Keresés

Részletes keresés

Biga Cubensis Creative Commons License 2009.03.28 0 0 2822
Tegnap párommal is megnéztük a finálét. Azt mondta, örül, hogy vége ennek a baromságnak. :)
ysu Creative Commons License 2009.03.28 0 0 2821

A középső név nem a hívónnév, hanem a családnév. Az utolsó név a "hívónév" :) (De még az is örökölhető, ha valaki valami nagy dolgot csinál)

A lányok meg az apjuk vezetéknveének kapták a nőiesített változatát, szóval pl. a Julius családban minden lányt Juliának hívtak. A testvéreket számozták: Julia Prima, Julia Secunda, Julia Tertia stb.

Előzmény: közt-es állapot (2820)
közt-es állapot Creative Commons License 2009.03.27 0 0 2820

a (Quimntus) Mucius (Scaevola) akkor biztos ilyen "hívónév" :-)

köszi azért a tágabb ö.függéseket, kezd érdekelni a TOS...

a Trek-ben alternatív gravitációra 1re emlékszem, mikor Bashir doktor összejön vmi szobában repülő csajjal (DS9), aki amúgy le van nehezékelve, nehogy elszálljon :-O

Előzmény: Platon (2819)
Platon Creative Commons License 2009.03.27 0 0 2819
Na gyorsan utánanéztem egészen pontosan 17 keresztnév volt.

De ennek kevesebb mint a fele volt "divatos". ( a lista első fele) És mind között a leggyakoribb név a Gaius volt :)

Szóval igazad volt 20 körül volt a római keresztnevek száma.

G. Gaius Gaia
L. Lucius Lucia
M. Marcus Marca
P. Publius Publia
Q. Quintus Quinta
T. Titus Tita
Ti. Tiberius Tiberia
Sex. Sextus Sexta
A. Aulus Aula
D. Decimus Decima
Cn. Gnaeus Gnaea
Sp. Spurius Spuria
M'. Manius Mania
Ser. Servius Servia
Ap. Appius Appia
N. Numerius Numeria
V. Vibius Vibia
Előzmény: Törölt nick (2817)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 2818
Torrenten fenn van a 78-as sorozat, a mirror.donsystem.hu-n pedig találtam néhány magyar nyelvű feliratot, nagy valószínűséggel az egyetlen elérhető dvdriphez igazodik az időzítésük.
Előzmény: arnyekxxx (2814)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 2817
:-) A lyányok sokszor (általában? van itt történelem szakos?) az apjuk nőiesített nevét kapták, Marcellus ->Marcella, Camillus -> Camilla, szóval ha őket is belevesszük, akkor egy hétig sorolhatnánk a neveket. Vissza az ontopikhoz: ha teszem azt, a Primus, Quintus, Servius vagy Aulus nevet kapja az öreg Baltar, a kutya se kezd el kombinálni. :-)
Előzmény: Platon (2816)
Platon Creative Commons License 2009.03.27 0 0 2816
Hát ha a nőieket is beleszámítod :)
Előzmény: Törölt nick (2813)
ysu Creative Commons License 2009.03.27 0 0 2815

Gondolataim az ENSZ-találkozóról:

Battlestar Galactica az ENSZ-ben

arnyekxxx Creative Commons License 2009.03.27 0 0 2814
Üdv!

Az eredeti sorozat elérhető magyar felirattal valahol?
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 2813
Volt az húsz is. :-)
Előzmény: Platon (2812)
Platon Creative Commons License 2009.03.27 0 0 2812
Nagy csodák ebben nincsenek, az ókori Rómaiak cirka 5 keresztnevet használtak.

Ebbe nem nehéz beletalálni.
Előzmény: Törölt nick (2811)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 2811
Julius Caesar örökbe fogadta és utódaként Octavianust, leánykori nevén Caius (illetve Gaius) Octaviust nevezte meg, aki a későbbiekben Caius/Gaius Julius Caesar Augustus néven futott a világtörténelemben. Az apja nevének kiválasztásával szerintem erre a kapcsolatra utaltak.
A Gaia-Gaius kapcsolat egész pikáns véletlen a sorozat nagy misztikus eszmefuttatásai ismeretében, gondoljunk itt a Gaia-elméletre és hasonló finomságokra. :-)
Előzmény: ysu (2809)
ysu Creative Commons License 2009.03.27 0 0 2810

- Pyramidjáték tényleg van a TOS-ban, de kártyákkal játsszák, ugyanaz a játék, amit az első szezonban látunk, csak az újban a neve: Triad. A TOS-ban is van Triad, csak labdával rohangálnak, ugyanaz a játék, melynek új neve: Pyramid. Hát igen, véletlenül felcserélték az elnevezéseket.

- A szereplőket tényleg Apollónak, Baltarnak, Starbucknak hívják, más nevük nincs is. Ez nem a hívójelük, vezetéknevük, stb. Adama is csak Adama, nem William Adama. És Apollónak van egy lánytestvére, Athena. Nem cylon. :)

A "By Your Command"-ot RDM egy ismerőse kérdése nyomán írta bele a szövegkönyvbe, szinte az utolsó pillanatban. A kérdés ez volt: "Azt akarod mondani, hogy egyszer sem írtad bele az új változatba, hogy By Your Command????" Igazából nem is teljesen érthető, hogy mit akar jelenteni az adott jelenetben (olyan, mintha az a 8-as vezetné őket, de ez egyértelműen cáfolódik a következőkben), viszont ezzel ér véget a Minisorozat, szóval jó kis visszautalás a TOS-ra.

Előzmény: Dr. Benjamin Justice (2807)
ysu Creative Commons License 2009.03.27 0 0 2809

Gaius simán egy római név volt, elég gyakori. Érdekességképpen Julius Caesar teljes neve: Gaius Julius Caesar (Gaius volt a keresztneve, Julius a családneve, Caesar a megkülönböztető neve).

A Gaius név meg nem tudom, hogy rokonságban van-e Gaia föld-istennővel, de hangzásra igen erős a hasonlóság. ;) Utal a sorsára. :)

Előzmény: ehcs (2792)
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2009.03.27 0 0 2808
"nincsenek könyvtárak, dokumentációk, tervrajzok, gépek."

A wikiből (illetve egy kivágott részből) kiderül, hogy a Galacticának elég nagy adatbázisa volt.
Előzmény: capacete (2779)
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2009.03.27 0 0 2807
Nem magánozok, hanem spoilerezek:

- a kolóniák himnusza valójában az original series főcímzenéje
- Starbuck egy szőke pasi
- aki akkor Apollót játszotta, most Tom Zarek volt
- a felütés majdnem ugyanez, mint az új sorozatban, elpusztítják a kolóniákat, és nagy beszédben hirdeti meg Adama admirális, hogy akkor menjenek megkeresni a Földet
- a piramisjáték sok szerepet kap itt is ... az újban a Kara/Anders piramismeccs az első ahol szerepel (amikor az ellenállók közt vannak a Földön)
- Kubits a pénz, és ha jól rémlik ez a Daybreak I-ben is elhangzik Baltartól
- a régi centurionok... amelyekre volt egy "kudos" jellegű flasback a Razor végén
- nagyjából az egész Pegasus-szál: csak Admiral Cain egy férfi, de öntörvényű, aki harcolni akar... és kábé ugyanúgy indul is az a rész "the battlestar claiming to be Galactica... identify yourself", és a Pegasus sorsa itt is az, hogy nekicsapódik a Cylon-flottának
- az új sorozat régi Basestarjai a TOS basestarjai
- Count Baltar a főgonosz :) És a wiki is kiemeli, hogy abban a részben elhangzik hogy még az árulás sem büntethető halállal.. míg a Miniseriesben BAltar épp azt mondja hogy az árulás halállal büntetendő
- a wikiből figyeltem fel rá, hogy a Miniseries legvégén a 6 azt mondja a 8-nak hogy "By your command". A régi sorozat centurionjai mindig ezt mondták mindenre.

Galactica 1980:
ez egy halálgagyi oktatósorozat, amelyben három érdekes elem van

1. a gravitáció a kolóniákon nagyobb, mint a Földön, és ezért a gyerekek nagyokat ugrálnak a Földön :) Azért érdekes mert szerintem más sorozat nem érinti a bolygók eltérő gravitációját, se a Star Trek, se a Star Wars, ha jól emlékszem. De a mostani Galactica se.

2. feltűnik benne ember alakú cylon

3. és a vége az hogy Starbuck rejtélyes módon eltűnik , bár egy bolygóra kerül

Javaslom megnézni egyébként mert kicsit segít megérteni hogy a Star Trek TOS vagy az Alfa Holdbázis miért olyanok mint amilyenek (tehát idekap-odakap, konzisztencia nélkül). Valahogy a korszellem lehetett az, hogy újabb és újabb csodákat kell tapasztaljanak.
Előzmény: Bateman (2776)
sixx69 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 2806
kara mint avatar angyal, mittudomén, oké legyen, de akkor meg minek a fejibe egy zongorista????
Előzmény: kaktusztea (2805)
kaktusztea Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2805
Nekem tetszett a befejezés.
Biga Cubensis-hez hasonlóan látom én is a történetet.

+ nekem spec. Kara eltűnése is a helyén levő és arconvágó, keserű pillanat volt, pedig lehetett rá számítani.
Szerintem ő egy olyan avatár-szerűség lehetett és mikor a célja beteljesült, érezte már, hogy nincs itt a helye, hogy igazából nem is ember már. Ennek előzetes jele volt, mikor részekkel a vége előtt feltette a fényképét a búcsúfalra.

Lee reakciója viszont tök hiteltelen volt. Épp elment az apja (örökre), aztán beszélgetés közben váratlanul eltűnik a másik legfontosabb ember is az életéből (örökre), ő meg mosolyogva búcsúzkodik.

Általánosságban az a jelenség is tetszett a sorozatban, hogy a kezdeti "ször-jesször" amcsi-tökös-katona miliőből sikerült átváltani egy karakter- és történetközpontú történetvitelre.
ehcs Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2804
Ez most nagyon úgy néz ki, hogy más lesz...nagyon visszacsúszunk.
/Jah, nekem egy idő óta folyton a Tragédia ugrik be a BSG-re gondolva.)
Előzmény: Törölt nick (2802)
Dr.Feelgood Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2803
nem arra gondoltam, hogy visszakoltoznek, hanem ha kell valami, akkor elhozhatjak (konyvtar, gepek, nyersanyag, akarmi)
Előzmény: Biga Cubensis (2794)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2802
Lehet, de éppen ezért körforgásszerű a dolog. Az emberek egy idő után minden szélsőséget megunnak, és átfordítják a másik szélsőségbe.
Előzmény: ehcs (2800)
ehcs Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2801
Szerintem a BSG szimbolizálja a változtatást.
Előzmény: Törölt nick (2799)
ehcs Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2800
Helló Cat!

Mi történik MOST a Földön?!
Meg lehetne, de valahogy mégse megy....unokáim -ha lesznek- tuti nomádok lesznek! :D
Előzmény: Törölt nick (2795)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2799
a változtatás radikális, de az ember változásának radikálisnak kell lennie, ez figyelmeztetés számunkra.

Ebben van valami, de ez a változás nem úgy szokott végbemenni, hogy namostakkor eldöntjük, hogy holnaptól krumplit termesztünk... Sokkal inkább vérrel, verejtékkel, harccal (másokkal és önmagunkkal), több lépésben. Vagy tévedek?
Mindenesetre nekem ez az össznépi "vissza a természethez" kicsit a mai nagyonspirituális megvilágosodásokat idézte. :)
Más szempontból persze logikus... Amilyen az ember, ha meghagynák a hajókat, abból is csak baj származna.
Előzmény: Biga Cubensis (2797)
Biga Cubensis Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2798
igen, lehetséges. írtam is, hogy beletehették volna, hogy párezren nem értenek egyet és felkerekednek valamelyik hajón, akkor tán mindenki elégedettebb lett volna :) bár sokak szerint így is sokáig húzták a második felét.
Előzmény: Platon (2796)
Biga Cubensis Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2797

nem vagyok technológiaellenes, hisz most is azt használom :) a technológia ugyanúgy kialakult aztán a Földön. de volt egy kulcsmondat, miszerint az elménk sokkal előrébb tart, mint a lelkünk. a változtatás radikális, de az ember változásának radikálisnak kell lennie, ez figyelmeztetés számunkra. hiszen rendelkezésünkre áll minden tudás, amivel el lehetne kerülni a háborúkat (melyekben gépeket használtunk fel), de nem igazán van változás, nem tudtuk elkerülni.

a BSG-ben a hajókon való hosszú utazás jól szimbolizálta azt, hogy ez a technológia börtönbe zárta őket. ha ilyen áron is, de szerintem a többség már szabadulni akart ettől.

arany középút, szerintem ezt már próbálták, amikor az első cylon háború után nem lehetett AI-t fejleszteni. de ez sem vált be, mert az alapprobléma még létezett, a palackból már kiengedték a szellemet.

talán azért csinálták így, mert úgy gondolták, kis léptékben nem lehetséges, nem fog erről dönteni sem szavazás, sem elnökök, hanem lassan, természetesen, az egyénekben kell létrejönnie a változásnak.

Előzmény: Törölt nick (2795)
Platon Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2796
Biga,

Tök igazad van hogy kevesen voltak egy műszaki civilizáció felépítéséhez fenntartásához.

A probléma ott van hogy azért tuti megpróbálták volna, és csak jó sok kudarc után döbbentek volna rá hogy ez nem megy.

Szerintem.
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2795
az, hogy letelepedtek egy bolygón, hagyták a hajókat a francba, az a 4 éves hajókon való kényszerű utazás szerves következménye volt

De miért ilyen szélsősőgesen? Eddig a technika uralma, most pedig a nomád életmód... Nem hiszek az ilyesmiben, lehet, hogy azért, mert materialista vagyok.
Meg lehetne találni az arany középutat.
Biga Cubensis Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2794

az, hogy letelepedtek egy bolygón, hagyták a hajókat a francba, az a 4 éves hajókon való kényszerű utazás szerves következménye volt. ráadásul azzal a tudattal, hogy immár bizonyítottan nem az első ilyen holokauszt történik a technológia nem megfelelő használata miatt.

a 4. évad meg azzal telt, hogy új otthont kerestek és nagy csalódások után végre találtak egy valóban érintetlen és gazdag világot. minek mentek volna tovább? erről szólt az egész keresés.

arról nem is beszélve, hogy ha folytatják az egészet, akkor miben törik meg a kört? x rész óta erről szól az egész, hogy megtörik ezt a körforgást.

szerintem az elégedetlenség onnan származik, hogy sokan szerették volna, ha a BSG egy alapvetően materialista magyarázatokra épülő sci-fi lett volna, de ez már a minisorozat óta látható volt, hogy nem ebbe az irányba mennek.

érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen hatással van az emberekre egy ilyen hosszú utazás, állandó halálfélelemben és bizonytalanságban - a végén lázadásokkal, majd milyen változást okoz, ha tényleg találnak egy olyan idilli helyet, ahol letelepedhetnek.

végül a történteket jól tudva, szerintem érthető, hogy senki sem akart visszamenni a kolóniákra, ahol milliók, köztük a rokonaik, ismerőseik haltak meg nem is olyan régen. (a sugárzás nem tudom, mikor enyhül, de az álFöldön 2000 év eltelvével is jelen volt olyan mértékben, hogy lehetetlenné tette volna az ott élést.)

Előzmény: Dr.Feelgood (2793)
Dr.Feelgood Creative Commons License 2009.03.26 0 0 2793
ha megtartottak volna a flottat, akkor kesobb is visszamehettek volna a koloniakra,
amikor mar csokken a sugarzas.
a flottat belekuldeni a napba az totalisan ertelmetlen.
persze csinalhatnak ertelmetlen dolgokat, csak akkor az legyen valami folyamatnak a szerves kovetkezmenye, de itt semmi ilyesmi nem volt.
nehany hete meg fellazadtak, mert a cylonok matattak az FTL driveokon, meg olre mentek rozsdas Galactica alkatreszekert, most meg bekuldik az egesz cuccot a napba.
Előzmény: Biga Cubensis (2788)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!