Az utóbbi fél évszázadban Magyarországon óriási számú abortuszt hajtottak végre. A meglévő adatok csak a legális művi terhességmegszakításokra vonatkoznak, nem számolva bele a törvénytelen beavatkozásokat és a spirál, valamint gyógyszeres abortív hatást előidéző szereket. 1950 és 1980 között összesen 4 528 240 abortuszt végeztek, azaz átlagosan naponta 325-öt. Az abortusz hirtelen 1956 után hatalmasodott el. Ekkor engedélyezték államilag, miután a Ratkó-törvényt feloldották. 1957-1966 között 1 642 417 abortuszt végeztek, az évenkénti átlagos szám 140-180 ezer közötti volt. Az abortuszok száma ezen a magas szinten állandósult 1973-ig, majd a fogamzásgátlók hatására csökkent és 1977-től a teherbeesés elleni védekezésnek a hormonális fogamzásgátlók szedésével történő gyakorlata terjedt el. 1967-1976 közötti tíz évben az abortusz 1 616 787 volt. Ebben az időszakban voltak évek, amikor az abortuszok száma kétszázezer fölé emelkedett, majd 1974-től 100 000 alá csökkent. 1977-1987 évek közötti abortuszok összes száma egymillió alatt maradt: 902 286, az éves abortuszok száma pedig 78 000-90 000 között ingadozott. Az utóbbi években átlagosan 120 000 abortuszt végeztek Magyarországon.
tudtam én ezt de: (és most örömök a szállítmányozásból)
november közepén kaptunk egy szállítmányt Ausztriából, amit azonnal kivittünk a címzettnek, aki nem vette át. Arutulajdonos úgy döntött, hogy a visszfuvar többe kerülne, mint a virághagyma, ezért megköszönve a fáradozásunkat írásba adta, hogy a dolgozóinké a cucc. (4 db 2 méter magas palettán....) Nem tudtam az októbert produkálni, ezért nov. végén a havazás előtt lett letéve....
Igen, Az egytemen mi is durbintottunk, ha már végképp nerm volt másra pénzünk.:))) Volt még asszem a Kocsis Irma, Dankó Pista és más minőségi szeszesalkoholok. No meg Kisvárdai Szseszipari vállalat kiváló császárkörte, barack és dióízű likőrjei. Azóta is kiráz a hideg, ha eszembe jut hogyan recsegett a kupakja csavaráskor a beszáradt cukortól.:(((((
Cheesecake az van, a turo nem olyan allagu mint otthon, nem olyan szaraz. Az"en idomben" pillepalackban volt az otello (zweigelt, kadarka, durbincs sogor), de mint mondta mi inkabb a rovideket es a sort ittuk. A bor azon szaktarsake lett akik bennragadtak az alkoholizmusban, es az egyetemi evek alatt is kronikusna idultek. Nekem mar csak a pofam nagy harom-negy sornel ha tobbet iszom, jon a masnap...
Tejfol van, kifogastalan minosegben. Turo nincsa, de ez megszokott Magyarorszagtol nyugatra. A doboz leves persze nem egy vasarnapi diszleves, de valahol feluton van a Knorr-levesek iranyabol. A tetrapakkbol ivas, nos ingen... boldog gimis evek, bar mi akkor inkabb vodkaztunk :-)
Meg ne győzzé' má', hogy Ámerikába is lehet normális kaját venni!!! ;)
Én ugyan soha nem jártam ott, de amióta bevezették a kábeltévét a falunkba, azóta látom, hogy azok a sokféle nípek vitték magukkal a serpenyőjüket meg az étkezési kulturáltságukat oszt nem mindegyik issza tertrapakkból az othellót, amit ugyi szintén az ámerikaiaknak köszönhetünk..
Monnyuk dobozos húslevest ezután sem fogok főzni (ha mégis akkó lűjjetek fűbe, hogy ne szenvedjek tovább..), mer azt két-háromféle marhahúsból, ritka csonttal, platton megpirított felületű félbevágott hagymával (amin rajta van a haja), friss zöldségekkel stb. szeretem... :))
Van egy jo nagy tevhit az amerikai junkfooddal kapcsolatban. Hogy ti. csak azt lehet kapni. Kezdjuk ott, hogy Szentlajos az egyik legnagyobb nemet varos az allamokban, az itteni feherek tobb mint fele neme, ez ugy lehet egymillio ember. Otodik-hatodik generaciosak. A masik ilyen hely Milwaukee. Ennek megfeleloen a ket legnagyobb sorgyar: Szentlajos (BUD) es Milwaukee (Miller). Ennek megfeleoen husbol, felvagottbol, hurka-kolbaszbol, szalonnabol, toportyubol, savanyukaposztabol nagy a valasztek es mind kituno minosegu. A savanyukaposzta minden otthoni bolti kaposztat ver, de meg hazinak is elmenne sok helyen. "kosher dills" neven kivalo kapros csemege uborkat arulnak. Van csulok, korom, minden ami a jo nemet kajalashoz kell. A sok olasz bevandorlo miatt (meg egyebkent is) a kozeli abc-ben jobb a zoldseg-gyumolcs felhozatal, mint a Nagycsarnokban Pesten. Arulnak olyan spagettiszoszt, ami tartositoszer es cukormentes, teljesen korrekt paradicsomizu. Aki akar, es meg tudja fizetni, nyugodtan ehet minosegi finom etelt. Van olyan bolt is kicsit tavolabb, ahol mar minden bio, es kifogastalan minosegu. Ebben a boltban vettem peldaul fozesi celokra dobozos huslevest(!) a dobozon az osszetevok kozott csak szokasos husleves-alkatreszek voltak, semmi mu. na persze, gondoltam magamban, majd biztos pocsek lesz. Azota nemcsak hasznalom, hanem fozok bele egy kis mirelit vegyeszoldseget es siman megeszem magaban. Ha szeretett gimnaziumunkban ilyen leves lett volna Frikusz urnak nem kellett vlna sztrajkot szervezni... Sor-bor fronton ugyanez a helyzet. Persze van a vizizu amerikai sor, de sok "microbrew" ceg foz teljesen korrekt sort. Pilseni, barnat, mindenfelet. Kicsit draga, de ott van a polcon, van piaca. A rossz amerikai bor is csak legenda, a tizdollaros bor siman felveszi a versenyt (ha epp meg nem veri) az otthoni 1700-1800 forintos borral. A hatszaz forintos palackozott bor meg mindenutt pocsek. De van peldaul szinten a sima ABC-ben modenai balzsamecet egyenesen Olaszorszagbol, korulbelul tizfajta liszt, minden. Az mas kerdes hogy a legtobben nem ezt eszik, de az, hogy az amerikaik junkfoodot esznek es semmi jo nem kaphato ott, az onnyugtato altalanositas. A legtobb magyar MG termek fenyevekre van attol, hogy egy amerikai abc polcara kerulhessen...
Majd a hetvegen sutok megint. HA sutok. Lehet inkabb hanyagolom.
Kezdjük ott, hogy honnan veszel tejfölt vagy töpörtyűt. Mert ezek nélkül pogácsát sütni...... Esetleg vehetsz bóti leveles tésztát oszt reszelsz rá egy kis sajtot.:)))
a sportbaratoknak itt nincs mozgolepcso az emeletre mint egyes amerikai konditermekben :-)
És lépcsőznek a sportbarátok??? Hihetetlen......:))