Hülye kérdés, ha 20 évre vettél fel hitelt, akkor 20 évig fenn kell tartani egy-két-ötven-száz Mancika íróasztalát, fizetni kell a fizuját, aki könyveli a dolgokat, adminisztrál jelenti a hitelállományt a PSZÁF-nak, MNB-nek, kiszámolja a céltartalékot, foglalkozik a portfólióval, kockázatkezeléssel stb. Vagy mit gondoltál, folyósít a bank, aztán ripsz-ropsz megszűnik?
Én csak arra lennék kíváncsi, hogy a havi 9000 Ft. kezelési költség miért nem fedezi azt a semmit, amit a hitelemmel tesznek minden hónapban. Értem ezt úgy, hogy amikor felvettem a hitelt, beállították, hogy minden hónap hányadikán vonjanak le erről a számlaszámról, ennyi pénzt. Majd x év múlva mikor lejár csinálnak egy végelszámolást. Közben pedig csinálják a nagy semmit, nem 9000-ért, hanem 16-ért.
Nem vezet, már miért vezetne? Egy csomó banknál van a lakáshiteleknél 2,5-3 százalékos kez. ktg. A 2 százalékos OTP-s még az alacsonyabbak között. Van.
A K&H-nál van 1 százalékos, ott viszont cselesek, mert 3 százalékos a devizamarzs (vs. OTP, ahol 1 százalékos), szóval nem olyan drága ám az OTP!
Ez a 3,6 százalékos végtörlesztés tényleg húzós, de a sima lakáskölcsönök (CHF meg ilyenek) 1,7 százalékos végtörlesztése megint csak piaci középár környékén van.
tudom én ám, mi az a kartel:))) A költségekről meg inkább ne beszéljünk, mert akkor visszakanyarodhatunk az alapokhoz, hogy ugyan már mért vezet az otp a felszámított költségekben (vagy lehet ezt csak az otpsek érzik így.) Meg én is csak pofázok, ha sokallom, mert mehetnék más bankhoz, de lusta vagyok az összes közüzemit átkötni, és élvezem, hogy több az ATMjük mint másoknak, de ettől még nem tudom, hogy egy netes utalás mért kerül annyiba amennyibe.
A kartell más, ott megállapodnak piaci szereplők, hogy korlátozzák a versenyt, hogy nekik jó nagy hasznuk legyen. Itt nem állapodott meg több cég, csak az OTP emelt árat. Egy időben a kábeltévék, telkócégek áremelései landoltak így minden évben a GVH-nál.
Az áremelés amúgy részben jogos is lehet. Kimutatható, hogy van költsége az előtörlesztésnek, vagy hogy 9 ezer forint nem fedezi a kezelési ktg-et. A piacon a többi bank, és az OTP mostani kondijai, illetve a jelzáloglevelek természete alapján mindkét állítás simán védhető, és a szerződés szerint is emelhet az OTP díjat. Csak az a kérdés, hogy mennyit, illetve mennyire etikus az emelés, meg hát a sorrend (előbb a kiszállási díjat, aztán a kezelési ktg-et).
nem tudom, eddig nem nagyon követtem a gvh döntéseit, vagy inkább csak hallottam őket. A kartel büntije is arról szól, hogy nem kóser eszközökkel tesznek szert nyereségre, és ennek van a retorziója. Persze ebben az otp-s esetben szépen kimutatható az egyes ügyfeleket ért veszteség, ez a különbség a karteltől. (majd még egy kis IT fejlesztés is kell hozzá)
Ez nem arról szólt, hanem arról, hogy Csányi inkább fizet az ügyfeleinek, mint a GVH-nak. Nem hinném, hogy a GVH többet fizettetne. Milliárdokat oszthat most vissza az OTP. Én kérdeztem anno a bankot, ez volt a válasz
A kezelési költség havi maximumának eltörlése a Jelzálogbank által kezelt közel 128 ezer Forrás hitel közül 96 ezer számla esetében egyetlen fillérrel sem emeli a havi törlesztőrészlet összegét.
További 26 ezer szerződésnél a törlesztőrészlet havonta 1000-7700 forinttal nő.
Kétezer körüli azon szerződések száma, amelyeknél a hitelösszeg 15-30 millió forint közötti, itt a havi törlesztőrészlet-növekmény meghaladja a 10 ezer forintot. (Ebben a körben a havi törlesztőrészlet a változás előtt 140-270 ezer forint között mozgott.).
Csak a top 2 ezer ügyfél legalább félmilliárdos visszatérítést jelent. Ennyit nem szedne be a GVH, nem szokott. Csak kartellnél büntetett eddig milliárdokra.
önző módon mondom:engem a végtörlesztés érint, mivel hogy végtörlesztettem a 3,6% vagy mi mellett.
Egyébként meg fogják lépni az emelést, minden fillér számít, kell a terjeszkedés finanszírozására. És már ez a kötelezettségvállalás is arról szól(hat) hogy minél kisebb legyen a bank által kifizetendő összeg, mert ha a gvh számolgat, az jobban megnyomja a ceruzát.
Hát úgy kellene neki, önként és dalolva. Én csak arra lennék kíváncsi, hogy ugye 90 napja lesz kondíciót módosítani. Megteszi-e, miután fizetett, hogy mindenkit értesít, hogy 90 nap múlva felemeli a kez. ktg-et?
Mert megtehetné, bár elég magas labda volna a GVH-nak, valszeg kiállítaná a milliárdos csekket ízibe.
Most nézem a honlapjukon. A Bank által vállalt kötelezettségekkel, illetve a közleményben megjelentekkel kapcsolatban a Bank a GVH határozat kézhezvételét követően kívánja részletesen informálni ügyfeleit, ezt követően intézkedik a kötelezettségvállalás szerinti ügyfélkör részére vállalt visszafizetések teljesítéséről is.
Sziasztok! Erre én is kíváncsi lennék! Valahol azt olvastam, hogy júliusban a személyi kölcsönökkel kapcsolatban történt meg ugyan ez és akkor 60 napja volt a banknak, hogy felvegye az érintettekkel a kapcsolatot.
Hali, önként dalolva fog nekem visszafizetni az OTP (naív vagyok?) vagy jelentkeznem kell, és benyújtanom az igényemet? A végtörlesztési díj c. tétel vonatkozik rám. W.
1. A pénzügyi szolgáltatás szabadáras, minden bank annyi kezelési ktg-et számol fel, amennyit akar, nem kötelező szerződni velük, és nem kötelező kifizetni. Semmilyen törvény nem szabályozza a kezelési ktg-eket. Lehet drágállani, de nem nagyobb lehúzás, mint amikor egy pohár felvizezett sörért 1000 forintot számláznak valami puccos helyen, vagy amikor egy Levi's címke miatt 25 ezret kérnek egy szétkoptatott farmerért, ami címke nélkül 5 ezerbe kerülne. Ezeket sokan mégis boldogan kifizetik.
2. Nem hinném, hogy Csányi ellehetetlenítette volna családok tízezreit. Ha így lenne, nem lenne nyereséges a bankja. A bankok jó működésének a kulcsa a megfelelő kockázatkezelés, vagyis hogy mindenkinek csak annyi hitelt adnak, amennyit vissza is tudnak fizetni.
3. Small is beautiful. Az OTP nem small, ezért vannak vele kapcsolatban előítéletek, de nem a legutáltabb bank Mo-n, sőt.
4. Az OTP be lett vezetve a tőzsdére, tehát a részvényesek a tulajdonosai. A legtöbb részvénye a cégben valószínűleg Csányinak van, ő aligha rúgja ki saját magát. Ha valaki jó pénzért felvásárolná az OTP-t, sem valószínű, hogy kirúgná Csányit, mert jól dolgozik, sok pénzt hoz a tulajdonosnak.
Az OTP havi 23000 Ft. kezelési költséget számolt fel törvénytelenül évekig azért, hogy egy OTP-s számláról átutalja a pénzt egy másik OTP-s számlára. Csányi családok tízezreit lehetetlenítette el, mert semmi sem elég neki. Biztos vagyok benne, hogy hosszú távon ezért még megfizet az OTP, mert már ma is a legutáltabb bank Magyarországon, de addigra ő már rég nem lesz ott. Kíváncsi vagyok, a tulajdonosok mikor jönnek erre rá, és rúgják ki őt.
Vissza fogod kapni a lóvédat, nyugi, pár napon belül. Ha Citis volnál, izgulhatál, mert azok ilyenkor 3 hónapig nem adják vissza.
A kártyádat minek tiltottad le, ha ott volt a kezedben? Ez a te bénaságod. Az utánajárásodnak meg nem tudom, milyen ktg-e van. De ott van az OTP honlapján egy nyomtatvány kártya-reklamációról, töltsd ki, nem kerül semmibe. https://www.otpbank.hu/OTP_Portal/online/BH01010209010000.jsp
A mocskos szemét otp 50000 forinttal nyúlt le.25000 ft-ot akartam felvenni ATM-ből.A gép kiírta,hogy nincs kapcsolat ,tranzakció törölve.Próba mégegyszer,eredmény ugyanez.Ok gondoltam megyek egy másikhoz.Így is lett.A bizonylaton elképedve látom,hogy hiányzik a számláról jócskán pénz.OTP-be be mondom mi van ,aszongyák nem tudják megmondani hova tűnt a pénz.Én mivel nem volt biztos hogy hol tűnt el a lóvém a kártyát letiltottam/1500 ft-ért/.2 nap múlva már meg tudták mondani ,hogy igen az a két tranzakció levett a kártyámról 50000-et.Adhattam be reklamációt ,és futhatok a pénzem után.A legjobb esetben is ,ha visszakapom a zsozsót.KI A FASZOM FIZETI KI NEKEM AZ UTÁNAJÁRÁS KÖLTSÉGEIT?/parkolódíj,üzemanyag,idő/.Nem beszélve az idegről amit megeszek.Fordított esetben én már a rendőrségen lennék.Ők meg még megkérdőjelezik hogy tényleg nem kaptam én meg azt a pénzt.Tolvajok,tolvajok,tolvajok...Milyen apróság egy bankrablás egy bank alapításhoz képest.
Hosszú szöveg, de olvassa el mindenki, akinek a régi típusú támogatott forintalapú lakáshitele van az OTP-nél. Lehet, hogy van, akit érint, tud majd kedvezményesen betörleszteni, vagy jár neki vissza zsozsó. Az OTP Bank kötelezettségvállalásával zárult a lakáshitel piacot vizsgáló versenyfelügyeleti eljárás. A bank ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanújával indult versenyhatósági vizsgálat. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa által elfogadott kötelezettségvállalásnak köszönhetően az OTP több tízezer ügyfélnek fizeti vissza pénzét.
Az eljárás azért indult, mert az OTP Bank a lakáskölcsönök végtörlesztési díját 2005 nyarán egyoldalúan, a szerződéskötéskor rögzítetthez képest jelentősen megemelte, amely gazdasági erőfölényes helyzet esetén felveti a tisztességtelen, visszaélésszerű piaci magatartás valószínűségét. Egyes lakáskölcsönök esetében ez akár a szerződéskötéskor hatályos 0 százalékos díj 3,6 százalékra emelkedését eredményezhette olyan ügyfelek esetében, akik a futamidő előtt szerették volna kölcsönüket részben, vagy teljes egészében visszafizetni. A kilépési költségek megemelése után az OTP Bank megváltoztatta a hitelek kezelési költségét: az addig érvényes havi 9000 forintos maximum helyett valamennyi ügyfelével szemben 2 százalékos kezelési költséget érvényesített, amelynek következtében számos ügyfél törlesztő részlete emelkedett jelentős mértékben.
A GVH aggályai szerint az OTP Bank magatartása alkalmas lehetett a piaci verseny torzítására, korlátozására. A kilépési költségek egyoldalú megemelése egyrészt többletterheket jelentett a fogyasztóknak, másrészt megnehezítette, hogy hitelüket egy esetlegesen kedvezőbb hitellel kiváltsák, helyettesítsék. A megnövekedett kilépési költségek a hitelkiváltás egyéb költségeivel együtt azt eredményezik, hogy a fogyasztók még egy jelentős áremelkedés esetén sem tudnak más termékre váltani. Ráadásul a jelenlegi ágazati szabályozás értelmében a szerződésnek az ügyfél számára hátrányos egyoldalú módosítása esetén mindössze 15 napos hirdetményi kézbesítést ír elő a változás hatályba lépéséhez.
Az OTP, vitatva a jogsértést, költségeinek emelkedésére, továbbá az ágazati szabályozás előírásait maximálisan tiszteletben tartó jóhiszemű magatartására hivatkozott. A GVH által lefolytatott vizsgálat következtetéseit megismerve azonban az OTP Bank vállalta, hogy
- azon OTP Bank ügyfeleknek, akik a megemelt elő-, illetve végtörlesztés mellett törlesztettek, visszatéríti a különbözetet,
- azon OTP Bank ügyfeleknek, akiket a módosulás hátrányosan érintett, átmeneti időre lehetővé teszi, hogy az eredeti szerződéses feltételek mellett elő-, illetve végtörlesszék hitelüket
- Az OTP Bank és ebben az esetben az OTP Jelzálogbank ügyfeleinek tekintetében is visszaállítja a havi kezelési díj plafonját, visszatérítve ügyfeleinek a különbözetet. A következő kezelési költség emelkedés előtt pedig mindenkit előzetesen, személyesen értesít, 90 napot hagyva a régi szerződésből való kilépésre.
A GVH az ügy összes körülményeit mérlegelve úgy ítélte meg, hogy a versenyhez fűződő fogyasztói érdekeket e vállalás elfogadása és kötelezővé tétele szolgálja a legjobban.
A nyáron lezárt személyi hitel végtörlesztési ügyhöz (Vj-12/2006) hasonlatosan ez az eljárás is azzal a tanulsággal szolgált, hogy a hitelintézetekre vonatkozó ágazati szabályozás megváltoztatására van szükség, mert az, szándéka ellenére nem védi kellőképpen a kiszolgáltatott fogyasztók érdekeit, és versenyellenes banki lépéseket tesz lehetővé.
A hitelintézeti törvény érdemi korlátozás nélkül teret enged az egyoldalú szerződésmódosításnak, gyakorlatilag lehetővé téve a bankoknak, hogy valamennyi – akár indokolatlan - költségnövekedésüket áthárítsák ügyfeleikre. Hasonlóképpen elégtelennek tűnik az a szabályozási megoldás, hogy az ügyfelekre hátrányos módosításról elegendő annak hatályba lépését 15 nappal megelőzően, a bankfiókban elhelyezett hirdetményben tájékoztatást adni.
Az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségére valamint a tájékoztatás fentebb ismertetett formájára olyan banki gyakorlatok épültek, amelyek összességében irreálissá teszik azon szabályozói akarat érvényesülését, hogy a fogyasztók kellő időben és a versenyző piacra jellemző módon, bankváltással reagálhassanak a bank egyoldalú lépésére.
A jelzáloghitel-intézetek által nyújtott hitelek esetén a szerződésmódosítások kialakult gyakorlata és a tájékoztatás elégtelensége mellett további bizonytalanságot okoz, hogy a törvény kifejezetten megengedi a jelzáloghitel intézetnek, hogy az idő előtt végtörlesztő ügyféllel szemben elmaradt hasznait érvényesítse.
A versenytörvény szerint kötelezettségvállalással abban az esetben szüntethető meg az eljárás, ha a közérdek hatékony védelme ily módon biztosítható leghatékonyabb módon. A külföldi versenyhatóságok által is gyakran alkalmazott eljárás lezárási mód előnye, hogy a feltárt versenyproblémát az érintett vállalkozás közreműködése mellett gyorsabban és hatékonyabban lehet orvosolni. A végzés nem állapítja meg a versenytörvény megsértését, az abban foglalt kötelezettségek teljesítését a GVH utóvizsgálatban ellenőrzi. Amennyiben a vállalkozás megsértené a kötelezettségvállalásait, úgy ezért érdemi bírsággal sújtható, s egyben a korábban vizsgált magatartására újabb versenyfelügyeleti eljárás indítható.
Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-41/2006.
Egy bankban sem fogják neked ezt meg csinálni. Te más számlájában nem nyulhatsz bele,nem terhelheted,csak befizethetsz.Nem akarlak elkeseriteni, de ha a cég nem utalja el neked a pénzedet, akkor abból nem lesz pénz!
Valami POS-t kell szerezned szerintem, mert másképp hogy szedsz le hitelkártyáról pénzt? Amúgy, jó nagy hülye vagy, hogy megadtad a kártyád kódját, simán visszaélhetnek vele, ahogy te is vehetsz autót is az ő kódjukkal, ha akarsz most már.
Mondd meg a spanyoloknak, hogy nincs POS-esed, nem vagy kereskedő, utalják át a lóvét, és ne szívassanak.
Ez olyan, mintha vásárolnának tőled valamit. Nem tudom, lehet-e. Ha igen, a bankod kérdezd meg, hogyv kell.
Amúgy tartok tőle, hogy ennek lehet valami adóvonzata is, érdeklődj utána, hogy mi van az áfával, lehet, hogy be kell belőle fizetned, de az is lehet, hogy szja-znod kell utána.
A segítségeteket szeretném kérni az alábbi problémával kapcsolatban:
Egy spanyol cég tartozik nekem egy "kisebb" összeggel (38 Euro), a cég azt kéri, hogy a fent említett összegel terheljem a számlájukat, tehát nem Ők utalják a pénzt, hanem nekem kellene valahogy terhelni a számlájukat, amihez az alábbi adatokat küldték el: számlatulajdonos neve, számlaszáma, bank neve és címe, mastercard (kártya száma), a 3 számjegyből álló biztonsági kód és a swift kód.
Ezen adatok birtokában hogy lehet végrehajtani a tranzakciót? (még sosem csináltam ilyet)
Kb. 1 hónappal ezelőtt a spanyol cég már terhelte a számlámat, akkor arra kértek, hogy küldjem el az adataimat a részükre a terhelés végrehajtásához(számlatulajdonos neve, számlaszáma, bank neve és címe, mastercard (kártya száma), a 3 számjegyből álló biztonsági kód és a swift kód), akkor Ők gond nélkül terhelték az én számlámat. Tehát a spanyol cég valahogy "leszedte" a pénzt a számlámról, csak azt nem tudom hogyan és hogy visszafele működik-e, ha én akarom terhelni a számlájukat.
Kérdezd meg, hogy miért tette, biztos megvolt rá az oka, vagy olvasgasd a kondilistát, virágszálam - ha tudsz olvasni. Pl. kivetted külföldön ATM-ből a fizudat, az már elég ok lehet egy 2 ezres tranzakciós díjra minden banknál.
Az is lehet, jut eszembe, hogy zárolták a szla-t. Azzal az OTP nem tud mit csinálni. Az önkormit kell sarokba szorítani, lehetőleg látványosan. Pl. ülj ki a lépcsőjükre egy táblával, amin anyázod a polgármestert, mert jogtalanul zárolja a számlád, éhségsztrájkolni. Mondd meg, addig nem mégy sehová, amíg meg nem oldják az ügyed. Vigyél fotóst is, meg újságírónak kinéző személyeket, úgy hatásosabb.
Ja, azt ne felejtsd el közölni, hogy számlavezetési díjra meg ilyesmire 10 fillért sem hagysz ott, mert ez, amit csinálnak, nem szolgáltatás. Aznaptól kéred a számla megszüntetését. Ha nyafiznak, közöld, hogy a PSZÁF-hoz fordulsz, mert nulla szolgáltatásuk, szívatnak, nem hagyják, hogy a saját, véres verejtékkel megkeresett pénzedhez hozzáférj.
Akkor adj ultimátumot az OTP-nek. Vidd be a nullás igazolásodat az adótartozásról, menj be az OTP-be, és mondd meg, hogy vagy megoldják a problémádat, vagy megszünteted a számládat, és nyitsz egy másikat máshol. Az csak meghatja őket. Ha meg nem, váltsd be a fenyegetést.
Az önkorm.elismerte,hogy ők tették rá,de már le is vették.A kártyával mégsem tudok fizetni,csak ha bemegyek az otb-be ott tudok levenni pénzt,külön engedéllyel.Az otp és az önkorm.-zat egymásra mutogat,hogy nem ők a hibásak.
Az ügyfélszolgálatot prónbáltad már? Fiókban vagy telefonon is felkeresheted. Az önkormányzat hozzáállását nem értem. Az inkasszót, lehet, hogy az APEH kérte, kérdezz rá ott is.
Üdv mindenkinek. Van egy gondom,sőt inkább problémám és remélem van valakinek jó ötlete.Szeptemberben levonták a számlámról a 6000 ft-os kommunális adót és (EZ KÉSŐBB DERÜLT KI az önkorm.inkasszót tett rá -bár ezt ők tagadják) de én azóta sem tudok a káryával fizetni.Hova forduljak?Ebben várok ötleteket.