A segítségeteket szeretném kérni. Egy ideje megvan a Tamron 150-600-as kályhacsövem, de még nem sikerült olyan képeket készítenem vele, amilyenre vágyom ( nem tudok elég közel kerülni ). Az álcaponcsó még úton, de közben gondolkoztam, hogy hogyan lehetne még tenni valamit az ügy érdekében...
Van egy kert, tele cinegékkel, verebekkel, fakopáncsokkal, rozsdafarkúakkal...meg van egy garázs két ablakkal. Ezeket az ablakokat lenne jó valahogy úgy befedni, hogy lehessen fotózni.
A tükörfólia azért nem jó tökéletesen, mert belülről én is tükröződöm benne. Olyan üveg kellene amin keresztül kifelé tükröződés mentesen lehet fotózni.
Jól olvastam, hogy a detektívüvegek ilyenek? De akkor a komplett üveget kellene cserélnem? ( gondolom az zsebbe nyúlós )
nem tudom, hogy milyen lesekre gondolsz, de ha detektivuvegesekre, akkor keszulj fel arra, hogy az uveg kabe masfel fenyeronyi fenyt elnyel, szoval ha akciot szeretnel fotozni (nem csak beszalloagon ulo madarat), akkor a gyors expoziciohoz (1/2000) vagy fenyeros objektivre lesz szukseged (igy a bigma kiesett, f/8 alatt nem rajzol elfogadhatoan), vagy magas iso-n (1600-tol felfele) is jol mukodo szenzorra. Ilyen az APS-C vonalon nem sok van...
Azzal akkor nem lesz autofókuszod az általad kívánt lencse+extender párossal.
Én úgy tapasztaltam, hogy Canonnál viszonylag olcsón az 55-250-esekkel, illetve pl a 70-300 SP Tamronnal lehet elkezdeni a telézést, ha kell az autofókusz. A továbblépés már zsebbenyúlósabb. Ha használt obik szóba jöhetnek, akkor 150e körül már jó lehetőségek lehetnek a korábbi nagy Sigmák, amiket korábbi hsz-omban említettem, vagy 250 környékén már elérhetőek az újabb 150-600-asok, netán a Canon 100-400 is. Esetleg, ha nem feltétlenül zoom kell, akkor érdemes ránézni a Canon EF 300mm f4 IS-re is. Ezt 200 körül esetleg ki lehet fogni és az 1.4x-ezővel is jól elboldogul, vagy esetleg mér beugorhat az EF 400mm f5.6, mint szintén jó minőségű opció.
Ha olcsón szeretnéd és szívesen elbíbelődsz a manuál fókusszal, akkor meg ott vannak a régi lencsék, amiket adapterrel tudsz csatlakoztatni a géphez.
Még nem írtad, hogy konkrétan mi lenne a célterület és a fotózási mód...
Én is vacilláltam ezen, amikor lett volna lehetőségem egy Canon 400mm/f5.6-ra, ami ugye nem stabis. A profik jókat írnak róla, de magamba néztem és egyelőre lemondtam róla, mert még csak sétálgatva fotózok és akkor jól jönne a stabi a kézből lövöldözéshez. Ha majd halálbiztos lesz a kezem, vagy betelepszek egy lesbe, akkor újra nekifutok az IS nélküli minőségi optikának.
F4-hez szerintem kell az IS. Van aki szerint a fényerő ér többet, mert ott jobban lehet játszani a mélységélességgel. Én állatokat fotózok elsősorban és teljesen kezdő koromban vettem egy IS nélküli telét, mert hogy olcsóbb volt. Akkor háromszor vettem IS nélkülit:először, utoljára és soha többet. Most már haladóbb kezdő vagyok, ha jó formában vagyok -és van fény is - akkor 200mm-t ki tudok tartani, de ettől függetlenül az a véleményem, hogy kell az IS kézből fotózáshoz.
Ha leginkább a hosszú végét használnád kétszerezővel, akkor én inkább azt javasolnám, hogy keress olyan obit, ami eleve tudja azt. A Sigma 50-500, vagy 150-500 talán érdekes lehet ilyen szempontból. Vagy az újabb 150-600-asok. Persze az ár szalad egyre feljebb...
Lenne lehetőségem megvásárolni egy 70-200 f4-es obit illetve egy 2x-es Canon telekonvertert, szerintetek érdemes vele foglalkozni, vagy inkább gyári nagyobb objektívet vásároljak?
Nekem 100-400-as tolózumos van. A szenzorra esélye sincs nyomni a port, mert a vége megbízhatóan van lezárva. Ami igaz, hogy ha kihúzom beszívja a külső levegőt, ha visszatolom akkor kifújja. Ezzel együtt sem vettem észre, hogy jobban porosodna mint a nem tolózum. Amire érzékeny VALÓBAN az a párakicsapódás mert CaF elem van benne. Egyébként a színei - hála a CaF elemnek - sokkal szebbek. Ha a párától sikerül megvédeni, akkor nagyon jó, kb. 6 éve használom.
Már egy ideje bújom a netet egy jó kis teleobi után, de nem igazán találok 200e Ft alatt.
Van 4 obi, ami rajta van a listámon:
Tamron 150-600mm
Canon 100-400mm IS I / IS II
Canon 400mm
Az első szériás 100-400 olyan 260-280e Ft körül mozog használtan, viszont félek a tolózoomtól, mert azt írják, hogy telenyomja piszokkal a szenzort. Ha valakinek van tapasztalata vele, az megoszthatná, ha lenne olyan kedves. :) A második szériás zsebbenyúlós...
A Tamrontól láttam nagyon jó képeket, de kevésbé jókat is, szóval itt is bizonytalanság van.
A fix 400 meg...fix, plusz nincs IS.
Szóval igazából engem is érdekelne, hogy ki-mit ajánl...:)
Üdvözlök mindenkit, szeretnék pár sort írni magamról. Kezdő fotós vagyok, lelkes természetjáró, valamint hivatásos vadász. Rengeteg lehetőségem van kint lenni épített leseken, akár erdőben, akár folyó- és tó parton.
Jelenleg egy Canon EF-S 55-250mm IS II objektívem van, ami sajnos nagyon kevés gyújtótávolságban.
Szeretnék vásárolni tudás szintemnek megfelelő nagyobb gyújtótávolságú tele objektívet!?
Milyet tudnátok ajánlani, a váz jelenleg egy Canon 1100D?
Helló! Nekem van 105mm-es UV szűrőm. Adott alkalmakra, védelemként vettem. Normál helyzetben nem befojásolja a képalkotást észrevehetően. De! Azzal számolj, hogy 105mm átmérőjű "üveglapot" teszel a lencse elé- nagy tükröződő felület. Legyen bármilyen optikai üveg, jelentősen növeled itt már az esélyét a leképzési hibáknak - becsillanások, konzrasztvesztés, részletvesztés. Bár kis mértékben ronthat, de kérdés megéri e megkockáztatni egy vissza nem térő pillanat esetén.(főként 600mm-en pl állatot fotózva). Ahogy nemethla is írta, a napellenző komoly védelmi funkciókat is ellát már ezeken az optikákon. Jobban jársz egy "hagyományos" objektív sapkával. Bevált.
Ó köszi! Van most nálam egy 300/2.8, de a sima TC20EII nem igazán a barátja. De mindenhol azt hallom, hogy az elődhöz képest végre egy tisztességes konvertert raktak össze. Most közben jó áron találtam egy Tamron 150-600at, úgyhogy egy időre jegelem a konverter kérdést, de még nem biztos, hogy örökre. (:
Nekem jók a tapasztalataim. Véleményem szerint jól eltalált tekonverter.
AF-gyors pontos továbbra is, képminőség is ok, nem lágyítja szét.
(Nyilván a vájtszemű temészetfotós kollégák találnának hibát a szélben lengedező mókusszőr élességgel kapcsolatban, de nekem megfelelt.)
Nem kezdtem keresgélni olyan képet, ami a 70-200/2.8 VR2-vel készült, de pl. 300 /2.8 IF EDII alá téve kb. ilyen a képe (a nem butított eredeti jobb is):
Sziasztok! Használ e valaki Tamron, Sigma esetleg Canon nagyobb teleobjektívhez, aminek 90-105mm a front lencséje védelmi célból UV szűrőt? Igazából az érdekelne, hogy mennyire befolyásolja a rajzolatot, mennyire észrevehető. Vannak pl. kifejezetten Sigma 105mm UV szűrők, igaz csekély 90eF környékén,de láttam professzionális UV szűrőket ilyen méretekben Hoya ill. B+W márkában. köszönöm