsi a kert, ezért a szükség miatt kordonnak is próbálom ültetni, hátha sikerül. Ültetek egy darabot, de az nem akar rendesen fejlődni, ezért mellé ültetek még egyet. Az eredmény: az első is nekiindul, mintha féltékeny lenne az újabb ültetésre, ezért több helyen párjával vannak. Most még nem bántom őket, hátha meglesznek egymással, bár most még csak kettő éves dugványok, de hét helyen vannak párjával.
Most rendeltem Perettát, és Lila tetmésűt. Ezen kívül van 3 db. nem tudom milyen falyta (de az anya bokor mind jó és szép termést hoz) saját gyökereztetett. Ezeknek akarok kialakítani helyet. Falun lakom ahol ugye még néhol vannak tyúkok. Az udvaron gondoltam (jó nagy) .
Mennyire týúk "álló" a füge fa, ill bokor. A( kialakítástól függően)? A tyúk állóságra a levelk miatt aggódom legaláb 1- 1,5 m magasságig.
A link egy hozzászólásomhoz vezet a csoportban, ahol elmagyarázom, hogyan lehet rendelni egy szlovák webáruházból Magyarországra (tavasszal beszéltem velük, akkor ilyen megoldást javasoltak, gondolom most is működne). A hozzászólásban van a linkjük a füge választékra. Most Little Miss Figgy és Dottato van náluk. SlovenskeTrvalky.sk