Keresés

Részletes keresés

murray Creative Commons License 2014.06.05 0 0 2789

köszöntem!

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.04 0 0 2788

...az ablak fölé? Tehát az áthidaló alá?

Ehhez nem kell engedély.

Amíg csak kissebbíted az eredeti nyílást >> addig szabad a gazda.

Amint teherhordó rendszer változik, már engedély köteles elvben...

Előzmény: murray (2786)
Peter atyuska Creative Commons License 2014.06.04 0 0 2787

2 variáció:

- ha magát az eredeti szerkezetet módosítod akkor kell

- ha a szerkezetet nem és csak egy borítás készül pluszban akkor nem, de ebben az esetben sem megvésni sem átalakítani az eredeti áthidalót nem lehet.

Előzmény: murray (2786)
murray Creative Commons License 2014.06.04 0 0 2786

házon, utcai háromszárnyas ablakot szeretnék cserélni. a kerületi szabályzatban ez van ehhez nem kell engedély: 

"Meglévő építmény utólagos hőszigetelése, homlokzati nyílászáró – áthidalóját nem érintő – cseréje, a homlokzatfelület színezése, a homlokzat felületképzésének megváltoztatása."

namost itt mi van? ha az ablakcsere miatt kell egy sor téglát rakni az ablak fölé -sztem kell, a nevét sem tudom ilyen "lapos" tégla..:-)

akkor mégis kell engedély?

KömKel Creative Commons License 2014.06.03 0 0 2785

A szemlén fotóznak, és az épitésztől kérnek egy idomtervet, hogy jelölje be mi-meddig készült el.

Ez alapján megcsinálják a kétféle módszerrel a számitást a birságra, és általában a kisebbet kiszabják.

Előzmény: Törölt nick (2784)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.03 0 0 2784

b9cs mégegy kérdés.

a birság összegét mi alapján és mikor számolják ki? a szemlén méregetnek majd?

Előzmény: KömKel (2782)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.03 0 0 2783

köszönöm a választ, ezek utan remélem az építész jól csinálja meg, a bírságot meg valahogy majd kinyögjük.

Előzmény: KömKel (2782)
KömKel Creative Commons License 2014.06.03 0 0 2782

A szemle után hoznak egy határozatot 1-2 héten belül, amiben megtiltják a továbbépitést, és fennmaradási engedélyre köteleznek.

Ennek lesznek eltérő tartalmi követelményei az engtervtől, tehát át kell dolgozni azt, és beadni.

Majd onnantól számit az elvi 15 nap, gyakorlatban egy fennmaradási engedélyt ritkán kapsz meg 1 hónapnál hamarabb. Majd utána kapsz egy épitésügyi birságról szóló határozatot külön.

Kérhetsz részletfizetést, de nem tudom mostanában mennyire engedékenyek ebben.

Enyhitő körülmény elvileg nincs, a tervezőnek kell "jó" idomterveket csinálni, hogy a számitható birság minél kevesebb legyen.

Előzmény: Törölt nick (2781)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.03 0 0 2781

ok a hibás én vagyok miért hiszek bárkinek is., meg minek kezdtem el, persze azért mert haladni kellett volna.

időben ez mennyit vesz igénybe? mire újra építhetek

a bírság kiszabásánál nincs 'enyhítő körülmény'?

vagy részletfizetés, hamár megszívtam.

Előzmény: KömKel (2780)
KömKel Creative Commons License 2014.06.03 0 0 2780

A "sok okos" most járuljon a kasszához, mert kemény menet lesz.

Az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól szóló 245/2006. (XII. 5.) Kormányrendelet 1. számú mellékletében megtalálod a büntetési tételeket.

Kétféle módszer van:

1. A beadandó tervben szerepel egy épitményérték számitás, és a készültségi fok alapján ebből %-osan visszaosztják.

2. A mellékletben szereplő vonalas vagy felületi tételek alapján tételesen kiszámolják.

Plusz fennmaradási engedély kérésre köteleznek, ami másfélszeres illeték, és a tervet is át kell dolgozni, valamint beadni egy idomtervet az elkészült munkarészekről.

-

A terveződ is azzal etetett, hogy nem jönnek ki? Mert akkor egyértelműen ő a felelős ezért. 

Már lassan két éve mindenhová kötelező kimenniük és fényképet csinálni arról, hogy nem kezdték el az épitkezést.

Előzmény: Törölt nick (2779)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.03 0 0 2779

üdv mindenkinek.

tanácsot kérek sos.

beadtam engedélykérelmet hozzáépítésre de közben el is kezdtem építeni, mivel sok okosazt mondta úgysem jönnek ki a hivatalból. na most bejelentkeztek hogy kijönnek helyszini szemlére.

mi a teendő, milyen büntetés várható? tagadni nem fogok de azért jó lenne olcsóbban megúszni.

én hülye minek kértem engedélyt, itt sokan azt sem tudják mi az és felépitik a házat és le sem buknak. 

KömKel Creative Commons License 2014.05.27 0 0 2778

Változtak/szigorodtak a kiviteli tervdokumentáció köteles szerkezetek előirásai:

"A módosítás lényege az, hogy a korábban nevesített fal-, vagy oszlopköz-meghatározások egységes „szerkezet" elnevezést kaptak, így az épületeknél, ahol bárhol létrejön a 5,4 m-es szerkezeti támaszköz (a monolit vasbetonból készült tartószerkezetek esetén túl), illetve távolság, már tartószerkezeti kiviteli dokumentációt kell készíteni."

(Érintett jogszabály: 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. Módosította: 62/2014. (III.6.) Korm. rendelet.)

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.23 0 0 2777

A Legfelsőbb Bíróság
a GK. 54. számú állásfoglalásában tette közzé iránymutatását
a tervező, illetve kivitelező kártérítési kötelezettségével kapcsolatban.

Az állásfoglalás szerint a kivitelező pusztán amiatt, hogy
a hibás kivitelezéshez vezető terveket a tervező készítette,
nem mentesül a felelősség alól.

A kivitelezőtől ugyanis elvárható!!!! a kellő szakértelem
és a megfelelő gondosság tanúsítása annak kapcsán, hogy
felismerje!!!! a tervdokumentáció megvalósításából eredő
esetleges negatív következményeket.

Felelőssége ilyen esetekben egyetemleges a tervezővel.

lzs81 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 2776

Köszi! :-)

Előzmény: KömKel (2774)
Peter atyuska Creative Commons License 2014.05.06 0 0 2775

Igen ez a rendszer alapvető baja, hogy van trv sok és vannak sok rendeltek és baromira nem összhangban egymással, és minden hivatal mutogatja a saját jogszabályát hogy ő a szerint jár el és igen a szerint de az már baromira nem érdekli hogy a másik hivatal addig nyista míg ő nem ad ki papírost. Na ezért küldöm meleg égtájra azt aki kitalálta hogy egyes nagyobb dolgokat szétcsesz 12 intézménybe ahol 12 jogalkotás folyik. Az optimális az lenne egy minisztérium max egy két főosztály egy törvény alkotási rész. És addig ki nem hirdethető egy rendelet sem míg az nincs összekapcsolva a kapcsolódó többi előírással. UFF

Előzmény: KömKel (2774)
KömKel Creative Commons License 2014.05.06 0 0 2774

Najah, csak éppen mondjuk ha banki hitel/szocpol/egyéb dologhoz kell a konkrét használatbavételi, akkor kitörölheti a seggét azzal, hogy letelt a határideje a hivatalnak...

Nekem van egy rohadt bontási bejelentésem, 5. hónapja ül rajta a hatóság, a 15 napos határidő helyett. Hiába van az, hogy ha túlcsúsznak, akkor el van fogadva, KELL a papir a bontáshoz, hogy ne legyen sok hónapos pereskedés belőle.

(ráadásul addig nem kapjuk meg az épitési engedélyt, amig az épitésfelügyelet ki nem adja a bontásit...)

Előzmény: Peter atyuska (2773)
Peter atyuska Creative Commons License 2014.05.06 0 0 2773

15 nap = 15 nap munkanap, ugye volt most egy ünnep. Ha viszont kicsúsznak belőle és semmi akkor ennyi a részükről minden rendben és kész.

Előzmény: lzs81 (2772)
lzs81 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 2772

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy használatbavétel tudomásul vételekor hány napon belül kell történjen valami? Törvényben elutasításkor 10, hallgatással történő elfogadáskor 15 napot írnak.

Viszont nálam már letelt a 15. nap is jóval az ETDR feltöltés óta, de semmi nem történt.

Ilyenkor meddig és mire kell várnom???

Köszi Zsolti

KömKel Creative Commons License 2014.05.05 0 0 2771

Fedetlen teraszokat nem. De csak a földszinti terasznál van igy, az emeleti/tetőtéri terasz már beleszámit fedetlenül is.

Előzmény: Törölt nick (2770)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.05 0 0 2770

Sziasztok!

Szintterületi mutató számításnál a teraszokat bele kell számítani a bruttó alapterületbe?

Előre is köszönöm a válaszokat!

frakkx Creative Commons License 2014.03.31 0 0 2769

Neked is tisztelettel koszonom, sokat segitettetek

Előzmény: Törölt nick (2768)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.30 0 0 2768

azt gondoltam ez országosan állandó a falu-k környéke esetén.

Ugyan már... ÖN!!!kormányzat :-)

A saját szemétdombján ő király, ezért nehogy már egységes legyen...

Előzmény: frakkx (2766)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.30 0 0 2767

Az sajnos nem elég! ha csak az OTÉK-en nézed...

Muszáj a helyrajzi szám alapján tisztázni az illetékes építési hatóságnál !!!!!! a dolgot.

E nélkül meg ne vedd....

Nagy meglepi érhet.

----

Itt nálunk pl. van terület, ahol 5 hektár a minimum beépíthető telek méret.

Aztán van ahol 1 hektár  is elég , DE! a telek 75%-a fásítandó, ami szívás.

Aztán van ahol nem építhetsz állattartó épületet vagy csak max 25 m2-t, ez is szívás lehet...

Aztán gond lehet a művelési ágból!!! >> gyep, legelő, erdő >> vészharang.

Aztán gond lehet a különböző KORLÁTOZÁSI-VÉDŐ övezetekből is!

(bűz, zaj, nagyfeszültség, olaj/gáz, főút, honvédség ...)

Ezek mind-mind a FRISS rendezési tervből és a helyi szabályzatból derülnek ki.

Aztán érdemes FRISS tulajdoni lapot is látni, mert sajnos alja módon

ott lapulhat rajt a villany, gáz, olaj, stb, vezetékek szolgalmi joga!

Ha, van akkor a térképet is meg kell nézni, mert

sajnos ... gyakran olyan, helyen van, ahol útban van :-(

-------

Szóval, friss infók nélkül... vakrepülés ingatlant venni.

( a tulaj pedig, nem hiteles forrás >> sunyít, nem szól, sőt hazudik, mert ő >>eladni akar)

A jónak tűnő vételek jellemzően szenvednek valamelyik fenti "betegség"-től.

Várják a figyelmetlen, balek vevőt.

Előzmény: frakkx (2763)
frakkx Creative Commons License 2014.03.30 0 0 2766

köszönöm--azt gondoltam ez országosan állandó a falu-k környéke esetén.

Előzmény: KömKel (2765)
KömKel Creative Commons License 2014.03.30 0 0 2765

A helyi épitési szabályzatokban megtalálod, hogy mekkora és milyen területet épithetsz be, és milyen feltételekkel.

Az OTÉK adja a keretszabályzást, a HÉSZ-ek pedig adott településre szabják azt.

frakkx Creative Commons License 2014.03.30 0 0 2764

Ja azt elfelejtettem mondani . Közvetlen falu melletti mezőgazdasági területről van szó

frakkx Creative Commons License 2014.03.30 0 0 2763

Köszönöm szépen az adatokat. Sajnos nem egészen egyértelmű (nem a te hibád) De úgy értelmezem 1 hektár terület megléte esetén már önálló tanyát lehet kialakítani.  Régebben azt hiszem ez 1,5 vagy 2 hektár volt???? Ha megsikerül venni a területet máris Építésztervezőt keresek.

Előzmény: Törölt nick (2762)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.30 0 0 2762

Az totál lényegtelen, hogy külterület vagy belterület...

-----

Az kérdés, hogy a helyi önkormányzat szerint

- beépítésre szánt terület vagy

- beépítésre NEM szánt terület

Mindkét kategóriában vannak alkategóriák is, amik elmondják mit lehet oda építeni.

Országos szinten ezt az OTÉK rendeletben találod meg a 10. paragrafustól kezdve...

Íme: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700253.KOR

Azon ez MÉG KEVÉS, mert az önkormányzatok helyben tovább SZŰKÍTEHETIK a lehetőségeket!!!

Ezért a annak az önkormányzatnak (kötelzően nyilvános >> jobb helyeken letölthető a honlapjáról)

a "Helyi Építés Szabályzat"-át és "Rendezési Terv"-ét is el kell olvasni, amelyikhez tartozik az ingatlan....

Előzmény: frakkx (2761)
frakkx Creative Commons License 2014.03.29 0 0 2761

Segítséget szeretnék kérni. Szeretném tudni külterületnek minősülő terület esetén mekkora az a legkisebb terület , melyikre már építeni lehet??? Egyéb kritériumok vannak e?

sltr Creative Commons License 2014.03.12 0 0 2760

Na az király, már azt hittem ezt is nekem kell majd intézni. Köszi!

Előzmény: KömKel (2759)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!