A szemle után hoznak egy határozatot 1-2 héten belül, amiben megtiltják a továbbépitést, és fennmaradási engedélyre köteleznek.
Ennek lesznek eltérő tartalmi követelményei az engtervtől, tehát át kell dolgozni azt, és beadni.
Majd onnantól számit az elvi 15 nap, gyakorlatban egy fennmaradási engedélyt ritkán kapsz meg 1 hónapnál hamarabb. Majd utána kapsz egy épitésügyi birságról szóló határozatot külön.
Kérhetsz részletfizetést, de nem tudom mostanában mennyire engedékenyek ebben.
Enyhitő körülmény elvileg nincs, a tervezőnek kell "jó" idomterveket csinálni, hogy a számitható birság minél kevesebb legyen.
A "sok okos" most járuljon a kasszához, mert kemény menet lesz.
Az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól szóló 245/2006. (XII. 5.) Kormányrendelet 1. számú mellékletében megtalálod a büntetési tételeket.
Kétféle módszer van:
1. A beadandó tervben szerepel egy épitményérték számitás, és a készültségi fok alapján ebből %-osan visszaosztják.
2. A mellékletben szereplő vonalas vagy felületi tételek alapján tételesen kiszámolják.
Plusz fennmaradási engedély kérésre köteleznek, ami másfélszeres illeték, és a tervet is át kell dolgozni, valamint beadni egy idomtervet az elkészült munkarészekről.
-
A terveződ is azzal etetett, hogy nem jönnek ki? Mert akkor egyértelműen ő a felelős ezért.
Már lassan két éve mindenhová kötelező kimenniük és fényképet csinálni arról, hogy nem kezdték el az épitkezést.
beadtam engedélykérelmet hozzáépítésre de közben el is kezdtem építeni, mivel sok okosazt mondta úgysem jönnek ki a hivatalból. na most bejelentkeztek hogy kijönnek helyszini szemlére.
mi a teendő, milyen büntetés várható? tagadni nem fogok de azért jó lenne olcsóbban megúszni.
én hülye minek kértem engedélyt, itt sokan azt sem tudják mi az és felépitik a házat és le sem buknak.
Változtak/szigorodtak a kiviteli tervdokumentáció köteles szerkezetek előirásai:
"A módosítás lényege az, hogy a korábban nevesített fal-, vagy oszlopköz-meghatározások egységes „szerkezet" elnevezést kaptak, így az épületeknél, ahol bárhol létrejön a 5,4 m-es szerkezeti támaszköz (a monolit vasbetonból készült tartószerkezetek esetén túl), illetve távolság, már tartószerkezeti kiviteli dokumentációt kell készíteni."
A Legfelsőbb Bíróság a GK. 54. számú állásfoglalásában tette közzé iránymutatását a tervező, illetve kivitelező kártérítési kötelezettségével kapcsolatban.
Az állásfoglalás szerint a kivitelező pusztán amiatt, hogy a hibás kivitelezéshez vezető terveket a tervező készítette, nem mentesül a felelősség alól.
A kivitelezőtől ugyanis elvárható!!!! a kellő szakértelem és a megfelelő gondosság tanúsítása annak kapcsán, hogy felismerje!!!! a tervdokumentáció megvalósításából eredő esetleges negatív következményeket.
Felelőssége ilyen esetekben egyetemleges a tervezővel.
Igen ez a rendszer alapvető baja, hogy van trv sok és vannak sok rendeltek és baromira nem összhangban egymással, és minden hivatal mutogatja a saját jogszabályát hogy ő a szerint jár el és igen a szerint de az már baromira nem érdekli hogy a másik hivatal addig nyista míg ő nem ad ki papírost. Na ezért küldöm meleg égtájra azt aki kitalálta hogy egyes nagyobb dolgokat szétcsesz 12 intézménybe ahol 12 jogalkotás folyik. Az optimális az lenne egy minisztérium max egy két főosztály egy törvény alkotási rész. És addig ki nem hirdethető egy rendelet sem míg az nincs összekapcsolva a kapcsolódó többi előírással. UFF
Najah, csak éppen mondjuk ha banki hitel/szocpol/egyéb dologhoz kell a konkrét használatbavételi, akkor kitörölheti a seggét azzal, hogy letelt a határideje a hivatalnak...
Nekem van egy rohadt bontási bejelentésem, 5. hónapja ül rajta a hatóság, a 15 napos határidő helyett. Hiába van az, hogy ha túlcsúsznak, akkor el van fogadva, KELL a papir a bontáshoz, hogy ne legyen sok hónapos pereskedés belőle.
(ráadásul addig nem kapjuk meg az épitési engedélyt, amig az épitésfelügyelet ki nem adja a bontásit...)
Érdeklődnék, hogy használatbavétel tudomásul vételekor hány napon belül kell történjen valami? Törvényben elutasításkor 10, hallgatással történő elfogadáskor 15 napot írnak.
Viszont nálam már letelt a 15. nap is jóval az ETDR feltöltés óta, de semmi nem történt.
Köszönöm szépen az adatokat. Sajnos nem egészen egyértelmű (nem a te hibád) De úgy értelmezem 1 hektár terület megléte esetén már önálló tanyát lehet kialakítani. Régebben azt hiszem ez 1,5 vagy 2 hektár volt???? Ha megsikerül venni a területet máris Építésztervezőt keresek.
Segítséget szeretnék kérni. Szeretném tudni külterületnek minősülő terület esetén mekkora az a legkisebb terület , melyikre már építeni lehet??? Egyéb kritériumok vannak e?