Az en elso utam a Fulop-szigeteken ha jol emlekszem 7 honapig tartott. :-) Es utana meg jott tobb.
Szamomra erdekes kulturaja az orszag fo vonzereje, a termeszetet es a tengeralatti elovilagot sajnos nagyon lepusztitottnak talalom, bar aki keres, az talal.
Az El Nido es Coron koruli tajkepileg gyonyoru szigetek korul viszont viz alatt gyakran csak egy szetbombazott romhalmazt talaltam, es meg az olyan kiemelt merulohelyeken mint Balicasag es Pescador szigetek is csak aprobb halakat lattam.
Szoval e tekintetben Indonezia szerintem kenterbe veri.
A strandok nalam nem igazan tenyezok, az olyan nepszerubb tomeghelyeket meg mint Boracay es a Gilik igyekszem is messzirol elkerulni mindket orszagban.
Ami Bicolt illeti, en Naga mellett megmasztam az Isarogot, Iriganal megneztem a tavat, a Mayont csak lekaptam az elotte allo romokkal, viszont Donsolban szerencsere meg vagy tucatnyi cetcapat lattam egyetlen par oras kiruccanason.
Ezzel egyutt Bicol kulonosebben nem ragadott meg, a Visayakban pedig vegkepp csalodtam.
Az en kedvenc regioim a Cordillera es Ilocos, meg talan a Cagayan Valley egyes reszei, szoval osszessegeben Eszak-Luzon.
Mindanaoban is csalodtam, bar pl Marawi City es kornyeke erdekes elmeny volt, detto a Mt Apo megmaszasa.
A keleti parton Davao Oriental is eleg erdekes volt.
Kínában élek már lassan 6 éve, és az itteni téli szünet (újév) idejében van időm általában utazgatni, szinte az összes DK ázsiai országot volt szerencsém felkeresni. Fülöp szigetek nekem nagy kedvencem, korábban már volt szó, hogy Indonézia mennyivel jobb, több, stb., ott még csak Balin és a Gili szigeteken jártam, de szerintem pont ez az egyik vonzereje a Fülöp szigeteknek: sokkal egyszerűbben és olcsóbban utazható ország, kisebb távolságokkal és gyönyörű helyekkel.
Tavaly februárban volt az első komolyabb utam az országba (2010-ben már töltöttem ott 5 napot, de csak Boracayon), maximálisan kihasználtam a 30 napos vízummentességet, a következő útitervet követtem: néhány nap boracayi kezdés után (nekem nagyon bejön Boracay, ráadásul egyik haverommal voltam, partizásra tökéletes) cebui átszállással mentünk Apo szigetre (útközben Oslob-ot útbaejtettük, valamint megszálltunk Dumaguete-ben), ahol 4 napot töltöttünk (itt megcsináltam a búvárvizsgám, amúgy nagyon hangulatos hely, 2 kicsi falu van rajta, kb. 600 lakossal ha jól emlékszem, áram csak 3 óra egy nap), majd Dumaguete - Cebu - Puerto Princesa útvonalon jutottunk el Palawanra. PP-ben nem sokat időztünk, mentünk Port Bartonba 4 napra, itt nagyon tetszettek az island hopping túrák, rajtunk kívül alig volt valaki a környéken, és sokkal olcsóbb, mint mondjuk El Nido. Port Bartonból El Nido (5 nap), majd hajóval mentünk Coronba (5 nap). Több helyet semmiképpen sem szerettünk volna belevenni, így is volt benne utazás bőven. Már akkor tudtam, hogy jövök még vissza.
Ezután Júliusban volt kb. 10 nap szabadidőm, ekkor szintén a Fülöp szigetekre mentem vissza, Boholt és Panglao-t célozva meg elsősorban.
Az északi rizsteraszokat leszámítva a főbb turista-attrakciókat így már bejártam, a mostani utamon (Január 28-án indulok) a kevésbé turistás helyeké lesz a főszerep: a már említett helyeken (Bicol) kívül még Siargao és Kelet Mindanao (ha összejön, akkor Britania islands, Hinatuan, stb.) lesz terítéken.
Kota Kinabaluban (Borneó) van egy remek múzeum, ahol ki van állítva egy dokumentum, hogy a mienk (Oszták-Magyar Monarchia) volt pár évig elég jelentős része Borneónak a XIX. sz. végén :D Guatemalában meg voltam egy templomnál ahova V Ferdinánd magyar király harangot adományozott (a templom tele van maya módon ábrázolt kétfejű sassal, meg Turullal), osztrák császár néhány évig a spanyol Habsurgház által elbénázott Mexikót és környezetét megpróbálta helyre tenni és akkor ő általa, mi voltunk a janik latinamaerikában is... :) Arról nem is beszélve, hogy a kereszeshadjáratok kezdetétől az I. vh.-ig a mindenkori magyar király volt Jeruzsálem királya. Hát igen, az önérvényesítés teljes hiánya évezredes átok rajtunk
Panglao - Oslobnál ugye alapból retúr hajók vannak, de mi megkértük hogy had maradjunk ott, így lett olcsóbb az út. Oda érkezéskor vízbe kell ugrani, de kimentették a nagy poggyászunkat és fel is cipelték egy étteremhez, ott hagytuk amíg sharkoztunk. Egyébként Oslobnál van egy kis bolt, ahol 20 php-ért van lehetőség szekrényt bérelni az értékeknek, kb 3 percre a sharkoktól (kérdezzetek rá, mindenki perfekt angolból és nagyon segítőkészek).
El Nido - PPS sajna nem éjszakai volt. Eredetileg 20:45 lett volna a gépünk indulásra, de előrébb hozták 2 órával pár nappal a felszállás előtt, a net elég szar volt, nem tudtam átfoglalni. A reptérre korábban érkeztünk, megkértem a checkinest hogy had menjünk a következővel, és gond nélkül felrakott a 16:00-asra.
Idén májusban tervezek minimum 1 teljes évet az országban tölteni (working permit-el, mindennel). Tudtok-e valamilyen hosszútávó jó ár / érték arányú biztosítást, amit EU-s állampolgárok köthetnek huzamosabb külföldi tartózkodás idejére?
7104 szigete van Fülöp-szigeteknek, ha mindegyiken csak egy napot töltenél, és "Csillagkaput" használnál a szigetek közötti közlekedéshez - ergo itt belépsz és a következő pillanatban a másik szigeten lépsz ki, akkor 19.5 évedbe telne ez a mutavány. Indonéziában (15.000 sziget) több, mint 41 év. Innen nézve minden ahol több, mint egy napod van az ajándék. Írd már le légyszi, hogy eddig merre jártál, mit láttál, mit csináltál az országban, jó lenne végre ilyenről is olvasni, nem csak arról, hogy ugyanaz a 5 resort amit a fórumozók használnak, milyen hamar emailezik vissza.
Mi így toltuk, részletesen is leírom néhány napon belül:
1. nap: Érkezés Manilába Indulás Boracayra (Godofredo P. Ramos Airport), repjegy ára: 38000 Ft két főre, feladott poggyásszal. Reptérről indulás a kikötőbe, majd tovább hajóval Boracayra, onnan pedig kisbusszal a szállásra. Teljes (háztól házig) transzfer ára 2400 Ft/fő. Szállásunk a Hannah hotelben: http://bit.ly/1RIZMZf 30500 Ft 2 éjre két fő részére reggelivel, 2 percre a tengerparttól. (Station 1.) 2. nap: Boracay 3. nap: indulás Kalibo (Kalibo International Airport) reptérre, Hannah hoteltől a Kalibo reptérig az út kisbusszal, hajóval, busszal összesen 4-5 óra, ára 3500 Ft körül. Foglalás: http://bit.ly/1RjOzzz Kalibo - Cebu, repjegy ára: 21.500 Ft két főre, feladott poggyásszal. Cebu repülőtér - Cebu kikötő taxival kb. 1200 Ft. Cebu kikötő - Tagbilaran kikötő komp kb. 2400 Ft / fő, két és fél óra. Figyelem! Alapból business jegyet adnak a túristáknak kb. 6-9000 Ft-ért, külön kell kérni az economy-t! Tagbilaran kikötő - Panglao (Alona beach) taxival 3000 Ft körül, 30-45 perc. Alona beach szállás: http://bit.ly/1ON89Ca Ára: 26500 Ft három éjre két főre reggelivel. 4. nap: Panglao (motorbérlés, 2400 Ft / nap) 5. nap: Bohol (motorbérlés, 2400 Ft / nap) 6. nap: Panglao - Oslob hajóval (Whale shark watching) kb. 3000 Ft, két és fél óra hajóút. Oslob - Cebu busszal 1800 Ft, kb. 4-5 óra. Szállás: http://bit.ly/1RJ2VZ0 Ára: 7000 Ft egy éjre reggelivel. 7. nap: Cebu - Puerto Princesa. Ára: 2 főre csomaggal 27000 Ft Puerto Princesa - El Nido kisbusszal 5-6 óra, ára: 2500 Ft El Nido szállás: http://bit.ly/1OorkP3 Ára: 35500 Ft 3 éjre 2 főre 8. nap: El Nido 9. nap: El Nido 10. nap: El Nido - Puerto Princesa transzfer kisbusszal 5-6 óra, ára: 2500 Ft Puerto Princesa - Manila repülő, ára: 2 főre csomaggal 27000 Ft Szállás: http://bit.ly/22XgKsa Ára: 11.000 Ft 1 éjre 2 főre.
Kb. 7-8 napom lesz a térségre, ebből 3 nap Calaguas, kb. 3 nap Caramoan, 1 nap meg Naga (ugyanis valószínűleg meg kell szállni a kettő között), majd busszal vissza Manilába. Amit a legjobban sajnálok, hogy nem lesz időm Tikling és Calintaan szigetekre Matnogban, végülis Caramoan helyett beleférne, de azok messzebb vannak, szóval 3 nap alatt rohanás lenne. De legalább lesz miért visszamenni :)
Caramoan után keresgélve nekem is megakadt a szemem Balatonon! :D Jelentéktelen településnek tűnik valószínűleg rossz utakkal, így nem hiszem, hogy felkeresem :)
Puerto Galerában minden van, amire egy turistának/búvárnak szüksége van - kivéve szép part. A mesés partok a település mellett és körül vannak. Batangasból áthajózva Mindro szigetére delfinek ugrálnak a komp mellett - a délutáni járattal a naplementéhez közeli időpontban ellehet képzelni a látványt…
Mayon - 2013 májusában váratlanul kitört a Mayon és öten meghaltak, többen megsérültek azok közül, akik éppen a vulkánt próbálták meghódítani. Azóta hivatalosan nem engedélyezett a csúcstámadás tudtommal, csak az egyes vagy kettes táborig lehet felmenni meg sand buggyzni. Ennél sokkal több áldozattal járó kitörését is produkált a Mayon, de ez esetben a váratlansága volt az, ami miatt megtiltották a hatóságok a csúcstámadást illetve sokkal érzékenyebben reagálnak azóta ha elkezd éledezni, pl 2014 szeptemberében 50 katonai teherautóval telepítettek ki több tízezer embert a hegy 6-8 kilométeres veszélyes zónájából.
Kb két hetet tötöttem Legazpiban, magánúton kétszer próbálkoztam a csúcstámadással, de mindkétszer vissza kellett fordulnom, csak úgy mint másik három utazótársamnak, illetve annak a párnak is, akik szakadó esőben egy éjszakát fenn töltöttek a Mayon, mégsem jutottak tovább a kettes alaptáboron.
Donsol - alig pár éve annyi cápa volt, hogy átlehetett sétálni a hátukon a túlpartra. De annak már vége, azon egyszerű oknál fogva mert Cebu/Oslob-ban etetik őket így nem csak a túristák, hanem a cápák is odavándoroltak. Én háromszor próbálkoztam - eredménytelenül. Volt egy makacs lány a szállásomon, ő 8 napig próbálkozott, míg az ötödik kisérletét siker koronázta.
Időjárás: szezontól függetlenül sok az eső és a felhő. Ha annyira felhős az ég, akkor nem mennek ki a hajók cápalesre, ha meg esik is, akkor lefújnak mindent felesleges reménykedni.
Lagazpi repülőtér: az egyik legmegbízhatalanabb repülőtér amiről valaha is hallottam a világban. A közel két hetem alatt, két ember a szállásról, két különböző géppel nem tudott elmenni, mert mert. Rossz az idő, nem telt meg, bármilyen indokot betudnak nyögni, ha el kell érni a manilai csatlakozást, akkor szinte mindenki bevállalja a buszozást.
Manilából busszal mentem Legazpiba. Nappal. Azon egyszerű oknál fogva, mert ez az egyik legcsodálatosabb buszút a Délkelet-Ázsiai térségben. Balra az óceán, jobbra meg olyan csokihegyek, mint Boholban, csak itt a dzsungel benőtte szinte az összes ilyen kúpot, ami Boholon csupasz. Az is igaz, hogy az egyik legveszélyesebb szakasz is egyben - az Andokban hónapokon keresztül buszozgattam, de ott nem láttam annyi roncsot az út mellett, mint ezen az úton.
Aki több hónapot utazgat a térségben, és van ideje át és megélni az utazást, annak feltétlenül ajánlom ezt a részét Fülöp-szigeteknek, mert a sikertelen cápales és vulkán meghódítás ellenére különleges élmények tömegeivel lesz gazdagabb az arra járó. Ha csak két heted van az országra, akkor is ajánlom, csak akkor bele kell kalkulálni, hogy itt a természet az úr és mi nála csak vendégek vagyunk...
A Greenview előtt egy darab tengerisün nem volt, ellenben csillag sok. Nem kevered a kettőt? ;o) Persze azóta lehet odaköltöztek, bár a homokos aljzaton ez nem jellemző. Víz mondjuk apály idején valóban nem túl sok van, dagálykor úgy-ahogy fürödhető.
Ilyen sziget azért nem sok van. Vagyis van, de a turisták 99%-a nem megy ilyen szigetre. Én pl. eltöltöttem 4 napot Apo island-on, ami a teknőseiről híres elsősorban, ugyanis ott csináltam meg a búvárvizsgám. Nagyon kicsi sziget, áram csak este 6-tól 9-ig van, a legtöbb turista (főleg búvár) csak búvárkodni és sznorkelezni jön napközben, majd mennek vissza pl. Dumaguete-be még aznap.
Ha azon helyek közül választasz, amik repülővel elérhetők, nem lesz ilyen problémád, lesz neted mindenhol. :)
Snorkelezni és pihenni gyakorlatilag bárhol lehet, megfontolható pl Puerto Galera is, én személy szerint még nem jártam, képeken a strandok nem tűnnek világszámnak, de híres a búvárkodásról/sznorkelről, ez pl. busz-hajó kombinációval csak néhány óra Manilából.
Repülővel pedig tényleg szinte bárhova el lehet jutni, a fórumon pl sokat emlegetett Coron is szuper lehet sznorkel szempontjából (rengeteg sziget a környéken), Alona beach is jó lehet Panglao-n, szuper a sznorkel (teknősökkel); akár Boracay is jó lehet, a sziget maga nagyon szép, sznorkelezni is lehet a sziget körül, bár nem világszám, igazából tényleg rengeteg potenciális hely van.
Ezt az internet dolgot nem igazán értem. Ha nem eldugott helyre mész, biztosan lesz internet is, általában az olcsó helyeken is van, középkategóriás szállásokon meg szinte mindenhol.