Arra esetleg gondoltal, hogy egy Mekiben probalj szerencset elso lepeskent? Sok diak dolgozik naluk, ha pedig egy fele ev mulva fel akarod venni a tanulmanyaidat talan erdemes naluk kezdeni eleinte teljes munkaidoben utana pedig annyit amit a tanulmanyaid megengednek. Biztos, hogy nem egy felsofoku penzugyes melo, de a semminel jobb es ugy tudom eleg rugalmasak munkaido ugyben.
Az uj bankszámlához amit nyitottam kipostázták a bankkártyámat a francia lakcímemre és simán behajították a postaládába: a kártyámat, az adatokat és a pin kódot tartalmazó borítékot..
Se egy aláírást se egy személyit nem kértek az átvételhez.. Szóval magyarul ha kimegyek csináltathatok újat, mert azóta ki is lett bontva és csak az nincs birtokában a kártyám kódjának aki vak..
Baromira felháborít, de csak ismételni tudom magam, hogy nem tehetek semmit.
Amit leírtál az utána járással kapcsolatban az pont az az energia/pénz amit nem szeretnék pluszban nekik ajándékozni.
Levontam a következtetést, legközelebb óvatosabb leszek..
Bár azért egy nyugati országtól elvártam volna, hogy ilyen tipusú okmányokat bizalmasabban kezelnek.
Nekem ezzel most elég jelentős problémát okoztak, de igyekszem a megoldáson törni a fejem, mert erre a számlára sajnos nagy szükségem van.
Na legalább egy valaki van aki érti miről beszélek.
Utóbbi egy hónapban 3 levelet adtam fel tértivevénnyel, amiért külön dijat kell fizetni.
Természetesen egyetlen egy tértivevény sem tért vissza hozzám.
Egyiket a rendőrségnek irtam.
Kiváncsiságból és egyben aggodalomból is bementem reklamálni.
Mondták, hogy ők látják a gépben , hogy átvették, és alá is irták, és azt is hogy mikor.
Nekem még ki is nyomtatták. Persze ez még mindig ne a tértivevény.
Azért külön ürlapot töltettek ki velem. Persze azóta sem jött meg a tértivevény.
A másik kettőt egy nemzetnközi cégnek irtam Párizsba. Most már a harmadik levél megy mert eddig kettő formai okok miatt nem felelt, meg. Igaz honnan is tudhattam volna hogy mit is akarnak igazából.
Honlapjukon csak egy központi szám volt, ami állandóan zenélt és képtelenség volt elérni.
Ja és egyszer még fel is utaztam hozzájuk, és akkor egészen a portáig el is jutottam, ahol mondták, hogy nem engedhetnek be mert ott nincsenek irodák és nincs is kivel beszélnem. 500 km oda és 500 km vissza.
No persze a nem létező irodákban, a nemlétező irodisták 150 euróért 3 hét határidővel csak csinálnak egy igazolást.
A jóságos portásbácsi aztán végül hátbavágott egy előregyártott lappal amin több telefonszám is volt az állitólag nem létező irodisták neveivel és számaival.
Nyilván a személyes zarándoklatommal érdemeltem ezt ki, mert ez még a szent honlapukon sem szerepel.
No azért csak becsúszott a a bibi, mert honlapuk alapján csak 100 eurós csekket küldtem nekik, meg a kért fénymásolatokat.
Erre jött egy előre gyártott dorgáló levél, amiben csak szép kényelmesen beixelték aktuális bűneimet, és mellékeltek egy újabb, szintén előregyártott oktatólevelet,
melyből mos már kiderültek a végső szent elvárások.
Persze az egész fénymásolt dokumentumpaksamétát is visszaküldték, nehogy náluk porosodjon, ha esetleg végső kétségbeesésemben falnak rohanok vagy felkötöm magam.
Persze ma azonnal berohantam volna a bankba hogy, plusz 50 euróval megváltsam bűneimet, de hát ez megint nem volt lehetőség hiszen a szent bankok hétfői napukon alusszák legszebb álmaikat.....
Majd holnap reggel amikor végre kinyitnak, berohanhatok. Persze valamiért véletlenül sem lehet átutalni, csak csekket küldeni postán. Tehát még egy sorbanállás még egy tértivevény töltgetés.
Mindenkinek ajánlom, hogy minden levelet ajánlva plusz tértivevénnyel adjon fel.
Igy nem tudják elsikkasztani. Mert egyébként megteszik...
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Franciaország kommunista állam, csak lefelejtették a köztársaság mellől a nép szócskát.
Szóval Francia Népköztársaság.
Teljesen menthetetlen és javithatatlan a helyzet. ennyire még Magyarországon sem romlottak az emberek.
Itthon két héten belül lejár a munkaviszonyom, aztán némi papír intézés és indulhatok is. :)
A jelenlegi szállásom kb 250 kmre van Párizstól, és habár vonattal 1,5 óra csak az út, az az 55 eur napi szinten megviselne. :(
Az autós bejárás azért is kizárt, mert közveszélyesen vezetek.:)
Tegnap kicsit alaposabban rákerestem neten a kínálatra, és ha csak szobát keresek egész jókra bukkantam, és sikerült felvenni a kapcsolatot a hirdetőkkel is.
Én is utána számoltam már a külkerben lévő lakhatás kiadásainak és tudom nem vészes bérlettel, de ha ezt plusszkiadást hozzáadom a lakbérhez és inkább drágábban lakom beljebb, még akkor is jobban járok. Mindenesetre ha csak távolabb találok, azzal is elégedett leszek.
Tudod itthon évekig jártam be pestre napi 4-5 óra utazással és pont azt a szabadidőt/energiát vette el, amit a környezetem igényelt volna.
Szeretnék következő félévtől tanulni is, szóval fontos, hogy ott spóroljak időt/pénzt ahol tudok.
Próbálkozom még különböző programokkal is, amik az unios tagok elhelyezkedését támogatják, de őszintén szólva még senkivel nem találkoztam akinek tényleges segítséget nyújtottak volna.
Azért optimista vagyok, bár itthon ma már szinte tél volt... nagyon nyomi hangulat van a szürkület miatt.. :)
Sajnos a lakaspiacon teljesen jaratlan vagyok. Mikor ide erkeztunk Del-Franciaorszagbol egy szolgalati lakasban laktunk par honapig utana pedig mikor lattuk, hogy a lakberbol amit kifizetunk akar egy normalis hitelt is torleszthetunk rogton belevagtunk a vasarlasba. Mi 70km-re lakunk Parizstol innen jarok be naponta, es ezzel nem vagyok egyedul... Van aki meg messzebrol jar be, egyreszt a lakashiany, masreszt a parizsi arak miatt. A vasuti ingazoberlet azt hiszem nem tul draga, egy reszet szoktak a munkaltatok fizetni. Nem tudom, hogy lesz-e autod: nem arra akarlak biztatni, hogy autoval jarj hanem, a vasutvonalakkal parhuzamos zonakban keress. A 70 km meg az emberi tureshataron belul van kb 1 ora vonattal.
Igazából a szállással kapcsolatban vagyok megijedve.
Egy ideje már keresgélek itthonról de az önálló lakásbérlés lehetősége az általad felsorolt okokból kifolyólag kizárt, colocationok pedig tényleg csak távol vannak, és még csak nem is olcsóbb..
A külkerületekben rossz a közbiztonság, és a bejárás plusz kiadás. :(
Tudsz esetleg olyan részleget javasolni ami megfizethető és közlekedés szempontjából még vállalható?
Sajnos ez a lakásprobléma is egy azok közül a negatívumok közül amiket farapuci felsorolt..
A munkamorál tényleg katasztrófa, múltkor a vasútállomáson 3 kasszásra jutott 6 vevő, amit fél óra alatt sikerült kiszolgálni.. az éttermekben szemrebbenés nélkül behazudják, hogy sajnos nem értik mit mondok, akkor sem, ha az étlapon mutatom mit szeretnék.. a pénzfelvéttel nekünk is ugyanez volt, hogy előre be kellett jelenteni, az asszisztens vihorászva számolta le az összeget, arról a bankszámláról, amit pár hónappal előtte megnyitni sem akart, mert akkor éppen nem volt munkája az ismerősömnek... az én bankszámlám megnyitásakor rám akartak tukmálni egy telefonelőfizetést, amit úgy adtak elő, hogy ez kötelező egy sima mezei számlához...
De ezeken én is egyszerűen csak túlteszem magam, amíg áthidalható. Engem is felháborít, de ez itthon is megtörténik rendszeresen. Egyszerűbb túllépni rajta és az energiámat valami építő dologra fordítani, mint mérgelődni valamin, ami ellen semmit sem tehetek.
A bizonyítványaim közül csak az érettségimet tettem le franciául, a szakmám magyarul van, de már igényeltem hozzá Europass kiegészítést franciául. Angolból csak nyelvvizsgám van.
Nem a végzettségemnek/munkatapasztalatomnak megfelelő munkák között keresgélek, hanem az egyszerűbb, alapmunkák között. Értelmes munkát külföldinek szerintem nem adnak, bár ezt még valahol meg is tudom érteni.
Még egyszer köszi a kedvességet és a válaszokat. :)
A kozvetlen munkahelyi kornyezetemben nincs semmilyen lezsersegnek helye munkaido alatt igy ott nem erint a problema. Mashol pedig lepereg rolam az ilyesmi, nem szoktam felidegelni magam rajta egyyszereun atmegyek a konkurrensekhez. Volt mar ra pelda, hogy leultunk egy etteremben es minekutan csak egy jo negyedora mulva kerult elo a pincer, hogy megkerdezze mit szeretnenk a valasz eleg egyszeru volt: Most mar semmit... megyunk mashova.
Két hónapja már voltam kinn, van adminisztrációhoz szükséges lakcímem, bankszámlám, telefonszámom
Akkor az az ezek szerint az egyik legalapvetobb adminisztracios reszt sikerult elintezni.
-Milyen alapvető papírokat kell felmutatnom munkavállalásnál?
Az allasinterjuk itt sem masok mint Magyarorszagon: diplomak, eletrajz, motivacios level, stb.
Miből kell hivatalos fordítás?
Ha jol vettem ki a diplomaid nagyresze mar eleve francia nyelvu illetve angol. Szerintem a kepzettsegednek megfelelo helyeken a szemelyzetisek nem fognak fennakadni egy angol nyelvu diploman...
Hogy működik a carte vitale megigénylése?
A carte vitale-t a jovendobeli munkaadod igenyli (o jelent be a hatosagoknak) Egeszsegugyben olvasgass errefele, eleg jol leirjak mikor hol mit tudsz intezni.
Kell-e hivatalos fordítás az anyakönyvi kivonatról?
Erre kaptal valaszt egy nalam aktivabb topiktarstol ;-)
- Itthon 4 évet dolgoztam le folyamatosan, jelenleg jogosult vagyok álláskeresési ellátásra. Elvileg unios tag lévén ez kinn is jár. Ennek mi a menete és milyen papírok kellenek?
Kiadó szobát és munkát keresek, minden megoldás érdekel.
Sajnos sem egyikben, sem masikban nem tudok konkret segitseget nyujtani. Kiindulaskent melo ugyben jard vegig az interim irodakat. A penzugyi szektorban esetleg a Defense negyed kornyeken probalkozz szerintem az ottani irodak szakosodtak erre a tevekenysegi korre. Szallasugyben Parizs belvarosat eleinte felejtsd el, mert egyreszt nagyon draga, masreszt nagyon nagy a kereslet igy a tulajdonosok nagy valoszinuseggel egy biztosan lenyomozhato, kezesekkel rendelkezo szemelyt fognak valasztani egy kulfoldi munkakeresovel szemben...
A rotherhami hatóságoknak tudniuk kellett róla, hogy főleg pakisztáni férfiak gyerekek százait bántalmazták éveken keresztül. Egyesek szerint azért nem léptek, mert féltek, hogy rasszistának bélyegezték volna őket. Tovább »
Az anyakönyvi kivonatot nem kell lefordíttatni mert 3 nyelvű, egyik a francia. Régit nem szokták elfogadni frisset kell csináltatnod. Olcsóbb és gyorsabb mint a hivatalos fordítás.
A fórumot böngészve láttam, hogy több társamnak is kedvesen válaszoltál, ezért arra gondoltam Téged szólítalak meg. :)
Pár hét múlva Párizsba költözöm munka és később továbbtanulás céljából.
Két hónapja már voltam kinn, van adminisztrációhoz szükséges lakcímem, bankszámlám, telefonszámom, de elakadtam az ügyintézésben.
Végigolvastam mindent ami a hivatalos leírásokban szerepel, de még mindig sok homályos dolog van.
Kérdéseim:
-Milyen alapvető papírokat kell felmutatnom munkavállalásnál? Miből kell hivatalos fordítás?
- Hogy működik a carte vitale megigénylése? Kell-e hivatalos fordítás az anyakönyvi kivonatról? Ha igen, hol érdemes csináltatni?
- Itthon 4 évet dolgoztam le folyamatosan, jelenleg jogosult vagyok álláskeresési ellátásra. Elvileg unios tag lévén ez kinn is jár. Ennek mi a menete és milyen papírok kellenek?
(igazából nem segélyen szeretnék élni, de a félretett pénzem X ideig elég, és amíg minden normalizálódik jól jön ez is, főleg ha jár)
- Kiadó szobát és munkát keresek, minden megoldás érdekel. (a lakhatásom egy ideig megoldott Párizstól nem messze, felsőfokú pénzügyes szakmám van, francia nyelvű europass kiegészítéssel, angol üzleti nyelvvizsgával, francia nyelvű érettségivel: bármilyen tisztességes kezdetleges munka érdekel)
Minden apró információért, segítségért nagyon hálás vagyok, már csak pár hetem van itthon amíg lejár a régi szerződésem. :)
Nem is akartam mert nem lehet, egyszeruen csak arra akartam kilyukadni, hogy a vilag minden orszagaban sz@r a helyzet valakinek a szemszogebol, fokent ha ugy latja, hogy minden az o elorejutasat gatolja es mindenki ellene van. Talan ezt hivhatjuk pesszimizmusnak is. Peldakent akartam emliteni a ket orszagot mert ezt a kettot ismerem. Szemely szerint igyekszem optimistan leelni az eletemet a leheto legtobb idot aldozva azokra akik igazan fontosak. Ezt ha akarod lehet onzosegnek, koldokpolitikanak nevezni. Itt a forumon segitek annak akinek tudok es akarok is. Pl vadidegen embereket nem fogadok be a hazamba de igy a forumon keresztul megprobalok jo tanacsokkal szolgalni ha tudok.
Minden orszag bel es gazdasagpolitikajat lehet kritizalni, de szemely szerint valahogy ugy vagyok vele, ha mar adot fizetek akkor talan megiscsak jobb, hogy viszonylag sok embernek szetosztjak es nem egy 2000 fos falu hataraban huznak fel belole tobbmilliardert egy 5000-es stadiont, pont veletlenul a focirajongo miniszterelnok kertjenek toszomszedsagaban... Termeszetesen az elozo ciklusok balos kormanyai is leptek hasonlokat, sot lehet-biztos hogy meg nagyobbakat is, csak ezek mar nem tartoznak a napi aktualitasok koze. Itt Franciaorszagban is lehetne sorolni boven a peldakat mindenfele mutyizasokra (Bygmalion, Cahuzac, stb...) De engem mindez nem is erdekel, mert nem erint. Ezt lehet struccpolitikanak tekinteni de ez se erdekel, orulok, hogy van munkam. 10 ev alatt sikerult egy kellemes egzisztenciat teremtenem, nem szorulok senkire. Lehetne tobb penzem es akkor talan gazdagnak tartanam magamat, de igy is jo. Akkor es azt csinalok amihez kedvem tartja a realis keretek kozott maradva. Magyarorszagrol senem a politika senem a gazdasagi helyzet miatt jottem el, de most pont ezek miatt nem mennek vissza, megse szapulom minden lehetseges alkalommal, hogy milyen rossz lehet ott elni, es mennyire szar a helyzet.
Szerintem annak nincs reális értékítélete aki csak szidalmakat tud szórni egy országra ahol él. Az arab helyzet megint egy másik történet. De ez nem az én külpolitikám. Ráadásul nagyon sok francia(aki tényleg francia) van azon a véleményen hogy hiba és túlzás. Én is egyetértek vele. 3 gyereket nevelek, a férjem dolgozik én dolgozom. Az iskolába reggel hozza a sok arab csaj a gyerekeket úgymond "köntösben"(nem tudom mi a neve annak a ruhának) és nem úgy néz ki hogy bárhová is sietne dolgozni. Ha ez az ország tűri, hát mit csináljak. Magyarország meg tűri a roma túlkapásokat. Belőlük meg otthon van sok és élősködnek az államon. Segélyt csak ők kapnak a magyar családoknak meg halom papírral kell bizonygatniuk a rossz helyzetüket. Na akkor melyik ország és miért is rosszabb?!
Nekünk itt nem szemétdomb. Jobban élünk, van munkánk, megfizetnek, megbecsülnek. Különösen az én helyzetemet ha figyelem. Magyarországon senki nem állt szóba velem amikor melót kerestem. Ugyan 3 gyerek, 1 mindig beteg stb stb. Itt dolgozom. Szinte attól a pillanattól, amióta itt élek. Egyre több munkám van! Hát nekem ez jó! A gyerekeim már 2 nyelven beszélnek!!! Ez is jó! Korrekt orvosi ellátást kapunk és ingyen!!! Vagyis fizetünk érte persze, de a munkaadóink is hozzájárulnak. Magyarországon is fizettünk érte mégsem kezelte ingyen a fogorvos a családomat és engem! Vagy ha igen na az olyan is volt. Nem kaptam ingyen a gyógyszert amikor betegek voltak a gyerekek. Itt nem fizetek érte!!!! Mondom még egyszer! Persze fizetem a biztosítást és a mutuelle-t(hozzáteszem a mutuelle nekünk havi 20 eur az egész családra és nagyon magas a térítési aránya, de ez céges a férjem cége is hozzájárul). A fiam szemüveget hord! Magyarországon 1000 ft jóváírást adtak ha az orvos felírta a szemüvegét receptre. Itt 0 eurot fizetek ha szemüveget rendelek neki. Pedig közel 300 eur egy szemüvegkeret plusz lencse. Fizeti a securite sociale és a mutuelle!
Sorolhatnám még, de minek! Te egy szar országban élsz ezt gondolod. Én meg teljesen másképpen tapasztalom!
Áh ne már de tényleg. Magyarországon is pont be kell jelentened ha pénzt akarsz felvenni, egy bizonyos összeg felett!!! Arról nem beszélve hogy itt 1 eurot is fizethetsz kártyával, szinte az összes üzletben, hivatalban elfogadják(még a parkolóórák is kártyával működnek, persze nem mindenhol és nem mindegyik), vagy a csekket! Nekem van hogy hetekig nincs úgymond kp-m és működik! Betegség!!! Hát az van Magyarországon bőven! Szerintem nagyon sok karakter kéne a felsoroláshoz. Pedig én igazán nem is ismerem jól a helyzetet. Csak a sok ismerős és barát panaszkodik az otthoni helyzetről.
Tényleg ha ennyire szar itt lenni irány máshová, ahol jó vagy jobb. Nem is értem ennyi keserűséggel hogy telnek a napjaid :-)