szűrők topicot fusd végig. igaz egy ideje nem nagyon funkcionál, de amit ott leirtak abból sokat lehet tanulni.
digit gépre a szinszűrőkeg és az UV szűrőt nem szokták ajánlani (UV szűrőkről a profi fotósoknak is megoszlik a véleménye, sokan tartják, hogy leginkább csak az objektiv frontlencséjének védelmére jó), mondván, hogy felesleges.
leginkább a polár szűrő az, ami hasznos lehet.
Lehet kapni a géphez ha jól tudom UV, Skylight és egyéb szűrőket a lencsére... ezek mire jók tulajdonképpen (azon kívül hogy megváltoztatják vizuálisan a képet)?
Állítólag bizonyos lencsével lehet infra képet is fotózni, erről tudna vki bővebbet mondani? Éjszaka is működik? :)
A fényképezőgépek elég nagy részének (több, mint 95%-ának) torzít a lencséje (mivel tökéletes lencse nem létezik, csak az azt nagyon megközelítő). Általában nagylátószögű állásban párnatorzítás szokott előjönni. Ez makrónál kiváltképp látszik, ez NEM A GÉP HIBÁJA. Próbálj meg vele úgy makrózni, hogy teljes nagyítást használsz. Ha csökken a torzítás, akkor semmi gond nincs vele... Mellesleg ez nem makróban is előjön, csak sokkal kevésbé feltűnő.
Tegnap vettem az Extreme Online-on keresztül egy A60-t. Személyesen vettem át. Még Pesten kipróbáltam, minden oké.
Haza jöttem Debrecenbe, ahol nyugodt körülmények között vehettem szemügyre a szerzeményem. Meglepetten tapasztaltam, hogy az objektív nem úgy áll, mint kellene. Finoman el van csavarodva, a kis fekete téglalap nyílás nem párhuzamos a gép házával. Csináltam próbaképp egy makrót 5 cm-ről egy négyzetrácsos lapról. Szomorúan tapasztaltam, hogy a rácsok gömb formájú torzítást szenvedtek (olyan, mintha gömb felületet fényképeznék).
Kérdésem, hogy ez lehet-e emiatt vagy esetleg semmi baj és ne foglalkozzak vele? Kérlek segítsetek.
Kipróbáltam, működik!:-))
Egy 670kB méretűn teszteltem. Tömörítetlenül mentve 9 MB feletti lett. Most már csak a megfelelő tömörítési beállításokat kell eltalálnom.
Én egy 256-os CF kártyával, 2 garnitúra aksival, meg egy Hama mini állvánnyal használom a gépem.
Egy ekkora kártya (ésszel használva) elég egy 1-2 hetes nyaralásra is. /Hagyományos filmmel számolva kb. 10 tekercsre valót tudsz vele ellőni./
Nekem kicsit lassúnak tűnik az áttöltés a gépről PC-re. Valakinek van tapasztalata, hogy külső kártyaolvasót használva gyorsabb-e?
nem tudom a sima 5.1-es divxben is van-e pl. de a pro-ban ki lehet kapcsolni, hogy odategye a kis divx cimkét. Van egy decoder config és ott a quality-ben egy Disable Logo pipa
Már korábban kinéztem magamnak ezt a kis gépet, és az első tapasztalatok alapján nem bántam meg, hogy ezt választottam. Mivel ezelőtt Szmena Szimbolt használtam, ez a gép nagyon testhezálló lesz. :)
Tavaj volt sulinetben valami noname memóriakártya, de mivel azt kipróbálni sem lehetett, inkább olyan nonam-et vettem, amit ki is tudtam próbálni.
Zotya
a felirat az nem kódoásnál jelenik meg, hanem dekódolásnál, szóval az emmit nem befolyásol... a minőség egyébként természetesen romlik, és ez hasonló a RAW <-> JPG-hez
jah, akkor használjatok XVidet, még nem teljesen kiforrott, meg néha fagy, meg van ezer gyermekbetegsége, de talán szebb képet ad ugyanolyan bitrate mellett, mint a DivX...
természetesen romlik!!! veszteség mentesen ma már elég szép eredményekkel lehet tömöriteni, de fényévekkel elmaradva a veszteséges tömöritési eljárásoktól...
szerintem az a felirat nincs minden esetben kitéve, 100%, hogy eltávolitható, vagy van olyan codec, ami eleve nem is rakja ki.
a SanDisk találta fel az egész CF technológiát, igy aztán vélhetően valamennyit értenek is hozzá :))
Az 5 év garanciával vigyázni!!! ugyanis a magyar boltokat csak 1 év garanciára kötelezi a törvény, és van ahol 1év garival adják a sandisket, van ahol 5el (persze általában az árak is eszerint magasabba/alacsonyabbak)
Memóriakártya vásárlásnál szerintem a legfontosabb eldönteni, hogy noname vagy márkás kártyát akarsz. Ha márkás mellett döntesz, akkor leginkább a Sandisk, Kingston, TwinMos cégek között érdemes keresgélni, és itt valóban az ára és a garancia hossza alapján dönteni (ezek között nincs nagy különbség).
A noname-knél szinte bármi előfordulhat. Lehet, hogy amit veszel az üti majd a márkásakat sebességben, és 1000 évig nem lesz vele bajod, lehet, hogy egy lassú tetű lesz, amit a gari lejárta után dobhatsz a szemétbe... ez van...sose tudni, cserébe akár sokkal olcsóbbak is lehetnek :))
TIB
ui: nincs olyan, aki kereskedelem oldalról lát bele a memkártya businesbe???
csak nekem tűnik úgy, hogy valószinűleg tucatjával lehet kapni hamis márkajelzésű "márkás" kártyákat a piacon??? néha akár több min 2xes árkülönbség egy 256MBos sandisk esetében elgondolkoztató, hogy vajon mindkettő sandisk, vagy az egyiknek csak a matricája (természetesen sosem a nevesebb boltokban van a félárú termék.)??? egy időben ez a számitástechnikai ipar más ágazataiban igen kedvelt eljárás volt, lehet, hogy valakik felélesztették?
Természetesen minnél nagyobbat érdemes :))
De egy 256MB-s elég jó kompromisszum. Ha nem videózol a géppel, akkor erre a kártyára kb. 250 kép ráfér a legnagyobb felbontással+SuperFine min?ségben.
CF: állítólag a SanDisk a legkirályabb márka, de ez drága, viszont 5 év garanciát adnak rá. Az Kingston közepes árfekvés?, viszont az egyik legmárkásabb (én ilyet vettem 256 megásban). SzVSz 1-2.000 Ft plusz nem oszt, nem szoroz, hogy márkás legyen a kártyád.
J.
Hja, egy USB kártyára nekem is be kellett fektatnem..meg egy mobilrekkbe (a cégnél one CDíróm és nem akartam megduplázni a gépem értékét azzal, hogy otthonra is veszek :-)).
Tévedés, egyáltalán nem lassú a képnézegetés! Maximálisan élvezhet?. Ráadásul nem az állítólag brutálgyors ACDSee-t használom, hanem a tök ingyenes SlowView-t.
Minden jót: J.
lehetett pl. PS2-t is venni, mert valakinek biztos kellett :) Egyébként nem tudom készült-e ilyen statisztika (biztosan, mert minden termék regisztrálásra került), de nálunk legtöbben a fényképezőket keresték... persze volt olyan is, aki bejött, hogy szeretne sulinetben vásárolni, nincs gépe, ugyhogy mindegy mit, csak valamit szeretne :D
amondó lennék nem egész csoportokat kellene kivenni, hanem nagyon jól meg kellene szűrni, hogy mi kerülhet be 1-1 csoportba. pl A70 kategóriánál komolyabb és drágább fotógép ne kerüljön be, ne kerüljön be egy rakás alkatrész, amiről a számitógéphez értők számára azonnal ordit, hogy NEM a project szellemiségéhez valóak (100K-s videokártya, 200Ks TFT cuccok, 400Ks számitógépek [csak HWre nézve], több százezres, milla fölötti eszközök, van a programban százezer fölötti router (soho darabokat 15 körül kapni). Ha valaki sulinetben vesz laptopot, az vegyen az 500-600k-ig kategóriában ne a milla körüliben)... persze a project tanács szokás szerint hemzseg a szakértőktől, de kiváncsi lennék, hogy 5-6 jól megfogalmazott kérdésre hányan tudnának válaszolni (már egyáltalán tudja e valamelyik, hogy a videokártyának semmi köze nincs a VHS magnóhoz...)
Dr.TIB! más nem így vélekedik az informatikai kultúra elterjedéséről...
"Kuncze szerint a termékek közül azokat kell kizárni a programból, amelyeknek kevés köze van az internetes kultúra elterjesztéséhez - például a digitális fényképezőgépeket"
jó gyors lehet a kép nézés :)) Egyik melóhelyemen is van egy ilyen csoda, csak jókat tudok róla mondani :) Kell a gépbe USB kártya, aki nem ért hozzá, az nem biztos, hogy belekezd, stb... De ezek általában a hozzá nem értőknél a gépvásárlás után derül ki :))
Szomszédomék vettek egy gépet (Oly), úgy, hogy számítógépük EGYÁLTALÁN nincs, nem terveznek beruházni egybe, és nem is értenek hozzá. Majd a kártyát telefényképezi, és viszi előhívatni. (Ahol persze többek között a képarány miatt gebasz lesz...)
Erre nem mondok már semmit.