Erstebank-nál vagyok (forintszámla), Romániában lesz egy lakás eladás, adásvétel szerződés után a pénz átutalással fog történni (Euro-ban), szóval nyissak itthon egy devizaszámlát vagy inkább ott nyissak? (ott is van Erstebank). Az a lényeg, hogy ne legyen magas a kezelési költség (azaz a pénzt idehozni/átutalni Magyarországra).
Igen, nagy hátrány a te és sylvanus67 megjegszésében lévő kiegészítés.
Gondolom többen vannak úgy, mint én, hogy szokott a Sparban vásárolni, de a nagybevásárlások nem ott vannak. Nálam ritkán megy 10 e felé a költés.
Biztos behúzhatóak ilyenekkel plusz vásárlók is, de szerintem a tudatosabbak nem. Csak ezért nem költök plusz 2-3 ezer forintot, hogy visszakapjak 500-at. Szoktam kapni több helyen láncvásárlásra biztató kedvezmény kupont is, ami a következő hétre szól. Egy darabig hordom az autóban, de a 95%-a megy lejárat után a kukába. Vagy ha tudom, hogy biztos nem jövök, inkább a bevásárló kocsiban hagyom. :)
Az elsőnél reklamáltam három hét után, mire jött egy sűrű bocsánatkérés, hogy majd, de ettől nem lett gyorsabb, kb. 30 nap. A válaszlevél szerint egyesével ellenőrzik, nem egy hatékony társaság. Nem is lettem befektető, bár gondolkodtam rajta.
Ahogy írták előttem, az Erste még nincs direktben bekötve hozzájuk.
Olyat meg még nem próbáltam, hogy mi történik ha kifizetem pl. Revoluttal a Curve kártya mögé, majd GBIT funkcióval átrakom az Erstére. De ami késik, nem múlik. Más esetben az Erste Max hozta a 4%-ot.
Jelenleg Gránit, K&H, MKB (ex-BB nem), OTP, Raiffeisen, Revolut, Unicredit, Wise kártyák használhatóak a RECASH visszatérítéseihez. Az Erste esetében azt írja (és még több banknál is), hogy "Tudj meg többet, mikortól aktív". Amúgy nem lehet többet tudni, de kérhető e-mailben értesítés róla.
Egy január 10-i vásárlás kapcsán (majdnem €700, amit nem küldött el a kereskedő, így visszamondtam a vásárlást, de emailes válasz nem jött rá) március 30-án indítottam egy chargebacket a Revolutnál. Szépen kaptam hetente az emailt, hogy nem vagyok elfelejtve, várják a kereskedő válaszát.
Április 29-én megkapták a kereskedő válaszát, azóta (10 napja) csend.
Kíváncsian várom mi lesz a végeredmény. (egyszer használatos visa-val fizettem)
A chargeback kifejezetten azokra a tranzakciókra kérhető, amikor a hitelkártyád vagy debit kártyád fizikailag nincs jelen, azaz csak olyan internetes vásárlásoknál, amikor nincs kártyaérintés, csak az adatokat adod meg. A visszatérítésre vonatkozó szabályokat Mastercard® kártyák esetében a Mastercard® szabályozza, vagyis ez a bankoktól független.
Más a helyzet a kétféle kártyánál. Az örvendetes, hogy a debit kártyások is visszakapták a pénzüket, de az azért lehetett, mert maradt annyi vagyona a társaságnak, nem pedig chargeback eljárással.