SZIA!
Annyiféle fórumban folyik erről a vita, gondoltam nyitok 1 konkrét topikot ez ügyben.
Szóval ide jöhetnek a KOMPAKT vagy a DSRL előnyei, hátrányai.
Te miért választottad azt, amit?
- van egy FUJI S5000-es gépem, és egy CANON EOS300D, néhány obival. Azt tapasztaltam, hogy a 300D-vel fényképezés után kézbevéve az S5000-t, sokkal jobb technikai minőségű képeket tudok vele készíteni, mint azelőtt, mikor még nem voltak DSLR-es tapasztalataim. Nem tudom, figyelt-e meg közületek valaki hasonlót ?
- volt alkalmam egy Olympus xx kompakt géppel és a 300D-vel fényképezni egy osztrák, (Hundertwasser tervezte) templomban. Hát itt aztán - témánál maradva - ég és föld volt a kettő közötti különbség. Az Oly-t 2-3 kép után visszaadtam a tulajának ...
- Igényszintek: van akinek elegendő a bemozdult, rosszul fókuszált kép is, a 'jé, a Pista bácsi is rajtavan' neki tökéletesen elegendő. Nehogy bárki sértésnek vegye, de nem egy, és nem is két emberrel találkoztam, aki ilyen vagy ehhez mérhető felkiáltásokkal néz egy képet - vagy épp egy esküvői képsorozatot. Nyilván neki a Pista bácsi jelenléte a mértékadó, a többi nem számít.
Annak, akinek kevésbé gyakorlott a szeme, hiába is hívod fel a figyelmét bizonyos problémákra, nem fogja érteni, vagy esetleg félreérti - másképp súlyoz. A gyakorlat jó esetben meghozza a szemlélet változását is.
Szerintem arra kellene vigyáznunk, hogy a fényképezés öröme legyen az elsődleges, és ez bármelyik kompakttal pont ugyanúgy elérhető, mint a legkomolyabb DSLR szettel.
Egykori autóvezetés oktatóm kedvenc mondása volt: ' A Trabantnál nincs jobb autó, csak szebb és kényelmesebb.'
a "mit mért mennyiérten" pedig felesleges sopánkodni, mindent töbszöröséért adnak mint amennyi az előállítási költsége. ez a fogyasztói társadalom így működik, ez az alapja, többek között így lehet eltartani azt a rengeteg embert aki nem közvetlenűl a termelésben dolgozik [marketing, az egész szolgálltatás, kereskedelem, az adókon kereszűl az állami szféra stb.], ha ezek az emberek nem keresnének pénzt, nem lenne aki ezt a sok sok évente lecserélendő szemetet megvásárolná. nem tökéletes ez a rendszer se, de ez legalább működik hosszú távon is.
Én nem azt mondtam, hogy baromi drága ( 165e ) egy d5d-t gyártani, persze hogy nem, én azt mondtam hogy még egyenlőre elég drága mulatság venni uj DSLR gépet és még sokáig nem is lesz olyan baromi olcsó mint egy digikompakt.
A legolcsobb a d50 ha jol tudom. 150e forint csak a váz.
"Filléres dolog összehozni bármilyen hártartási műszaki cikket!"
okés, akkor hozz össze egy db fényképezőt fillérekből és add el amennyiért gondolod, vagy tudod. Mivel ilyen ugysem lesz sztem, ki kell fizetned a kemény pénzeket érte a boltban, vagy használtban. Ha nem fizeted ki asse probléma, akkor várnod kell, mig le nem megy annyira az ára amennyiért neked megéri megvenni.
Én azt mondtam erre, hogy én inkább fényképezek, mint várok. És olyan géppel amilyenre szükségem van, és persze amit megengedhetem magamnak.
Egy hátránya van a gépednek, ami számomra kizáró ok lenne, hogy 110mm a teléjének a vége. Számomra a mostani 370mm a kb. megfelelő fókusztáv, és még néhányszor ez is kevés. A wide ja pedig 37mm a gépemnek ez meg sok soxor.
Nah ez az egyik oka, hogy DSLR-re váltok, legyen széles látószög ha akarom, vagy épp 300-as tele, egy makró obi, és kifujt. Mindezeket nem tudom hogy tudnám elképzelni egy digikomapktban. 28-450-es fókusztáv.
Filléres dolog összehozni bármilyen hártartási műszaki cikket!
A XXI. században vagyunk nem a 60'-as években!
Abban igazatok van hogy mire igazán leesne vminek az ára (300D => 350D) addigra jön egy kis "ráncfelvarrás" meg az olyan hibák kijavítása amit beleterveztek az előd modellbe. (=hogy aztán ki lehessen adni a "jobb" utódot újabb hibákkal, stb).
Hogy ne másnak a gépét fikázzam, az enyémet hozom példaként (Olympus C-7070wz):
Előnyök:
-Robosztus, időtálló magnézium váz, nem fröccsöntött műanyag
Ok, konkrét gépösszehasonlitás, de azért annyira nem egyedi eset, mint a gyakran felmerülö nagy érzékelös R1 ami egyedül állo. Külsö vakus kompakt igencsak sok van, az ultrakompaktokon kivül a legtöbb kategoriában megtalálhato nem egy tipus ami külsö vakus. Persze a többség sima középpontos, de pl a minolta Z szériás gépeiben is, az A szériás gépekben is rendszervaku csatlakoztathato (egyedi vakupapucsot használ a drága) És ha ilyen sok kivétel van, akkor már nem biztos, hogy a meghatározás olyan jo. Persze mindez az én véleményem, de szvsz ez a pont nem az, ami kimondottan dslr tulajdonság lenne. Mindemellet az összes kompakt (amin van vaku) alkalmas külsö vaku használatra, bár ez a slave dolog már eléggé gyenge érv, de erre "Márpedig a digikompaktok több mint 50%-nál nincs lehetőség külső vaku használatára." azért konkrét cáfolat (13e ft egy soligor slave vaku elövillanás számláloval), hisz nem irtad bele, hogy közvetlenül a gépre csatlakoztatott külsö vaku használat (pedig mint tudjuk, a pontos definiciokat szereted:)))).
ujonnan sosem lesz a d5d 50e forint. mivel majd egy éves lesz, 1 év mulva ilyenkor kivonják a forgalomból. 2 év mulva is sztem kb 100e HUF lesz a használt ára.
HA 50e ért akarsz DSLR-t venni magyarországon, ujonnan, akkor szerintem 10 évet kell még várnod kb.
Én nem várok annyit, számomra sokkal fontosabb hogy lesz egy olyan gépem amivel majdnem minden körülmények közt tudok majd fotózni, és 10 év alatt legyertanék vele 50e képet. Percig se bánnám ezt követően, hogy összespóroltam rá a pénzt.
és sajnos a gyártási oldalon is csak az elektronika (meg esetleg persze a munkaerő) tud olcsóbb lenni, a mechanikus és optikai alkatrészek nem, így bizony a spórolós gyártás meg is látszik a kivitelen
Ez már nagyon offtopik, de abszurd az a várakozás, hogy a gyártási költségen kívül az összes többi a töredékére csökken, hosszan lehetne sorolni, pl. a boltban nem fognak fűteni.
Akkor nem értettünk félre... :) Ha megnézed az objektívek és az ilyen szintű analóg SLR vázak árának alakulását az utóbbi évtized(ek)ben akkor talán magadtól is rájössz hogy kb milyen DSLR-re számíthatsz majd 50e ft-ért.
Lehet kívánságlistát írni és álmodozni, de nincs értelme. Ha a gyártási költség a negyedére esik, a kereslet a négyszeresére nő, és a részvényesek sem a saját érdekeiket nézik, akkor lehet, de ez esélytelen.
Aham, akkor térjünk vissze erre a "témára" akkor ha már a kezedben lesz az a fincsi 50e-s DSLR, addig meg maradjunk a tényeknél. Ennyit nem fog erősödni a forint mielőtt eurora váltunk... :)
De, általánosságban a digikompaktok hány %-ra lehet külső vagy rendszervakut csatlakoztatni????
Sok-sok kivétel van, amiről érdemes beszélgetni, de ha trendekről van szó, akkor olyan tulajdonságokat szoktak emlegetni amely az adott csoport több mint 50%-ra jellemző.
Márpedig a digikompaktok több mint 50%-nál nincs lehetőség külső vaku használatára.
"Pl. nagyteljesítményű külső vaku, HSS, hátsóredönyre szinkronizálás.
Könnyedén felül tudod birálni az expoziciós adatokat (A,M) , de a mótivumprogramokat sürgössen el kell felejteni." Ez se kimondottan DSLR specifikus, a kedvenc példagépem (minolta A1-2) Együttmüködik a minolta rendszervakukkal fullosan akár drot nélkül is, alapbol a beépitett vakuval van hátso redönyre szinkron, 1/1000-es vakuszinkront simán tud, vakuteljesitményt lehet kompenzálni, van szinkronkábel csatlakozo, A/M modban teljesen én irányitom a gépet nem ö engem, elentétben a másik kedvencemmel (300D) ahol 1/200 a vakuszinkron, nincs szinkroncsati és ö mondja meg, hogy mérjek fényt...
szerintem korrekt, mert nem csak hasonló tartományt próbáltak lefedni, de az obik fényerejét is figyelembe vették a 10-22-t akár hagyjuk is figyelmen kívül: már a 17-40, 27-40 is közel 3x annyiba került
Csak azért vitatkozom mindenkivel, mert a DSLR előnyeinél mindenki elsősorban a nagy érzékelő tulajdonságait sorolja.
Most már, hogy világos, hogy mennyivel kevesebb fotonból gazdálkodik egy szappantartó, az összehasonlítás helyett érdemesebb lenne rácsodálkozni, hogy jó dolog, hogy más is működik.
A papírkép valamiért más, vagy csak nem tudom, hogy mit kell nézni. Mostanában egy szkennelt régi negatív a monitoron egészen csapnivaló volt, de A3-as papíron már nagyon szép. Egy 10x15-ös papírkép alapján nehezen tudnék a minőségre mit mondani.
Tk. egyetértünk: aki a képminőségre hajt, az ne vegyen DSLR-t kitobival (alsó kategóriás obival). De a váz előnyei azért megmaradnak, benne a nagy érzékenységű, kis zajú, nagy színhűségű érzékelővel.
És persze megint csak előjön, mire kell az a gép. Mert pl. ha kis mélységélesség kell, akkor a kitobi mégiscsak többet fog tudni, mint az egyébként kiváló kompakt objektívje.
És azért még igencsak össze kell szednie magát egy kompaktnak, hogy jobb képet produkáljon, mint egy DSLR, akár kitobival is.
Technikai szempontból a kompaktok beépített objektívjének nagy hátránya, hogy nagyot akarnak fogni vele. Márpedig a nagy zoomátfogás és a jó képminőség általában nem jó barátok. A kitobik viszont nem túlságosan nagy átfogásúak, viszont nagyobb képméretet kell kiszolgálniuk. De amit veszíthet a kitobi minőségén a DSLR azt behozhatja a képérzékelőn és az érzékenységen.
Én inkább úgy fogalmaznék, a gyenge obival használt DSLR esetében a gép egyes képességei kihasználatlanok maradnak.
Viszont viszonylag olcsón kaphatóak fixek, amelyek képminőségben igencsak az élen vannak.
a flektogont szerintem már csak használtan lehet kapni, én a soosfoto-nál vettem, de gondolom több helyen is lehet kapni, főleg ahol használt üvegeket árulnak.
kuporgatni én se nagyon tudok, leginkább csak egy hirtelen jött 13. havi fizu vagy valami extra pénz szokott elpattanni a hóbortjaimra [mint pl. jó pár éve egy sennheiser hd600-asra] vagy nagyritkán részletre veszek valamit.