Volt ott tűzoltókészülék is. Több is, mint ami elő volt írva.
Volt tűzjelző is, minden előírásnak tudtommal megfeleltek, rendszeresen ellenőrizték is őket, mindíg minden rendben volt.
Sajnos ilyen tragédiák előfordulhatnak.
De például lehetett volna ez egy sima tűzeset is, halálos áldozatok nélkül, ha a tűzoltóknak megfelelő felszerelésük van. Talán ott kellett volna kezdeni a baj megelőzését!
Szinte minden tragédia megelőzhető lenne. Csak éppen annyi van belőlük, hogy valahogy mégsem előzzük meg őket. Amit pedig megelőztünk, abból nem lett tragédia, tehát nem tudjuk meg, hogy megelőztük. Nagyon ritkán van az embernek olyan érzése, hogy "De jó, hogy így tettem! Mekkora tragédiát előztem meg vele!". Pedig két mozijegy árából megvehetnéd a tűzoltókészüléket a gáztűzhely mellé.
Azt hiszem ebből a válaszodból döbbentem rá, hogy az elkövetkező napokban, hetekben, nem a tűzoltóság helyzetét fogják gorcső alá vetni, hanem a lőterek szabályainak, előírásainak betartását figyelik, fegyelmezik és bírságolják majd. Az gazdaságosabb.
"Az mindenesetre érdekes, hogy azok, akik ott voltak kerülik a nyilvánosságot." Miért? Te mit tennél, ha az orrod előtt halna meg három ember, aki kimentett, vagy aki a bajtársad volt? Rohannál a bulvártévébe, hogy azonnal interjúvoljon meg valaki?
Azt hiszem ebből a válaszodból döbbentem rá, hogy az elkövetkező napokban, hetekben, nem a tűzoltóság helyzetét fogják gorcső alá vetni, hanem a lőterek szabályainak, előírásainak betartását figyelik, fegyelmezik és bírságolják majd. Az gazdaságosabb.
Több oka is lehet, akár elektromos rövidzárlat, akár súrlódás. Nem tudom.
Igaz-e az, hogy AK-47-es géppisztollyal gyakorlatoztak a lőtéren?
Erre nem tudok mit mondani, ez egy akkora ökörség. Már elnézést, hogy így fogalmazok, de ez az AK-47-es egy automata katonai fegyver, ami polgári kézben nem lehet. Nálunk az egyesületben kizárólag legális dolgok működnek, éppen ezért AK-47-esek, pláne ahogy Demszky úr mondta, hogy gépkarabélyok, ez egy kicsit meredek. A BRFK a számunkra kiadott lőtérengedélyt minden létező kézi lőfegyverre adta ki, ami sport célra használatos.
Mivel lőttek a baleset idején?
Sportfegyverekkel. Két maroklőfegyverrel és egy SA-85-ös sportpuskával.
A hírek szerint négyen voltak a baleset idején a lőtéren. A lövészetvezetőn kívül még ketten az egyesület tagjai voltak, de volt egy civil is. Ő hogy került oda?
Nézőként.
Mi történt a baleset idején?
Észlelték a füstöt, megpróbálták eloltani, a lőtérvezető a hivatása magaslatán állt, két irányból próbálták elfojtani a lángokat ketten, a harmadik ezalatt értesítette a tűzoltókat. Mikor látták, hogy nem győzik a tűz oltását, abban a pillanatban a lövészetvezető utasítást adott a lőtér elhagyására az eszközök hátrahagyásával. Mire a tűzoltók kiérkeztek, ő már a helyszínen várta őket, hogy levezesse őket a tűzfészekhez.
Mikor tartottak utoljára tűzoltósági ellenőrzést a lőtéren?
Májusban. A lőtéri berendezések tökéletesen működtek. Az előírt egy, 12 kilós poroltó helyett kettő volt a helyszínen, ami működött is, az automata tűzjelző berendezés szintén működött, a kézi berendezés szintén működött, a telefonvonal működött, a vészvilágítás működött, tehát a lőtér tökéletes műszaki állapotban volt.
Lenne tippem nekem is bőven honnan lehetne átcsoportosítani a szükséges költséget a megfelelő felszerelésekre. S az sem indok számomra, hogy esetleg ritkán használnák a védőfelszereléseket, munkaeszközöket. Sőt! Annak csak örülnék. Nem kellene ilyen és hasonló tragédiákról olvasnom.
Na akkor, mint BME lőtérlátogató felhomályosítom a T. egybegyűlteket.
A lőtéren található FÉG gyártmányú félauto sportkarabély helyes neve SA85, nem 58!!! Ez egy AKM-,de csak egyes lövéseket tud, nem lehet vele sorozatot lőni!
Amúgy a fegyvert engedéllyel tartották, csak úgy mint a többit. Magam is lőttem vele.
Semmiféle illegális fegyver soha nem volt ott.
Szerintem nem a fegyver miatt gyulladt ki a lőtér. Nem a teljesítménye miatt! Egy szaros vadászpuska akár többször erősebb lőszert is lőhet, mint ez a FÉG sportkarabély.
Akármi okozhatta a tüzet, várjuk meg a vizsgálat végét!
Az igazsághoz hozzá tartozik,hogy az alagsor tényleg egy útvesztő. Rengeteg lom volt a folyosókon, eléggé sok éghető anyag is, ami NEM A LŐTÉRÉ volt, hanem a BME-é! Tehát nem biztos,hogy a tűz továbbterlyedése kizárólag a lőtér felelőssége.
A tűzoltók hiányos felszerelése pedig az életükbe került :-(
Ezen kellene elgondolkodni!
Nem a fegyverek miatt haltak meg!
Ismerve a lövészetvezetőt, biztos vagyok benne,hogy minden szabályt betartott/betartatott.
Ha egy kibaszott labor gyulladt volna ki, akkor most az egyetemet kellene megszüntetni?
Nem a lőtér volt ott a gond. Sokkalta veszélyesebb anyagok vannak az egyetem más részein.
Reggel a TV-ben lejátszották a felvételt, ahogy a tüzoltókat eligazította a pince alaprajzon, hogy pontosan mi merre van. Kézben volt vagy 4 kinyomtatott alaprajz.
Tipikus példa, amihez kézügyesség kell, csak az nem minden. Egyrészt, mert a mérnöknek is lehet olyan (az anyagismeretet pedig megtanulja), másrészt mert nemcsak kézügyességet kívánó szakma van, harmadrészt mert nemcsak mérnök létezik, mint a felsőfokú végzettség fajtája, kategóriája, vagy mi is.
Szerinted amit a kereskedelmis évekig tanul, hogy hogyan kezeljen egy pénztárgépet (előre is elnézést, tudom, hogy mennyi mást is kell még tudni, csak ez most példa), azt egy magasabb végzettségű, más képességű ember mennyi idő alatt látná át? Amíg nem volt ennyi számoló- és számítógép, hányszor volt probléma egy szimpla összeadás vagy szorzás is? Én még emlékszem. De ez már tényleg off lesz.
"Dupla palackkal, egy ilyen riasztóval túlélhették volna társaim a keddi tűzesetet. De most három baráttal kevesebben vagyunk. Még hányan kell elmennünk? Holnap az lehet a hír, hogy a 2005-ös év tűzoltója meghalt, mert nem volt a lábán csizma. Miért a tűzoltóság a belügy mostohagyereke?" - tette fel a kérdést Benke Donát. "
Peldaul a hetvenmilliot erre lehetne forditani a Medgyessy utaztatasa helyett.
off Erről beszélek. Mindenki a maga helyén értékes lehet. De bárki azért felsőbbrendűséget érezzen, sugaljon vagy érzékeltessen másokkal szemben, mert elvégzett egy egyetemet, bunkóság. Márpedig sokan megteszik, holott igencsak beletartoznak az általad írottak közé...vagyis a lényeg, papírja legyen róla. Most érdekes módon, nem jut eszébe senkinek Magyar Bálint, hogy ennyire, vagy annyira züllesztette le az oktatást...van papírja, ő a Jani...hogy mit tud, mellékes. On