Keresés

Részletes keresés

diavolo16 Creative Commons License 2012.08.22 0 0 5391

Akkor csak Tőled veszik el a karórádat! :-)))))))

Előzmény: oleandro (5390)
oleandro Creative Commons License 2012.08.22 0 0 5390

én már írtam korábban is...:)

Előzmény: diavolo16 (5386)
diavolo16 Creative Commons License 2012.08.22 0 0 5389

Nos, valami olyan vízállást szeretnék én is megtapasztalni, mint a képeiden! (Mármint az előző hozzászólásodban.)

Sajnos én nem értek a dolgozhoz, így azt sem tudom, miért olyan nagy probléma, ha a sziklák oltottmésszé váltak. Merthogy én is ezt olvastam, meg azt, hogy ettől nem biztonságos, mert törik. Én azt gondolnám, hogy ennyi idő alatt már csak lerötr, ami le akart törni. Persze könnyen előfordul, hogy nem jól gondolom, ezért is kérdezgetem itt a "népeket", mert biztos van aki többet tud nálam.

De most, hogy úrja elkezdtem utánanézni a témának, látom, hogy ebben a topikban ez már volt téma. Akkor vissza is olvasom, hogy ne kérdezzek olyat, ami ott már szerepel.

Előzmény: Műhód (5388)
Műhód Creative Commons License 2012.08.22 0 0 5388

Ha valóban oltott mésszé váltak a Kysel falai akkor nincs esély az újbóli megnyitására.

Ezt egyébként az Óriás-vízesés melleti sziklatálcákra olvadt falak, vagy falba olvadt sziklatálcák látványa alátámasztja.

Csak oldalra kell nézned a hidról.

Néhány repró a Kysel látványosságairól:

Kápolnás-vízesés:

Óriás-vízesés (idáig visz el a sárga jelzés, felülről, a hídról látjuk)

Roklina - a szoros legszűkebb része

Barikád-vízesés

Előzmény: diavolo16 (5386)
Műhód Creative Commons License 2012.08.22 0 0 5387

Nem tudom most milyen a vízállás a Suchá belán:(

De ez klassz volt:

Előzmény: diavolo16 (5376)
diavolo16 Creative Commons License 2012.08.22 0 0 5386

Ezt az "elhagytam az órámat" trükköt már olvastam valahol! :-) Még egy két év, és a magyaroktól a beléőővásárlásakor el fogják venni az órát megőrzésre, mondvám, állandóan elhagyják! :-)))))

A maradék Kiszelt bizony nem célszerű visszafelé megjárni, mert van egy-két hely, ahol problémás az egymás kerülgetése.

De annak örülök, hogy nem vagyok egyedül azzal a nézetemmel. hogy a másik két Kiszel már nem ennyire "halálos" visszafelé. OK, akkor köszönöm is a véleményeket.

A maradék Kiszelről viszont eszembejutott valami. Van itt esetleg olyan, aki még végig tudta járni a tűzvész előtt? Azt olvastam, hogy ez volt a legek legje a szurdokok közül.

Valamint az is érdekelne, hogy tud-e valaki valamit arról, hogy vajon újra járható lesz-e valamikor?

oleandro Creative Commons License 2012.08.22 0 0 5385

Ikyenjkor meg kell kérdezni a szembejövő őrt, hog nem talált az úon véletlenül gy órát. mert hogy azért megyünk szembe, mert észrevettem, hogy elvesztettem valahol, és azt keressük. (mi már 2x találkoztunk őrrel, amikor szembe mentünk, és ez műkdött...:))

Előzmény: Tátraturista (5383)
Műhód Creative Commons License 2012.08.22 0 0 5384

Mi mindig lefelé járjuk meg a Kis Kyselt.

Van néhány kicsit csúszós doronlétrahídrendszer lefelé.

Oda kell figyelni, nem igazán veszélyes.

Nekem sérült az egyensúlyszervem, ezért ilyenkor

túrabottal kitámasztok a dorong és a kereszttartó találkozásához.

Még soha nem találkoztunk erdőőrökkel itt.

Ha mégis összefutna velük az emeber, akkor praktikus lódítani valamit.

- elhagytunk ezt-azt...Teljesen logikátlan, hogy egyirányú ez a kanyon.

A maradék Kyselt viszont már célszerű a sárgán menetirányban megetnni.

Idei képek:

Tátraturista Creative Commons License 2012.08.22 0 0 5383

Ha célszerű, ha nem, azt azért nem szabad elfelejteni, hogy mind a Kis-Kysel, mind a Nagy-kysel szurdok EGYIRÁNYÚ, és ha véletlenül nemzeti parkos őrrel találkoztok menetiránnyal szemben, az bizony 66.- euro-ba is kerülhet...

Előzmény: kékegér (5382)
kékegér Creative Commons License 2012.08.21 0 0 5382

Simán lehet fordítva menni, kényelmes szurdok:), nincs sok létra és valóban célszerű is a fordított irányban történő bejárás.

Előzmény: röntgen (5381)
röntgen Creative Commons License 2012.08.21 0 0 5381

Én is úgy gondolom hogy egyirányú a Kis kysel, s nyilván az eleje a kolostor romok felől van, de nagyon nem ajánlott visszafelé teljesíteni? Annyira praktikus lenne az irány miatt.

Előzmény: kékegér (5378)
diavolo16 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 5380

A Klauzy tó nem jó írány, mindenképpen útba kell ejteni a két Kiszel találkozását. Van ott egy rövidke sárga jelzéssel ellátott szakasz, amit szeretnék megnézni. Ez egy kis hurok, ami azon a régi Kiszelen visz egy darabon vissza, ami ma már nem járható.

2 éve voltunk már erre, de most megint meg szeretném nézni.

Annyira amúgy sem akarok szabályos lenni............ Mind a két Kiszelt végigcsináltuk már, tulképp nem akkora gond visszafelé, csakhát azért reménykedtem, hogy a Kis kiszel hátha már nem egyirányú...................

Megjegyzem, mind a két szurdokban jöttek velünk szembe is..............

Meg is lepett, és örültem, hogy nem a Suha Bela egyik létráján találkoztunk! :-)))

Előzmény: oleandro (5379)
oleandro Creative Commons License 2012.08.21 0 0 5379

Én találtam olyan térképet, amibn nem egyirányúkén van jelölve, de a valóság az, hogy tényleg egyirányú. Ha abszolút szaáblyos akarsz lenni, akkor menjetek a Kaluzy-tó felé, és aztán a fehér-patakon le. Az is szép!

íme egy egész utiterv egy laza napra :)

kékegér Creative Commons License 2012.08.21 0 0 5378

A Kis Kiszel is egyirányú.

Előzmény: diavolo16 (5377)
diavolo16 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 5377

És még egy kérdés:

Az idei túra fő célpontja a Sólyom-völgy. Csingóból indulunk, itt tesszük le a kocsit. A völgy kijáratátóo Ti milyen visszautat javasoltok? Én a Nagy Kiszel és a Kis Kiszel között vacilálok. A Kis Kiszel szebb, de hosszabb, a Nagy Kiszel rövidebb, és kevesebb probléma adódhat abból, hogy az ember szembe megy a menetiránnyal. Bár az egyik térképen szerint a Kis Kiszel nem is egyirányú! Ha ez így van akkor, biztos, hogy inkább a hosszabb, de "szabályos" utvonalat választjuk!

diavolo16 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 5376

Sziasztok!

Tud valaki felvilágosítást adni, hogy esett-e mostanában eső a Parában? Mekkora a vízállás a szurdokokban? (Remélem van víz dögivel!:-)))) Köszi!

röntgen Creative Commons License 2012.08.18 0 0 5375

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat. Így már világos a helyzet.

Előzmény: Műhód (5373)
Műhód Creative Commons License 2012.08.18 0 0 5374

Menedékkő, étterem.

Műhód Creative Commons License 2012.08.18 0 0 5373

Klastoriskon/Menedékkőnél étterem műkődik.

Elég drága, kb. a lenti árak dupláján dolgozik.

(A tátrai menedékházak árszívonalán, de ide nem sherpák, hanem terepjárók hozzák fel az árukészletet.)

Elvárják, hogy olyan italokat fogyasszon a vendég, amit ott vásárolt.

Mi általában kiülünk a teraszra, ott sörözünk-jégkrémezünk.

Van amikor levesezünk.

(Pont ma éhezett rá a párom klastoriskoi fokhagymalevesre - de mi krémlevesünknek nem lett olyan jó az íze.)

A lényeg az, hogy ha italt vásárolsz, nem kötnek bele, ha megeszed mellé a szendvicsedet.

Ezzel akkor sem volt probléma, amikor fent voltak a falon a figyelmeztető feliratok.

Melyik étteremben teheted meg, hogy az otthonról hozott municióval elfoglalod a helyet

a fizető vendégek elől?

röntgen Creative Commons License 2012.08.18 0 0 5372

Akkor lehet sörözni, de csak ha ott veszem?   :-)

Előzmény: tcsusza (5371)
tcsusza Creative Commons License 2012.08.18 0 0 5371

Igen, az infó igaz. Ez a kép ott készült még 2005-ben, de a tiltás ma is él,

sőt a sörre is, minden méretű kiszerelési formájára!

:)))))

Előzmény: röntgen (5368)
oleandro Creative Commons License 2012.08.18 0 0 5370

íme:

Előzmény: oleandro (5369)
oleandro Creative Commons License 2012.08.18 0 0 5369

bezony

Előzmény: röntgen (5368)
röntgen Creative Commons License 2012.08.18 0 0 5368

Sziasztok,

Mintha olvastamvolna valahol, hogy a Kolostor romoknál a fennsíkon létezik valami vendéglátóhely.

Ez igaz? Olyanra gondolok ahol mondjuk egy sört meglehet inni........

Egy nagyobb csapattal indulunk arra felé, s így motiváltabb lehet mindenki...... :-)

Műhód Creative Commons License 2012.08.18 0 0 5367

Ez lehetett az oka annak, hogy valahogy mindig a tengerben kötöttünk ki...:)

Előzmény: Törölt nick (5366)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.17 0 0 5366

-és nem tévedtetek el?Ezzel a térképpel délben nagyon nehéz lehetett boldogulni:-))

Előzmény: Műhód (5365)
Műhód Creative Commons License 2012.08.17 0 0 5365

Megtaláltam az illusztrációt az 5341-es hozzászólásomhoz.

Akkor történt az, hogy a meteorológiai előjelzések hatására délre mentünk a Paradicsom helyett.

A térkép azonban nálunk maradt:

Előzmény: Műhód (5341)
Műhód Creative Commons License 2012.08.15 0 0 5364

Köszi!

Elmentem.

Előzmény: gyongyhaju lany (5362)
Zolas Creative Commons License 2012.08.14 0 0 5363
Köszönöm az infót!
Előzmény: diavolo16 (5361)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2012.08.14 0 0 5362

Üzemel a kemping, sátraztak ott a hétvégén (szegények, jól elázhattak).

Megjártuk a túrát, nagyon ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy rövid, de egész napos túrát tenni Dedinky körül.

A Zejmár-szakadék felé esőben indultunk, a csúszós köveken, sziklatálcákon és létrákon egyensúlyoztunk felfele túrabottal és esőponcsóban. Mire felértünk a létrákon, elállt az eső, és nem is esett egészen a Holló-sziklához vezető kaptató aljáig. A hegytetőre, amin a szikla van, meredeken, szemerkélő majd zuhogó esőben másztunk fel. Visszafelé kicsit eltértünk a tervtől, és másik, kevésbé meredek úton jöttünk le a hegytetőről, végig zuhogó esőben, analóg eszközeinkkel tájékozódva.

2 kutyával találkoztunk az egyik valami spagetti kutya volt (bolognese vagy havanese), az hátizsákban abszolválta a létramászást. Meg volt egy középtermetű fehér kutya is (labrador féleség talán), sajnos ő jóval előttünk volt, így nem láttam, hogy vitte a létrás szakaszokat. Az elsőt talán még ki tudja kerülni a kutty a hegyoldalban, de az utána levő részek eléggé kétségesek.

Az út a Geravyról a Malé Zajfy széles völgyébe ereszkedik le, itt a patak egy mezőn folyik az út mellett. A völgy végén egy betonúton kell kicsit É-nak kanyarodni, majd ösvény tér le róla a hegyoldalba, előbb kissé meredeken, aztán nagyon meredeken (mászni kell) visz fel az ösvény a hegyre. A hegytető alatt van 2 barlang (sziklahasadék) - jól jött, behúzódni az eső elől egy kicsit. A tetőn levő szikláról az erdőre nyílik szép kilátás, sajnos mi az esőfelhőkön át nem sokat láttunk belőle. Stratenska Pilától egy darabig a tó nyúlványának partján visz a turistaút, a vasúttal átellenben, nagyon szép kilátás nyílik onnan a völgyre. Aztán felkapaszkodik a hegyoldalba, ott meg az erdő szép.

Az útvonalunkról ide teszek képet, annyi a különbség, hogy a Havrania skala-ról továbbmentünk a sárgán és aztán lejjebb, becsatlakoztunk a Stratenska Pilába vezető jelzetlen földútba amelyen a zöld jelzés elágazása után már a terv szerint folytattuk a túrát. A zöld jelzés felé visszaereszkedni nagyon meredek lett volna, és szakadó esőben nemigen ajánlatos. A jelzetlen utat térkép alapján elég könnyű megtalálni, ha valaki tud tájékozódni.

Műhód, ha még nem jártatok arra, akkor nagyon ajánlom nektek is, hogy aztán bővítsd vele a Szlovák Paradicsom blog túraajánlatait, én nem tudok róla annyira ékes szavakkal és részletesen beszámolni, mint te. A túra hossza kb. 18 km lett, 800 m szintemelkedéssel, majd később megnézem pontosan.

Előzmény: Turista68 (5354)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!