A 91 éves nagyanyám vad őszibarackja. Már csak a kéreg van meg, annak is csak a fele és még azon is van egy ökölnyi lyuk, de mégis tele van virággal és termés is van minden évben. Nem tudom meddig húzza még.
Kérdésem a hozzáértőkhöz: kell-e jelen körülmények között permetezni tafrina ellen, s mivel? Tavaly elmulasztottam, így nagyon tönkrementek a fáim, némelyik talán nem is fog magához térni soha.
Hogy ne csak rosszat mondjak az új fajtákra a már máskor is dicsért Sugartime nagyon jól bírta a hideget . Springcrest ideje tehát korai és szinte nem találtam fagyást rajta de jól bírta a Springlady is ebben az érés időben .
Amúgy jól látni hogy nem szállított hanem kisugárzásos fagy volt mert az érzékeny fajták teteje bírta alul fagyott . Ha már nem lesz kár akkor nincs nagy gond mert mostani állás szerint pont jó lesz így megspóroljuk a ritkítást .
Szerintem is a régi fajták a fagy szempontjából jobbak később indulnak. Meg van még egy nagyon fontos dolog ami az én tapasztalatom ,hogy megfelelő alanyt kell választani. A mai tudásommal és a mostani időjárás mellett nem választanák GF alanyt. Nagyon korán beindulnak sajnos. Sajnos az őszibarackok is az elfagyás határára kerültek.
Kivettem egy alig fejlődő early redet és a helyére ment végre remélem egy tényleg vérbarack. A lényeg, nem volt szívem kidobni beraktam középre, új gödör kellett, tömény agyag a talaj, ahol nem javítom.
Egyetlen előnyét tapasztaltam, így több hét (lassan hónap?) sivatag után is volt nedvesség tartalma.
Most néztem az őszibarackokat és a " modern " fajták bizony elég rosszul szerepelnek . Meg van minden virágbimbó de a bibe el van fagyva . Elsősorban a Royalsummer és a Saggitaria de a R gem is meg a Magic nektarin.
Aki most keres fajtát jól válogatása meg milyet ültet mert van jó pár ami nem a mi klímankra való. Érdemes a ' jól bevált " régi fajtáknál maradni esetleg olasz fajtákat , de mindenképpen kerüljük el a kaliforniai nemesítéseket .