Nem tudom lehet-e ilyen 'saját' topicot nyitni itt az indexen, majd kiderül.
Azt a pár topikot amit valamennyire követek a személyes profilom "bejárt topikok" menüjén keresztül, sokszor veszélyeztetem offtopikolással, és ennek szeretnék végetvetni e topikkal. (Ahhoz persze nagyon kevés vagyok, hogy saját blogot nyissak.)
Viszont az első olyan élményem, amikor klasszikus zenével ismertettek meg, és nagyon tetszett, az úgy ált isk. 2-3-os koromban volt valamikor a Péter és a farkast hallgattuk meg
Érdekes, pl. bennem nem maradt meg az első koncert élménye... igaz, iskolával voltunk, és akkor 'ciki' volt élvezni velük a klasszikus zenét :( azt tudom, hogy a Zeneakadémián voltunk valami kakaókoncerten, ahol csupa iskolák voltak a nézőtéren, volt egy műsorvezető, amúgy híres ismert ember, és közösen is kellett énekelni...
Kultúrtörténeti évfordulók december 6-án: 1768: Skóciában megjelenik az Encyclopaedia Britannica első kiadása 1806: Megszületett Entz Ferenc orvos, szőlész, kertész 1834: Megszületett Mechwart András gépészmérnök
1920: Megszületett Dave Brubeck amerikai dzsessz-zongorista és zeneszerző (Take Five).
1929: Megszületett Nikolaus Harnoncourt Erasmus- és Grammy-díjas osztrák gordonkaművész, karmester. 1933: Megszületett Henryk Mikołaj Górecki, lengyel zeneszerző, a lengyel avantgárd alakja.
Kultúrtörténeti évfordulók december 5-én 1789: Megszületett ifj. Trattner János Tamás nyomdász, könyvkereskedő.
A korszak nyomdászai közül ő áldozott legtöbbet a magyar irodalom ügyéért, nem érdekelte, ha veszteséges lesz. Működése alatt 827 munkát nyomtatott ki, ebből több mint 400 magyar nyelvű volt. Műhelyét számos időszaki lap is elhagyta, például a Hazai tudósítások és Hasznos mulatságok és a Tudományos Gyűjtemény
1867: Megszületett Józef Klemens Pilsudski lengyel államférfi, tábornagy, aki megteremtette Lengyelország függetlenségét. 1890: Megszületett Fritz Lang osztrák származású német-amerikai filmrendező (Metropolis, M, egy város keresi a gyilkost).
1901: Megszületett Walt Disney amerikai filmrendező, rajzfimkészítő 1901: Megszületett Werner Heisenberg német fizikus 1925: Moszkvában bemutatják a Patyomkin páncélos című fekete-fehér szovjet némafilmet 1911: Megszületett Wladyslaw Szpilman lengyel zongoraművész, zeneszerző, akiről "A zongorista" című film szól. 1932: Megszületett Little Richard amerikai énekes 1946: Megszületett José Carreras katalán operaénekes 1967: Megszületett Tóth Krisztina költőnő, írónő, műfordító, üvegművész.
Fidélio 100 napos kihívás Kihívás elé állítjuk minden olvasónkat! 100 napon keresztül kérünk Titeket, hogy osszatok meg velünk egy-egy zenét! Kommentben várjuk a zene címét, szerzőjét, elérési linkjét (stb.), legyen az bármilyen műfaj és stílus. Sztorizzunk, hallgassunk zenét!
Kultúrtörténeti évfordulók december 4-én: 1866: Megszületett Vaszilij Vasziljevics Kandinszkij orosz absztrakt festő, író 1875: Megszületett Rainer Maria Rilke osztrák impresszionista költő 1956: Megszületett Varga Miklós énekes
Csak az első részét láttam a Young Sheldonnak, de bepótolom, mert az jó volt. Én is nehezen képzelem el hogy bármelyik sitcom kibírná, vagy jó minőségű lenne a 11. évadban.
Kultúrtörténeti évfordulók december 2-án: 1790: Megszületett Kállay Ferenc művelődéstörténész, nyelvtörténész 1906: Megszületett Goldmark Péter Károly magyar származású amerikai mérnök, fizikus 1923: Megszületett Maria Callas Amerikában született görög származású operaénekesnő 1948: Megszületett Gazda István tudománytörténész 1981: Megszületett Britney Spears amerikai énekesnő
Kultúrtörténeti évfordulók december 1-én: 1800: Megszületett Vörösmarty Mihály költő, író 1862: Megszületett Kégl Sándor iranista irodalomtörténész 1906: Budapesten Ferenc József felavatja a Szépművészeti Múzeumot 1935: Megszületett Woody Allen amerikai színész, filmrendező 1946: Megjelenik az Élet és Tudomány című folyóirat első száma
Kultúrtörténeti évfordulók november 30-án: 1667: Megszületett Jonathan Swift ír szatirikus író 1700: Megszületett Árva Bethlen Kata írónő 1835: Megszületett Mark Twain amerikai író 1847: Megszületett Hőgyes Endre orvos 1857: Megszületett Angyal Dávid történetíró 1874: Megszületett Lucy Maud Montgomery kanadai írónő, az Anne-sorozat szerzője. 1875: Megszületett Heim Pál gyermekgyógyász 1878: Megszületett Márffy Ödön festő 1902: Megszületett Kovács Margit Kossuth-díjas szobrász, keramikus-művész. 1937: Megszületett Ridley Scott filmrendező (A nyolcadik utas: A Halál, Szárnyas fejvadász, 1492 - A Paradicsom meghódítása). 1949: Megszületett Temesi Ferenc író, műfordító 1955: Megszületett Billy Idol brit punk- és rockénekes, zeneszerző és szövegíró.
Én erről nagyon régen hallottam. Pontosabban volt vele egy műsor, tán még rádióban, 80-90-es években, akkor mesélte. Azt is tudtam, hogy nagy korkülönbség volt köztük, és, hogy Örkény támogatta, indított el, ebben az irányban. A gondom sokáig inkább az volt, hogy később rákerestem, és sehol nem láttam ezt leírva, és egy idő után azt hittem, hogy valaki mással keverem :)))
Kultúrtörténeti évfordulók november 29-én: 1797: Megszületett Gaetano Donizetti itáliai zeneszerző 1802: Megszületett Wilhelm Hauff német író, meseíró (A kis Mukk története). 1938: Megszületett Nádler István festő
Kultúrtörténeti évfordulók november 28-án: 1632: Megszületett Jean-Baptiste Lully firenzei-francia barokk zeneszerző. 1660: Londonban 12 tudós megalapítja a természettudományok művelésére a Royal Societyt 1757: Megszületett William Blake angol költő, festő 1820: Megszületett Friedrich Engel angol társadalomtudós 1881: Megszületett Stefan Zweig osztrák író, költő, műfordító 1907: Megszületett Alberto Moravia olasz regényíró 1944: Megszületett Komár László énekes 1985: Megszületett Rúzsa Magdolna énekesnő
Kultúrtörténeti évfordulók November 27-én 1701: Megszületett Anders Celsius svéd természettudós, csillagász 1913: Megszületett Benda Kálmán történész 1921: Megszületett Pilinszky János költő 1931: Magyarországon bemutatják a Hyppolit, a lakáj című fekete-fehér filmvígjátékot 1940: Megszületett Bruce Lee hongkongi származású kínai harcművész, színész 1942: Megszületett Jimi Hendrix amerikai gitáros, énekes